Επιστημονικά Νέα

Οστική μάζα: Ορμόνες προσδιορίζουν την απώλεια της οστικής μάζας στην εμμηνόπαυση

Οστική μάζα: Ορμόνες προσδιορίζουν την απώλεια της οστικής μάζας στην εμμηνόπαυση

Οστική μάζα: Διαπίστωσαν ότι το 17% των προεμμηνοπαυσιακών γυναικών ηλικίας 42 ετών και άνω θα έχουν χάσει ένα σημαντικό κλάσμα της μέγιστης οστικής μάζας τους εντός δύο έως τριών ετών από την ημερομηνία που ο γιατρός κάνει την πρόβλεψη.

Οι γιατροί μπορεί να είναι σε θέση να προσδιορίσουν εάν η απώλεια οστικής μάζας που σχετίζεται με την εμμηνόπαυση βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη ή πρόκειται να ξεκινήσει μετρώντας το επίπεδο μιας ορμόνης που μειώνεται καθώς οι γυναίκες πλησιάζουν την τελευταία τους έμμηνο ρύση, σύμφωνα με νέα έρευνα του UCLA. Τα ευρήματα θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους γιατρούς να καθορίσουν πότε και πώς να αντιμετωπίσουν την απώλεια οστικής μάζας στις γυναίκες καθώς γερνούν προτού η οστική απώλεια προκαλέσει σημαντικά προβλήματα υγείας, σύμφωνα με τη μελέτη. Συγκεκριμένα, η μελέτη διαπίστωσε ότι για γυναίκες 42 ετών και άνω που δεν είναι ακόμη μετεμμηνοπαυσιακές, τα επίπεδα της αντι-Mullerian ορμόνης ή AMH μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να προσδιοριστεί εάν εμφανίζουν ή πρόκειται να εμφανίσουν απώλεια οστικής μάζας που σχετίζεται με τη μετάβασή τους στην εμμηνόπαυση.

Τα ευρήματα θα δημοσιευθούν στις 4 Απριλίου στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Bone and Mineral Research. “Για να μπορέσουμε να παρέμβουμε και να μειώσουμε τον ρυθμό και την ποσότητα της οστικής απώλειας, πρέπει να γνωρίζουμε εάν αυτή η απώλεια είναι επικείμενη ή ήδη σε εξέλιξη”, δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Δρ Arun Karlamangla, καθηγητής ιατρικής στο τμήμα γηριατρικής. στην Ιατρική Σχολή David Geffen στο UCLA. “Δεν γνωρίζουμε αξιόπιστα πριν συμβεί πραγματικά πότε θα είναι η τελευταία έμμηνος ρύση μιας γυναίκας, επομένως δεν μπορούμε να πούμε αν είναι καιρός να κάνουμε κάτι για την απώλεια οστικής μάζας”. Η οστική απώλεια συνήθως ξεκινά περίπου ένα χρόνο πριν από την τελευταία έμμηνο ρύση μιας γυναίκας, είπε ο Karlamangla.

Οι γυναίκες εμφανίζουν σημαντική οστική απώλεια κατά τη διάρκεια της μετάβασης στην εμμηνόπαυση, ένα χρονικό διάστημα περίπου τριών ετών που κλείνει την τελευταία έμμηνο ρύση και συνοδεύεται από άλλα συμπτώματα όπως ακανόνιστους εμμηνορροϊκούς κύκλους, εξάψεις και διαταραχές της διάθεσης και του ύπνου. Τα επίπεδα της AMH μειώνονται καθώς πλησιάζει η τελευταία έμμηνος ρύση της γυναίκας. Οι ερευνητές εξέτασαν δεδομένα από τη Study of Women’s Health Across the Nation, ή SWAN, μια πολυτοπική, πολυεθνική μελέτη που εξετάζει τις αλλαγές που υφίστανται οι γυναίκες κατά τη μετάβαση στην εμμηνόπαυση.

Διαπίστωσαν ότι το 17% των προεμμηνοπαυσιακών γυναικών ηλικίας 42 ετών και άνω θα έχουν χάσει ένα σημαντικό κλάσμα της μέγιστης οστικής μάζας τους εντός δύο έως τριών ετών από την ημερομηνία που ο γιατρός κάνει την πρόβλεψη. Αλλά μεταξύ εκείνων με λιγότερα από 50 πικογραμμάρια AMH ανά χιλιοστόλιτρο αίματος, σχεδόν το διπλάσιο ποσοστό, 33%, θα έχει χάσει ένα σημαντικό κλάσμα της μέγιστης οστικής μάζας στο ίδιο χρονικό διάστημα. (Ένα πικογράμμα είναι το ένα τρισεκατομμυριοστό του γραμμαρίου.) Επιπλέον, το 42% των γυναικών στην πρώιμη περιεμμηνόπαυση – που σημαίνει ότι έχουν ακανόνιστη εμμηνορροϊκή αιμορραγία αλλά με διάστημα όχι μεγαλύτερο από τρεις μήνες μεταξύ των περιόδων – θα έχουν χάσει ένα σημαντικό κλάσμα της μέγιστης οστικής μάζας μέσα σε δύο έως τρία χρόνια. Αλλά μεταξύ των γυναικών στην πρώιμη περιεμμηνόπαυση με επίπεδα AMH κάτω από 25 pg/mL, το 65% θα έχει χάσει ένα σημαντικό ποσοστό της μέγιστης οστικής μάζας σε αυτό το διάστημα.

