Επιστημονικά Νέα

PFAS εφηβεία: Τα συνθετικά χημικά ίσως καθυστερήσουν την εφηβεία στα κορίτσια

PFAS εφηβεία: Τα συνθετικά χημικά ίσως καθυστερήσουν την εφηβεία στα κορίτσια

PFAS εφηβεία: Η μελέτη διαπίστωσε ότι σε κορίτσια με έκθεση σε PFAS η εφηβεία καθυστερεί πέντε ή έξι μήνες κατά μέσο όρο.

Η έκθεση σε PFAS, μια ομάδα συνθετικών χημικών ουσιών, μπορεί να καθυστερήσει την εφηβεία στα κορίτσια, έδειξε μια νέα μελέτη. Σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Environmental Health Perspectives, οι χημικές ουσίες PFAS βρίσκονται γενικά σε προϊόντα καθαρισμού, αδιάβροχα υφάσματα, όπως μπουφάν βροχής, ομπρέλες, σκηνές και αντικολλητικά σκεύη κ.λπ. «Η καθυστέρηση της εφηβείας στα κορίτσια μπορεί να οδηγήσει σε αρνητικά μακροπρόθεσμα αποτελέσματα για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της υψηλότερης συχνότητας εμφάνισης καρκίνου του μαστού, νεφρικής νόσου και νόσου του θυρεοειδούς», δήλωσε η αντίστοιχη συγγραφέας της μελέτης Susan Pinney, PhD.

«Οι περιβαλλοντικές εκθέσεις κατά την εφηβεία, όχι μόνο στο PFAS, αλλά οτιδήποτε άλλο, έχουν περισσότερες πιθανότητες για μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην υγεία. Αυτό που έχουν κάνει είναι να επεκτείνει το παράθυρο της ευαισθησίας και τους κάνει πιο ευάλωτους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα», πρόσθεσε. Για τη διεξαγωγή αυτής της μελέτης, ερευνητές του Πανεπιστημίου του Σινσινάτι, στις ΗΠΑ, έγραψαν 823 κορίτσια ηλικίας έξι έως οκτώ ετών και τα παρακολουθούσαν με εξετάσεις κάθε έξι έως 12 μήνες για να δουν πότε είχαν τα πρώτα σημάδια ανάπτυξης στήθους και ηβικής τριχοφυΐας. Η ομάδα διαπίστωσε ότι το 85% των κοριτσιών είχαν μετρήσιμα επίπεδα PFAS και πάνω από το 99% των κοριτσιών είχαν μετρήσιμα επίπεδα PFOA, ένα από τα πιο σημαντικά από τα PFAS.

«Η μελέτη διαπίστωσε ότι σε κορίτσια με έκθεση σε PFAS η εφηβεία καθυστερεί πέντε ή έξι μήνες κατά μέσο όρο, αλλά θα υπάρχουν κάποια κορίτσια που καθυστερούν πολύ περισσότερο και άλλα που δεν καθυστέρησαν καθόλου, αλλά ανησυχούμε ιδιαίτερα για τα κορίτσια σε το ανώτερο άκρο του φάσματος όπου καθυστερεί περισσότερο», είπε ο Pinney. «Χρειάστηκε πολύς χρόνος για να το αναγνωρίσουμε ως ανθρώπινη τοξίνη. Εν τω μεταξύ, όλες αυτές οι τοξίνες μπήκαν στο περιβάλλον μας και θα χρειαστεί πολύς χρόνος μέχρι να φύγουν», πρόσθεσε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Μελέτη αποκαλύπτει σύνδεση μεταξύ των χημικών ουσιών σε προϊόντα καθημερινής χρήσης και της μεταγενέστερης εφηβείας

Μελέτη διαπιστώνει σημαντική έκθεση σε χημικές ουσίες σε γυναίκες με καρκίνο

Τα «φιλικά προς το περιβάλλον» χάρτινα καλαμάκια περιέχουν επιβλαβείς χημικές ουσίες

Σχεδόν το 50% του πόσιμου νερού στις ΗΠΑ περιέχει "για πάντα χημικά"

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Χαμηλού κοινωνικοοικονομικού επιπέδου άνθρωποι κινδυνεύουν από πρώιμη έναρξη άνοιας

Άνοια αιτίες: Σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Lancet Healthy Longevity αποδείχθηκε ότι τα άτομα που ανήκουν σε χαμηλότερο κοινωνικοοικονομικό υπόβαθρο έχουν περισσότερες από τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν πρώιμη άνοια.