Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Επιστημονικά Νέα

Σαλμονέλα: Κίνδυνοι που απορρέουν από τις τροφιμογενείς ασθένειες

Σαλμονέλα: Κίνδυνοι που απορρέουν από τις τροφιμογενείς ασθένειες

Σαλμονέλα: Η συνεχής επαγρύπνηση και η εκπαίδευση σχετικά με τη σαλμονέλα είναι επιτακτική ανάγκη για την καταπολέμηση των τροφιμογενών ασθενειών.

Η σαλμονέλα, ένας όρος γνωστός στο πλαίσιο των τροφιμογενών ασθενειών, αντιπροσωπεύει μια σημαντική ανησυχία για τη δημόσια υγεία παγκοσμίως. Αυτό το άρθρο στοχεύει να ρίξει φως στους κινδύνους για την υγεία που σχετίζονται με τη σαλμονέλα, τις πηγές, τα συμπτώματα και τις στρατηγικές πρόληψης.


Τι Είναι η Σαλμονέλα;

Η σαλμονέλα είναι μια ομάδα βακτηρίων που μπορεί να προκαλέσει μια λοίμωξη γνωστή ως σαλμονέλωση. Συνήθως συνδέονται με μολυσμένα τρόφιμα ή νερό, αυτά τα βακτήρια είναι γνωστά για την ανθεκτικότητά τους, επιβιώνουν σε διάφορα περιβάλλοντα, καθιστώντας τα μια επίμονη απειλή για την ασφάλεια των τροφίμων.

Πηγές Σαλμονέλας

  • Μολυσμένα τρόφιμα: Η πιο κοινή πηγή είναι μέσω της κατανάλωσης μολυσμένων τροφίμων, ιδιαίτερα ωμά ή καλά μαγειρεμένα πουλερικά, αυγά, βόειο κρέας και μερικές φορές άπλυτα φρούτα και λαχανικά.
  • Επαφή με ζώα: Οι άνθρωποι μπορούν επίσης να προσβληθούν από σαλμονέλα χειριζόμενοι μολυσμένα ζώα, ιδιαίτερα ερπετά, πουλιά και ζώα φάρμας.
  • Από άτομο σε άτομο: Οι ανεπαρκείς πρακτικές υγιεινής μπορεί να οδηγήσουν σε μετάδοση από άτομο σε άτομο, ειδικά σε πολυσύχναστα περιβάλλοντα.

 

Συμπτώματα Μόλυνσης από Σαλμονέλα

Τα συμπτώματα συνήθως αναπτύσσονται μέσα σε 12 έως 72 ώρες μετά τη μόλυνση και μπορεί να περιλαμβάνουν διάρροια, πυρετό, κοιλιακές κράμπες και έμετο. Ενώ αυτά τα συμπτώματα συνήθως υποχωρούν μέσα σε λίγες ημέρες, η σαλμονέλωση μπορεί να γίνει σοβαρή, ειδικά σε μικρά παιδιά, ηλικιωμένους και άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.

Επιπλοκές και Κίνδυνοι

Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα βακτήρια της σαλμονέλας μπορούν να εισέλθουν στην κυκλοφορία του αίματος, οδηγώντας σε πιο σοβαρές ασθένειες όπως ο τυφοειδής πυρετός, η μηνιγγίτιδα ή οι λοιμώξεις των οστών. Η παρατεταμένη διάρροια και ο έμετος μπορεί επίσης να οδηγήσουν σε σημαντική αφυδάτωση, που απαιτεί ιατρική φροντίδα.

Πρόληψη και Έλεγχος

  • Σωστός χειρισμός τροφίμων: Το να μαγειρεύετε καλά τα τρόφιμα, ιδιαίτερα το κρέας, τα πουλερικά και τα αυγά, είναι ζωτικής σημασίας.
  • Υγιεινή: Το τακτικό πλύσιμο των χεριών, ειδικά μετά το χειρισμό ζώων ή τη χρήση της τουαλέτας, μπορεί να αποτρέψει τη μετάδοση.
  • Ασφάλεια κουζίνας: Αποφύγετε τη διασταυρούμενη μόλυνση στην κουζίνα χρησιμοποιώντας ξεχωριστές σανίδες κοπής για κρέατα και λαχανικά και καθαρίζοντας τακτικά τις επιφάνειες.