Η μελέτη έχει ορισμένους περιορισμούς, σημειώνουν οι ερευνητές. Τα ευρήματα δεν μπορούν να εφαρμοστούν σε γυναίκες που λαμβάνουν ήδη φάρμακα για την οστεοπόρωση, έχουν υποβληθεί σε υστερεκτομή πριν από την τελική τους περίοδο ή έχουν χρησιμοποιήσει εξωγενείς σεξουαλικές ορμόνες κατά τη μετάβαση στην εμμηνόπαυση. και η μελέτη δεν περιελάμβανε γυναίκες Ισπανόφωνες, ούτε γυναίκες που μπήκαν στην εμμηνόπαυση πριν από την ηλικία των 42 ετών. «Αυτά τα ευρήματα καθιστούν εφικτό τον σχεδιασμό και τη δοκιμή παρεμβάσεων στη μέση ηλικία για την πρόληψη ή την καθυστέρηση της οστεοπόρωσης στις γυναίκες», γράφουν οι συγγραφείς της μελέτης. Οι συν-συγγραφείς της μελέτης είναι ο Δρ. Albert Shieh και ο Δρ. Gail Greendale του UCLA. Elaine Yu, Dr. Sherri-Ann Burnett-Bowie, Dr. Patrick Sluss και Dr. Joel Finkelstein του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ. Deborah Martin του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ· και Anthony Morrison της Motive Biosciences.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Βασική η υγεία των οστών στη νόσο Πάρκινσον

Τα κοχλιακά εμφυτεύματα οδηγούν σε περαιτέρω απώλεια ακοής;

Οστεοπορωτικά κατάγματα: Η «μάστιγα» του 21ου αιώνα

Φυσικοί τρόποι αύξησης της οστικής πυκνότητας και πρόληψης της οστεοπόρωσης

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η κλιματική αλλαγή είναι πιθανό να μειώσει την ποσότητα του ύπνου ετησίως

Ποιότητα ύπνου: Στην τρέχουσα μελέτη, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι υπό κανονικές συνήθειες διαβίωσης, οι άνθρωποι φαίνονται πολύ καλύτεροι στο να προσαρμόζονται σε ψυχρότερες εξωτερικές θερμοκρασίες από ό,τι πιο ζεστές συνθήκες.

Νέα στοιχεία για την καταπολέμηση των θανατηφόρων βακτηρίων

Βακτηριακές λοιμώξεις: Η ομάδα ανακάλυψε ότι το Clostridium septicum μπορεί να σκοτώσει γρήγορα τα κύτταρα απελευθερώνοντας μια τοξίνη που δρα σαν σφυρί ανοίγοντας τρύπες στην επιφάνεια του κυττάρου.

Οι επιδόσεις των μαθητών της Βιρτζίνια υποχωρούν μετά το κλείσιμο της COVID, σύμφωνα με έκθεση

Οι γονείς της Βιρτζίνια απογοητεύτηκαν με μια πληθώρα ζητημάτων που σχετίζονται με την εκπαίδευση, συμπεριλαμβανομένων των εντολών μάσκας, του κλεισίματος σχολείων, του ακατάλληλου περιεχομένου μαθημάτων και αμφιλεγόμενων θεμάτων όπως η ρητορική των φύλων και η κριτική θεωρία των φυλών και έφεραν την απογοήτευσή τους στις κάλπες στις εκλογές του περασμένου Νοεμβρίου.

Πιθανή ανακάλυψη μηχανισμού πίσω από τα μυστηριώδη συμπτώματα της COVID-19

Κορωνοϊός: Μπορούμε να δούμε ότι η πρωτεΐνη ακίδας, όταν επηρεάζεται από το δικό μας ανοσοποιητικό σύστημα, μπορεί να παράγει αμυλοειδείς δομές και ότι αυτό μπορεί να επηρεάσει δυνητικά την πήξη του αίματός μας.

Το γενετικό υπόβαθρο των σοβαρών λοιμώξεων από σταφυλόκοκκο

Σταφυλόκοκκος: Τα άτομα με δύο λειτουργικά αντίγραφα του γονιδίου φαίνεται να είναι υγιή, όσοι δεν έχουν λειτουργικά αντίγραφα έχουν αυτοφλεγμονώδη νόσο και όσοι έχουν ένα λειτουργικό αντίγραφο είναι επιρρεπή σε σοβαρές λοιμώξεις από σταφυλόκοκκο.

Οι υγειονομικοί υπάλληλοι της Μασαχουσέτης επιβεβαίωσαν την Τετάρτη το πρώτο κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων φέτος

Ο τελευταίος Αμερικανός που είχε ευλογιά πιθήκων ήταν κάτοικος του Μέριλαντ που προσβλήθηκε από τον ιό λίγο μετά την επιστροφή του από τη Νιγηρία τον περασμένο Νοέμβριο. Υγειονομικοί υπάλληλοι στο Τέξας επιβεβαίωσαν επίσης ένα κρούσμα τον περασμένο Ιούλιο σε έναν άνδρα που είχε πρόσφατα ταξιδέψει από τη Νιγηρία.