Επιστημονικά Νέα

Παυσίπονο Έρευνες: To κοινό παυσίπονο “ακεταμινοφαίνη” θα μπορούσε να αλλάξει την ανάπτυξη του εμβρύου

Παυσίπονο Έρευνες: To κοινό παυσίπονο “ακεταμινοφαίνη” θα μπορούσε να αλλάξει την ανάπτυξη του εμβρύου

Η μελέτη συνιστά ότι στις έγκυες γυναίκες θα πρέπει να εφιστάται η προσοχή στην αρχή της εγκυμοσύνης να παραιτούνται από την παρακεταμόλη, εκτός εάν ενδείκνυται ιατρικώς, όπως υποστηρίζεται από 91 επιστήμονες, κλινικούς γιατρούς και επαγγελματίες της δημόσιας υγείας.

Παυσίπονο Έρευνες: Η ακεταμινοφαίνη λειτουργεί ως παυσίπονο για τον ήπιο έως μέτριο πόνο και μειωτήρα πυρετού, όμως μια ομάδα ερευνητών ζητά μεγαλύτερη ΠΡΟΣΟΧΗ στη χρήση της παρακεταμόλης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Η παρακεταμόλη, κοινώς γνωστή ως ακεταμινοφαίνη ή ΑΡΑΡ, είναι το πιο κοινό συστατικό του φαρμάκου στην Αμερική, σύμφωνα με Συνασπισμό Ευαισθητοποίησης

Η ακεταμινοφαίνη. Η οργάνωση σημειώνει ότι είναι το δραστικό συστατικό σε περισσότερα από 600 αναλγητικά φάρμακα, συμπεριλαμβανομένου του Tylenol. Η ακεταμινοφαίνη, ένα εξωτερικό αναλγητικό, λειτουργεί ως παυσίπονο για τον ήπιο έως μέτριο πόνο και πυρετό ως μειωτήρας.

Ωστόσο, σε μια νέα μελέτη και δήλωση συναίνεσης που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη στο περιοδικό Nature «Κριτικές Ενδοκρινολογίας», μια διεθνής ομάδα εμπειρογνωμόνων κάλεσε για προληπτική δράση μέσα από εστιασμένες ερευνητικές προσπάθειες και με την ευαισθητοποίηση. «Δήλωση μιας νέας συναίνεσης συνοψίζει ανθρώπινες επιδημιολογικές μελέτες και πειραματική έρευνα σε κύτταρα και ζωικά μοντέλα, στα οποία διαφαίνεται ότι η παρακεταμόλη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να αλλάξει την εμβρυϊκή ανάπτυξη και θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο ορισμένων νευροαναπτυξιακών, αναπαραγωγικών και ουρογεννητικών διαταραχών.

Οι συγγραφείς κάνουν αρκετές συστάσεις γύρω από την ελαχιστοποίηση της παρακεταμόλης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και την αύξηση της ευαισθητοποίησης, και παρουσιάζουν ένα κάλεσμα για εστιασμένη έρευνα. Ωστόσο, ας σημειωθεί ότι η παρακεταμόλη θεωρείται ευρέως ότι είναι η ασφαλέστερη επιλογή για την ανακούφιση του πόνου και του πυρετού στην εγκυμοσύνη και ότι το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας και Φροντίδας Αριστείας του Ηνωμένου Βασιλείου αναφέρει ότι η χρήση παρακεταμόλης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης δεν πιστεύεται ότι είναι επιβλαβής.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) συμβουλεύει ότι η παρακεταμόλη μπορεί να χρησιμοποιηθεί κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης στη χαμηλότερη αποτελεσματική δόση για τον συντομότερο δυνατό χρόνο και με τη χαμηλότερη δυνατή συχνότητα, ενώ ο Οργανισμός Ελέγχου Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ και μελέτες  ερευνούν μια πιθανή σύνδεση μεταξύ της χρήσης παρακεταμόλης στην εγκυμοσύνη και διαταραχών στους απογόνους που ήταν ασαφής. Οι ερευνητές επισήμαναν ότι η διαχείριση του χρόνιου πόνου που σχετίζεται με την εγκυμοσύνη ήταν μελετημένη, υποστηρίζοντας ότι πρέπει να επιτευχθεί ισορροπία μεταξύ «πιθανής απειλής για την έγκυο ή / και το έμβρυο από μη επεξεργασμένο πόνο και τον πυρετό και τους αυξημένους κινδύνους βλάβης στο έμβρυο από τα φάρμακα.

