Επιστημονικά Νέα

Πανδημία: Οι πιο πλούσιοι είχαν περισσότερη πρόσβαση σε εικονικές υπηρεσίες ψυχικής υγείας

Πανδημία: Οι πιο πλούσιοι είχαν περισσότερη πρόσβαση σε εικονικές υπηρεσίες ψυχικής υγείας

Πανδημία: Τα δεδομένα έδειξαν ότι η ψυχική υγεία όσων παλεύουν με άγχος, κατάθλιψη και ψυχολογική δυσφορία επιδεινώθηκε ως αποτέλεσμα της πανδημίας COVID-19.

Η πανδημία επιδείνωσε την ψυχική υγεία των Καναδών σε ολόκληρη τη χώρα. Αλλά οι πιο πλούσιες γειτονιές ήταν αυτές που είχαν περισσότερη πρόσβαση σε επιλογές και υπηρεσίες εικονικής φροντίδας, σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη. Τα δεδομένα έδειξαν ότι η ψυχική υγεία όσων παλεύουν με άγχος, κατάθλιψη και ψυχολογική δυσφορία επιδεινώθηκε ως αποτέλεσμα της πανδημίας COVID-19, με έναν στους 10 Καναδούς που ρωτήθηκαν από την Καναδική Ένωση Ψυχικής Υγείας τον Ιούλιο του 2020 να το αναφέρει.

Ωστόσο, η πανδημία επηρέασε επίσης την παροχή υπηρεσιών ψυχικής υγείας, καθώς τα προσωπικά ραντεβού τέθηκαν σε αναμονή επ’ αόριστον και προσφέρθηκαν εικονικά ραντεβού στη θέση τους, δείχνει μια πρόσφατη έκθεση. Και σύμφωνα με μια πρόσφατη έκθεση από το Καναδικό Ινστιτούτο Πληροφοριών Υγείας, η εικονική παροχή υπηρεσιών ψυχικής υγείας ήταν πιο διαθέσιμη για τους Καναδούς που ζούσαν σε γειτονιές με υψηλότερο εισόδημα.

Νέα στοιχεία για την εικονική φροντίδα ψυχικής υγείας από το Ινστιτούτο που δημοσιεύθηκαν τον Δεκέμβριο έδειξαν ότι οι υπηρεσίες ψυχικής υγείας αυξήθηκαν συνολικά σε ολόκληρο τον Καναδά, ωστόσο η πρόσβαση σε εικονικές υπηρεσίες διέφερε γεωγραφικά και πληθυσμιακά. Η έκθεση εξέτασε τις τάσεις των εικονικών υπηρεσιών ψυχικής υγείας σε πέντε επαρχίες του Καναδά, το Οντάριο, τη Μανιτόμπα, το Σασκάτσουαν, την Αλμπέρτα και τη Βρετανική Κολομβία, μεταξύ του χρονικού πλαισίου από τον Απρίλιο του 2019 έως τον Μάρτιο του 2021.

Μια επίσκεψη με οικογενειακό γιατρό, παιδίατρο ή ψυχίατρο, όπου η διάγνωση για τον ισχυρισμό είναι άγχος ή κατάθλιψη, ήταν οι ταξινομημένες μορφές υπηρεσιών ψυχικής υγείας στην έκθεση. Ενώ η προσφορά εικονικής περίθαλψης είναι ένα μέσο που μπορεί να αυξήσει την προσβασιμότητα για τους ασθενείς, η έκθεση δείχνει ότι η προσβασιμότητα εξακολουθούσε να παρέχεται σε ορισμένους ασθενείς περισσότερο από άλλους κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Παρά την απορρόφηση της εικονικής φροντίδας ψυχικής υγείας από ασθενείς όλων των επιπέδων εισοδήματος, η εικονική περίθαλψη ήταν πιο προσιτή σε όσους βρίσκονταν σε γειτονιές υψηλότερου εισοδήματος και σε πιο αστικές γειτονιές. Και ενώ περισσότερες υπηρεσίες έγιναν διαθέσιμες μέσω οικογενειακών γιατρών, παιδιάτρων και ψυχιάτρων, η έκθεση αναφέρει αύξηση 22%, 39% και 16%, αντίστοιχα, μεταξύ Ιανουαρίου και Μαρτίου 2021 σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, έδειξε επίσης ότι υπήρχε μεγαλύτερο εισοδηματικό χάσμα από άλλες μορφές εικονικής φροντίδας γιατρού με βάση το επίπεδο εισοδήματος των ασθενών.

