Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Επιστημονικά Νέα

Πέτρα στα νεφρά: Πώς μπορούν να προκληθούν οι πέτρες;

Πέτρα στα νεφρά: Πώς μπορούν να προκληθούν οι πέτρες;

Πέτρα στα νεφρά: Τα απόβλητα στο αίμα μπορεί περιστασιακά να σχηματίσουν κρυστάλλους που συγκεντρώνονται μέσα στα νεφρά. Με την πάροδο του χρόνου, οι κρύσταλλοι μπορεί να συσσωρευτούν για να σχηματίσουν ένα κομμάτι που μοιάζει με σκληρή πέτρα.

Οι πέτρες στα νεφρά μπορεί να αναπτυχθούν στον 1 ή και στους δύο νεφρούς και πιο συχνά επηρεάζουν άτομα ηλικίας 30 έως 60 ετών. Είναι αρκετά συχνές, με περισσότερα από 1 στα 10 άτομα να επηρεάζονται. Οι πέτρες στα νεφρά βρίσκονται συνήθως στα νεφρά ή στον ουρητήρα, τον σωλήνα που συνδέει τα νεφρά με την ουροδόχο κύστη σας. Μπορεί να είναι εξαιρετικά επώδυνες και μπορεί να οδηγήσουν σε λοιμώξεις των νεφρών ή να μην λειτουργεί σωστά το νεφρό εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία.

Συμπτώματα πέτρας στα νεφρά

Μπορεί να μην παρατηρήσετε εάν έχετε μικρές πέτρες στα νεφρά. Συνήθως θα τις κατουρήσετε χωρίς καμία ενόχληση. Οι μεγαλύτερες πέτρες στα νεφρά μπορεί να προκαλέσουν πολλά συμπτώματα, όπως:

 • πόνος στο πλάι της κοιλιάς σας
 • έντονος πόνος που έρχεται και φεύγει
 • αίσθημα αδιαθεσίας ή εμετού

Πότε να ζητήσετε επείγουσα ιατρική βοήθεια

Θα πρέπει να επικοινωνήσετε αμέσως με έναν γιατρό εάν:

 • πονάτε πολύ
 • έχετε υψηλή θερμοκρασία
 • έχετε ένα επεισόδιο ρίγους 
 • έχετε αίμα στα ούρα σας

Τι προκαλεί τις πέτρες στα νεφρά;

Τα απόβλητα στο αίμα μπορεί περιστασιακά να σχηματίσουν κρυστάλλους που συγκεντρώνονται μέσα στα νεφρά. Με την πάροδο του χρόνου, οι κρύσταλλοι μπορεί να συσσωρευτούν για να σχηματίσουν ένα κομμάτι που μοιάζει με σκληρή πέτρα. Αυτό είναι πιο πιθανό να συμβεί εάν:

 • δεν πίνετε αρκετά υγρά
 • παίρνετε ορισμένους τύπους φαρμάκων
 • έχετε μια ιατρική πάθηση που αυξάνει τα επίπεδα ορισμένων ουσιών στα ούρα σας 

Αφού σχηματιστεί μια πέτρα στα νεφρά, το σώμα σας θα προσπαθήσει να την απελευθερώσει όταν κατουρήσετε.

Αντιμετώπιση και πρόληψη πέτρες στα νεφρά

Οι περισσότερες πέτρες στα νεφρά είναι αρκετά μικρές για να αποφευχθούν με την ούρηση και μπορεί να είναι δυνατή η αντιμετώπιση των συμπτωμάτων στο σπίτι με φαρμακευτική αγωγή. Οι μεγαλύτερες πέτρες μπορεί να χρειαστεί να σπάσουν ή να αφαιρεθούν με χειρουργική επέμβαση.

Υπολογίζεται ότι έως και οι μισοί από όλους τους ανθρώπους που είχαν πέτρες στα νεφρά θα τις εμφανίσουν ξανά μέσα στα επόμενα 5 χρόνια. Για να αποφύγετε να εμφανίσετε πέτρες στα νεφρά, φροντίστε να πίνετε άφθονο νερό κάθε μέρα, ώστε να μην αφυδατωθείτε. Είναι πολύ σημαντικό να διατηρείτε τα ούρα σας ανοιχτόχρωμα για να αποτρέψετε τη δημιουργία άχρηστων προϊόντων σε πέτρες στα νεφρά.

