Επιστημονικά Νέα

Ωμέγα 3 τρόφιμα: Μπορούν να αναστρέψουν τη μνημονική παρακμή που συνδέεται με την υπερεπεξεργασμένη διατροφή

Ωμέγα 3 τρόφιμα: Μπορούν να αναστρέψουν τη μνημονική παρακμή που συνδέεται με την υπερεπεξεργασμένη διατροφή

Ωμέγα 3 τρόφιμα: "Έχοντας αυτό υπόψη, ίσως μπορούμε να περιορίσουμε τα επεξεργασμένα τρόφιμα στη διατροφή μας και να αυξήσουμε την κατανάλωση τροφών που είναι πλούσιες σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα DHA για να αποτρέψουμε ή να επιβραδύνουμε αυτήν την εξέλιξη", επισημαίνει η ανώτερη συγγραφέας της μελέτης, Ruth Barrientos, ερευνήτρια στο Ινστιτούτο του Ohio State University for Behavioral Medicine Research και αναπληρώτρια καθηγήτρια Ψυχιατρικής και Συμπεριφορικής Υγείας.

Τέσσερις εβδομάδες σε μία δίαιτα με εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα οδήγησαν σε μια ισχυρή φλεγμονώδη απόκριση στον εγκέφαλο των ηλικιωμένων αρουραίων που συνοδεύτηκε από συμπτώματα συμπεριφοράς που σχετίζονται με απώλεια μνήμη, σύμφωνα με τα ευρήματα νέας μελέτης. Την ίδια ώρα, οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι η συμπλήρωση της επεξεργασμένης διατροφής με ωμέγα-3 λιπαρά οξέα -DHA- απέτρεψε τα μνημονικά προβλήματα και μείωσε τις φλεγμονώδεις επιδράσεις σχεδόν εξ ολοκλήρου. Σημειώνεται ότι νευροφλεγμονή και γνωστικά προβλήματα δεν εντοπίστηκαν σε νεαρούς ενήλικες αρουραίους που ακολουθούσαν την επεξεργασμένη διατροφή.

 

Η δίαιτα της μελέτης μιμήθηκε έτοιμα προς κατανάλωση ανθρώπινα τρόφιμα που είναι συχνά συσκευασμένα για μεγάλη διάρκεια ζωής, όπως πατατάκια και άλλα σνακ, παγωμένα ορεκτικά όπως πιάτα ζυμαρικών και πίτσες, και αλλαντικά που περιέχουν συντηρητικά. Οι πολύ επεξεργασμένες διατροφές σχετίζονται επίσης με παχυσαρκία και διαβήτη τύπου 2, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι ηλικιωμένοι καταναλωτές είναι καλύτερο να μειώσουν τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα και να προσθέσουν τρόφιμα πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα DHA, όπως ο σολομός, στη διατροφή τους, λένε οι ερευνητές. «Το γεγονός ότι βλέπουμε τις επιδράσεις της υπερεπεξεργασμένης διατροφής τόσο γρήγορα είναι λίγο ανησυχητικό», δήλωσε η ανώτερη συγγραφέας της μελέτης, Ruth Barrientos, ερευνήτρια στο Ινστιτούτο του Ohio State University for Behavioral Medicine Research και αναπληρώτρια καθηγήτρια Ψυχιατρικής και Συμπεριφορικής Υγείας.

«Αυτά τα ευρήματα δείχνουν ότι η κατανάλωση επεξεργασμένης διατροφής μπορεί να προκαλέσει σημαντικά και απότομα ελλείμματα μνήμης – και στον γηραιό πληθυσμό, η ταχεία μείωση της μνήμης έχει μεγαλύτερη πιθανότητα να εξελιχθεί σε νευροεκφυλιστικές ασθένειες όπως για παράδειγμα η νόσος του Αλτσχάιμερ. Έχοντας αυτό υπόψη, ίσως μπορούμε να περιορίσουμε τα επεξεργασμένα τρόφιμα στη διατροφή μας και να αυξήσουμε την κατανάλωση τροφών που είναι πλούσιες σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα DHA για να αποτρέψουμε ή να επιβραδύνουμε αυτήν την εξέλιξη». Σημειώνεται ότι η έρευνα δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό Brain, Behavior, and Immunity.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Οι ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες και ο καθιστικός τρόπος ζωής μπορεί να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στα παιδιά σε όλη την πανδημία του κορωνοϊού.

