Διατροφή

Καφές νεφρά: Το αγαπημένο ρόφημα πολλών φαίνεται να προστατεύει από οξεία νεφρική βλάβη

Καφές νεφρά: Το αγαπημένο ρόφημα πολλών φαίνεται να προστατεύει από οξεία νεφρική βλάβη

Καφές νεφρά: Kαλά νέα για τους λάτρεις του καφέ, αφού το αγαπημένο σας ρόφημα μπορεί επίσης να βοηθήσει στην προστασία των νεφρών σας.

«Γνωρίζουμε ήδη ότι η κατανάλωση καφέ σε τακτική βάση έχει συσχετιστεί με την πρόληψη χρόνιων και εκφυλιστικών ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων του διαβήτη τύπου 2, των καρδιαγγειακών παθήσεων και της ηπατικής νόσου», δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης Δρ. Chirag Parikh, διευθυντής του Τμήματος Νεφρολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Johns Hopkins. «Μπορούμε τώρα να προσθέσουμε μια πιθανή μείωση του κινδύνου [ΑΚΙ] οξείας νεφρικής βλάβης] στον αυξανόμενο κατάλογο των οφελών της καφεΐνη για την υγεία», σημείωσε χαρακτηριστικά σε μία σχετική ανακοίνωση του πανεπιστημίου.

Ο Parikh και οι συνεργάτες του ανέλυσαν δεδομένα από περισσότερες από 14.000 ενήλικες στις ΗΠΑ που στρατολογήθηκαν για μια μελέτη κινδύνου αθηροσκλήρωσης (σκληρυμένες αρτηρίες) μεταξύ 1987 και 1989 με μέση ηλικία τα 54 έτη. Οι συμμετέχοντες ερωτήθηκαν επτά φορές σε διάστημα 24 ετών, πόσα φλιτζάνια καφέ έπιναν κάθε μέρα: καθόλου, ένα, δύο έως τρία ή περισσότερα από τρία. Κατά την περίοδο της έρευνας, καταγράφηκαν σχεδόν 1.700 περιπτώσεις οξείας νεφρικής βλάβης. Το AKI είναι ένα «ξαφνικό επεισόδιο νεφρικής ανεπάρκειας ή νεφρικής βλάβης που συμβαίνει μέσα σε λίγες ώρες ή λίγες ημέρες», σύμφωνα με το Εθνικό Ίδρυμα Νεφρού. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που έπιναν οποιαδήποτε ποσότητα καφέ κάθε μέρα είχαν 15% χαμηλότερο κίνδυνο οξείας νεφρικής βλάβης και όσοι έπιναν δύο έως τρία φλιτζάνια την ημέρα είχαν 22% έως 23% χαμηλότερο κίνδυνο. Η μελέτη δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο περιοδικό Kidney International Reports.

“Υποψιαζόμαστε ότι ο λόγος για τον αυτόν τον αντίκτυπο του καφέ στον κίνδυνο AKI μπορεί να είναι ότι είτε οι βιολογικά ενεργές ενώσεις σε συνδυασμό με την καφεΐνη είτε απλώς η ίδια η καφεΐνη βελτιώνουν την αιμάτωση και τη χρήση οξυγόνου στα νεφρά”, εξήγησε ο Parikh. “Η καλή λειτουργία των νεφρών και η ανοχή στο AKI — εξαρτώνται από τη σταθερή παροχή αίματος και οξυγόνου.”, πρόσθεσε. Απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να διαπιστωθεί πώς ακριβώς ο καφές μπορεί να προστατεύσει τα νεφρά, ενώ η προσθήκη γάλακτος, κρέμας ή ζάχαρης θα μπορούσε επίσης να επηρεάσει τον κίνδυνο AKI και να δικαιολογήσει περαιτέρω έρευνα, σημείωσαν οι ερευνητές. Ωστόσο, μια έρευνα που δημοσιεύτηκε τον περασμένο μήνα διαπίστωσε ότι το να προσθέτετε λίγη ζάχαρη με τον καφέ σας εξακολουθεί να συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

H πρωινή απόλαυση που παρατείνει τη ζωή

Πόσα ροφήματα με καφεΐνη μπορούν να προκαλέσουν ημικρανία;

Το είδος καφέ που αυξάνει πιο πολύ την χοληστερόλη-Μελέτη

4 μυστικά οφέλη της καφεΐνης στον οργανισμό μας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ένας ακαταμάχητος συνδυασμός για την υγεία σας

Αβοκάντο και ντομάτες: Είναι ένας πραγματικός διατροφικός θησαυρός. Περιέχει μια πληθώρα ευεργετικών βιταμινών, μετάλλων, υγιών λιπαρών και φυτικών ινών, που συμβάλλουν σε διάφορες πτυχές της υγείας μας.

Ελιές: Ένα θησαυροφυλάκιο ωφέλιμων συστατικών

Ελιές: Η κατανάλωση ελιών βοηθά στη βελτίωση της υγείας του εντέρου βελτιώνοντας την πέψη, ενισχύοντας το ανοσοποιητικό σύστημα και μειώνοντας τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών.

Λαχταριστά κεφτεδάκια με τόνο και πατάτες

Τα κεφτεδάκια με τόνο και πατάτες είναι μια τέλεια συνταγή που θα σας βγάλει ασπροπρόσωπους όταν δεν ξέρετε τι να μαγειρέψετε, γιατί ετοιμάζονται με εύκολα με υλικά που έχουμε πάντα στο ντουλάπι της κουζίνας.

Ολιγοθερμιδικές γλυκαντικές ύλες στη ζαχαροπλαστική

Τα αυστηρά διαιτολόγια που αποκλείουν εντελώς την κατανάλωση έστω και μικρής ποσότητας γλυκού, μπορεί να οδηγήσουν στα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα, λόγω της πιθανής υπερκατανάλωσης γλυκών που συχνά προκαλεί η στέρησή τους.

Μαγειρεύοντας με μπίρα

Στη γαστρονομία του σήμερα έχει αρχίσει να ανατέλλει μια καινούργια τάση, η αντικατάσταση του κρασιού από τη μπίρα.