«Ως εκ τούτου, οι συστάσεις λένε ότι οι έγκυες θα πρέπει να χρησιμοποιούν παρακεταμόλη μόνο εάν ενδείκνυται ιατρικά, ότι θα πρέπει να συμβουλεύονται τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό τους, εφόσον είναι σίγουροι για τη χρήση παρακεταμόλης και ότι θα πρέπει να χρησιμοποιούν τη χαμηλότερη αποτελεσματική δόση παρακεταμόλης για το συντομότερο δυνατό χρονικό διάστημα.

Οι συστάσεις αυτές δεν θα μπορούσαν να διαφέρουν σημαντικά από τις τρέχουσες συμβουλές σε ορισμένες χώρες. «Ωστόσο, οι συγγραφείς πιστεύουν ότι η ειδική ανακοίνωση των κινδύνων της παρακεταμόλης είναι μεταξύ των επαγγελματιών υγείας που χρειάζονται οι έγκυες και οι άνθρωποι λόγω της διαδεδομένης χρήσης της και της ευρέως διαδεδομένης αντίληψης περί αμελητέου κινδύνου.»

Στη μελέτη, «η χρήση παρακεταμόλης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης – πρόσκληση για προληπτική δράση,» οι επιστήμονες, οι κλινικοί γιατροί και οι επιδημιολόγοι συνοψίζουν ενδείξεις για τις ανησυχίες σχετικά με την εναλλαγή της εμβρυϊκής ανάπτυξης και την αύξηση του κινδύνου ορισμένων διαταραχών με τη διεξαγωγή κριτικών από τον άνθρωπο με βάση επιδημιολογικές έρευνες που εκτείνονται σε περισσότερες από δύο δεκαετίες.

Χρησιμοποίησαν μελέτες που διερευνούν την παρακεταμόλη ως ανεξάρτητο παυσίπονο, αναζήτηση πειραματικά και επιδημιολογικά λογοτεχνίας στα αγγλικά διαθέσιμη στις PubMed, συμπεριλαμβανομένων των συστηματικών σχολίων χρησιμοποιώντας τους όρους αναζήτησης «ακεταμινοφαίνη» ή «παρακεταμόλη», «ενδοκρινικό», «αναπαραγωγή», «ουρογεννητικό», «νευροαναπτυξιακά», «διαταραχή Ελλειμματικής προσοχής», «διαταραχή του φάσματος του αυτισμού», «υποσπαδίας», «απόσταση του ανώτερου γεννητικού συστήματος» και «κρυψορχία» σε ανθρώπινες μελέτες παρατήρησης.

Συμπεράσματα πρότειναν ότι η προγεννητική παρακεταμόλη μπορεί να σχετίζεται τόσο με την αναπαραγωγή και τις νευροσυμπεριφορικές ανωμαλίες στα δύο φύλα και σε μελέτες σε ζώα in vivo, in vitro και ex vivo οι μελέτες έδειξαν ότι η παρακεταμόλη «διαταράσσει άμεσα τις ορμονοεξαρτώμενεςδιεργασίες, οι οποίες οδηγούν σε αναπαραγωγική ανάπτυξη και διαταράσσει νευροαναπτυξιακές και στα δύο φύλα.»

Η δήλωση σημείωσε ότι οι μελέτες σε ανθρώπους έχουν περιορισμούς, συμπεριλαμβανομένης της πιθανής σύγχυσης και εσφαλμένης ταξινόμησης ή αποτελέσματος, και απηύθυνε έκκληση για περαιτέρω μελέτες σε ανθρώπους που πρέπει να πραγματοποιηθούν «Πριν να μπορούν να εξαχθούν οριστικά συμπεράσματα.»

