Επιστημονικά Νέα

Ωμέγα 3 τρόφιμα: Μπορούν να αναστρέψουν τη μνημονική παρακμή που συνδέεται με την υπερεπεξεργασμένη διατροφή

Ωμέγα 3 τρόφιμα: Μπορούν να αναστρέψουν τη μνημονική παρακμή που συνδέεται με την υπερεπεξεργασμένη διατροφή

Ωμέγα 3 τρόφιμα: "Έχοντας αυτό υπόψη, ίσως μπορούμε να περιορίσουμε τα επεξεργασμένα τρόφιμα στη διατροφή μας και να αυξήσουμε την κατανάλωση τροφών που είναι πλούσιες σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα DHA για να αποτρέψουμε ή να επιβραδύνουμε αυτήν την εξέλιξη", επισημαίνει η ανώτερη συγγραφέας της μελέτης, Ruth Barrientos, ερευνήτρια στο Ινστιτούτο του Ohio State University for Behavioral Medicine Research και αναπληρώτρια καθηγήτρια Ψυχιατρικής και Συμπεριφορικής Υγείας.

Τέσσερις εβδομάδες σε μία δίαιτα με εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα οδήγησαν σε μια ισχυρή φλεγμονώδη απόκριση στον εγκέφαλο των ηλικιωμένων αρουραίων που συνοδεύτηκε από συμπτώματα συμπεριφοράς που σχετίζονται με απώλεια μνήμη, σύμφωνα με τα ευρήματα νέας μελέτης. Την ίδια ώρα, οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι η συμπλήρωση της επεξεργασμένης διατροφής με ωμέγα-3 λιπαρά οξέα -DHA- απέτρεψε τα μνημονικά προβλήματα και μείωσε τις φλεγμονώδεις επιδράσεις σχεδόν εξ ολοκλήρου. Σημειώνεται ότι νευροφλεγμονή και γνωστικά προβλήματα δεν εντοπίστηκαν σε νεαρούς ενήλικες αρουραίους που ακολουθούσαν την επεξεργασμένη διατροφή.

 

Η δίαιτα της μελέτης μιμήθηκε έτοιμα προς κατανάλωση ανθρώπινα τρόφιμα που είναι συχνά συσκευασμένα για μεγάλη διάρκεια ζωής, όπως πατατάκια και άλλα σνακ, παγωμένα ορεκτικά όπως πιάτα ζυμαρικών και πίτσες, και αλλαντικά που περιέχουν συντηρητικά. Οι πολύ επεξεργασμένες διατροφές σχετίζονται επίσης με παχυσαρκία και διαβήτη τύπου 2, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι ηλικιωμένοι καταναλωτές είναι καλύτερο να μειώσουν τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα και να προσθέσουν τρόφιμα πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα DHA, όπως ο σολομός, στη διατροφή τους, λένε οι ερευνητές. «Το γεγονός ότι βλέπουμε τις επιδράσεις της υπερεπεξεργασμένης διατροφής τόσο γρήγορα είναι λίγο ανησυχητικό», δήλωσε η ανώτερη συγγραφέας της μελέτης, Ruth Barrientos, ερευνήτρια στο Ινστιτούτο του Ohio State University for Behavioral Medicine Research και αναπληρώτρια καθηγήτρια Ψυχιατρικής και Συμπεριφορικής Υγείας.

«Αυτά τα ευρήματα δείχνουν ότι η κατανάλωση επεξεργασμένης διατροφής μπορεί να προκαλέσει σημαντικά και απότομα ελλείμματα μνήμης – και στον γηραιό πληθυσμό, η ταχεία μείωση της μνήμης έχει μεγαλύτερη πιθανότητα να εξελιχθεί σε νευροεκφυλιστικές ασθένειες όπως για παράδειγμα η νόσος του Αλτσχάιμερ. Έχοντας αυτό υπόψη, ίσως μπορούμε να περιορίσουμε τα επεξεργασμένα τρόφιμα στη διατροφή μας και να αυξήσουμε την κατανάλωση τροφών που είναι πλούσιες σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα DHA για να αποτρέψουμε ή να επιβραδύνουμε αυτήν την εξέλιξη». Σημειώνεται ότι η έρευνα δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό Brain, Behavior, and Immunity.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Οι ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες και ο καθιστικός τρόπος ζωής μπορεί να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στα παιδιά σε όλη την πανδημία του κορωνοϊού.

Η κατανάλωση υπερ-επεξεργασμένων τροφών έχει αυξηθεί επικίνδυνα στις ΗΠΑ, σύμφωνα με 18χρονη μελέτη

Ποιες είναι οι πιθανές επιπτώσεις της κατανάλωσης τεχνητών συστατικών στα τρόφιμα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς αντιμετωπίζετε το άσθμα στην ενήλικη ζωή;

Άσθμα: Η ζωή με άσθμα στην ενήλικη ζωή μπορεί να παρουσιάζει μοναδικές προκλήσεις, αλλά με την κατάλληλη διαχείριση και υποστήριξη, πολλά άτομα μπορούν να ζήσουν ικανοποιητική και δραστήρια ζωή.

Ελπιδοφόρα αποτελέσματα από θεραπεία με CAR T λεμφοκύτταρα σε 15 ασθενείς με αυτοάνοσα νοσήματα

η νέα μελέτη προσφέρει καινοτόμα αποτελέσματα για μια πρωτοποριακή θεραπεία που βεβαίως θα πρέπει να επιβεβαιωθούν σε προοπτικές μελέτες με μεγαλύτερο αριθμό ασθενών.

Κακοήθεις Αιματολογικές Νόσοι: Κλειδί θεραπείας, η μεταμόσχευση αιμοποιητικών κυττάρων

Κακοήθεις Αιματολογικές Νόσοι: Μοναδική θεραπεία ίασης στην πλειονότητα των περιπτώσεων κακοήθων αιματολογικών νόσων αποτελεί η μεταμόσχευση μυελού των οστών ή αιμοποιητικών κυττάρων, όπως λέγεται πλέον, η οποία έχει ενδείξεις όχι μόνο για κακοήθεις αλλά και για καλοήθεις νόσους του αίματος. Η συγκεκριμένη μέθοδος, μάλιστα, αποτελεί πλέον τον ακρογωνιαίο λίθο στη θεραπεία παιδιών και ενηλίκων με […]