Επιστημονικά Νέα

Όσφρηση: Το άγχος της πρώιμης ζωής μπορεί να εμποδίσει την οσφρητική αίσθηση

Όσφρηση: Το άγχος της πρώιμης ζωής μπορεί να εμποδίσει την οσφρητική αίσθηση

Όσφρηση: Το Στρες Πρώιμης Ζωής (ELS) είναι ικανό να επηρεάσει αρνητικά τα αισθητηριακά μας συστήματα με περισσότερους τρόπους από ό,τι γνωρίζουμε σήμερα.

Ένα νέο άρθρο από την ερευνητική ομάδα IISER Pune με επικεφαλής τον Δρ Nixon Abraham στο περιοδικό Molecular Psychiatry διερευνά την επίδραση του στρες της πρώιμης ζωής στην αισθητηριακή αντίληψη, σε αυτή την περίπτωση την όσφρηση. Τα ευρήματά τους ενοπίζουν καλύτερες στρατηγικές θεραπείας για τα αισθητηριακά και γνωστικά ελλείμματα που προκαλούνται από το στρες της πρώιμης ζωής. «Το άγχος κατά τα πρώτα χρόνια της ζωής του ατόμου, που συχνά αναφέρεται ως Στρες Πρώιμης Ζωής (ELS) είναι ικανό να επηρεάσει αρνητικά τα αισθητηριακά μας συστήματα με περισσότερους τρόπους από ό,τι γνωρίζουμε στο πεδίο σήμερα».

Ο Νίξον εξήγησε ότι χρησιμοποίησαν ποντίκια σε ένα πρώιμο μοντέλο μητρικού χωρισμού για να μελετήσουν το στρες της πρώιμης ζωής. «Μόλις γεννηθούν τα κουτάβια, θα πρέπει να είναι με τη μητέρα τους για τουλάχιστον τρεις εβδομάδες. Σε αυτή την περίπτωση τα χωρίσαμε σε 2 εβδομάδες. Τότε θα πρέπει να προσέξετε ιδιαίτερα την υγεία τους, καθώς έχουν χωρίσει από τη μητέρα», είπε. Οι ερευνητές διεξήγαγαν πειράματα που αξιολόγησαν την οσφρητική μάθηση και μελέτησαν νευρικά κυκλώματα σε ποντίκια για να εντοπίσουν το πιθανό στρες.

Ο Νίξον εξηγεί χρησιμοποιώντας οπτογενετικές τεχνικές προηγμένης τεχνολογίας, «Μπορείτε να ενεργοποιήσετε και να απενεργοποιήσετε τους νευρώνες στον εγκέφαλο χρησιμοποιώντας φώτα. Χρησιμοποιήσαμε ηλεκτροφυσιολογία και in-vivo απεικόνιση για να μάθουμε ποιοι νευρώνες επηρεάζονται σε συνθήκες στρες στην οσφρητική οδό. Ανακαλύψαμε ότι ένας συγκεκριμένος τύπος ανασταλτικών νευρώνων επηρεάζεται από συνθήκες στρες πρώιμης ζωής», είπε. Χρησιμοποιώντας μια πολύπλευρη πειραματική προσέγγιση, η ομάδα κατάφερε να εντοπίσει και να αναλύσει ότι το νευρικό κύκλωμα επηρεάστηκε αρνητικά από το στρες της πρώιμης ζωής.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Τα αρώματα κατά τον ύπνο ενισχύουν τη γνωστική ικανότητα

Πώς η μυρωδιά του φαγητού επηρεάζει τις αισθήσεις μας;

Ο covid-19 έχει πάρει την μορφή της γρίπης ή του κρυολογήματος;

Τα κοινά συμπτώματα της Covid ακολουθούν ένα μοτίβο τώρα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τι είναι η γάγγραινα και γιατί έχει σχεδόν εξαλειφθεί;

Γάγγραινα ορισμός: Η μειωμένη παροχή αίματος μπορεί να οφείλεται σε τραυματισμό ή μόλυνση. Μπορεί επίσης να οφείλεται σε ορισμένες καταστάσεις όπως ο διαβήτης, η υπέρταση κ.λπ. που επηρεάζουν την κυκλοφορία του αίματος.

Τα εργαστήρια φέρνουν επανάσταση στις εξετάσεις για τον καρκίνο του πνεύμονα

Καρκίνος πνεύμονα: Οι εργαστηριακές εξετάσεις αναλαμβάνουν το κεντρικό στάδιο επειδή στον μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα (NSCLC), η ιστολογία του όγκου, η μοριακή υπογραφή και η κατάσταση της PD-L1 καθοδηγούν την επιλογή θεραπείας.

Νιώθεις πάντα ζεστός; Ποιες είναι οι υποκείμενες ιατρικές παθήσεις που μπορεί να είναι η αιτία;

Θερμοκρασία σώματος: Υπάρχουν και άλλοι παράγοντες, όπως υποκείμενες ασθένειες που θα μπορούσαν επίσης να ρυθμίσουν και να αυξομειώσουν τη θερμοκρασία του σώματος.

Πιο ακριβή παιδιατρικά εγκεφαλικά οργανοειδή

Ανάπτυξη εγκεφάλου: Το νέο οργανοειδές φλοιού που παρήγαγαν αντιπροσωπεύει τον ανθρώπινο εγκέφαλο σε πολλαπλές πτυχές: το σχήμα του, την αρχιτεκτονική του οργάνωση και πολλές ιδιότητες των κυττάρων τους.