Επιστημονικά Νέα

PFAS: Μελέτη αποκαλύπτει σύνδεση μεταξύ των χημικών ουσιών σε προϊόντα καθημερινής χρήσης και της μεταγενέστερης εφηβείας

PFAS: Μελέτη αποκαλύπτει σύνδεση μεταξύ των χημικών ουσιών σε προϊόντα καθημερινής χρήσης και της μεταγενέστερης εφηβείας

Η ομάδα σχεδιάζει τώρα να διερευνήσει πώς οι ορμόνες που εμπλέκονται στην εφηβεία και η σύνθεση του σώματος σχετίζονται με τα επίπεδα PFAS στον παιδικό πληθυσμό της Νορβηγίας. "Τα ευρήματά μας παρέχουν περαιτέρω στοιχεία για τις επιβλαβείς επιπτώσεις των PFAS στην παιδική ανάπτυξη, αλλά δεν είναι ακόμη σαφές πώς αυτές οι χημικές ουσίες επηρεάζουν τις ορμόνες που σχετίζονται με την εφηβεία και τη σύνθεση του σώματος στα παιδιά.

PFAS: Τα παιδιά που εκτίθενται σε υψηλότερα επίπεδα συνθετικών χημικών ουσιών σε καθημερινά προϊόντα, όπως αδιάβροχα ρούχα, ομπρέλες και συσκευασίες τροφίμων, είναι πιθανότερο να ωριμάσουν αργότερα κατά την εφηβεία, σύμφωνα με έρευνα που παρουσιάστηκε στην 61η Ετήσια Συνάντηση της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Παιδιατρικής Ενδοκρινολογίας στη Χάγη. Τα ευρήματα μπορεί να βοηθήσουν στην καλύτερη ρύθμιση της βιομηχανικής παραγωγής και χρήσης αυτών των χημικών ουσιών σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.

Οι υπερφθοροαλκυλικές και πολυφθοροαλκυλικές ουσίες (PFAS), γνωστές και ως “χημικές ουσίες για πάντα” που κάνουν τις επιφάνειες να αντιστέκονται στους λεκέδες, το νερό και το λίπος, είναι τεχνητές χημικές ουσίες εξαιρετικά ανθεκτικές στο περιβάλλον και στον οργανισμό μας. Οι χημικές αυτές ουσίες θεωρούνται υπαίτιες για ενδοκρινικές διαταραχές, που σημαίνει ότι παρεμβαίνουν στις ορμόνες του οργανισμού και θα μπορούσαν να έχουν επιβλαβείς επιπτώσεις στην εφηβεία και την ανάπτυξη της παιδικής ηλικίας. Τα PFAS έχουν προηγουμένως συσχετιστεί με μειωμένη γονιμότητα, θυρεοειδοπάθειες και παχυσαρκία.Σε αυτή τη μελέτη, η Dr. Ingvild Halsør Forthun και οι συνεργάτες της στη Νορβηγία ανέλυσαν 19 διαφορετικές χημικές ουσίες PFAS σε 420 αγόρια και 618 κορίτσια ηλικίας έξι έως 16 ετών, στο πλαίσιο της μελέτης ανάπτυξης 2 του Μπέργκεν (Bergen Growth Study 2). Μέτρησαν επίσης την ανάπτυξη των μαστών και το μέγεθος των όρχεων των παιδιών με τη χρήση υπερήχων και διαπίστωσαν ότι τα αγόρια είχαν μικρότερους όρχεις, ενώ τα κορίτσια είχαν λιγότερο προχωρημένη ανάπτυξη των μαστών, όταν εκτέθηκαν σε υψηλότερα επίπεδα ορισμένων χημικών ουσιών PFAS. Προηγούμενες μελέτες έχουν, επίσης, δείξει την ίδια συσχέτιση μεταξύ των χημικών ουσιών PFAS και της μεταγενέστερης εφηβείας. Ωστόσο, μέχρι τώρα, οι πληροφορίες σχετικά με την ανάπτυξη της εφηβείας ήταν κυρίως αυτοαναφερόμενες. “Αυτή είναι η πρώτη μελέτη που διερευνά τη σχέση μεταξύ της έκθεσης σε PFAS και της ανάπτυξης της εφηβείας χρησιμοποιώντας υπερήχους ως μια νέα και πιο αντικειμενική μέθοδο”, δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας Dr. Forthun, υποψήφιος διδάκτορας στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Haukeland στο Μπέργκεν. “Τα ευρήματά μας θα μπορούσαν να συμβάλλουν στις εθνικές και διεθνείς ρυθμιστικές αποφάσεις που λαμβάνουν οι αρχές σχετικά με αυτές τις χημικές ουσίες”.

