Επιστημονικά Νέα

Οστεοαρθρίτιδα: Πώς μπορεί να επιδεινωθεί η φλεγμονή της αρθρίτιδας;

Οστεοαρθρίτιδα: Πώς μπορεί να επιδεινωθεί η φλεγμονή της αρθρίτιδας;

Οστεοαρθρίτιδα: Η οστεοαρθρίτιδα είναι η πιο κοινή μορφή αρθρίτιδας, επηρεάζοντας περισσότερους από 32 εκατομμύρια ενήλικες στις ΗΠΑ και περισσότερους από 500 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως.

Η οστεοαρθρίτιδα είναι η πιο κοινή μορφή αρθρίτιδας, επηρεάζοντας περισσότερους από 32 εκατομμύρια ενήλικες στις ΗΠΑ και περισσότερους από 500 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως. Εμφανίζεται συχνότερα στα χέρια, τους γοφούς και τα γόνατα. Σε άτομα με οστεοαρθρίτιδα, ο χόνδρος που καλύπτει την άρθρωση σταδιακά φθείρεται. Η αρθρίτιδα συχνά συνοδεύεται από φλεγμονή ή πρήξιμο της άρθρωσης, το οποίο μπορεί να είναι επώδυνο.

Οστεοαρθρίτιδα

Τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ) συνήθως συνταγογραφούνται για τον πόνο και τη φλεγμονή της οστεοαρθρίτιδας. Όμως λίγα είναι γνωστά για τις μακροπρόθεσμες επιδράσεις αυτών των φαρμάκων στην εξέλιξη της νόσου.

«Μέχρι σήμερα, καμία θεραπευτική θεραπεία δεν έχει εγκριθεί για τη θεραπεία ή τη μείωση της εξέλιξης της οστεοαρθρίτιδας του γόνατος», δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Johanna Luitjens, μεταδιδακτορική υπότροφος στο Τμήμα Ακτινολογίας και Βιοϊατρικής Απεικόνισης στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο.

«Τα ΜΣΑΦ χρησιμοποιούνται συχνά για τη θεραπεία του πόνου, αλλά εξακολουθεί να είναι μια ανοιχτή συζήτηση για το πώς η χρήση ΜΣΑΦ επηρεάζει τα αποτελέσματα για ασθενείς με οστεοαρθρίτιδα. Ειδικότερα, η επίδραση των ΜΣΑΦ στην αρθρίτιδα ή η φλεγμονή της μεμβράνης που καλύπτει την άρθρωση, δεν έχει αναλυθεί ποτέ χρησιμοποιώντας δομικούς βιοδείκτες που βασίζονται σε μαγνητική τομογραφία».

Ο Δρ Luitjens και οι συνεργάτες του ξεκίνησαν να αναλύσουν τη σχέση μεταξύ της χρήσης ΜΣΑΦ και της αρθρίτιδας σε ασθενείς με οστεοαρθρίτιδα του γόνατος και να αξιολογήσουν πώς η θεραπεία με ΜΣΑΦ επηρεάζει τη δομή της άρθρωσης με την πάροδο του χρόνου.

«Η αρθρίτιδα μεσολαβεί στην ανάπτυξη και την εξέλιξη της οστεοαρθρίτιδας και μπορεί να είναι ένας θεραπευτικός στόχος», είπε ο Δρ Luitjens. Ως εκ τούτου, ο στόχος της μελέτης μας ήταν να αναλύσουμε εάν η θεραπεία με ΜΣΑΦ επηρεάζει την ανάπτυξη ή την εξέλιξη της αρθρίτιδας και να διερευνήσει εάν οι βιοδείκτες απεικόνισης του χόνδρου, που αντανακλούν αλλαγές στην οστεοαρθρίτιδα, επηρεάζονται από τη θεραπεία με ΜΣΑΦ».

