Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Σαλμονέλα: Ποιες τροφές αποτελούν πιθανές πηγές μόλυνσης από σαλμονέλα;

Σαλμονέλα: Ποιες τροφές αποτελούν πιθανές πηγές μόλυνσης από σαλμονέλα;

Σαλμονέλα: Διαβάστε ποια τρόφιμα είναι γνωστό ότι αποτελούν πιθανές πηγές μόλυνσης από σαλμονέλα.


Η σαλμονέλα είναι ένας τύπος βακτηρίου που συνδέεται συνήθως με τροφιμογενείς ασθένειες. Μπορεί να βρεθεί σε διάφορους τύπους τροφίμων, ιδίως σε εκείνα ζωικής προέλευσης. Ακολουθούν ορισμένα κοινά τρόφιμα που είναι γνωστό ότι αποτελούν πιθανές πηγές μόλυνσης από σαλμονέλα.

Πηγές μόλυνσης από σαλμονέλα

  • Ωμά ή ατελώς μαγειρεμένα πουλερικά: Το ωμό ή ατελώς μαγειρεμένο κοτόπουλο και η γαλοπούλα συνδέονται συχνά με μόλυνση από σαλμονέλα. Είναι ζωτικής σημασίας να διασφαλίσετε ότι τα πουλερικά μαγειρεύονται καλά για να σκοτωθούν τυχόν υπάρχοντα βακτήρια.
  • Αυγά: Η σαλμονέλα μπορεί να υπάρχει σε ωμά ή ατελώς μαγειρεμένα αυγά, καθώς και σε προϊόντα που περιέχουν ωμά ή ελαφρώς μαγειρεμένα αυγά, όπως η σπιτική μαγιονέζα ή η σάλτσα σαλάτας Καίσαρα. Συνιστάται να καταναλώνετε αυγά που έχουν μαγειρευτεί σωστά για να ελαχιστοποιήσετε τον κίνδυνο μόλυνσης από σαλμονέλα.
  • Ωμό ή μη παστεριωμένο γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα: Το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα που παρασκευάζονται από ωμό ή μη παστεριωμένο γάλα μπορεί δυνητικά να φιλοξενούν σαλμονέλα. Είναι σημαντικό να επιλέγετε παστεριωμένες εκδόσεις αυτών των προϊόντων για να διασφαλίσετε την ασφάλειά τους.
  • Ωμά ή μη καλά μαγειρεμένα θαλασσινά: Ορισμένοι τύποι θαλασσινών, όπως ωμά στρείδια, μύδια και αχιβάδες, έχουν συνδεθεί με μόλυνση από σαλμονέλα. Το σχολαστικό μαγείρεμα των θαλασσινών μπορεί να βοηθήσει στην εξάλειψη του κινδύνου μόλυνσης από σαλμονέλα.
  • Ωμό ή όχι καλά μαγειρεμένο κρέας: Η σαλμονέλα μπορεί να υπάρχει σε ωμό ή ατελώς μαγειρεμένο κρέας, συμπεριλαμβανομένου του βοείου, χοιρινού και αρνίσιου κρέατος. Είναι σημαντικό να μαγειρεύετε το κρέας στην κατάλληλη εσωτερική θερμοκρασία για να σκοτώσετε τυχόν υπάρχοντα βακτήρια.
  • Φρούτα και λαχανικά: Αν και σπάνια, τα φρούτα και τα λαχανικά μπορεί μερικές φορές να μολυνθούν με σαλμονέλα, συνήθως μέσω της επαφής με μολυσμένο νερό, χώμα ή περιττώματα ζώων. Αυτό μπορεί να συμβεί κατά τα στάδια της καλλιέργειας, της συγκομιδής ή της επεξεργασίας. Το σωστό πλύσιμο και χειρισμός των φρούτων και των λαχανικών μπορεί να συμβάλει στη μείωση του κινδύνου μόλυνσης.
  • Βλαστάρια: Τα φύτρα, όπως η μηδική, τα φασόλια mung και τα φύτρα τριφυλλιού, έχουν συσχετιστεί με κρούσματα σαλμονέλας στο παρελθόν. Οι θερμές και υγρές συνθήκες που απαιτούνται για τη φύτρωση μπορούν επίσης να προωθήσουν την ανάπτυξη βακτηρίων. Συνιστάται να μαγειρεύετε καλά τα φύτρα πριν από την κατανάλωση για να ελαχιστοποιήσετε τον κίνδυνο μόλυνσης.
  • Τροφές και λιχουδιές για κατοικίδια ζώα: Η σαλμονέλα μπορεί να υπάρχει σε τροφές και λιχουδιές για κατοικίδια ζώα, αποτελώντας κίνδυνο τόσο για τα κατοικίδια ζώα όσο και για τους ιδιοκτήτες τους. Είναι σημαντικό να χειρίζεστε και να αποθηκεύετε σωστά τις τροφές κατοικίδιων ζώων, να πλένετε τα χέρια σας μετά το χειρισμό τους και να τις κρατάτε χωριστά από τις ανθρώπινες τροφές.

