Επιστημονικά Νέα

Παυσίπονο Έρευνες: To κοινό παυσίπονο “ακεταμινοφαίνη” θα μπορούσε να αλλάξει την ανάπτυξη του εμβρύου

Παυσίπονο Έρευνες: To κοινό παυσίπονο “ακεταμινοφαίνη” θα μπορούσε να αλλάξει την ανάπτυξη του εμβρύου

Η μελέτη συνιστά ότι στις έγκυες γυναίκες θα πρέπει να εφιστάται η προσοχή στην αρχή της εγκυμοσύνης να παραιτούνται από την παρακεταμόλη, εκτός εάν ενδείκνυται ιατρικώς, όπως υποστηρίζεται από 91 επιστήμονες, κλινικούς γιατρούς και επαγγελματίες της δημόσιας υγείας.

Παυσίπονο Έρευνες: Η ακεταμινοφαίνη λειτουργεί ως παυσίπονο για τον ήπιο έως μέτριο πόνο και μειωτήρα πυρετού, όμως μια ομάδα ερευνητών ζητά μεγαλύτερη ΠΡΟΣΟΧΗ στη χρήση της παρακεταμόλης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Η παρακεταμόλη, κοινώς γνωστή ως ακεταμινοφαίνη ή ΑΡΑΡ, είναι το πιο κοινό συστατικό του φαρμάκου στην Αμερική, σύμφωνα με Συνασπισμό Ευαισθητοποίησης

Η ακεταμινοφαίνη. Η οργάνωση σημειώνει ότι είναι το δραστικό συστατικό σε περισσότερα από 600 αναλγητικά φάρμακα, συμπεριλαμβανομένου του Tylenol. Η ακεταμινοφαίνη, ένα εξωτερικό αναλγητικό, λειτουργεί ως παυσίπονο για τον ήπιο έως μέτριο πόνο και πυρετό ως μειωτήρας.

Ωστόσο, σε μια νέα μελέτη και δήλωση συναίνεσης που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη στο περιοδικό Nature «Κριτικές Ενδοκρινολογίας», μια διεθνής ομάδα εμπειρογνωμόνων κάλεσε για προληπτική δράση μέσα από εστιασμένες ερευνητικές προσπάθειες και με την ευαισθητοποίηση. «Δήλωση μιας νέας συναίνεσης συνοψίζει ανθρώπινες επιδημιολογικές μελέτες και πειραματική έρευνα σε κύτταρα και ζωικά μοντέλα, στα οποία διαφαίνεται ότι η παρακεταμόλη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να αλλάξει την εμβρυϊκή ανάπτυξη και θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο ορισμένων νευροαναπτυξιακών, αναπαραγωγικών και ουρογεννητικών διαταραχών.

Οι συγγραφείς κάνουν αρκετές συστάσεις γύρω από την ελαχιστοποίηση της παρακεταμόλης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και την αύξηση της ευαισθητοποίησης, και παρουσιάζουν ένα κάλεσμα για εστιασμένη έρευνα. Ωστόσο, ας σημειωθεί ότι η παρακεταμόλη θεωρείται ευρέως ότι είναι η ασφαλέστερη επιλογή για την ανακούφιση του πόνου και του πυρετού στην εγκυμοσύνη και ότι το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας και Φροντίδας Αριστείας του Ηνωμένου Βασιλείου αναφέρει ότι η χρήση παρακεταμόλης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης δεν πιστεύεται ότι είναι επιβλαβής.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) συμβουλεύει ότι η παρακεταμόλη μπορεί να χρησιμοποιηθεί κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης στη χαμηλότερη αποτελεσματική δόση για τον συντομότερο δυνατό χρόνο και με τη χαμηλότερη δυνατή συχνότητα, ενώ ο Οργανισμός Ελέγχου Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ και μελέτες  ερευνούν μια πιθανή σύνδεση μεταξύ της χρήσης παρακεταμόλης στην εγκυμοσύνη και διαταραχών στους απογόνους που ήταν ασαφής. Οι ερευνητές επισήμαναν ότι η διαχείριση του χρόνιου πόνου που σχετίζεται με την εγκυμοσύνη ήταν μελετημένη, υποστηρίζοντας ότι πρέπει να επιτευχθεί ισορροπία μεταξύ «πιθανής απειλής για την έγκυο ή / και το έμβρυο από μη επεξεργασμένο πόνο και τον πυρετό και τους αυξημένους κινδύνους βλάβης στο έμβρυο από τα φάρμακα.