Η σαλμονέλα αποτελεί σημαντικό κίνδυνο για τη δημόσια υγεία, κυρίως μέσω των μολυσμένων τροφίμων και νερού. Η επίγνωση των πηγών και των συμπτωμάτων της, σε συνδυασμό με επιμελείς πρακτικές υγιεινής και ασφάλειας των τροφίμων, μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο σαλμονέλωσης. Καθώς τα παγκόσμια συστήματα τροφίμων συνεχίζουν να εξελίσσονται, η συνεχής επαγρύπνηση και η εκπαίδευση σχετικά με τη σαλμονέλα είναι επιτακτική ανάγκη για την καταπολέμηση των τροφιμογενών ασθενειών.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Σαλμονέλα σε Πεπόνια - Νοσούν δεκάδες άτομα σε 15 πολιτείες, λένε οι αξιωματούχοι υγείας των ΗΠΑ

Έξαρση σαλμονέλωσης στην Ευρώπη από κατανάλωση κοτόπουλου σε έντεκα χώρες

Τροφική δηλητηρίαση: Τι να προσέχουμε όταν αγοράζουμε και όταν μαγειρεύουμε;

Ποια τρόφιμα μπορεί να μας δηλητηριάσουν;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Βρέθηκαν τα γονίδια που είναι υπεύθυνα για 5 ψυχιατρικές διαταραχές 

Το BDNF είναι σημαντικό για την ανάπτυξη και επιβίωση των νευρώνων. Μεταλλάξεις ή μεταβολές στην έκφρασή του έχουν συσχετιστεί με καταθλιπτικές διαταραχές και διαταραχές άγχους, επηρεάζοντας την πλαστικότητα του εγκεφάλου και την ικανότητα μάθησης.

Οι εκπληκτικές επιδράσεις της καφεΐνης στον ύπνο 

Η νέα έρευνα, που δημοσιεύτηκε σε επιστημονικό περιοδικό κορυφαίας αξιολόγησης, χρησιμοποίησε μεγάλη δείγματος πληθυσμού και προηγμένη τεχνολογία παρακολούθησης του ύπνου. Διαπιστώθηκε ότι η καφεΐνη, ακόμη και όταν καταναλώνεται αρκετές ώρες πριν τον ύπνο, μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ποιότητά του.

Ανακαλύφθηκε ο πρώτος εγκεφαλικός βιοδείκτης για την αγχώδη διαταραχή 

Η νέα αυτή ανακάλυψη αφορά την ταυτοποίηση ενός βιοδείκτη στον εγκέφαλο, ο οποίος μπορεί να διακρίνει άτομα με αγχώδη διαταραχή από υγιή άτομα. Χρησιμοποιώντας προηγμένες τεχνικές απεικόνισης, όπως η λειτουργική μαγνητική τομογραφία (fMRI), ερευνητές ανέλυσαν τη δραστηριότητα συγκεκριμένων περιοχών του εγκεφάλου, όπως η αμυγδαλή και ο προμετωπιαίος φλοιός.

Εμβολιασμός ή φυσική ανοσία;

Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε σε επιστημονικό περιοδικό συγκρίνοντας την προστασία από εμβολιασμό και φυσική λοίμωξη διαπίστωσε ότι η ανοσία μετά τον εμβολιασμό παρέχει σταθερή και αξιόπιστη προστασία, η οποία συχνά υπερβαίνει αυτήν που αποκτάται μέσω φυσικής λοίμωξης.

Οι σοβαρότερες μορφές Covid-19 συνδέονται με γενετική προδιάθεση;

Οι ερευνητές τονίζουν ότι η γενετική προδιάθεση δεν αποτελεί τον μοναδικό παράγοντα κινδύνου. Περιβαλλοντικοί παράγοντες, η ηλικία, η ύπαρξη υποκείμενων νοσημάτων και ο τρόπος ζωής επίσης παίζουν σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη της νόσου.

Ανοσοθεραπεία μειώνει 40% τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο πνεύμονα 

Καρκίνος πνεύμονα:Ο τρόπος λειτουργίας της ανοσοθεραπείας βασίζεται στην χρήση ειδικών φαρμάκων, όπως οι αναστολείς των σημείων ελέγχου (checkpoint inhibitors), που εμποδίζουν τα καρκινικά κύτταρα από το να καταστρέψουν τα ανοσοκύτταρα του οργανισμού.

Close Icon