Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Νόσος του εντέρου: Η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου αυξάνεται στα ομόφυλα ζευγάρια

Νόσος του εντέρου: Η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου αυξάνεται στα ομόφυλα ζευγάρια

Νόσος του εντέρου: Σε σύγκριση με τους ετεροφυλόφιλους άνδρες, οι ομοφυλόφιλοι άνδρες έχουν περισσότερες από διπλάσιες πιθανότητες να αναπτύξουν φλεγμονώδη νόσο του εντέρου (IBD).

Σε σύγκριση με τους ετεροφυλόφιλους άνδρες, οι ομοφυλόφιλοι άνδρες έχουν περισσότερες από διπλάσιες πιθανότητες να αναπτύξουν φλεγμονώδη νόσο του εντέρου (IBD) όταν επιδίδονται σε σεξουαλική συμπεριφορά «υψηλού κινδύνου», δείχνει νέα έρευνα.

Φλεγμονώδης νόσος του εντέρου

Ο ορισμός της συμπεριφοράς υψηλού κινδύνου ήταν η σεξουαλική επαφή με πολλούς συντρόφους ή χωρίς προφυλακτικό. «Από όσο γνωρίζουμε, αυτή είναι η πρώτη μεγάλη πληθυσμιακή μελέτη που καταδεικνύει υψηλότερο επιπολασμό ΙΦΝΕ σε άνδρες που εμπλέκονται σε σεξουαλική δραστηριότητα υψηλού κινδύνου του ίδιου φύλου», δήλωσε ο Emad Mansoor, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και επίκουρος καθηγητής στο Case Western. Reserve School of Medicine, στο Κλίβελαντ. «Η μελέτη μας αναμένεται να ανοίξει ένα νέο πεδίο έρευνας για τις φλεγμονώδεις καταστάσεις του γαστρεντερικού συστήματος», πρόσθεσε ο Mansoor σε δελτίο τύπου του πανεπιστημίου.

Η IBD ​​περιλαμβάνει τη νόσο του Crohn και την ελκώδη κολίτιδα. Για τη μελέτη, οι ερευνητές αξιολόγησαν δεδομένα που αναφέρθηκαν μόνοι τους από ασθενείς που έλαβαν θεραπεία σε 58 οργανισμούς υγειονομικής περίθαλψης στις Ηνωμένες Πολιτείες μεταξύ 2002 και 2022. Η ομάδα διαπίστωσε ότι σε ασθενείς με υψηλού κινδύνου σεξουαλική δραστηριότητα ομόφυλων ατόμων, το 0,8% διαγνώστηκε με νόσο του Crohn και το 1,26% με ελκώδη κολίτιδα. Στους άνδρες που ασχολούνταν με ετεροφυλοφιλική δραστηριότητα υψηλού κινδύνου, το 0,49% είχε νόσο του Crohn και το 0,52% είχε ελκώδη κολίτιδα.

Ο Fabio Cominelli, συν-συγγραφέας της μελέτης και καθηγητής στη Σχολή Ιατρικής, δήλωσε: «Η μελέτη της αιτίας της ΙΦΝΕ σε αυτόν τον υποεκπροσωπούμενο πληθυσμό ασθενών σε σύγκριση με άλλες ομάδες ασθενών θα μας επιτρέψει να διερευνήσουμε περαιτέρω την αιτία ανάπτυξης της νόσου στη νόσο του Crohn και ασθενείς με ελκώδη κολίτιδα και αναπτύσσουν εξατομικευμένες στρατηγικές ιατρικής και θεραπείας ακριβείας, ενώ παράλληλα μειώνουν το στίγμα». Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι, σε σχέση με τη νόσο του Crohn, οι άνδρες που συμμετείχαν σε σεξουαλική δραστηριότητα υψηλού κινδύνου του ίδιου φύλου είχαν περισσότερες πιθανότητες να έχουν περιπρωκτική νόσο, όπως περιπρωκτικό απόστημα, ορθικό απόστημα και νόσο στένωση του παχέος εντέρου ή του λεπτού εντέρου. 

Για εκείνους με ελκώδη κολίτιδα, οι άνδρες που συμμετείχαν σε σεξουαλική δραστηριότητα υψηλού κινδύνου του ίδιου φύλου είχαν περισσότερες πιθανότητες να υποβληθούν σε μερική κολεκτομή, χειρουργική αφαίρεση του παχέος εντέρου. Η ομάδα μελέτης σχεδιάζει να συνεχίσει την έρευνά της, εργαζόμενη για να κατανοήσει καλύτερα εάν τα άτομα LGBTQIA+ είναι πιο επιρρεπή σε γαστρεντερικές διαταραχές. Περίπου το 7% των ενηλίκων των ΗΠΑ αναγνωρίζονται ως LGBTQIA+, σύμφωνα με την εταιρεία ανάλυσης Gallup.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Τα σοβαρά κρούσματα κοινού κρυολογήματος που αυξάνονται μεταξύ των μικρών παιδιών μπορεί να συνδέονται με τα λουκέτα COVID-19

Πώς θα απαλλαγείτε οριστικά από τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση

Κολίτιδα: Προστασία του εντέρου από τη φλεγμονώδη νόσο

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Λόγοι για τους οποίους οι γυναίκες δεν κάνουν την πρώτη κίνηση για σεξ

Σεξ γυναίκες: Υπάρχουν πολλοί απροσδόκητοι λόγοι για τους οποίους οι γυναίκες μπορεί να μην ξεκινήσουν το σεξ, πολλοί από τους οποίους υπερβαίνουν τους συνήθως συζητούμενους ψυχολογικούς και συναισθηματικούς παράγοντες.

Μικρορομπότ από φύκια παραδίδουν φάρμακα απευθείας σε καρκινικούς όγκους

Μετά από μια σειρά επιτυχημένων δοκιμών, η καινοτόμος αυτή θεραπεία θα δοκιμαστεί στη συνέχεια σε κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους. Εάν αποδειχθεί η αποτελεσματικότητα και η ασφάλειά της, θα μπορούσε να βοηθήσει στην καταπολέμηση του καρκίνου σε πρώιμο στάδιο και στην αποτροπή της εξάπλωσης ασθενειών.

Close Icon