Η ομάδα σχεδιάζει τώρα να διερευνήσει πώς οι ορμόνες που εμπλέκονται στην εφηβεία και η σύνθεση του σώματος σχετίζονται με τα επίπεδα PFAS στον παιδικό πληθυσμό της Νορβηγίας. “Τα ευρήματά μας παρέχουν περαιτέρω στοιχεία για τις επιβλαβείς επιπτώσεις των PFAS στην παιδική ανάπτυξη, αλλά δεν είναι ακόμη σαφές πώς αυτές οι χημικές ουσίες επηρεάζουν τις ορμόνες που σχετίζονται με την εφηβεία και τη σύνθεση του σώματος στα παιδιά. Αυτό θα μπορούσε να ρίξει φως σε αναπαραγωγικά ζητήματα και να συμβάλει στην καλύτερη θέσπιση κανονισμών”, λέει ο Dr. Forthun.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Mαγειρικά σκεύη και προϊόντα περιποίησης που συνδέονται δυνητικά με τη στειρότητα

Κίνδυνος για τοξικά χημικά σε προϊόντα μακιγιάζ σύμφωνα με μελέτη

Ο FDA βάζει stop στις χημικές ουσίες στα κουτιά πίτσας

To μητρικό γάλα περιέχει χημικές ουσίες

Πόσο ασφαλές είναι το ποπ κορν μικροκυμάτων;

PFAS: Μήπως τα ρούχα σας είναι γεμάτα με "για πάντα χημικά";

1 στα 5 παιδιά έχει επίπεδα "χημικών ουσιών για πάντα" πάνω από τα όρια ασφαλείας, διαπιστώνει μελέτη

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τι είναι η γάγγραινα και γιατί έχει σχεδόν εξαλειφθεί;

Γάγγραινα ορισμός: Η μειωμένη παροχή αίματος μπορεί να οφείλεται σε τραυματισμό ή μόλυνση. Μπορεί επίσης να οφείλεται σε ορισμένες καταστάσεις όπως ο διαβήτης, η υπέρταση κ.λπ. που επηρεάζουν την κυκλοφορία του αίματος.

Τα εργαστήρια φέρνουν επανάσταση στις εξετάσεις για τον καρκίνο του πνεύμονα

Καρκίνος πνεύμονα: Οι εργαστηριακές εξετάσεις αναλαμβάνουν το κεντρικό στάδιο επειδή στον μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα (NSCLC), η ιστολογία του όγκου, η μοριακή υπογραφή και η κατάσταση της PD-L1 καθοδηγούν την επιλογή θεραπείας.

Νιώθεις πάντα ζεστός; Ποιες είναι οι υποκείμενες ιατρικές παθήσεις που μπορεί να είναι η αιτία;

Θερμοκρασία σώματος: Υπάρχουν και άλλοι παράγοντες, όπως υποκείμενες ασθένειες που θα μπορούσαν επίσης να ρυθμίσουν και να αυξομειώσουν τη θερμοκρασία του σώματος.

Πιο ακριβή παιδιατρικά εγκεφαλικά οργανοειδή

Ανάπτυξη εγκεφάλου: Το νέο οργανοειδές φλοιού που παρήγαγαν αντιπροσωπεύει τον ανθρώπινο εγκέφαλο σε πολλαπλές πτυχές: το σχήμα του, την αρχιτεκτονική του οργάνωση και πολλές ιδιότητες των κυττάρων τους.