Η μελέτη συνιστά ότι στις έγκυες γυναίκες θα πρέπει να εφιστάται η προσοχή στην αρχή της εγκυμοσύνης να παραιτούνται από την παρακεταμόλη, εκτός εάν ενδείκνυται ιατρικώς, όπως υποστηρίζεται από 91 επιστήμονες, κλινικούς γιατρύς και επαγγελματίες της δημόσιας υγείας.

Οι συγγραφείς έγραψαν ότι η πιθανότητα πρόκλησης βλάβης από την αδράνεια υπερβαίνει τη βλάβη που μπορεί να προκύψει από την προληπτική δράση της παρακεταμόλης και πιστεύουν ότι είναι δικαιολογημένη η επικοινωνία μεταξύ των επαγγελματιών υγείας και των εγκύων γυναικών. Παρά το γεγονός ότι η δήλωση συναίνεσης και προσκλήσεις για ΠΡΟΣΟΧΗ – και προειδοποιητικές ετικέτες στη συσκευασία όλων των φαρμάκων που περιέχουν παρακεταμόλη – η ομάδα είπε ότι η παρακεταμόλη παραμένει το ασφαλέστερο διαθέσιμο φάρμακο για τη θεραπεία του πόνου και του πυρετού σε έγκυες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Παιδικός πυρετός: Οι παιδικοί πυρετοί και η πυρετοφοβία των γονέων

Η ιβουπροφαίνη είναι αποτελεσματική στις ανεπιθύμητες ενέργειες του εμβολίου

Το φάρμακο για το άσθμα με παρακεταμόλη κάνει κακό στα παιδιά

Έρευνα: τα παυσίπονα και οι παρενέργειες

H συχνή χρήση αναλγητικών προκαλεί πονοκεφάλους

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η υπερθέρμανση του πλανήτη οδηγεί σε περισσότερα παιδιά με κακή υγεία παγκοσμίως

Υπερθέρμανση του πλανήτη: Είναι επιτακτική ανάγκη τα παιδιά να ενθαρρύνονται να κάνουν καθημερινή σωματική δραστηριότητα για να χτίσουν και να διατηρήσουν τη φυσική τους κατάσταση.

Αλλαγές στην περίοδο μετά τη χορήγηση εμβολίου κατά του κορωνοϊού

Covid19: Το Νορβηγικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας διεξάγει μια μεγάλη μελέτη σε περισσότερες από 60.000 γυναίκες ηλικίας 12-80 ετών στη Νορβηγία για να διερευνήσει οποιαδήποτε συσχέτιση μεταξύ του εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού και των διαφορετικών τύπων αλλαγών της περιόδου.

Πώς οι αλλαγές στον τρόπο ζωής επηρεάζουν την αντίσταση στην ινσουλίνη;

Αντίσταση στην ινσουλίνη: Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής, ιδιαίτερα η διατροφή, μπορεί να είναι εξαιρετικά αποτελεσματικές στην πρόληψη, τη θεραπεία και ακόμη και την αναστροφή του διαβήτη τύπου 2.

Μελέτη νευροαπεικόνισης αποκαλύπτει διαφορές που σχετίζονται με την κόπωση ανά ηλικία και φύλο

Μελέτη νευροαπεικόνισης: Για να μελετήσουν τη σχέση μεταξύ ηλικίας και κόπωσης, οι ερευνητές του Ιδρύματος Kessler πραγματοποίησαν μια νέα μελέτη χρησιμοποιώντας δεδομένα νευροαπεικόνισης και αυτοαναφοράς.

Παίζει ρόλο ο δείκτης μάζας σώματος για την ενέργειά μας;

ΔΜΣ: Παρόλο που οι πολύ αδύνατοι άνθρωποι είχαν χαμηλά επίπεδα δραστηριότητας, οι δείκτες υγείας της καρδιάς τους, συμπεριλαμβανομένης της χοληστερόλης και της αρτηριακής πίεσης, ήταν πολύ καλοί.

Πώς συνδέεται το σύνδρομο Prader-Willi με τις διαταραχές του ύπνου;

Σύνδρομο Prader-Willi: Προκαλείται από την απώλεια ή την εξασθένηση των πατρικών γονιδίων στο χρωμόσωμα 15 και χαρακτηρίζεται από πολλαπλές αναπτυξιακές, ενδοκρινικές (ορμονικές) και μεταβολικές βλάβες.