Επιστημονικά Νέα

Πανδημία: Οι πιο πλούσιοι είχαν περισσότερη πρόσβαση σε εικονικές υπηρεσίες ψυχικής υγείας

Πανδημία: Οι πιο πλούσιοι είχαν περισσότερη πρόσβαση σε εικονικές υπηρεσίες ψυχικής υγείας

Πανδημία: Τα δεδομένα έδειξαν ότι η ψυχική υγεία όσων παλεύουν με άγχος, κατάθλιψη και ψυχολογική δυσφορία επιδεινώθηκε ως αποτέλεσμα της πανδημίας COVID-19.

Η πανδημία επιδείνωσε την ψυχική υγεία των Καναδών σε ολόκληρη τη χώρα. Αλλά οι πιο πλούσιες γειτονιές ήταν αυτές που είχαν περισσότερη πρόσβαση σε επιλογές και υπηρεσίες εικονικής φροντίδας, σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη. Τα δεδομένα έδειξαν ότι η ψυχική υγεία όσων παλεύουν με άγχος, κατάθλιψη και ψυχολογική δυσφορία επιδεινώθηκε ως αποτέλεσμα της πανδημίας COVID-19, με έναν στους 10 Καναδούς που ρωτήθηκαν από την Καναδική Ένωση Ψυχικής Υγείας τον Ιούλιο του 2020 να το αναφέρει.

Ωστόσο, η πανδημία επηρέασε επίσης την παροχή υπηρεσιών ψυχικής υγείας, καθώς τα προσωπικά ραντεβού τέθηκαν σε αναμονή επ’ αόριστον και προσφέρθηκαν εικονικά ραντεβού στη θέση τους, δείχνει μια πρόσφατη έκθεση. Και σύμφωνα με μια πρόσφατη έκθεση από το Καναδικό Ινστιτούτο Πληροφοριών Υγείας, η εικονική παροχή υπηρεσιών ψυχικής υγείας ήταν πιο διαθέσιμη για τους Καναδούς που ζούσαν σε γειτονιές με υψηλότερο εισόδημα.

Νέα στοιχεία για την εικονική φροντίδα ψυχικής υγείας από το Ινστιτούτο που δημοσιεύθηκαν τον Δεκέμβριο έδειξαν ότι οι υπηρεσίες ψυχικής υγείας αυξήθηκαν συνολικά σε ολόκληρο τον Καναδά, ωστόσο η πρόσβαση σε εικονικές υπηρεσίες διέφερε γεωγραφικά και πληθυσμιακά. Η έκθεση εξέτασε τις τάσεις των εικονικών υπηρεσιών ψυχικής υγείας σε πέντε επαρχίες του Καναδά, το Οντάριο, τη Μανιτόμπα, το Σασκάτσουαν, την Αλμπέρτα και τη Βρετανική Κολομβία, μεταξύ του χρονικού πλαισίου από τον Απρίλιο του 2019 έως τον Μάρτιο του 2021.

Μια επίσκεψη με οικογενειακό γιατρό, παιδίατρο ή ψυχίατρο, όπου η διάγνωση για τον ισχυρισμό είναι άγχος ή κατάθλιψη, ήταν οι ταξινομημένες μορφές υπηρεσιών ψυχικής υγείας στην έκθεση. Ενώ η προσφορά εικονικής περίθαλψης είναι ένα μέσο που μπορεί να αυξήσει την προσβασιμότητα για τους ασθενείς, η έκθεση δείχνει ότι η προσβασιμότητα εξακολουθούσε να παρέχεται σε ορισμένους ασθενείς περισσότερο από άλλους κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Παρά την απορρόφηση της εικονικής φροντίδας ψυχικής υγείας από ασθενείς όλων των επιπέδων εισοδήματος, η εικονική περίθαλψη ήταν πιο προσιτή σε όσους βρίσκονταν σε γειτονιές υψηλότερου εισοδήματος και σε πιο αστικές γειτονιές. Και ενώ περισσότερες υπηρεσίες έγιναν διαθέσιμες μέσω οικογενειακών γιατρών, παιδιάτρων και ψυχιάτρων, η έκθεση αναφέρει αύξηση 22%, 39% και 16%, αντίστοιχα, μεταξύ Ιανουαρίου και Μαρτίου 2021 σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, έδειξε επίσης ότι υπήρχε μεγαλύτερο εισοδηματικό χάσμα από άλλες μορφές εικονικής φροντίδας γιατρού με βάση το επίπεδο εισοδήματος των ασθενών.

