Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Επιστημονικά Νέα

Πέτρες αμυγδαλές: Πέτρες στις αμυγδαλές και πώς να τις αποφύγετε

Πέτρες αμυγδαλές: Πέτρες στις αμυγδαλές και πώς να τις αποφύγετε

Πέτρες αμυγδαλές: Οι πέτρες των αμυγδαλών ή οι αμυγδαλόλιθοι είναι μικροί, ασβεστοποιημένοι σχηματισμοί που αναπτύσσονται στις σχισμές των αμυγδαλών.

Οι πέτρες των αμυγδαλών ή οι αμυγδαλόλιθοι είναι μικροί, ασβεστοποιημένοι σχηματισμοί που αναπτύσσονται στις σχισμές των αμυγδαλών. Αυτές οι πέτρες αποτελούνται από υπολείμματα όπως νεκρά κύτταρα, βλέννα, σωματίδια τροφής και βακτήρια, τα οποία συσσωρεύονται και σκληραίνουν με την πάροδο του χρόνου. Οι πέτρες αμυγδαλών μπορεί να ποικίλλουν σε μέγεθος, από μικροσκοπικούς κόκκους έως μεγαλύτερους, πιο εμφανείς σχηματισμούς και συχνά έχουν λευκό ή κιτρινωπό χρώμα.

Συμπτώματα

Τα κοινά συμπτώματα των λίθων στις αμυγδαλές περιλαμβάνουν:

  • Δυσοσμία του στόματος (χαλίτωση)
  • Πονόλαιμος
  • Δυσκολία στην κατάποση
  • Πόνος στο αυτί
  • Πρησμένες αμυγδαλές
  • Μια αίσθηση ότι κάτι έχει κολλήσει στο λαιμό

Μερικοί άνθρωποι μπορεί να μην εμφανίσουν συμπτώματα και οι πέτρες στις αμυγδαλές ανακαλύπτονται τυχαία κατά τη διάρκεια μιας συνήθους ιατρικής εξέτασης.

Αιτίες

Διάφοροι παράγοντες συμβάλλουν στον σχηματισμό λίθων στις αμυγδαλές, συμπεριλαμβανομένης της κακής στοματικής υγιεινής, των χρόνιων προβλημάτων κόλπων, της συχνής αμυγδαλίτιδας και της δομής των αμυγδαλών, που μπορεί να έχουν περισσότερες ρωγμές ή κρύπτες όπου μπορούν να συσσωρευτούν υπολείμματα.

Πρόληψη

Η πρόληψη των λίθων στις αμυγδαλές περιλαμβάνει τη διατήρηση καλής στοματικής υγιεινής και τη λήψη μέτρων για τη μείωση της συσσώρευσης υπολειμμάτων και βακτηρίων στο στόμα:

Τακτικό βούρτσισμα και νήμα: Βουρτσίζετε τα δόντια σας τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα και χρησιμοποιείτε νήμα καθημερινά για να αφαιρέσετε τα σωματίδια τροφής και την πλάκα.
Στοματικό διάλυμα: Χρησιμοποιήστε ένα αντιβακτηριακό στοματικό διάλυμα για να σκοτώσετε τα βακτήρια και να μειώσετε τον κίνδυνο μόλυνσης.
Ενυδάτωση: Πίνετε άφθονο νερό για να διατηρείτε το στόμα σας υγρό και να βοηθάτε να ξεπλύνετε τα υπολείμματα.
Γαργάρες: Κάντε γαργάρες με αλατόνερο ή στοματικό διάλυμα για να βοηθήσετε στην απομάκρυνση των παγιδευμένων υπολειμμάτων από τις αμυγδαλές.
Αποφύγετε το κάπνισμα: Το κάπνισμα μπορεί να συμβάλει στον σχηματισμό λίθων στις αμυγδαλές και σε άλλα προβλήματα στοματικής υγείας.

Θεραπεία

Εάν εμφανίσετε πέτρες στις αμυγδαλές, υπάρχουν διάφορες επιλογές θεραπείας:

Χειροκίνητη αφαίρεση: Οι μικρές πέτρες μπορούν συχνά να αφαιρεθούν απαλά χρησιμοποιώντας μια μπατονέτα ή μια λαβή νερού.
Γαργάρες: Οι τακτικές γαργάρες με αλατόνερο μπορούν να βοηθήσουν στην απομάκρυνση των λίθων και να καταπραΰνουν οποιαδήποτε ενόχληση.
Ιατρική θεραπεία: Σε ορισμένες περιπτώσεις, ένας επαγγελματίας υγείας μπορεί να χρησιμοποιήσει εξειδικευμένα εργαλεία για να αφαιρέσει μεγαλύτερες πέτρες.
Κρυπτόλυση αμυγδαλών με λέιζερ: Αυτή η διαδικασία περιλαμβάνει τη χρήση λέιζερ για την εξομάλυνση της επιφάνειας των αμυγδαλών και τη μείωση του αριθμού των κρυπτών όπου μπορούν να σχηματιστούν πέτρες.
Αμυγδαλεκτομή: Για χρόνιες περιπτώσεις, μπορεί να συνιστάται η χειρουργική αφαίρεση των αμυγδαλών.

Η διατήρηση καλής στοματικής υγιεινής και η αναζήτηση άμεσης θεραπείας για τυχόν συμπτώματα μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση και την πρόληψη της επανεμφάνισης των λίθων στις αμυγδαλές.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Γιατί ο οργανισμός μας δημιουργεί πέτρες;

Μπορεί η κακή υγεία των αμυγδαλών να επηρεάσει την καρδιά;

Πόσο άσχημα μπορεί να πάει ένα χειρουργείο αφαίρεσης αμυγδαλών;

Αμυγδαλίτιδα: Τι προκαλεί φλεγμονή στις αμυγδαλές μας;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μπορεί το κρύο νερό να είναι η λύση για γρήγορη ανακούφιση από τις ημικρανίες;

Ημικρανίες ανακούφιση: Οι ημικρανίες μπορεί να είναι έντονα εξουθενωτικές, με αποτέλεσμα πολλοί να αναζητούν διάφορες θεραπείες για ανακούφιση. Μια αντισυμβατική μέθοδος που ορισμένοι άνθρωποι βρίσκουν χρήσιμη

Μπορεί το συμπλήρωμα ψευδαργύρου να μας προφυλάξει από εγκεφαλικό επεισόδιο;

Εγκεφαλικό ψευδάργυρος: Ο ψευδάργυρος είναι ένα απαραίτητο ιχνοστοιχείο που παίζει καθοριστικό ρόλο σε διάφορες φυσιολογικές λειτουργίες, συμπεριλαμβανομένης της υποστήριξης του ανοσοποιητικού συστήματος,

Αναλύοντας τη σύνδεση μεταξύ της ενδομητρίωσης και του καρκίνου των ωοθηκών

Ενδομητρίωση καρκίνος: Η έρευνα έχει δείξει πιθανή συσχέτιση μεταξύ της ενδομητρίωσης και του αυξημένου κινδύνου καρκίνου των ωοθηκών, αν και αυτός ο κίνδυνος γενικά θεωρείται μέτριος

5 Συχνές παρανοήσεις και οι αληθινές εξηγήσεις για την υπογονιμότητα

Υπογονιμότητα: Η υπογονιμότητα μπορεί να είναι ένα δύσκολο και συναισθηματικό ταξίδι, που συχνά περιβάλλεται από μύθους και παρανοήσεις. Η κατανόηση της αλήθειας πίσω από αυτούς τους μύθους

Close Icon