Επιστημονικά Νέα

Πανεπιστήμιο Yale Ερευνητές: Δοκιμάζουν τώρα στελέχη ρινικού εμβολίου κατά των στελεχών της covid σε ζωικά μοντέλα

Πανεπιστήμιο Yale Ερευνητές: Δοκιμάζουν τώρα στελέχη ρινικού εμβολίου κατά των στελεχών της covid σε ζωικά μοντέλα

Εάν τα ενδορινικά εμβόλια αποδειχθούν ασφαλή και αποτελεσματικά στον άνθρωπο, ο Iwasaki είπε στην ανακοίνωση ότι η ομάδα οραματίζεται τα ρινικά εμβόλια να χρησιμοποιούνται σε συνδυασμό με τρέχοντα εμβόλια και ενισχυτικά για να παρέχουν ενισχύσεις στην πηγή της μόλυνσης.

Πανεπιστήμιο Yale Ερευνητές: Οι παραλλαγές Omicron και delta της covid -19 ερευνώνται για την αποτελεσματικότητα των υπαρχόντων εμβολιασμών και ενισχυτών έναντι των αναδυόμενων νέων στελεχών του SARS-CoV-2. Μια προστασία από τον ταχέως μεταλλασσόμενο νέο κορωνοϊό μπορεί να είναι δυνητική μέσω ρινικών εμβολίων, σύμφωνα με ερευνητές νέας μελέτης που δημοσιεύτηκε στο Science Immunology. «Μια νέα απάντηση στον ταχέως μεταλλαγμένο ιό μπορεί να βρεθεί ακριβώς στην πόρτα των πνευμόνων μας», δήλωσε σε δελτίο τύπου ο Akiko Iwasaki του Πανεπιστημίου Yale, καθηγητής Ανοσοβιολογίας Waldemar Von Zedtwitz και ανώτερος συγγραφέας της μελέτης.

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Yale συνεργάστηκαν με την Ιατρική Σχολή Icahn στο Όρος Σινά στη Νέα Υόρκη και βρήκαν ότι ο ενδορινικός εμβολιασμός μπορεί να παρέχει ευρεία προστασία έναντι των ετερόλογων αναπνευστικών ιών σε ποντίκια, σύμφωνα με δελτίο τύπου.

Οι συγγραφείς της μελέτης εξήγησαν σε μια ανακοίνωση ότι οι βλεννογόνοι έχουν τη δική τους γραμμή άμυνας που μπορεί να καταπολεμήσει τα παθογόνα που μεταδίδονται από τον αέρα ή τα τρόφιμα.

Ο βλεννογόνος ιστός παράγει κύτταρα που εκκρίνουν ανοσοσφαιρίνη Α (IgA), ένα αντίσωμα που καταπολεμά τις ασθένειες.

Αυτά τα αντισώματα δρουν τοπικά στις βλεννογόνες επενδύσεις στη μύτη, τους πνεύμονες και το στομάχι με τρόπους που διαφέρουν από τα εμβόλια, τα οποία προκαλούν μια ανοσολογική απόκριση σε όλο το σύστημα, ανέφεραν οι ερευνητές στην ανακοίνωση.

Η ομάδα των ερευνητών σημείωσε ότι οι μελέτες έχουν τεκμηριώσει καλά τον προστατευτικό ρόλο των κυττάρων που παράγουν IgA στην καταπολέμηση των παθογόνων του εντέρου.

Οι ερευνητές αποφάσισαν να διερευνήσουν εάν η ενεργοποίηση μιας απόκρισης IgA θα μπορούσε επίσης να προκαλέσει μια εντοπισμένη ανοσολογική απόκριση έναντι των αναπνευστικών ιών. «Η καλύτερη άμυνα του ανοσοποιητικού γίνεται στην πύλη, προστατεύοντας από ιούς που προσπαθούν να εισέλθουν», είπε ο Iwasaki στην ανακοίνωση.

Η ομάδα των ερευνητών δοκίμασε ένα εμβόλιο με βάση την πρωτεΐνη που χορηγήθηκε σε ποντίκια ενδορινικά και μέσω ενέσεων όπως οι τυπικές συστηματικές ανοσοποιήσεις.

Το εμβόλιο σχεδιάστηκε για να προκαλεί μια ανοσοαπόκριση IgA, σύμφωνα με τη δημοσιευμένη έκθεση.

Στη συνέχεια, η ομάδα εξέθεσε ποντίκια σε διάφορα στελέχη ιών γρίπης, είπε η μελέτη.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η ομάδα των ποντικών που έλαβαν το ρινικό εμβόλιο προστατεύονταν καλύτερα από τη γρίπη του αναπνευστικού από την ομάδα που έλαβε ενέσεις, σύμφωνα με την έκθεση.

Οι συγγραφείς της μελέτης βρήκαν επίσης ότι τα ρινικά εμβόλια προκάλεσαν αντισώματα που προστατεύουν τα ποντίκια από διαφορετικά στελέχη της γρίπης, όχι μόνο από το στέλεχος από το οποίο σχεδιάστηκε να προστατεύει το εμβόλιο.

Οι ερευνητές είπαν ότι αυτό δεν συνέβη στην ομάδα ποντικών που έλαβαν την ένεση. «Ενώ τόσο οι ενέσεις εμβολίων όσο και τα ρινικά εμβόλια αύξησαν τα επίπεδα αντισωμάτων στο αίμα των ποντικών, μόνο το ρινικό εμβόλιο επέτρεψε την έκκριση IgA στους πνεύμονες, όπου οι αναπνευστικοί ιοί πρέπει να εγκατασταθούν για να μολύνουν τον ξενιστή», είπε ο Iwasaki στην ανακοίνωση.

