Ψυχική Υγεία

Διπολική διαταραχή: Εντοπίστηκε αιτιώδης σύνδεση με τη φλεγμονώδη νόσο του εντέρου

Διπολική διαταραχή: Εντοπίστηκε αιτιώδης σύνδεση με τη φλεγμονώδη νόσο του εντέρου

Διπολική διαταραχή: Η διπολική διαταραχή (BD) σχετίζεται αιτιολογικά με τη φλεγμονώδη νόσο του εντέρου (IBD), σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε διαδικτυακά στις 20 Σεπτεμβρίου στο Frontiers in Genetics.

Η διπολική διαταραχή (BD) σχετίζεται αιτιολογικά με τη φλεγμονώδη νόσο του εντέρου (IBD), σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε διαδικτυακά στις 20 Σεπτεμβρίου στο Frontiers in Genetics. Ο Zhe Wang, από το First Affiliated Hospital, China Medical University στο Shenyang, και οι συνεργάτες του πραγματοποίησαν αμφίδρομη τυχαιοποίηση δύο δειγμάτων Mendelian (MR) και επέλεξαν μονονουκλεοτιδικούς πολυμορφισμούς (SNPs) που σχετίζονται με BD και IBD. Τα SNP και οι γενετικές συσχετίσεις με BD και IBD ελήφθησαν από τις τελευταίες μελέτες συσχέτισης σε επίπεδο γονιδιώματος σε Ευρωπαίους.

Οι ερευνητές βρήκαν μια σημαντική, θετική συσχέτιση για τη γενετικά προβλεπόμενη BD με τον κίνδυνο για IBD και ελκώδη κολίτιδα (ανά αύξηση του λόγου πιθανοτήτων: αναλογίες πιθανοτήτων, 1,18 και 1,19, αντίστοιχα). Σε μια ανάλυση επικύρωσης, οι συνδυασμένοι λόγοι πιθανοτήτων για IBD, νόσο του Crohn και UC αυξήθηκαν ανά λόγο πιθανοτήτων BD (αναλογίες πιθανοτήτων, 1,16, 1,20 και 1,17, αντίστοιχα). Δεν παρατηρήθηκε αιτιολογική σχέση μεταξύ της γενετικά επηρεασμένης IBD και της BD.

“Τα αποτελέσματά μας επιβεβαιώνουν μια αιτιολογική σχέση μεταξύ BD και IBD, η οποία μπορεί να επηρεάσει τις κλινικές αποφάσεις σχετικά με τη διαχείριση ασθενών με BD με εντερικά συμπτώματα”, επιβεβαιώνουν οι συγγραφείς. “Αν και τα αποτελέσματα της αντίστροφης μαγνητικής τομογραφίας δεν υποστήριξαν μια αιτιολογική επίδραση της IBD στην BD, η επίδραση της ενεργού IBD στην BD μένει να διερευνηθεί περαιτέρω.”

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς επηρεάζει η ρύπανση την ψυχική υγεία;

Το κάπνισμα μπορεί να είναι μια αιτία κατάθλιψης

IBS-Βακτήρια του εντέρου "ένοχα" για το χρόνιο κοιλιακό άλγος

Τι προκαλεί το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς τα social media επηρεάζουν τη ζωή μας;

Social Media: Για να μετριάσετε τις πιθανές αρνητικές επιπτώσεις των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στην ψυχική υγεία, είναι σημαντικό να καθιερώσετε υγιή όρια και πρακτικές.

Τεχνολογίες παρακολούθησης που δεν εμπιστεύονται τα άτομα με ψυχικές ασθένειες, σύμφωνα με μελέτη

"Συνιστάται έντονα η ενσωμάτωση σε βάθος γνώσης της βιωμένης εμπειρίας της ψυχικής ασθένειας και των ευρύτερων πλαισίων της φροντίδας ψυχικής υγείας μέσω του συνσχεδιασμού από τους χρήστες και τους φροντιστές", λέει ο Patrickson. Οι ερευνητές λένε ότι ενώ τα ευρήματα αυτά ενδιαφέρουν το ευρύ κοινό, είναι ιδιαίτερα σημαντικά για τους επαγγελματίες της υγείας, τους σχεδιαστές ψηφιακής υγείας και τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής.

Γέννηση Μωρού - "Γεγονός κρίσης" για τη σχέση του ζευγαριού - Συχνά συνδέεται με μείωση της ποιότητας της σχέσης

Η μελέτη αυτή περιορίστηκε από ένα αρκετά μικρό δείγμα ετερόφυλων γονέων που συμβιώνουν. Παρ' όλα αυτά, υπογραμμίζει την αξία των ιστοριών στη διαμόρφωση των οικογενειακών μεταβάσεων. Για τους θεραπευτές που εργάζονται με νέους γονείς στον απόηχο μιας δύσκολης γέννησης, η ενθάρρυνση των ζευγαριών να αναζητήσουν νόημα στην ιστορία της γέννησης του μωρού τους μπορεί να βοηθήσει στη διευκόλυνση της μετάβασής τους στη γονεϊκότητα.