Η διαφορά στη χρήση κυμαινόταν από 7% έως 14% για τις υπηρεσίες ψυχικής υγείας για ασθενείς με χαμηλότερο εισόδημα και υψηλότερο εισόδημα, αντίστοιχα, και ένα μικρότερο χάσμα βρέθηκε από 3% έως 5 ανά εύρος για όλες τις άλλες υπηρεσίες. Το χαμηλότερο εισόδημα συνδέεται επίσης με χειρότερα αποτελέσματα ψυχικής υγείας, που επηρεάζονται από παράγοντες όπως το αυξημένο άγχος, η έλλειψη πρόσβασης σε βασικές ανάγκες όπως φαγητό, στέγαση, ευκαιρίες και φροντίδα ψυχικής υγείας συνολικά, σύμφωνα με έκθεση της Στατιστικής Υπηρεσίας του Καναδά που δημοσιεύτηκε τον περασμένο Ιούλιο.

Η γεωγραφική θέση των ασθενών προσδιορίστηκε επίσης ως παράγοντας υψηλότερης χρήσης εικονικών υπηρεσιών υγείας, με ασθενείς που ζουν σε αστικές περιοχές να αναφέρουν ότι χρησιμοποιούν περισσότερες εικονικές υπηρεσίες ψυχικής υγείας. Η έκθεση διαπίστωσε ότι το 53% της περίθαλψης παρασχέθηκε σε ασθενείς που ζούσαν σε αστικές γειτονιές, σε σύγκριση με το 47% σε εκείνους σε αγροτικές ή απομακρυσμένες γειτονιές.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ενώ η χρήση της προσωπικής φροντίδας ψυχικής υγείας μειώθηκε απότομα, οι υπηρεσίες τηλεϊατρικής αυξήθηκαν σταθερά κατά το πρώτο έτος της πανδημίας

Εξαιρετικά αποτελεσματική η τηλεϊατρική στην πρόληψη της αυτοκτονίας

Ποιες χώρες έχουν επιβάλει κανόνες covid στους ταξιδιώτες από την Κίνα;

Πώς η ψηφιακή τεχνολογία συμβάλλει στην ιατρική επιστήμη;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ερευνητές εντοπίζουν συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου που καταστρέφονται από την υψηλή αρτηριακή πίεση και εμπλέκονται στη νοητική παρακμή, την άνοια

Η διαστολική DBP αρτηριακή πίεση από μόνη της δεν προβλέπει μείωση της γνωστικής λειτουργίας, αλλά στην πραγματικότητα είναι προστατευτική όταν προσαρμόζεται για τη συστολική SBP αρτηριακή πίεση. Αυτό το αποτέλεσμα ίσχυε τόσο κατά την παρατήρηση όσο και κατά τη χρήση της Μεντελιανής τυχαιοποίησης", γράφουν και συνεχίζουν συζητώντας τους πιθανούς λόγους γι' αυτό.

Ανακάλυψη θα μπορούσε να είναι το κλειδί για τη μείωση της αντίστασης στη θεραπεία της λευχαιμίας

"Εάν οι μελλοντικές κλινικές δοκιμές επιβεβαιώσουν την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του φαρμάκου που στοχεύει  τα δραστικά είδη οξυγόνου ROS, η προσέγγιση αυτή θα βοηθήσει πιθανότατα ένα μεγάλο υποσύνολο ατόμων με οξεία μυελογενή λευχαιμία, συμπεριλαμβανομένων εκείνων με ανθεκτική στα φάρμακα νόσο".

Πώς να μειώσετε τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου

Υγεία εντέρου: Ο μόνος πιο αποτελεσματικός τρόπος για να μειώσετε τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου είναι να υποβάλλεστε σε προληπτικό έλεγχο ρουτίνας, ξεκινώντας από την ηλικία των 45 ετών.

Πώς τα γονίδιά σας επηρεάζουν την υγεία της καρδιάς;

Χοληστερόλη: Η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο τα γονίδια μπορούν να επηρεάσουν τον κίνδυνο καρδιακής νόσου είναι ζωτικής σημασίας για να κατανοήσουμε τι την προκαλεί και ανεβάζει τα επίπεδα χοληστερίνης.

Υπολογιστική μέθοδος μπορεί να παρακολουθεί την εξάπλωση της ανθεκτικότητας στα αντιβιοτικά με την πάροδο του χρόνου

Προτείνει μια διαδικασία για τη συνεχή παρακολούθηση των μεταβολών στα βακτηριακά γονιδιώματα με την πάροδο του χρόνου, η οποία θα μπορούσε να επηρεάσει τη μελλοντική έρευνα για την ανάπτυξη αντιβιοτικών ή να επηρεάσει τα θεραπευτικά σχήματα.