ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Όσφρηση μνήμη: Τα αρώματα κατά τον ύπνο ενισχύουν τη γνωστική ικανότητα

Όσφρηση μνήμη: Τα αρώματα κατά τον ύπνο ενισχύουν τη γνωστική ικανότητα

Όσφρηση μνήμη: Οι επιστήμονες γνωρίζουν από καιρό ότι η απώλεια της οσφρητικής ικανότητας μπορεί να προβλέψει την ανάπτυξη σχεδόν 70 νευρολογικών και ψυχιατρικών ασθενειών.

Όταν ένα άρωμα αναδύθηκε στα υπνοδωμάτια των ηλικιωμένων για δύο ώρες κάθε βράδυ για έξι μήνες, οι αναμνήσεις εκτοξεύτηκαν στα ύψη. Οι συμμετέχοντες σε αυτή τη μελέτη από τους νευροεπιστήμονες του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Irvine καρπώθηκαν 226% αύξηση στη γνωστική ικανότητα σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου. Οι ερευνητές λένε ότι το εύρημα μετατρέπει τη γνωστή σχέση μεταξύ όσφρησης και μνήμης σε μια εύκολη, μη επεμβατική τεχνική για την ενίσχυση της μνήμης και την πιθανή αποτροπή της άνοιας. Η μελέτη της ομάδας εμφανίζεται στο Frontiers in Neuroscience.

Το έργο διεξήχθη μέσω του UCI Center for the Neurobiology of Learning & Memory. Αφορούσε άνδρες και γυναίκες ηλικίας 60 έως 85 ετών χωρίς εξασθένηση της μνήμης. Σε όλους δόθηκε ένας διαχύτης και επτά φυσίγγια, το καθένα από τα οποία περιείχε ένα μοναδικό και διαφορετικό φυσικό λάδι. Τα άτομα της εμπλουτισμένης ομάδας έλαβαν φυσίγγια πλήρους αντοχής. Οι συμμετέχοντες της ομάδας ελέγχου έλαβαν τα έλαια σε μικρές ποσότητες. Οι συμμετέχοντες έβαζαν μια διαφορετική κασέτα στον διαχύτη τους κάθε βράδυ πριν πάνε για ύπνο και ενεργοποιούνταν για δύο ώρες καθώς κοιμόντουσαν.

Τα άτομα στην εμπλουτισμένη ομάδα εμφάνισαν 226% αύξηση στη γνωστική απόδοση σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου, όπως μετρήθηκε από ένα τεστ λίστας λέξεων που χρησιμοποιείται συνήθως για την αξιολόγηση της μνήμης. Η απεικόνιση αποκάλυψε καλύτερη ακεραιότητα στο μονοπάτι του εγκεφάλου που ονομάζεται αριστερό uncinate fasciculus. Αυτή η οδός, η οποία συνδέει τον έσω κροταφικό λοβό με τον προμετωπιαίο φλοιό λήψης αποφάσεων, γίνεται λιγότερο εύρωστος με την ηλικία. Οι συμμετέχοντες ανέφεραν επίσης ότι κοιμούνται πιο ήσυχα.

Οι επιστήμονες γνώριζαν από καιρό ότι η απώλεια της οσφρητικής ικανότητας μπορεί να προβλέψει την ανάπτυξη σχεδόν 70 νευρολογικών και ψυχιατρικών ασθενειών. Αυτές περιλαμβάνουν:

  • τη νόσο του Αλτσχάιμερ και άλλες μορφές άνοιας,
  • τη νόσο του Πάρκινσον,
  • τη σχιζοφρένεια,
  • και τον αλκοολισμό.

 

Προκύπτουν στοιχεία για μια σχέση μεταξύ της απώλειας όσφρησης λόγω της COVID και της επακόλουθης γνωστικής μείωσης. Οι ερευνητές έχουν διαπιστώσει στο παρελθόν ότι η έκθεση ατόμων με μέτρια άνοια σε έως και 40 διαφορετικές μυρωδιές δύο φορές την ημέρα σε μια χρονική περίοδο ενίσχυε τη μνήμη και τις γλωσσικές τους δεξιότητες, μείωσε την κατάθλιψη και βελτίωσε τις οσφρητικές τους ικανότητες. Η ομάδα της UCI αποφάσισε να προσπαθήσει να μετατρέψει αυτή τη γνώση σε ένα εύκολο και μη επεμβατικό εργαλείο καταπολέμησης της άνοιας.

«Η πραγματικότητα είναι ότι πάνω από την ηλικία των 60 ετών, η οσφρητική αίσθηση και η γνώση αρχίζει να πέφτει από έναν γκρεμό. Αλλά δεν είναι ρεαλιστικό να πιστεύουμε ότι τα άτομα με γνωστική εξασθένηση θα μπορούσαν να ανοίγουν, να μυρίζουν και να κλείνουν 80 μπουκάλια με οσμές καθημερινά. Αυτό θα ήταν δύσκολο ακόμη και για όσους δεν έχουν άνοια». Michael Leon, καθηγητής νευροβιολογίας και συμπεριφοράς και συνεργάτης του CNLM.

