Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Επιστημονικά Νέα

Όνειρα: Πώς ο εγκέφαλος μας ξυπνά από την ονειροπόληση

Όνειρα: Πώς ο εγκέφαλος μας ξυπνά από την ονειροπόληση

Όνειρα: Βρέθηκε ένας μηχανισμός του εγκεφάλου για τη διάσπαση περιόδων περιπλάνησης του νου και την επανευθυγράμμιση του γνωστικού χάρτη στην πραγματικότητα.

Όταν ονειροπολούμε, πρέπει να είμαστε σε θέση να τραβήξουμε ξανά την προσοχή σε μια στιγμή. Ερευνητές στο Νοσοκομείο Παίδων της Βοστώνης ανακάλυψαν πώς ο εγκέφαλός μας μπορεί να κάνει πράγματα όπως να αντιδρά σε μια ερώτηση όταν ονειρευόμαστε: η δραστηριότητα πυροδότησης σε τμήμα του εγκεφάλου που ονομάζεται οδοντωτή έλικα μας κρατά συγκεντρωμένους σε αυτό που συμβαίνει στο περιβάλλον μας. Και η ομάδα διαπίστωσε ότι η ίδια νευρική δραστηριότητα βοηθά επίσης στο σχηματισμό αναμνήσεων. Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο Nature στις 13 Μαρτίου 2024.

«Βρήκαμε έναν μηχανισμό του εγκεφάλου για τη διάσπαση περιόδων περιπλάνησης του νου και την επανευθυγράμμιση του γνωστικού χάρτη στην πραγματικότητα», λέει ο Jordan Farrell, Ph.D., ερευνητής στο F.M. Kirby Neurobiology Center και Rosamund Stone Zander Translational Neuroscience Center στο Boston Children’s. Κατά τη διάρκεια του ύπνου ή των περιόδων ονειροπόλησης, ο εγκέφαλός μας αναπαράγει γεγονότα του παρελθόντος με μια μορφή συγχρονισμένης δραστηριότητας γνωστής ως «κυματισμός αιχμηρού κύματος». Αυτό μας δίνει τη δυνατότητα να εμπεδώνουμε τις αναμνήσεις μας.

Αναλύοντας δεδομένα από ένα μοντέλο ποντικιού, ο Farrell και οι συνεργάτες του από το εργαστήριο του Ivan Soltesz, Ph.D., στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ άρχισαν να εξερευνούν ένα άλλο, ελάχιστα γνωστό μοτίβο νευρωνικής δραστηριότητας: συγχρονισμένες αιχμές πυροδότησης στην οδοντωτή έλικα, μέρος του ιππόκαμπου. Αυτές οι αιχμές, βρήκαν, συμβαίνουν όταν διεγείρεται ένας εγκέφαλος “εκτός σύνδεσης”. Μπορεί να μας βοηθήσουν να επεξεργαστούμε γρήγορα νέες πληροφορίες και να προσανατολιστούμε σε αυτό που συμβαίνει στο περιβάλλον μας.

Αλλά οι οδοντωτές αιχμές φαίνεται επίσης να προάγουν τη συνειρμική μνήμη – στην οποία ένα αισθητήριο ερέθισμα (ας πούμε, μια σειρά δυνατών μπιπ) αποθηκεύεται ως μνήμη, έτσι ώστε να συνδέουμε τον θόρυβο με ένα συναγερμό καπνού και την πιθανή ανάγκη εκκένωσης . Οι κυματισμοί με έντονο κύμα και οι οδοντωτές αιχμές μπορεί να έχουν συμπληρωματικούς ρόλους, λέει ο Farrell, «Ο εγκέφαλος περνάει μέσα από αυτές τις δύο καταστάσεις».