Η διαφορά στη χρήση κυμαινόταν από 7% έως 14% για τις υπηρεσίες ψυχικής υγείας για ασθενείς με χαμηλότερο εισόδημα και υψηλότερο εισόδημα, αντίστοιχα, και ένα μικρότερο χάσμα βρέθηκε από 3% έως 5 ανά εύρος για όλες τις άλλες υπηρεσίες. Το χαμηλότερο εισόδημα συνδέεται επίσης με χειρότερα αποτελέσματα ψυχικής υγείας, που επηρεάζονται από παράγοντες όπως το αυξημένο άγχος, η έλλειψη πρόσβασης σε βασικές ανάγκες όπως φαγητό, στέγαση, ευκαιρίες και φροντίδα ψυχικής υγείας συνολικά, σύμφωνα με έκθεση της Στατιστικής Υπηρεσίας του Καναδά που δημοσιεύτηκε τον περασμένο Ιούλιο.

Η γεωγραφική θέση των ασθενών προσδιορίστηκε επίσης ως παράγοντας υψηλότερης χρήσης εικονικών υπηρεσιών υγείας, με ασθενείς που ζουν σε αστικές περιοχές να αναφέρουν ότι χρησιμοποιούν περισσότερες εικονικές υπηρεσίες ψυχικής υγείας. Η έκθεση διαπίστωσε ότι το 53% της περίθαλψης παρασχέθηκε σε ασθενείς που ζούσαν σε αστικές γειτονιές, σε σύγκριση με το 47% σε εκείνους σε αγροτικές ή απομακρυσμένες γειτονιές.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ενώ η χρήση της προσωπικής φροντίδας ψυχικής υγείας μειώθηκε απότομα, οι υπηρεσίες τηλεϊατρικής αυξήθηκαν σταθερά κατά το πρώτο έτος της πανδημίας

Εξαιρετικά αποτελεσματική η τηλεϊατρική στην πρόληψη της αυτοκτονίας

Ποιες χώρες έχουν επιβάλει κανόνες covid στους ταξιδιώτες από την Κίνα;

Πώς η ψηφιακή τεχνολογία συμβάλλει στην ιατρική επιστήμη;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μελέτη ρίχνει νέο φως στη μετάσταση του καρκίνου

Καρκίνος μετάσταση: Η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο ορισμένα καρκινικά κύτταρα μπορούν να επιβιώσουν από τον μηχανικά επαγόμενο κυτταρικό θάνατο είναι το κλειδί για την πρόληψη της εξάπλωσης κακοήθων όγκων.

Μελέτη αποκαλύπτει σύνδεση μεταξύ των χημικών ουσιών σε προϊόντα καθημερινής χρήσης και της μεταγενέστερης εφηβείας

Η ομάδα σχεδιάζει τώρα να διερευνήσει πώς οι ορμόνες που εμπλέκονται στην εφηβεία και η σύνθεση του σώματος σχετίζονται με τα επίπεδα PFAS στον παιδικό πληθυσμό της Νορβηγίας. "Τα ευρήματά μας παρέχουν περαιτέρω στοιχεία για τις επιβλαβείς επιπτώσεις των PFAS στην παιδική ανάπτυξη, αλλά δεν είναι ακόμη σαφές πώς αυτές οι χημικές ουσίες επηρεάζουν τις ορμόνες που σχετίζονται με την εφηβεία και τη σύνθεση του σώματος στα παιδιά.

Πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος της έγκαιρης διάγνωσης και θεραπείας του εγκεφαλικού;

Εγκεφαλικό επεισόδιο: Το εγκεφαλικό είναι ένα δυνητικά θανατηφόρο πρόβλημα που επηρεάζει έναν στους τέσσερις ανθρώπους παγκοσμίως και η εμφάνισή του είναι επικίνδυνα υψηλή.

Πώς τα βρεφικά κύτταρα στο σώμα της μητέρας συμβάλλουν στις μελλοντικές εγκυμοσύνες της;

Εγκυμοσύνη: Η μελέτη συνδέει δύο ενδιαφέροντα φαινόμενα: τον εμβρυϊκό μικροχιμαιρισμό και τη διατήρηση των προστατευτικών Τ-κυττάρων μετά από μια υγιή εγκυμοσύνη.

Εκδήλωση της Ελληνικής Εταιρείας HPV για την εξάλειψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας έως το 2047

Για να μπορέσει η Ελλάδα, ωστόσο, να εξαλείψει τον ΚΤΜ μέχρι το 2047, εναρμονιζόμενη με τη στρατηγική του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ.), απαιτείται μείωση των εμποδίων στην πρόσβαση στον εμβολιασμό, τον προσυμπτωματικό έλεγχο και τη θεραπεία. Απαιτείται η θέσπιση ετήσιων στόχων  εμβολιαστικής κάλυψης και συμμετοχής στον προσυμπτωματικό έλεγχο, η ανάπτυξη μεγάλης κλίμακας εκστρατειών ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού και η επαρκής και βιώσιμη χρηματοδότηση για το πρόγραμμα εξάλειψης του ΚΤΜ.