«Ως εκ τούτου, οι συστάσεις λένε ότι οι έγκυες θα πρέπει να χρησιμοποιούν παρακεταμόλη μόνο εάν ενδείκνυται ιατρικά, ότι θα πρέπει να συμβουλεύονται τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό τους, εφόσον είναι σίγουροι για τη χρήση παρακεταμόλης και ότι θα πρέπει να χρησιμοποιούν τη χαμηλότερη αποτελεσματική δόση παρακεταμόλης για το συντομότερο δυνατό χρονικό διάστημα.

Οι συστάσεις αυτές δεν θα μπορούσαν να διαφέρουν σημαντικά από τις τρέχουσες συμβουλές σε ορισμένες χώρες. «Ωστόσο, οι συγγραφείς πιστεύουν ότι η ειδική ανακοίνωση των κινδύνων της παρακεταμόλης είναι μεταξύ των επαγγελματιών υγείας που χρειάζονται οι έγκυες και οι άνθρωποι λόγω της διαδεδομένης χρήσης της και της ευρέως διαδεδομένης αντίληψης περί αμελητέου κινδύνου.»

Στη μελέτη, «η χρήση παρακεταμόλης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης – πρόσκληση για προληπτική δράση,» οι επιστήμονες, οι κλινικοί γιατροί και οι επιδημιολόγοι συνοψίζουν ενδείξεις για τις ανησυχίες σχετικά με την εναλλαγή της εμβρυϊκής ανάπτυξης και την αύξηση του κινδύνου ορισμένων διαταραχών με τη διεξαγωγή κριτικών από τον άνθρωπο με βάση επιδημιολογικές έρευνες που εκτείνονται σε περισσότερες από δύο δεκαετίες.

Χρησιμοποίησαν μελέτες που διερευνούν την παρακεταμόλη ως ανεξάρτητο παυσίπονο, αναζήτηση πειραματικά και επιδημιολογικά λογοτεχνίας στα αγγλικά διαθέσιμη στις PubMed, συμπεριλαμβανομένων των συστηματικών σχολίων χρησιμοποιώντας τους όρους αναζήτησης «ακεταμινοφαίνη» ή «παρακεταμόλη», «ενδοκρινικό», «αναπαραγωγή», «ουρογεννητικό», «νευροαναπτυξιακά», «διαταραχή Ελλειμματικής προσοχής», «διαταραχή του φάσματος του αυτισμού», «υποσπαδίας», «απόσταση του ανώτερου γεννητικού συστήματος» και «κρυψορχία» σε ανθρώπινες μελέτες παρατήρησης.

Συμπεράσματα πρότειναν ότι η προγεννητική παρακεταμόλη μπορεί να σχετίζεται τόσο με την αναπαραγωγή και τις νευροσυμπεριφορικές ανωμαλίες στα δύο φύλα και σε μελέτες σε ζώα in vivo, in vitro και ex vivo οι μελέτες έδειξαν ότι η παρακεταμόλη «διαταράσσει άμεσα τις ορμονοεξαρτώμενεςδιεργασίες, οι οποίες οδηγούν σε αναπαραγωγική ανάπτυξη και διαταράσσει νευροαναπτυξιακές και στα δύο φύλα.»

Η δήλωση σημείωσε ότι οι μελέτες σε ανθρώπους έχουν περιορισμούς, συμπεριλαμβανομένης της πιθανής σύγχυσης και εσφαλμένης ταξινόμησης ή αποτελέσματος, και απηύθυνε έκκληση για περαιτέρω μελέτες σε ανθρώπους που πρέπει να πραγματοποιηθούν «Πριν να μπορούν να εξαχθούν οριστικά συμπεράσματα.»

Η μελέτη συνιστά ότι στις έγκυες γυναίκες θα πρέπει να εφιστάται η προσοχή στην αρχή της εγκυμοσύνης να παραιτούνται από την παρακεταμόλη, εκτός εάν ενδείκνυται ιατρικώς, όπως υποστηρίζεται από 91 επιστήμονες, κλινικούς γιατρύς και επαγγελματίες της δημόσιας υγείας.

Οι συγγραφείς έγραψαν ότι η πιθανότητα πρόκλησης βλάβης από την αδράνεια υπερβαίνει τη βλάβη που μπορεί να προκύψει από την προληπτική δράση της παρακεταμόλης και πιστεύουν ότι είναι δικαιολογημένη η επικοινωνία μεταξύ των επαγγελματιών υγείας και των εγκύων γυναικών. Παρά το γεγονός ότι η δήλωση συναίνεσης και προσκλήσεις για ΠΡΟΣΟΧΗ – και προειδοποιητικές ετικέτες στη συσκευασία όλων των φαρμάκων που περιέχουν παρακεταμόλη – η ομάδα είπε ότι η παρακεταμόλη παραμένει το ασφαλέστερο διαθέσιμο φάρμακο για τη θεραπεία του πόνου και του πυρετού σε έγκυες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Παιδικός πυρετός: Οι παιδικοί πυρετοί και η πυρετοφοβία των γονέων