Αυτή η νέα γνώση σχετικά με τις οδοντωτές αιχμές θα μπορούσε να ανοίξει παράθυρα σε ορισμένες νευροψυχιατρικές διαταραχές. Ίσως οι οδοντωτές αιχμές να επηρεάζουν την προσοχή και τη διέγερση σε άτομα με διαταραχή ελλειμματικής προσοχής/υπερκινητικότητας ή διαταραχή μετατραυματικού στρες. Ή ίσως μεταβάλλονται στη νόσο του Αλτσχάιμερ, διαταράσσοντας το σχηματισμό νέων αναμνήσεων.

Ο Farrell ενδιαφέρεται περισσότερο για την επιληψία, η οποία χαρακτηρίζεται από συγχρονισμένες αιχμές υπερβολικής πυροδότησης νευρώνων. Σχεδιάζει να διερευνήσει τον ρόλο των οδοντωτών αιχμών κατανοώντας καλύτερα τους βασικούς μηχανισμούς τους και στη συνέχεια χειραγωγώντας τα νευρωνικά δίκτυα που ελέγχουν τις οδοντωτές αιχμές στον εγκέφαλο των επιληπτικών ποντικών. Ελπίζει επίσης να επεκτείνει τη μελέτη σε παιδιά με επιληψία, σε συνεργασία με κλινικούς γιατρούς στο Boston Children’s.

«Στα άτομα με επιληψία, η σύγχρονη δραστηριότητα κατά τη διάρκεια των οδοντωτών αιχμών θα μπορούσε να οδηγήσει τον εγκέφαλο σε μια παθολογική κατάσταση», εικάζει ο Farrell. “Οι οδοντωτές αιχμές προσθέτουν μια επιπλέον ώθηση στο σύστημα.”

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Τι δείχνουν τα όνειρα για την ψυχική μας υγεία;

Μέθοδοι εκδήλωσης συναισθημάτων που θα σας βοηθήσουν να πραγματοποιήσετε τα όνειρά σας

Ο καλύτερος ύπνος είναι ένας προστατευτικός παράγοντας κατά της άνοιας

Γλυκάνισος: Σύμμαχος κατά της αϋπνίας και των διαταραχών ύπνου

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μικρορομπότ από φύκια παραδίδουν φάρμακα απευθείας σε καρκινικούς όγκους

Μετά από μια σειρά επιτυχημένων δοκιμών, η καινοτόμος αυτή θεραπεία θα δοκιμαστεί στη συνέχεια σε κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους. Εάν αποδειχθεί η αποτελεσματικότητα και η ασφάλειά της, θα μπορούσε να βοηθήσει στην καταπολέμηση του καρκίνου σε πρώιμο στάδιο και στην αποτροπή της εξάπλωσης ασθενειών.

Ποιες είναι οι πιο σημαντικές πληροφορίες που πρέπει να γνωρίζουμε για τις Νευροαναπτυξιακές Διαταραχές

Οι νευροαναπτυξιακές διαταραχές (ΝΔΔ) περιλαμβάνουν μια σειρά καταστάσεων που επηρεάζουν τη λειτουργία και την ανάπτυξη του εγκεφάλου, οδηγώντας σε βλάβες στην προσωπική, κοινωνική, ακαδημαϊκή ή επαγγελματική λειτουργία.

Η σπουδαιότητα της μετεγχειρητικής νευροαποκατάστασης για ασθενείς με όγκο στον εγκέφαλο;

Μετεγχειρητική νευροαποκατάσταση: Η μετεγχειρητική νευροαποκατάσταση είναι ζωτικής σημασίας για ασθενείς με όγκο στον εγκέφαλο λόγω της πολύπλοκης και λεπτής φύσης της χειρουργικής επέμβασης στον εγκέφαλο και της επακόλουθης διαδικασίας ανάρρωσης.

Νέες, δύσκολες στη θεραπεία μυκητιασικές λοιμώξεις του δέρματος

Δέρμα λοιμώξεις: Οι νέες και αναδυόμενες μυκητιασικές δερματικές λοιμώξεις είναι εξαιρετικά μεταδοτικές και δύσκολο να αντιμετωπιστούν, αν και τα τρέχοντα ποσοστά στις ΗΠΑ παραμένουν χαμηλά.

Close Icon