Επιστημονικά Νέα

Αμυγδαλίτιδα: Τι προκαλεί φλεγμονή στις αμυγδαλές μας;

Αμυγδαλίτιδα: Τι προκαλεί φλεγμονή στις αμυγδαλές μας;

Αμυγδαλίτιδα: Η σωστή διάγνωση και η έγκαιρη θεραπεία μπορούν να μετριάσουν την ενόχληση και να αποτρέψουν πιθανές επιπλοκές που σχετίζονται με την αμυγδαλίτιδα που δεν έχει αντιμετωπιστεί.

Η αμυγδαλίτιδα, μια φλεγμονώδης κατάσταση που επηρεάζει τις αμυγδαλές, εκδηλώνεται ως επικρατούσα λοίμωξη του λαιμού που χαρακτηρίζεται από διάφορα συμπτώματα, αιτίες και επιλογές θεραπείας. Η αμυγδαλίτιδα που προκαλείται κυρίως από ιογενείς ή βακτηριακές λοιμώξεις, ιδιαίτερα το βακτήριο στρεπτόκοκκου (στρεπτόκοκκος), εμφανίζεται συχνά σε παιδιά, αλλά μπορεί να επηρεάσει άτομα οποιασδήποτε ηλικίας.

Αμυγδαλίτιδα: Ποια είναι τα συμπτώματα;

Τα συμπτώματα της αμυγδαλίτιδας περιλαμβάνουν συνήθως πονόλαιμο, δυσκολία στην κατάποση, πρησμένους ή ευαίσθητους αδένες στο λαιμό, πυρετό και μερικές φορές πόνο στο αυτί. Οι ίδιες οι αμυγδαλές μπορεί να φαίνονται κόκκινες και πρησμένες με λευκές ή κίτρινες κηλίδες λόγω συσσώρευσης πύου.

Θεραπεία αμυγδαλίτιδας

Η θεραπεία για την αμυγδαλίτιδα εξαρτάται από την υποκείμενη αιτία. Εάν είναι βακτηριακό, οι γιατροί μπορεί να συνταγογραφήσουν αντιβιοτικά για την εξάλειψη της λοίμωξης. Τα αναλγητικά μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση της δυσφορίας και στη μείωση του πυρετού. Οι γαργάρες με ζεστό αλατόνερο ή η χρήση παστίλιων για το λαιμό μπορεί να προσφέρουν ανακούφιση για τον πονόλαιμο. Σε περιπτώσεις υποτροπιάζουσας ή σοβαρής αμυγδαλίτιδας, ένας πάροχος υγειονομικής περίθαλψης μπορεί να προτείνει τη χειρουργική αφαίρεση των αμυγδαλών (αμυγδαλεκτομή) ως έσχατη λύση.

Τα προληπτικά μέτρα για τη μείωση του κινδύνου αμυγδαλίτιδας περιλαμβάνουν τη διατήρηση καλών πρακτικών υγιεινής, όπως το τακτικό πλύσιμο των χεριών, την αποφυγή στενής επαφής με άτομα που παρουσιάζουν συμπτώματα και την αποχή από την κοινή χρήση σκευών ή προσωπικών αντικειμένων.

Ενώ η αμυγδαλίτιδα είναι συχνά διαχειρίσιμη στο σπίτι με ανάπαυση και συμπτωματικά μέτρα ανακούφισης, η αναζήτηση ιατρικής συμβουλής είναι ζωτικής σημασίας, ειδικά εάν τα συμπτώματα επιμένουν, επιδεινωθούν ή επανεμφανίζονται συχνά. Η σωστή διάγνωση και η έγκαιρη θεραπεία μπορούν να μετριάσουν την ενόχληση και να αποτρέψουν πιθανές επιπλοκές που σχετίζονται με την αμυγδαλίτιδα που δεν έχει αντιμετωπιστεί.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Λόγοι και τρόποι για να απελευθερωθείτε από τις αμυγδαλές που σας ταλαιπωρούν

Αμυγδαλές: Πότε πρέπει να αφαιρούνται;

Πρησμένες αμυγδαλές: Αίτια, συμπτώματα, αντιμετώπιση

Αμυγδαλές και ατραυματικό σύστημα υπερήχων – Νέα μέθοδος

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η αισιόδοξη σκέψη συνδέεται με χαμηλότερες γνωστικές ικανότητες

Αισιοδοξία εγκέφαλος: Η έρευνα διαπίστωσε ότι όσοι είχαν υψηλότερη γνωστική ικανότητα παρουσίασαν 22% αύξηση στην πιθανότητα «ρεαλισμού» και 35% μείωση στην πιθανότητα «ακραίας αισιοδοξίας».

Γιατί τα παιδικά τραγούδια στα μωρά τα βοηθούν να μάθουν τη γλώσσα

Βρεφική ανάπτυξη: Η φωνητική κωδικοποίηση στα μωρά εμφανίστηκε σταδιακά κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους της ζωής, ξεκινώντας με τους ήχους των χειλιών (π.χ. d για το «μπαμπά») και τους ρινικούς ήχους (π.χ. m για τη «μούμια»), με το «διάβασμα» σταδιακά να φαίνεται περισσότερο όπως αυτή των ενηλίκων. 

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι έγκυες γυναίκες για τις κολπικές κράμπες

Εγκυμοσύνη κράμπες: Τα ταξίδια εγκυμοσύνης μπορεί να φαίνονται διαφορετικά για διαφορετικές γυναίκες, όσον αφορά το είδος των εμπειριών που έχουν. Για πολλές, η περίοδος κύησης είναι ομαλή.

Τι είναι η γάγγραινα και γιατί έχει σχεδόν εξαλειφθεί;

Γάγγραινα ορισμός: Η μειωμένη παροχή αίματος μπορεί να οφείλεται σε τραυματισμό ή μόλυνση. Μπορεί επίσης να οφείλεται σε ορισμένες καταστάσεις όπως ο διαβήτης, η υπέρταση κ.λπ. που επηρεάζουν την κυκλοφορία του αίματος.