Η ιβουπροφαίνη είναι αποτελεσματική στις ανεπιθύμητες ενέργειες του εμβολίου

Το φάρμακο για το άσθμα με παρακεταμόλη κάνει κακό στα παιδιά

Έρευνα: τα παυσίπονα και οι παρενέργειες

H συχνή χρήση αναλγητικών προκαλεί πονοκεφάλους

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

1 στους 2 ασθενείς με Covid εμφανίζει συμπτώματα που επιμένουν ως και 6 μήνες μετά τη λοίμωξη

Κορωνοϊός: Σύμφωνα με τα ευρήματα μίας νέας ανασκόπησης από το Penn State College of Medicine, όσοι νόσησαν από τον ιό αντιμετώπισαν μια σειρά προβλημάτων υγείας. Οι επιπλοκές επηρέασαν τη γενική ευημερία των ασθενών, την κινητικότητά τους ή την οργανική τους λειτουργικότητα. Συνολικά, ένας στους δύο επιζώντες από COVID αντιμετώπισε μακροχρόνιες επιπτώσεις της νόσου. Τα ποσοστά παρέμειναν σε μεγάλο βαθμό σταθερά από ένα μήνα έως έξι ή περισσότερους μήνες μετά την ασθένεια.

Η κατανάλωση υπερ-επεξεργασμένων τροφών έχει αυξηθεί επικίνδυνα στις ΗΠΑ, σύμφωνα με 18χρονη μελέτη

Υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα: Δεδομένης της αυξανόμενης πρόσληψης υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων στις ΗΠΑ και των αυξανόμενων στοιχείων που συνδέουν αυτά τα τρόφιμα με χρόνιες ασθένειες, οι ερευνητές συνιστούν την εφαρμογή πολιτικών για τη μείωση της κατανάλωσής τους, όπως αναθεωρημένες οδηγίες διατροφής, περιορισμούς στο μάρκετινγκ, αλλαγές στις επισημάνσεις των συσκευασιών και φόρους στα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα. Υποστηρίζουν επίσης προγράμματα και πολιτικές για την αύξηση της διαθεσιμότητας, της προσβασιμότητας και της προσιτής τιμής των ανεπεξεργαστων τροφίμων, ιδιαίτερα μεταξύ των μειονοτήτων.

Η πανδημία στέρησε έναν γονέα ή φροντιστή σε περισσότερα από 140.000 παιδιά στις ΗΠΑ

Κορωνοϊός ορφάνια: Σε 15 μήνες, 120.630 παιδιά στις ΗΠΑ βίωσαν τον θάνατο ενός κύριου φροντιστή, συμπεριλαμβανομένων των γονέων, των παππούδων και των γιαγιάδων που τους παρείχαν βασικές ανάγκες, λόγω θανάτου που σχετίζεται με την Covid.

Γιατί τα καιρικά φαινόμενα γίνονται ολοένα και πιο έντονα

Σε παγκόσμιο επίπεδο, σχεδόν 1,5 δισεκατομμύριο άνθρωποι ή το 20% του παγκόσμιου πληθυσμού διατρέχουν τουλάχιστον μέτριο κίνδυνο έκθεσης σε πλημμύρες. Μετά την ξηρασία, οι καταιγίδες και οι πλημμύρες στοιχίζουν παγκοσμίως περισσότερες ζωές από οποιαδήποτε άλλη καιρική καταστροφή.

Εμβόλιο κατά της covid-19 ετοιμάζει η Νότιος Αφρική - Θα ταιριάζει σε ζεστά κλίματα

Αλλού στην ήπειρο, βρίσκονται σε εξέλιξη αρκετές εγκαταστάσεις παραγωγής εμβολίων Covid, όπως στην Αλγερία, την Αίγυπτο, το Μαρόκο, τη Νιγηρία, τη Ρουάντα προς τη Σενεγάλη. «Η Αφρική πρέπει να γίνει αυτόνομη κατά τα επόμενα 20 χρόνια στην παραγωγή εμβολίων», δήλωσε ο Friede. «Αυτό πρέπει να γίνει, τελικά».

Ερευνητές συνδέουν την ποιότητα του ύπνου με την ψυχική ασθένεια μέσα από ιχνηλάτες δραστηριότητας καρπού

Ύπνος Ψυχική υγεία: O τρόπος του ύπνου, η διάρκεια, η ποιότητα, η μεταβλητότητα και άλλα, σχετίζονται με διαγνώσεις ψυχικής ασθένειας, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που χρησιμοποίησε δεδομένα ιχνηλάτη καρπού για την παρακολούθηση του ύπνου των συμμετεχόντων.