Επιστημονικά Νέα

Πανεπιστημιακή Μελέτη: Ένα αλκοολούχο ποτό αυξάνει τον κίνδυνο ακανόνιστου καρδιακού παλμού

Πανεπιστημιακή Μελέτη: Ένα αλκοολούχο ποτό αυξάνει τον κίνδυνο ακανόνιστου καρδιακού παλμού

Οι ερευνητές πραγματοποίησαν τη μελέτη στρατολογώντας ασθενείς από εξωτερικά ιατρεία καρδιολογίας στο UCSF, οι οποίοι έπιναν τουλάχιστον ένα ποτό αλκοόλ τον μήνα.

Πανεπιστημιακή Μελέτη: Η κολπική μαρμαρυγή, η συχνότερα θεραπευμένη καρδιακή αρρυθμία, περιλαμβάνει έναν ακανόνιστο καρδιακό παλμό, σύμφωνα με το CDC: Μαμάδες με μικρά παιδιά καταναλώνουν περισσότερο αλκοόλ εν μέσω πανδημίας, αποκαλύπτει μελέτη “Gutfeld”. Ένα μόνο αλκοολούχο ποτό συσχετίστηκε με διπλάσιο αυξημένο κίνδυνο κολπικής μαρμαρυγής ή ακανόνιστου καρδιακού παλμού, διαπίστωσαν οι ερευνητές. 

Τα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν στο Annals of Internal Medicine, φαίνεται να έρχονται σε αντίθεση με την αντίληψη ότι το αλκοόλ μπορεί να είναι «καρδιοπροστατευτικό», σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Σαν Φρανσίσκο. Η μελέτη χρηματοδοτήθηκε από το Εθνικό Ινστιτούτο κατάχρησης αλκοόλ και αλκοολισμού και συμμετείχαν 100 συμμετέχοντες, οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν λευκοί άνδρες και 56 είχαν τουλάχιστον ένα επεισόδιο κολπικής μαρμαρυγής.

“Σε αντίθεση με την κοινή πεποίθηση ότι η κολπική μαρμαρυγή σχετίζεται με μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ, φαίνεται ότι ακόμη και ένα αλκοολούχο ποτό μπορεί να είναι αρκετό για να αυξήσει τον κίνδυνο”, δήλωσε ο Δρ Gregory Marcus, καθηγητής ιατρικής στο τμήμα καρδιολογίας του UCSF.

“Τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι η εμφάνιση κολπικής μαρμαρυγής μπορεί να μην είναι ούτε τυχαία ούτε απρόβλεπτη”, δήλωσε ο Μάρκους. “Αντ ‘αυτού, μπορεί να υπάρχουν αναγνωρίσιμοι και τροποποιήσιμοι τρόποι πρόληψης ενός επεισοδίου οξείας καρδιακής αρρυθμίας.”

Τα αποτελέσματα συσχέτισαν επίσης τουλάχιστον δύο ποτά με τριπλάσιο κίνδυνο κολπικής μαρμαρυγής τις επόμενες τέσσερις ώρες και εντόπισαν συσχέτιση μεταξύ της συγκέντρωσης αλκοόλ στο αίμα και του αυξημένου κινδύνου ακανόνιστου καρδιακού παλμού. Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, “η κολπική μαρμαρυγή, που συχνά ονομάζεται AFib ή AF, είναι ο πιο συνηθισμένος τύπος θεραπευόμενης καρδιακής αρρυθμίας. Αρρυθμία είναι όταν η καρδιά χτυπά πολύ αργά, πολύ γρήγορα ή με ακανόνιστο τρόπο.”

Οι ερευνητές πραγματοποίησαν τη μελέτη στρατολογώντας ασθενείς από εξωτερικά ιατρεία καρδιολογίας στο UCSF, οι οποίοι έπιναν τουλάχιστον ένα ποτό αλκοόλ τον μήνα.

Η μελέτη απέκλεισε, μεταξύ άλλων, άτομα με ιστορικό διαταραχής χρήσης ουσιών ή αλκοόλ.

Οι συμμετέχοντες είχαν την υποχρέωση να φορέσουν ένα ηλεκτροκαρδιογράφημα (ΗΚΓ) για περίπου τέσσερις εβδομάδες, πατώντας ένα κουμπί κατά την κατανάλωση ενός κανονικού μεγέθους αλκοολούχου ποτού.