Η ομάδα του Yale δοκιμάζει επί του παρόντος στελέχη ρινικού εμβολίου κατά των στελεχών της covid σε ζωικά μοντέλα.

Εάν τα ενδορρινικά εμβόλια αποδειχθούν ασφαλή και αποτελεσματικά στον άνθρωπο, ο Iwasaki είπε στην ανακοίνωση ότι η ομάδα οραματίζεται τα ρινικά εμβόλια να χρησιμοποιούνται σε συνδυασμό με τρέχοντα εμβόλια και ενισχυτικά για να παρέχουν ενισχύσεις στην πηγή της μόλυνσης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Εύχρηστο εμβόλιο σε spray ετοιμάζει η AstraZeneca

Κορωνοϊός ανοσοαπόκριση μελέτη: Ρινικό σπρέι θα μπορούσε να αποτρέψει τη νόσο Covid-19

Το ρινικό εμβόλιο κατά του COVID-19 αποτρέπει τη μόλυνση

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Σύνδρομο Marfan: Μια διαταραχή των συνδετικών ιστών του σώματος

Σύνδρομο Marfan: Το σύνδρομο Marfan είναι μια κληρονομική διαταραχή των συνδετικών ιστών του σώματος, μιας ομάδας ιστών που διατηρούν τη δομή του σώματος και υποστηρίζουν εσωτερικά όργανα και άλλους ιστούς.

Καρκίνος παγκρέατος: Ανακαλύφθηκε μοριακός διακόπτης που πυροδοτεί τη μετάσταση

Καρκίνος παγκρέατος: Ερευνητές στο HICCC στο NewYork-Presbyterian/Columbia University ανακάλυψαν μια πρωτεΐνη της οποίας το επίπεδο έκφρασης λειτουργεί ως μοριακός διακόπτης μεταξύ της πρωτοπαθούς ανάπτυξης καρκίνου και της μεταστατικής διάδοσης στα κύτταρα.

Οι γυναίκες παρουσιάζουν κνησμό λιγότερο συχνά από τους άνδρες

Φλεγμονή δέρματος: Μια ομάδα ερευνητών ανακάλυψε ότι η γυναικεία ορμόνη οιστραδιόλη καταστέλλει την ψωρίαση και ο προστατευτικός ρόλος της ορμόνης έχει παράσχει μια βάση για τις θεραπευτικές της δυνατότητες.

Φτάνοντας στη ρίζα της λειτουργίας του καρδιακού μυός

Καρδιακές παθήσεις: Ο καρδιακός μυς είναι γεμάτος με μικροσκοπικές δυάδες που συντονίζουν τους παλμούς της καρδιάς μας. Νέα έρευνα αποκαλύπτει ένα ζωτικό συστατικό που τακτοποιεί τις δυάδες και τις συγκρατεί.

Τα πορώδη κύτταρα οδηγούν σε πιο αδύναμο ήπαρ

Μη αλκοολική λιπώδης νόσος ήπατος: Στο μικροπεριβάλλον του όγκου του ήπατος που σχετίζεται με την παχυσαρκία, οι ινοβλάστες που ονομάζονται ηπατικά αστρικά κύτταρα γερνούν.

Το παράδοξο της συσχέτισης μεταξύ μάσκας και μεταδοτικότητας της Covid

Covid μάσκα: Τα τυπικά μοντέλα λοίμωξης τείνουν να εστιάζουν μόνο σε καταστάσεις ασθενειών, παραβλέποντας τη δυναμική ενός πολύπλοκου παραδόξου. Ενώ η κάλυψη μειώνει τα ποσοστά μετάδοσης και κατά συνέπεια τον επιπολασμό της νόσου, η μείωση της νόσου αναστέλλει τη χρήση μάσκας, προάγοντας έτσι την επιδημική αναζωπύρωση.

Τα άσχημα όνειρα πρώιμο προειδοποιητικό σημάδι για τη νόσο Πάρκινσον

Νόσος Πάρκινσον: Μελέτες δείχνουν ότι μεταξύ 17% και 78% των ατόμων με Πάρκινσον έχουν εφιάλτες κάθε εβδομάδα. ενώ η εμφάνιση συχνών άσχημων ονείρων σε μεγαλύτερη ηλικία θα μπορούσε να είναι ένα πρώιμο προειδοποιητικό σημάδι επικείμενης νόσου του Πάρκινσον σε κατά τα άλλα υγιή άτομα.

Νέα δεδομένα για τον καρκίνο ήπατος που σχετίζεται με το NASH

Μη αλκοολική στεατοηπατίτιδα: Οι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά αποδυναμώνουν τη λειτουργία του εντερικού φραγμού, με αποτέλεσμα τη μετανάστευση και τη συσσώρευση λιποτεϊχοϊκού οξέος στο ήπαρ. Το συσσωρευμένο λιποτεϊχοϊκό οξύ διεγείρει τη διάσπαση της πρωτεΐνης γαδερμίνης D, σχηματίζοντας πόρους της κυτταρικής μεμβράνης, όπου οι παράγοντες SASP IL-1β και IL-33 απελευθερώνονται από τα ηπατικά αστερικά κύτταρα. Η IL-33 ενεργοποιεί τα ρυθμιστικά Τ κύτταρα που καταστέλλουν την ανοσολογική απόκριση, επιταχύνοντας την ανάπτυξη καρκίνου.