Επιστημονικά Νέα

Προβιοτικά: Πολλά υποσχόμενα στη θεραπεία φλεγμονωδών παθήσεων του εντέρου

Προβιοτικά: Πολλά υποσχόμενα στη θεραπεία φλεγμονωδών παθήσεων του εντέρου

Προβιοτικά: Μια νέα μελέτη δείχνει πόση υπόσχεση έχουν ορισμένα καλά εξοπλισμένα φιλικά προς το έντερο βακτήρια για τη βελτίωση των θεραπειών της φλεγμονώδους νόσου του εντέρου (IBD), συμπεριλαμβανομένης της νόσου του Crohn και της ελκώδους κολίτιδας.

Όπως οι επίλεκτοι πυροσβέστες που κατευθύνονται στην έρημο για να καταπολεμήσουν μια ανεξέλεγκτη πυρκαγιά, τα προβιοτικά βακτήρια κάνουν καλύτερη δουλειά καταπνίγοντας τη φλεγμονή του εντέρου όταν διαθέτουν τον καλύτερο εξοπλισμό. Μια νέα μελέτη από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Ουισκόνσιν-Μάντισον δείχνει πόση υπόσχεση έχουν ορισμένα καλά εξοπλισμένα φιλικά προς το έντερο βακτήρια για τη βελτίωση των θεραπειών της φλεγμονώδους νόσου του εντέρου (IBD), συμπεριλαμβανομένης της νόσου του Crohn και της ελκώδους κολίτιδας.

Με επικεφαλής τον Quanyin Hu, βιοϊατρικό μηχανικό και καθηγητή στο UW–Madison School of Pharmacy, η έρευνα βασίζεται στην τεχνολογία που είχε σχεδιάσει προηγουμένως η ομάδα. Αυτή η προηγούμενη τεχνολογία περικλείει ωφέλιμα βακτήρια μέσα σε ένα πολύ λεπτό προστατευτικό κέλυφος για να τα βοηθήσει να επιβιώσουν από την επίθεση οξέων του στομάχου και ανταγωνιστικών μικροβίων για αρκετό καιρό ώστε να εγκατασταθούν και να πολλαπλασιαστούν στα έντερα των ποντικών. Ενώ η τεχνολογία καθιστά τα προβιοτικά που χορηγούνται από το στόμα πιο αποτελεσματικά, η IBD είναι μια πολύπλοκη ασθένεια που συνήθως περιλαμβάνει περισσότερες από τις μικροβιακές κοινότητες του εντέρου που είναι εκτός λειτουργίας.

«Η IBD ​​είναι μια περίπλοκη ασθένεια και πρέπει να της επιτεθείς από διαφορετικές γωνίες», λέει ο Hu. Έτσι, ο Hu και οι συνεργάτες του επινόησαν εξειδικευμένα νανοσωματίδια για να εξουδετερώσουν τα μόρια που εμπλέκονται στην IBD. Ανακάλυψαν επίσης έναν τρόπο σύνδεσης αυτών των «σακιδίων πλάτης» νανοσωματιδίων σε ωφέλιμα βακτήρια αφού τα εγκλωβίσουν στην προστατευτική επικάλυψη. Σε συνδυασμό με τα ίδια τα προβιοτικά, αυτά τα σακίδια πλάτης με νανοσωματίδια θα μπορούσαν να βελτιώσουν σημαντικά και να απλοποιήσουν τις θεραπείες IBD.

Ενώ τα βασικά αίτια της IBD είναι πολύπλοκα και ακόμη μελετώνται, ένας ένοχος περιλαμβάνει την υπερπαραγωγή μορίων γνωστών ως αντιδρώντων ειδών οξυγόνου. Αυτά τα μόρια είναι ζωτικής σημασίας για ορισμένες λειτουργίες του ανθρώπινου σώματος, αλλά πάρα πολλά από αυτά στο έντερο μπορούν να πυροδοτήσουν καταστροφική φλεγμονή κατά μήκος της επένδυσης των εντέρων. Τα μικροσκοπικά σωματίδια είναι εν μέρει σουλφίδιο και εν μέρει υαλουρονικό οξύ. Το οξύ είναι ισχυρά αντιφλεγμονώδες και το σουλφίδιο στοχεύει άμεσα τα αντιδραστικά είδη οξυγόνου.

Η τελευταία έρευνα του Hu δείχνει ότι τα προβιοτικά βακτήρια Escherichia coli Nissle 1917 εγκλωβισμένα σε προστατευτικό κέλυφος και εξοπλισμένα με τα σακίδια πλάτης νανοσωματιδίων είναι σημαντικά καλύτερα στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της IBD από τα αντίστοιχα τους χωρίς τον πρόσθετο εξοπλισμό. Τα ευρήματα αναφέρθηκαν στις 11 Νοεμβρίου στο περιοδικό Science Advances. Οι ερευνητές εκτίμησαν τα αποτελέσματα των θεραπειών με δύο τρόπους:

  • μετρώντας τις αλλαγές στο βάρος
  • και τις αλλαγές στο μήκος του παχέος εντέρου ποντικών με ΙΦΝΕ που έκαναν και δεν έλαβαν τη θεραπεία.

