Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Επιστημονικά Νέα

Ωμέγα 3 τρόφιμα: Μπορούν να αναστρέψουν τη μνημονική παρακμή που συνδέεται με την υπερεπεξεργασμένη διατροφή

Ωμέγα 3 τρόφιμα: Μπορούν να αναστρέψουν τη μνημονική παρακμή που συνδέεται με την υπερεπεξεργασμένη διατροφή

Ωμέγα 3 τρόφιμα: "Έχοντας αυτό υπόψη, ίσως μπορούμε να περιορίσουμε τα επεξεργασμένα τρόφιμα στη διατροφή μας και να αυξήσουμε την κατανάλωση τροφών που είναι πλούσιες σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα DHA για να αποτρέψουμε ή να επιβραδύνουμε αυτήν την εξέλιξη", επισημαίνει η ανώτερη συγγραφέας της μελέτης, Ruth Barrientos, ερευνήτρια στο Ινστιτούτο του Ohio State University for Behavioral Medicine Research και αναπληρώτρια καθηγήτρια Ψυχιατρικής και Συμπεριφορικής Υγείας.

Τέσσερις εβδομάδες σε μία δίαιτα με εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα οδήγησαν σε μια ισχυρή φλεγμονώδη απόκριση στον εγκέφαλο των ηλικιωμένων αρουραίων που συνοδεύτηκε από συμπτώματα συμπεριφοράς που σχετίζονται με απώλεια μνήμη, σύμφωνα με τα ευρήματα νέας μελέτης. Την ίδια ώρα, οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι η συμπλήρωση της επεξεργασμένης διατροφής με ωμέγα-3 λιπαρά οξέα -DHA- απέτρεψε τα μνημονικά προβλήματα και μείωσε τις φλεγμονώδεις επιδράσεις σχεδόν εξ ολοκλήρου. Σημειώνεται ότι νευροφλεγμονή και γνωστικά προβλήματα δεν εντοπίστηκαν σε νεαρούς ενήλικες αρουραίους που ακολουθούσαν την επεξεργασμένη διατροφή.


 

Η δίαιτα της μελέτης μιμήθηκε έτοιμα προς κατανάλωση ανθρώπινα τρόφιμα που είναι συχνά συσκευασμένα για μεγάλη διάρκεια ζωής, όπως πατατάκια και άλλα σνακ, παγωμένα ορεκτικά όπως πιάτα ζυμαρικών και πίτσες, και αλλαντικά που περιέχουν συντηρητικά. Οι πολύ επεξεργασμένες διατροφές σχετίζονται επίσης με παχυσαρκία και διαβήτη τύπου 2, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι ηλικιωμένοι καταναλωτές είναι καλύτερο να μειώσουν τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα και να προσθέσουν τρόφιμα πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα DHA, όπως ο σολομός, στη διατροφή τους, λένε οι ερευνητές. «Το γεγονός ότι βλέπουμε τις επιδράσεις της υπερεπεξεργασμένης διατροφής τόσο γρήγορα είναι λίγο ανησυχητικό», δήλωσε η ανώτερη συγγραφέας της μελέτης, Ruth Barrientos, ερευνήτρια στο Ινστιτούτο του Ohio State University for Behavioral Medicine Research και αναπληρώτρια καθηγήτρια Ψυχιατρικής και Συμπεριφορικής Υγείας.

«Αυτά τα ευρήματα δείχνουν ότι η κατανάλωση επεξεργασμένης διατροφής μπορεί να προκαλέσει σημαντικά και απότομα ελλείμματα μνήμης – και στον γηραιό πληθυσμό, η ταχεία μείωση της μνήμης έχει μεγαλύτερη πιθανότητα να εξελιχθεί σε νευροεκφυλιστικές ασθένειες όπως για παράδειγμα η νόσος του Αλτσχάιμερ. Έχοντας αυτό υπόψη, ίσως μπορούμε να περιορίσουμε τα επεξεργασμένα τρόφιμα στη διατροφή μας και να αυξήσουμε την κατανάλωση τροφών που είναι πλούσιες σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα DHA για να αποτρέψουμε ή να επιβραδύνουμε αυτήν την εξέλιξη». Σημειώνεται ότι η έρευνα δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό Brain, Behavior, and Immunity.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Οι ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες και ο καθιστικός τρόπος ζωής μπορεί να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στα παιδιά σε όλη την πανδημία του κορωνοϊού.