Είχαν επίσης έναν αισθητήρα αλκοόλ καταγραφής και υποβάλλονταν περιοδικά σε εξετάσεις αίματος που έδειχναν κατανάλωση αλκοόλ τις προηγούμενες εβδομάδες. Σύμφωνα με το UCSF, οι συμμετέχοντες στη μελέτη έλαβαν κατά μέσο όρο περίπου ένα ποτό ημερησίως καθ ‘όλη τη διάρκεια της μελέτης. Η μελέτη είχε τους περιορισμούς της, συμπεριλαμβανομένης της πιθανότητας οι συμμετέχοντες να ξεχάσουν να πατήσουν την οθόνη ή να το αγνοήσουν “λόγω αμηχανίας”, αν και οι ενδείξεις των αισθητήρων δεν θα επηρεάζονταν, σύμφωνα με το UCSF.

Το δείγμα επίσης δεν περιελάμβανε τον γενικό πληθυσμό, αλλά περιοριζόταν σε ασθενείς με καθιερωμένη κολπική μαρμαρυγή. “…

Αυτή είναι η πρώτη αντικειμενική, μετρήσιμη απόδειξη ότι μια τροποποιήσιμη έκθεση μπορεί να επηρεάσει έντονα την πιθανότητα εμφάνισης επεισοδίου AF”, πρόσθεσε ο Marcus.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Κολπική Μαρμαρυγή: Ποιες τροφές πρέπει να αποφεύγετε

Η τακτική άσκηση συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο κολπικής μαρμαρυγής

Καρδιά : Μάθετε πως να την προστατέψετε από την ζέστη

Πως θα μειώσετε τα συμπτώματα της κολπικής μαρμαρυγής

Συνδέεται η κολπική μαρμαρυγή με παθητικο κάπνισμα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Οι εκπαιδευτικοί χρειάζονται περισσότερες μέρες ασθενείας

Covid-19 burnout: Υπάρχει πραγματική ανησυχία ότι οι δάσκαλοι που προσπαθούν να κάνουν ό,τι μπορούν για τους μαθητές τους θα εξοντώσουν τους εαυτούς τους και αυτό θα έχει τεράστιες επιπτώσεις στην πορεία.

Πότε θα σταματήσει το μωρό μου να κλαίει τόσο πολύ;

Καμπύλη κλάματος: Το κλάμα είναι μια από τις πρώτες μορφές επικοινωνίας που χρησιμοποιούν τα βρέφη για να τραβήξουν την προσοχή των γονιών τους. Η γνωστική και συναισθηματική ανάπτυξη του βρέφους διεγείρεται όταν οι γονείς αντιδρούν κατάλληλα στα σήματα του παιδιού. 

Η κλιματική αλλαγή είναι πιθανό να μειώσει την ποσότητα του ύπνου ετησίως

Ποιότητα ύπνου: Στην τρέχουσα μελέτη, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι υπό κανονικές συνήθειες διαβίωσης, οι άνθρωποι φαίνονται πολύ καλύτεροι στο να προσαρμόζονται σε ψυχρότερες εξωτερικές θερμοκρασίες από ό,τι πιο ζεστές συνθήκες.

Νέα στοιχεία για την καταπολέμηση των θανατηφόρων βακτηρίων

Βακτηριακές λοιμώξεις: Η ομάδα ανακάλυψε ότι το Clostridium septicum μπορεί να σκοτώσει γρήγορα τα κύτταρα απελευθερώνοντας μια τοξίνη που δρα σαν σφυρί ανοίγοντας τρύπες στην επιφάνεια του κυττάρου.

Οι επιδόσεις των μαθητών της Βιρτζίνια υποχωρούν μετά το κλείσιμο της COVID, σύμφωνα με έκθεση

Οι γονείς της Βιρτζίνια απογοητεύτηκαν με μια πληθώρα ζητημάτων που σχετίζονται με την εκπαίδευση, συμπεριλαμβανομένων των εντολών μάσκας, του κλεισίματος σχολείων, του ακατάλληλου περιεχομένου μαθημάτων και αμφιλεγόμενων θεμάτων όπως η ρητορική των φύλων και η κριτική θεωρία των φυλών και έφεραν την απογοήτευσή τους στις κάλπες στις εκλογές του περασμένου Νοεμβρίου.

Πιθανή ανακάλυψη μηχανισμού πίσω από τα μυστηριώδη συμπτώματα της COVID-19

Κορωνοϊός: Μπορούμε να δούμε ότι η πρωτεΐνη ακίδας, όταν επηρεάζεται από το δικό μας ανοσοποιητικό σύστημα, μπορεί να παράγει αμυλοειδείς δομές και ότι αυτό μπορεί να επηρεάσει δυνητικά την πήξη του αίματός μας.