Όπως οι άνθρωποι, τα ποντίκια με ΙΦΝΕ παρουσιάζουν συνήθως απώλεια βάρους και βράχυνση του παχέος εντέρου καθώς η νόσος εξελίσσεται. Ο Hu και οι συνάδελφοί του διαπίστωσαν ότι τα ποντίκια που έλαβαν την πλήρη θεραπεία παρουσίασαν τη μικρότερη απώλεια βάρους και πολύ λιγότερη βράχυνση του παχέος εντέρου από τα αντίστοιχα ποντίκια που έλαβαν μερική ή καθόλου θεραπείες. Οι τρέχουσες θεραπευτικές επιλογές εξαρτώνται από το στάδιο και τη σοβαρότητα της νόσου, ενώ ο Hu και οι συνεργάτες του λένε ότι έχουν αναζητήσει μια πιο ολιστική θεραπεία που θα μπορούσε να είναι αποτελεσματική σε οποιοδήποτε στάδιο.

«Αυτό είναι το πιο συναρπαστικό μέρος αυτής της έρευνας για μένα», λέει ο Hu. “Δεν θέλαμε να στοχεύσουμε ένα συγκεκριμένο στάδιο IBD. Θέλαμε να επιλέξουμε τους πιο σημαντικούς παράγοντες που συμβάλλουν στη θεραπεία ή τη θεραπεία της νόσου σε οποιοδήποτε στάδιο.” Επιπλέον, η θεραπεία χορηγείται από το στόμα, γεγονός που θα μπορούσε να την καταστήσει μια εύγευστη εναλλακτική σε άλλες πιο επεμβατικές μορφές θεραπείας της IBD, όπως η μερική ή πλήρης αφαίρεση του παχέος εντέρου. Αν και τα αποτελέσματα είναι πολλά υποσχόμενα, θα περάσει αρκετός χρόνος μέχρι να δοκιμαστούν οι θεραπείες σε ανθρώπους.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Τα προβιοτικά βοηθούν στην αντιμετώπιση της ναυτίας στην εγκυμοσύνη

Πώς να φτιάξετε Kombucha και ποια τα οφέλη της;

Καρκίνος παχέος εντέρου: Αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση με ρομποτική κολεκτομή

Η Covid έχει άμεση επίπτωση στην υγιή ισορροπία των μικροβίων στο έντερο, θέτοντας τους ασθενείς σε περαιτέρω κίνδυνο

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

H περίοδος των διακοπών μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην καρδιά σας

Διακοπές καρδιά: Η περίοδος των διακοπών και των γιορτών μπορεί να είναι μια εποχή για κέφι, αλλά σύμφωνα με μια μελέτη, είναι μια περίοδος αιχμής για τα περιστατικά καρδιακής προσβολής.

Πώς συνδέεται η αϋπνία με τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου;

Αϋπνία εγκεφαλικό: Η μελέτη υπογραμμίζει τη σημασία της αντιμετώπισης των συμπτωμάτων της αϋπνίας και της προτεραιότητας στις υγιεινές συνήθειες ύπνου για τη μείωση του κινδύνου εγκεφαλικού.

Η αναγνώριση της αιτίας της μυοκαρδιοπάθειας στα παιδιά είναι το κλειδί για αποτελεσματική θεραπεία

"Το μέλλον είναι ελπιδοφόρο, καθώς οι περιορισμοί στο μέγεθος του δείγματος και τη χρηματοδότηση στις παιδιατρικές κλινικές δοκιμές αντιμετωπίζονται τώρα με τη χρήση δικτύων μάθησης που περιλαμβάνουν πολλά κέντρα παιδιατρικής μυοκαρδιοπάθειας", δήλωσε ο Lipshultz.

Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί η αλωπεκία;

Ανδρική αραίωση μαλλιών: Η ανδρική αραίωση είναι μια σταδιακή διαδικασία τριχόπτωσης που συνήθως ξεκινά στη δεκαετία των 30, αλλά μπορεί να εμφανιστεί και νωρίτερα.

Δωρεά κυττάρων σε βιοτράπεζες

Ιατρικές ανακαλύψεις: Αυτή τη στιγμή είναι πολύ πιθανό τα κύτταρα από το σώμα σας να αναπτύσσονται κάπου σε ένα εργαστήριο και να χρησιμοποιούνται για τη δοκιμή νέων αντικαρκινικών φαρμάκων.