Η κατανάλωση υπερ-επεξεργασμένων τροφών έχει αυξηθεί επικίνδυνα στις ΗΠΑ, σύμφωνα με 18χρονη μελέτη

Ποιες είναι οι πιθανές επιπτώσεις της κατανάλωσης τεχνητών συστατικών στα τρόφιμα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Οι εκπληκτικές επιδράσεις της καφεΐνης στον ύπνο 

Η νέα έρευνα, που δημοσιεύτηκε σε επιστημονικό περιοδικό κορυφαίας αξιολόγησης, χρησιμοποίησε μεγάλη δείγματος πληθυσμού και προηγμένη τεχνολογία παρακολούθησης του ύπνου. Διαπιστώθηκε ότι η καφεΐνη, ακόμη και όταν καταναλώνεται αρκετές ώρες πριν τον ύπνο, μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ποιότητά του.

Ανακαλύφθηκε ο πρώτος εγκεφαλικός βιοδείκτης για την αγχώδη διαταραχή 

Η νέα αυτή ανακάλυψη αφορά την ταυτοποίηση ενός βιοδείκτη στον εγκέφαλο, ο οποίος μπορεί να διακρίνει άτομα με αγχώδη διαταραχή από υγιή άτομα. Χρησιμοποιώντας προηγμένες τεχνικές απεικόνισης, όπως η λειτουργική μαγνητική τομογραφία (fMRI), ερευνητές ανέλυσαν τη δραστηριότητα συγκεκριμένων περιοχών του εγκεφάλου, όπως η αμυγδαλή και ο προμετωπιαίος φλοιός.

Εμβολιασμός ή φυσική ανοσία;

Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε σε επιστημονικό περιοδικό συγκρίνοντας την προστασία από εμβολιασμό και φυσική λοίμωξη διαπίστωσε ότι η ανοσία μετά τον εμβολιασμό παρέχει σταθερή και αξιόπιστη προστασία, η οποία συχνά υπερβαίνει αυτήν που αποκτάται μέσω φυσικής λοίμωξης.

Οι σοβαρότερες μορφές Covid-19 συνδέονται με γενετική προδιάθεση;

Οι ερευνητές τονίζουν ότι η γενετική προδιάθεση δεν αποτελεί τον μοναδικό παράγοντα κινδύνου. Περιβαλλοντικοί παράγοντες, η ηλικία, η ύπαρξη υποκείμενων νοσημάτων και ο τρόπος ζωής επίσης παίζουν σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη της νόσου.

Ανοσοθεραπεία μειώνει 40% τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο πνεύμονα 

Καρκίνος πνεύμονα:Ο τρόπος λειτουργίας της ανοσοθεραπείας βασίζεται στην χρήση ειδικών φαρμάκων, όπως οι αναστολείς των σημείων ελέγχου (checkpoint inhibitors), που εμποδίζουν τα καρκινικά κύτταρα από το να καταστρέψουν τα ανοσοκύτταρα του οργανισμού.

Έντερο - Γιατί ονομάζεται δεύτερος εγκέφαλος;

Έντερο: Είναι ένας πολύπλοκος, ανεξάρτητος εγκέφαλος που επηρεάζει τη διάθεσή μας, την ψυχική μας υγεία, ακόμη και τις αποφάσεις μας. Η κατανόηση της σχέσης μεταξύ του εντέρου και του εγκεφάλου υπογραμμίζει τη σημασία της σωστής διατροφής και της υγείας του εντέρου για τη συνολική υγεία.

Η σχέση μεταξύ βιταμίνης D και υγείας του παχέος εντέρου

Παχύ έντερο: Η κατανάλωση επαρκούς ποσότητας, είτε μέσω της διατροφής, της έκθεσης στον ήλιο είτε μέσω συμπληρωμάτων, συμβάλλει σημαντικά στην πρόληψη φλεγμονωδών και καρκινικών παθήσεων του εντέρου.

Close Icon