Για να ελαχιστοποιήσετε τον κίνδυνο μόλυνσης από σαλμονέλα, είναι σημαντικό να ακολουθείτε ασφαλείς πρακτικές χειρισμού τροφίμων. Αυτό περιλαμβάνει την άσκηση καλής υγιεινής, όπως το σχολαστικό πλύσιμο των χεριών πριν και μετά το χειρισμό των τροφίμων, την αποφυγή διασταυρούμενης μόλυνσης μεταξύ ωμών και έτοιμων προς κατανάλωση τροφίμων και τη σωστή αποθήκευση και το μαγείρεμα των τροφίμων στις κατάλληλες θερμοκρασίες.

Ενώ τα τρόφιμα που αναφέρθηκαν παραπάνω έχουν τη δυνατότητα μόλυνσης από σαλμονέλα, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι με τον κατάλληλο χειρισμό, το μαγείρεμα και τις προφυλάξεις για την ασφάλεια των τροφίμων, ο κίνδυνος μόλυνσης μπορεί να μειωθεί σημαντικά.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

To πλύσιμο του ωμού κοτόπουλου πριν το μαγείρεμα είναι μεγάλο λάθος

Το Αμερικανικό Υπουργείο Γεωργίας περιορίζει τη σαλμονέλα σε παναρισμένα γεμιστά ωμά προϊόντα κοτόπουλου

Νέο, γρήγορο εύχρηστο και φθηνό τεστ ανίχνευσης της σαλμονέλας σε κοτόπουλο και άλλα τρόφιμα, μέσα σε μία ώρα

Η επιδημία σαλμονέλας συνδέεται με φίδια και τρωκτικά σε 8 επαρχίες του Καναδά

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Γυμναστική τροφές: 8 κανόνες διατροφής που πρέπει να ξεχάσετε αν κάνετε έντονη γυμναστική

Γυμναστική τροφές: Αν ασκείστε συχνά και έντονα, οι διατροφικές ανάγκες σας διαφέρουν από εκείνες των ανθρώπων που έχουν πιο καθιστική ζωή. Κάποιοι παραδοσιακοί διατροφικοί κανόνες μπορεί να μην σας εξυπηρετούν πλέον.

Εύκολα Σνακ: 3 Ιδέες για σνακ χωρίς προετοιμασία

Εύκολα Σνακ: Όταν η πείνα "χτυπά" ξαφνικά και δεν υπάρχει χρόνος για μαγείρεμα ή προετοιμασία, τα γρήγορα και υγιεινά σνακ είναι η καλύτερη λύση. Εδώ είναι τρεις ιδέες για σνακ που μπορείτε να απολαύσετε αμέσως

Γλυκαιμικός Δείκτης: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Γλυκαιμικός Δείκτης: Ο γλυκαιμικός δείκτης (ΓΔ) είναι ένας δείκτης που μετράει την ταχύτητα με την οποία αυξάνεται το επίπεδο της γλυκόζης (ζάχαρης) στο αίμα μετά την κατανάλωση ενός τροφίμου. Όσο υψηλότερος είναι ο ΓΔ ενός τροφίμου,

Πόσο υγιεινές είναι οι ρυζογκοφρέτες στα αλήθεια;

Ρυζογκοφρέτες: Οι ρυζογκοφρέτες είναι ένα από τα πιο δημοφιλή σνακ για όσους αναζητούν ελαφριές και γρήγορες επιλογές. Είναι ελαφριές, χαμηλές σε θερμίδες και εύκολες στη μεταφορά.

Γιατί τα φρούτα μας κάνουν να πεινάμε περισσότερο;

Φρούτα: Ορισμένα φρούτα μπορεί να μας αφήνουν πιο πεινασμένους μετά την κατανάλωση τους, και αυτό μπορεί να συμβαίνει για διάφορους λόγους. Αν και τα φρούτα είναι υγιεινές τροφές, υπάρχουν παράγοντες

Τι να προσέξεις όταν αγοράζεις φράουλες

Οι καλές φράουλες είναι τρυφερές και ζουμερές, αλλά ταυτόχρονα σφιχτές και γεμάτες. Αποφύγετε φρούτα που είναι μαλακά, λασπωμένα ή έχουν μαραθεί, καθώς αυτά είναι πιθανό να είναι παλιά ή χαλασμένα.

Ένας φυσικός σύμμαχος για τους διαβητικούς

Αγγούρι: Χάρη στον χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, την αντιοξειδωτική δράση και τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά του, μπορεί να συμβάλει θετικά στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα και στη συνολική υγεία.

Αυθεντική ιταλική συνταγή για κανελόνια με κιμά και μπεσαμέλ 

Αυτή η αυθεντική ιταλική συνταγή συνδυάζει την απλότητα με την εκλεπτυσμένη γεύση, και η προετοιμασία της απαιτεί λίγα, αλλά ποιοτικά υλικά, που θα μεταφέρουν την αυθεντική γεύση της Ιταλίας στο τραπέζι σας.

Close Icon