Η κατανάλωση υπερ-επεξεργασμένων τροφών έχει αυξηθεί επικίνδυνα στις ΗΠΑ, σύμφωνα με 18χρονη μελέτη

Ποιες είναι οι πιθανές επιπτώσεις της κατανάλωσης τεχνητών συστατικών στα τρόφιμα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η τακτική άσκηση είναι ευεργετική κατά της πνευμονίας

Πνευμονία άσκηση: Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που ασκούνταν τακτικά είχαν χαμηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν πνευμονία και να πεθάνουν από αυτήν, σε σύγκριση με όσους ήταν λιγότερο δραστήριοι.

Το Viagra μπορεί να είναι πολλά υποσχόμενο φάρμακο για τη θεραπεία της νόσου Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με μελέτη

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι ερευνητές προβλέπουν ότι η προσέγγισή τους θα εφαρμοστεί για να βοηθήσει στην επιτάχυνση της διαδικασίας ανακάλυψης φαρμάκων σε άλλες εκφυλιστικές νευρολογικές ασθένειες όπως η νόσος του Πάρκινσον και η αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση (ALS), γνωστή και ως νόσος του Lou Gehrig.

Τα κοχλιακά εμφυτεύματα οδηγούν σε περαιτέρω απώλεια ακοής;

Κοχλιακά εμφυτεύματα: Το κοχλιακό εμφύτευμα επιτρέπει στους περισσότερους υποψηφίους να βελτιώσουν τρομερά την αντίληψη της ομιλίας σε σύγκριση με την ακοή τους (πριν), παρά την πιθανή παρουσία νέου σχηματισμού οστού.

Οι διατροφικές δεσμεύσεις του ΠΟΥ ενόψει 2025

ΠΟΥ υποσιτισμός: Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε έξι νέες δεσμεύσεις για την επιτάχυνση της προόδου στους διατροφικούς στόχους για το 2025, οι οποίοι αποτελούν προκλήσεις ακόμη περισσότερο κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Οι άνδρες που μιλούν με μεγαλύτερη ένταση μεταδίδουν πιο εύκολα την covid-19, σύμφωνα με ερευνητές στο Κρατικό Πανεπιστήμιο του Κολοράντο

Αυτά τα αποτελέσματα, σημείωσαν οι συγγραφείς της μελέτης, ενώ υποστηρίζουν περαιτέρω διερεύνηση της έντασης της φωνής και του CO2 ως δείκτες κινδύνου μόλυνσης σε εσωτερικούς χώρους.

Ο αντίκτυπος της ημικρανίας με αύρα στην κίνηση

Ημικρανία με αύρα: Οι ασθενείς με ημικρανία με αύρα εμφάνισαν μεγαλύτερη καθυστέρηση απόκρισης και άλλες υποομάδες ημικρανίας κατά την αξιολόγηση της ισορροπίας μετά από απροσδόκητες διαταραχές του εδάφους.

Τεστ ανιχνεύει τα πρώιμα στάδια άνοιας

Άνοια Αλτσχάιμερ τεστ: Αυτή η πρώιμη ανίχνευση είναι κρίσιμη για την αποτελεσματική θεραπεία, ειδικά καθώς αναπτύσσονται και εγκρίνονται νέες θεραπείες για την άνοια και τη νόσο Αλτσχάιμερ.

Η μετάλλαξη Όμικρον εξαπλώνεται με διπλάσιο ρυθμό από τη Δέλτα

Μετάλλαξη Όμικρον: Η παραλλαγή αυτή δείχνει να ξαπλώνεται με διπλάσιο ρυθμό από ό,τι η παραλλαγή Delta, κυρίως λόγω ενός συνδυασμού μεταδοτικότητας και της ικανότητας να αποφεύγει την ανοσολογική άμυνα του σώματος, αναφέρουν οι επιστήμονες.