Επιστημονικά Νέα

Ρύποι εδάφους: Bλάπτουν την καρδιαγγειακή υγεία, λέει νέα μελέτη

Ρύποι εδάφους: Bλάπτουν την καρδιαγγειακή υγεία, λέει νέα μελέτη

Ρύποι εδάφους: Ενώ είναι ευρύτερα γνωστό ότι ο μολυσμένος αέρας μπορεί να βλάψει την ανθρώπινη υγεία, ένας άλλος κίνδυνος μπορεί να κρύβεται στα πόδια σας. Νέα έρευνα δείχνει ότι το έδαφος, επίσης, μπορεί να περιέχει ρύπους που μπορούν να επηρεάσουν την υγεία, όπως φυτοφάρμακα και βαρέα μέταλλα. Σε αυτή τη μελέτη, οι επιστήμονες εστίασαν στην επίδραση του μολυσμένου εδάφους στο καρδιαγγειακό σύστημα.

«Η μόλυνση του εδάφους είναι λιγότερο ορατός κίνδυνος για την ανθρώπινη υγεία από τον βρώμικο αέρα», δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης Thomas Münzel, του Πανεπιστημιακού Ιατρικού Κέντρου Mainz στη Γερμανία. «Αλλά πληθαίνουν τα στοιχεία ότι οι ρύποι στο έδαφος μπορεί να βλάψουν την καρδιαγγειακή υγεία μέσω αρκετών μηχανισμών, όπως η φλεγμονή και η διαταραχή του φυσικού ρολογιού του σώματος». Περίπου 9 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο λόγω της ρύπανσης του νερού, του αέρα και του εδάφους, σύμφωνα με τη μελέτη, με το 60% των θανάτων που σχετίζονται με τη ρύπανση να οφείλονται σε καρδιαγγειακές παθήσεις που περιλαμβάνουν καρδιακές ασθένειες, καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό και διαταραχές του καρδιακού ρυθμού.

Οι συγγραφείς είπαν ότι το μολυσμένο έδαφος μπορεί να οδηγήσει σε καρδιαγγειακή νόσο αυξάνοντας το οξειδωτικό στρες στα αιμοφόρα αγγεία, δημιουργώντας περισσότερες «κακές» ελεύθερες ρίζες και λιγότερα «καλά» αντιοξειδωτικά. Μπορεί επίσης να προκαλέσει φλεγμονή και να διαταράξει τον κιρκάδιο ρυθμό.  Το ευρύ κοινό μπορεί να καταπιεί φυτοφάρμακα από μολυσμένα τρόφιμα, έδαφος και νερό, ενώ οι εργαζόμενοι στις γεωργικές και χημικές βιομηχανίες έχουν αυξημένη έκθεση. Οι άνθρωποι μπορεί να εισπνεύσουν σκόνη της ερήμου, κρυστάλλους λιπασμάτων και πλαστικά σωματίδια. Οι συγγραφείς ανέφεραν αυξημένα καρδιακά επεισόδια στην Ιαπωνία από τη σκόνη της ερήμου που ταξιδεύει μακριά στην Κίνα και τη Μογγολία.

Βαρέα μέταλλα όπως το κάδμιο και ο μόλυβδος, τα πλαστικά και οι οργανικές τοξικές ουσίες μπορούν επίσης να καταναλωθούν, συμπεριλαμβανομένων των τροφίμων. Οι ρύποι του εδάφους ρέουν επίσης στα ποτάμια και μπορεί να καταναλωθούν μέσω βρώμικου νερού. «Αν και η ρύπανση του εδάφους με βαρέα μέταλλα και η συσχέτισή της με καρδιαγγειακά νοσήματα είναι ιδιαίτερα ένα πρόβλημα για τις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, καθώς οι πληθυσμοί τους είναι δυσανάλογα εκτεθειμένοι στους περιβαλλοντικούς ρύπους, γίνεται πρόβλημα για οποιαδήποτε χώρα στον κόσμο λόγω της αυξανόμενης παγκοσμιοποίησης, των αλυσίδων εφοδιασμού τροφίμων και της πρόσληψης αυτών των βαρέων μετάλλων με φρούτα, λαχανικά και κρέας», έγραψαν οι συγγραφείς.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν την 1η Ιουλίου στο περιοδικό Cardiovascular Research.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ρύπανση: Συνδέεται με το 10% των περιπτώσεων καρκίνου στην Ευρώπη

Μειώνoντας την ατμοσφαιρική ρύπανση, προστατεύουμε την γνωστική ανάπτυξη των παιδιών

Τα τοξικά σωματίδια που εισπνέουμε πάνε απευθείας στον εγκέφαλο

Το μάντρα μαζικών δοκιμών της Κίνας χτίζει ένα βουνό απορριμμάτων

Η κλιματική αλλαγή βλάπτει τα παιδιά πριν καν γεννηθούν

Η ατμοσφαιρική ρύπανση αλλάζει τη συνδεσιμότητα εγκεφάλου

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πόσο συχνά πρέπει να κάνουμε εξετάσεις αίματος;

Εξετάσεις αίματος: Είναι σημαντικό να συζητήσετε τις ατομικές σας ανάγκες και ανησυχίες υγείας με τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης για να καθορίσετε την καταλληλότερη συχνότητα αιματολογικών εξετάσεων για εσάς.

SARS-CoV-2: Επίμονα ψευδώς θετικά rapid test μπορεί να σχετίζονται με αυτοάνοσο νόσημα - Μελέτη

η παρουσίαση αυτής της συσχέτισης της αυτοανοσίας ή του γυναικείου φύλου με επαναλαμβανόμενα θετικά αποτελέσματα μπορεί να βοηθήσει τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης να διακρίνουν μεταξύ της διασταυρούμενης ψευδούς θετικότητας και της ανάκαμψης του SARS-CoV-2.

Τι ακριβώς είναι η ουρολοίμωξη και πώς αντιμετωπίζεται;

Ουρολοίμωξη ορισμός: Τα κρούσματα ουρολοίμωξης (ουρολοίμωξη) αυξάνονται. Δυστυχώς, τυχαίνει να είναι ένα από τα πολλά ζητήματα υγείας για τα οποία δεν μιλάμε όλοι – είτε από αμηχανία είτε από ντροπαλότητα.

Κλινικές δοκιμές δοκιμάζουν συνδυαστική θεραπεία με αντισώματα σε ενήλικες με προχωρημένο καρκίνο

"Το CS1002 σε συνδυασμό με το CS1003 είχε διαχειρίσιμο προφίλ ασφάλειας σε ένα ευρύ φάσμα δόσεων και έδειξε πολλά υποσχόμενες αντικαρκινικές δραστηριότητες σε όλα τα επίπεδα δόσης CS1002 όταν συνδυάστηκε με το CS1003", έγραψαν οι ερευνητές. "Αυτό υποστηρίζει περαιτέρω αξιολόγηση του CS1002 σε συνδυασμό με το CS1003 για τη θεραπεία συμπαγών όγκων."