 Τα νεφρά είναι 2 όργανα σε σχήμα φασολιού που έχουν μήκος περίπου 10 cm (4 ίντσες). Βρίσκονται προς το πίσω μέρος της κοιλιάς και στις δύο πλευρές της σπονδυλικής στήλης. Τα νεφρά απομακρύνουν τα απόβλητα από το αίμα. Το καθαρό αίμα στη συνέχεια μεταφέρεται πίσω στο σώμα και τα περιττώματα απομακρύνονται από το σώμα όταν ουρείτε. Οι πολύ μικρές πέτρες στα νεφρά είναι απίθανο να προκαλέσουν πολλά συμπτώματα. Μπορεί ακόμη και να μην ανιχνεύονται και να απομακρύνονται ανώδυνα όταν ουρείτε. Οι μεγαλύτερες πέτρες στα νεφρά μπορεί να προκαλέσουν συμπτώματα, όπως:

 

 • πόνος στο πλάι της κοιλιάς ή στη βουβωνική χώρα – οι άνδρες μπορεί να έχουν πόνο στους όρχεις τους
 • υψηλή θερμοκρασία
 • αίσθημα ιδρώτα
 • έντονος πόνος που έρχεται και φεύγει
 • αίσθημα αδιαθεσίας ή εμετού
 • αίμα στα ούρα σας
 • ουρολοίμωξη
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Οι επαναχρησιμοποιούμενες σερβιέτες ως μια βιώσιμη λύση για το περιβάλλον

Γιατί πολλοί ανησυχούν για την υγεία τους;

Ο πόνος στο γόνατο από την αρθρίτιδα μπορεί να προληφθεί με το περπάτημα, λέει η μελέτη

Κίνδυνος νευροαναπτυξιακών προβλημάτων για βρέφη εγκύων με COVID

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς πέφτει η γλυκοζυλιωμένη και γιατί είναι επικίνδυνη για το ζάχαρο 

Γλυκοζυλιωμένη: Όταν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα είναι σταθερά υψηλά, όπως συμβαίνει στον μη ελεγχόμενο διαβήτη, περισσότερα μόρια γλυκόζης συνδέονται με την αιμοσφαιρίνη για να σχηματίσουν γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη.

Παγκόσμια Ημέρα Λευκής 25 Ιουνίου - Πρόεδρος της ΕΔΑΕ :Έχουν αναπτυχθεί και εγκριθεί νέες καινοτόμες θεραπείες

Η 25η Ιουνίου είναι μια ημέρα αφιερωμένη στην ενημέρωση για τη λεύκη, στην ευαισθητοποίηση σχετικά με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς, αλλά και στην αποδοχή και αποστιγματοποίησή της. Στην Ευρώπη, ο επιπολασμός της λεύκης εκτιμάται στο 1%1, ενώ στη χώρα μας υπολογίζεται ότι αφορά περίπου 100.000 ασθενείς. H λεύκη είναι μια χρόνια, επίκτητη δερματική […]

Γιατί η διαστολή των ματιών μας μειώνεται με την ηλικία;

Όραση: Ο κακός φωτισμός ή οι έντονες αντιθέσεις μεταξύ φωτός και σκότους μπορεί να περιορίσουν την ικανότητα των ηλικιωμένων να αντιδρούν στην καθημερινή ζωή, με αποτέλεσμα αρνητικό αντίκτυπο στον ρυθμό ύπνου-εγρήγορσης. 

Ανθυγιεινές πρακτικές που πρέπει να σταματήσετε για να διατηρήσετε τα νεφρά σας

Καρκίνος νεφρού: Ο καρκίνος του νεφρού είναι μια σοβαρή κατάσταση υγείας και ορισμένες ανθυγιεινές πρακτικές μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης αυτής της ασθένειας.

Close Icon