Η πρώτη συγγραφέας της μελέτης, η επιστήμονας του έργου Cynthia Woo, δήλωσε: «Γι’ αυτό μειώσαμε τον αριθμό των αρωμάτων σε μόλις επτά, εκθέτοντας τους συμμετέχοντες σε μόνο ένα κάθε φορά, αντί για τα πολλαπλά αρώματα που χρησιμοποιούνται ταυτόχρονα σε προηγούμενα ερευνητικά έργα. οι άνθρωποι για να βιώσουν τις οσμές ενώ κοιμούνται, εξαλείψαμε την ανάγκη να αφιερώνουμε χρόνο για αυτό κατά τις ώρες ξύπνιας κάθε μέρα». Οι ερευνητές λένε ότι τα αποτελέσματα από τη μελέτη τους επιβεβαιώνουν τι έμαθαν οι επιστήμονες για τη σύνδεση μεταξύ όσφρησης και μνήμης.

«Η οσφρητική αίσθηση έχει το ιδιαίτερο προνόμιο να συνδέεται άμεσα με τα κυκλώματα μνήμης του εγκεφάλου», δήλωσε ο Michael Yassa, καθηγητής και James L. McGaugh Chair στο Neurobiology of Learning & Memory. Διευθυντής του CNLM, υπηρέτησε ως συνεργαζόμενος ερευνητής. «Όλες οι άλλες αισθήσεις διοχετεύονται πρώτα μέσω του θαλάμου. Όλοι έχουν βιώσει πόσο ισχυρά αρώματα είναι στο να προκαλούν αναμνήσεις, ακόμη και από πολύ παλιά. Ωστόσο, σε αντίθεση με τις αλλαγές όρασης που αντιμετωπίζουμε με γυαλιά και ακουστικά βαρηκοΐας για προβλήματα ακοής, έχει υπάρξει καμία παρέμβαση για την απώλεια της όσφρησης».

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Τι συμβαίνει στο σώμα μας όταν καταπολεμούμε έναν αναπνευστικό ιό;

Έξι συμβουλές για την υγεία του εγκεφάλου από την παιδική ηλικία

Τα αυτιστικά άτομα μπορεί να έχουν εκτεταμένες προκλήσεις μνήμης

Γιατί ο ύπνος κάνει τόσο καλό στον εγκέφαλό σας;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Φυτοφάρμακα συνδέονται με κρούσματα Πάρκινσον στις Δυτικές ΗΠΑ

Η νόσος του Πάρκινσον είναι μια προοδευτική εκφυλιστική ασθένεια του νευρικού συστήματος. Οι ασθενείς γίνονται όλο και λιγότερο ικανοί να ελέγχουν το σώμα τους, υποφέροντας από τρόμο, δυσκαμψία στα πόδια και προβλήματα βάδισης και ισορροπίας. 

Πώς να μαγειρέψετε νόστιμα με ελιές;

Αυτή η μεγάλη ελιά από την Ισπανία, είναι γνωστή ως «ισπανική βασίλισσα». Είναι μια κοκκινωπή ελιά που αποκτά μαύρο-μπλε χρώμα μετά την επεξεργασία της. Είναι μια επιτραπέζια ελιά, με πλούσια σύσταση και σαρκώδη γεύση.

Social media: Τι είναι το φαινόμενο «popcorn brain» που ανησυχεί τους επιστήμονες

Η ψηφιακή μας ζωή μπορεί να μας κάνει πιο αφηρημένους, απόμακρους και εξαντλημένους, σύμφωνα με έρευνα που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ψυχολογικής Εταιρείας. Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι το «popcorn brain» μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις, την υπομονή, τη συναισθηματική ευημερία και την παραγωγικότητά μας, ενώ αυξάνει το άγχος και τις πιθανότητες να πάθουμε burnout.

Ποιες προκλήσεις αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι με κινητικά προβλήματα στην Ελλάδα;

Προσβασιμότητα: Ενώ έχουν σημειωθεί πρόοδοι στην αντιμετώπιση των αναγκών των ατόμων με αναπηρία στην Ελλάδα, απαιτούνται συνεχείς προσπάθειες για να ξεπεραστούν τα εμπόδια στην προσβασιμότητα, την εκπαίδευση, την απασχόληση, την υγειονομική περίθαλψη και την κοινωνική ένταξη.

Γιατί πρέπει να κάνουμε σεξ κάθε Παρασκευή;

Σεξ Παρασκευή: Ενώ το σεξ κάθε Παρασκευή μπορεί να μην είναι μια καθολική συνταγή για όλους, η ενσωμάτωση της τακτικής οικειότητας στην εβδομαδιαία ρουτίνα σας μπορεί να προσφέρει διάφορα φυσικά, συναισθηματικά και σχεσιακά οφέλη.