Για τη μελέτη, 277 συμμετέχοντες από την κοόρτη Πρωτοβουλία για την Οστεοαρθρίτιδα με μέτρια έως σοβαρή οστεοαρθρίτιδα και παρατεταμένη θεραπεία με ΜΣΑΦ για τουλάχιστον ένα χρόνο μεταξύ της αρχικής και τετραετούς παρακολούθησης συμπεριλήφθηκαν στη μελέτη και συγκρίθηκαν με μια ομάδα 793 συμμετεχόντων ελέγχου που ήταν δεν αντιμετωπίζεται με ΜΣΑΦ. Όλοι οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε 3Τ μαγνητική τομογραφία γόνατος αρχικά και μετά από τέσσερα χρόνια. Οι εικόνες βαθμολογήθηκαν για βιοδείκτες φλεγμονής.

Το πάχος του χόνδρου, η σύνθεση και άλλες μετρήσεις MRI χρησίμευσαν ως μη επεμβατικοί βιοδείκτες για την αξιολόγηση της εξέλιξης της αρθρίτιδας. Τα αποτελέσματα δεν έδειξαν μακροπρόθεσμο όφελος από τη χρήση ΜΣΑΦ. Η φλεγμονή των αρθρώσεων και η ποιότητα του χόνδρου ήταν χειρότερες κατά την έναρξη στους συμμετέχοντες που λάμβαναν ΜΣΑΦ, σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου, και επιδεινώθηκαν κατά την παρακολούθηση τεσσάρων ετών.

«Σε αυτή τη μεγάλη ομάδα συμμετεχόντων, μπορέσαμε να δείξουμε ότι δεν υπήρχαν προστατευτικοί μηχανισμοί από τα ΜΣΑΦ για τη μείωση της φλεγμονής ή την επιβράδυνση της εξέλιξης της οστεοαρθρίτιδας της άρθρωσης του γόνατος», είπε ο Δρ Luitjens. «Η χρήση των ΜΣΑΦ για την αντιφλεγμονώδη λειτουργία τους έχει διαδοθεί συχνά σε ασθενείς με οστεοαρθρίτιδα τα τελευταία χρόνια και θα πρέπει να επανεξεταστεί, καθώς δεν μπορεί να αποδειχθεί θετική επίδραση στη φλεγμονή των αρθρώσεων».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Τι χειρουργείο πρέπει να κάνετε αν έχετε οστεοαρθρίτιδα;

Πώς η αρθρίτιδα επηρεάζει την υγεία των φροντιστών

Πώς να διατηρήσετε τις αρθρώσεις υγιείς καθώς μεγαλώνετε

Οστεοπόρωση: Η σιωπηλή επιδημία

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ιατρική διαμάχη στη Γαλλία για τη μη εγκεκριμένη κλινική δοκιμή για τη θεραπεία της COVID

Το νοσοκομείο δήλωσε στο AFP ότι περιμένει τη γνώμη της γαλλικής ρυθμιστικής αρχής φαρμάκων ANSM προτού συνεχίσει τις δοκιμές. "Το ερευνητικό νοσοκομείο IHU Mediterranee πρέπει να δείξει ότι έχει ανταποκριθεί στις προσδοκίες" πριν επιτραπούν οι δοκιμές σε ανθρώπους, δήλωσε η ρυθμιστική αρχή φαρμάκων ANSM, χωρίς να θέσει χρονοδιάγραμμα.

Γιατί πονάει ο ουρανίσκος σας;

Ουρανίσκος πόνος: Πότε να ανησυχήσετε εάν πονάει επίμονα ο ουρανίσκος σας και τι σηματοδοτεί για την υγεία σας;

Πώς το Botox εισέρχεται στα εγκεφαλικά κύτταρα - Ανακάλυψη που θα μπορούσε να σώσει ζωές

Η ανακάλυψη σημαίνει ότι μπορούν να εντοπιστούν νέοι θεραπευτικοί στόχοι για την ανάπτυξη αποτελεσματικών θεραπειών για την αλλαντίαση - μια σπάνια αλλά δυνητικά θανατηφόρα βακτηριακή λοίμωξη. «Τώρα γνωρίζουμε πώς αυτό το σύμπλεγμα επιτρέπει την εσωτερίκευση της τοξίνης, μπορούμε να αποκλείσουμε τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ οποιωνδήποτε δύο από τους τρεις υποδοχείς για να σταματήσουμε τις θανατηφόρες τοξίνες να εισέλθουν στους νευρώνες», είπε ο καθηγητής Meunier.