Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Επιστημονικά Νέα

Ωμέγα 3 τρόφιμα: Μπορούν να αναστρέψουν τη μνημονική παρακμή που συνδέεται με την υπερεπεξεργασμένη διατροφή

Ωμέγα 3 τρόφιμα: Μπορούν να αναστρέψουν τη μνημονική παρακμή που συνδέεται με την υπερεπεξεργασμένη διατροφή

Ωμέγα 3 τρόφιμα: "Έχοντας αυτό υπόψη, ίσως μπορούμε να περιορίσουμε τα επεξεργασμένα τρόφιμα στη διατροφή μας και να αυξήσουμε την κατανάλωση τροφών που είναι πλούσιες σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα DHA για να αποτρέψουμε ή να επιβραδύνουμε αυτήν την εξέλιξη", επισημαίνει η ανώτερη συγγραφέας της μελέτης, Ruth Barrientos, ερευνήτρια στο Ινστιτούτο του Ohio State University for Behavioral Medicine Research και αναπληρώτρια καθηγήτρια Ψυχιατρικής και Συμπεριφορικής Υγείας.


Τέσσερις εβδομάδες σε μία δίαιτα με εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα οδήγησαν σε μια ισχυρή φλεγμονώδη απόκριση στον εγκέφαλο των ηλικιωμένων αρουραίων που συνοδεύτηκε από συμπτώματα συμπεριφοράς που σχετίζονται με απώλεια μνήμη, σύμφωνα με τα ευρήματα νέας μελέτης. Την ίδια ώρα, οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι η συμπλήρωση της επεξεργασμένης διατροφής με ωμέγα-3 λιπαρά οξέα -DHA- απέτρεψε τα μνημονικά προβλήματα και μείωσε τις φλεγμονώδεις επιδράσεις σχεδόν εξ ολοκλήρου. Σημειώνεται ότι νευροφλεγμονή και γνωστικά προβλήματα δεν εντοπίστηκαν σε νεαρούς ενήλικες αρουραίους που ακολουθούσαν την επεξεργασμένη διατροφή.

 

Η δίαιτα της μελέτης μιμήθηκε έτοιμα προς κατανάλωση ανθρώπινα τρόφιμα που είναι συχνά συσκευασμένα για μεγάλη διάρκεια ζωής, όπως πατατάκια και άλλα σνακ, παγωμένα ορεκτικά όπως πιάτα ζυμαρικών και πίτσες, και αλλαντικά που περιέχουν συντηρητικά. Οι πολύ επεξεργασμένες διατροφές σχετίζονται επίσης με παχυσαρκία και διαβήτη τύπου 2, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι ηλικιωμένοι καταναλωτές είναι καλύτερο να μειώσουν τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα και να προσθέσουν τρόφιμα πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα DHA, όπως ο σολομός, στη διατροφή τους, λένε οι ερευνητές. «Το γεγονός ότι βλέπουμε τις επιδράσεις της υπερεπεξεργασμένης διατροφής τόσο γρήγορα είναι λίγο ανησυχητικό», δήλωσε η ανώτερη συγγραφέας της μελέτης, Ruth Barrientos, ερευνήτρια στο Ινστιτούτο του Ohio State University for Behavioral Medicine Research και αναπληρώτρια καθηγήτρια Ψυχιατρικής και Συμπεριφορικής Υγείας.

«Αυτά τα ευρήματα δείχνουν ότι η κατανάλωση επεξεργασμένης διατροφής μπορεί να προκαλέσει σημαντικά και απότομα ελλείμματα μνήμης – και στον γηραιό πληθυσμό, η ταχεία μείωση της μνήμης έχει μεγαλύτερη πιθανότητα να εξελιχθεί σε νευροεκφυλιστικές ασθένειες όπως για παράδειγμα η νόσος του Αλτσχάιμερ. Έχοντας αυτό υπόψη, ίσως μπορούμε να περιορίσουμε τα επεξεργασμένα τρόφιμα στη διατροφή μας και να αυξήσουμε την κατανάλωση τροφών που είναι πλούσιες σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα DHA για να αποτρέψουμε ή να επιβραδύνουμε αυτήν την εξέλιξη». Σημειώνεται ότι η έρευνα δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό Brain, Behavior, and Immunity.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Οι ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες και ο καθιστικός τρόπος ζωής μπορεί να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στα παιδιά σε όλη την πανδημία του κορωνοϊού.

Η κατανάλωση υπερ-επεξεργασμένων τροφών έχει αυξηθεί επικίνδυνα στις ΗΠΑ, σύμφωνα με 18χρονη μελέτη

Ποιες είναι οι πιθανές επιπτώσεις της κατανάλωσης τεχνητών συστατικών στα τρόφιμα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η σωστή διάταξη του μενού μπορεί να καθοδηγήσει τους εφήβους σε πιο υγιεινές επιλογές;

Μενού: Μια πρόσφατη μελέτη αποκάλυψε ότι η σειρά με την οποία εμφανίζονται τα φαγητά σε ένα μενού μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τις διατροφικές επιλογές των εφήβων.

Μπορεί η νευρολογική δραστηριότητα να βοηθήσει στη ρύθμιση της κατανάλωσης ζάχαρης;

Νευρολογική δραστηριότητα: Μια πρόσφατη μελέτη αποκάλυψε συγκεκριμένα εγκεφαλικά σήματα που συνδέονται με την προτίμηση στη γλυκιά γεύση, ρίχνοντας φως στους νευρολογικούς μηχανισμούς πίσω από την επιθυμία για ζάχαρη.

Πώς η ηλικία και το φύλο επηρεάζουν την ασφάλεια των νέων θεραπειών

Μάτια: Μια πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι οι μεγαλύτερες σε ηλικία γυναίκες αντιμετωπίζουν υψηλότερους κινδύνους όταν υποβάλλονται σε νέες γονιδιακές θεραπείες για οφθαλμικές παθήσεις.

Οι λάθος διαγνώσεις καθυστερούν την ακριβή θεραπεία και φροντίδα της μετωποκροταφικής άνοιας;

Μετωποκροταφική άνοια: Μια πρόσφατη μελέτη αποκάλυψε ένα ανησυχητικό εύρημα: σχεδόν το 70% των ασθενών που υποπτεύονταν ότι πάσχουν από μετωποκροταφική άνοια είχαν διαγνωστεί λανθασμένα.

Το μητρικό γάλα επιταχύνει την ανάκαμψη των τραυματισμένων ματιών;

Μητρικό γάλα: Νέα έρευνα αποκάλυψε μια πολλά υποσχόμενη ανακάλυψη για την υγεία των ματιών: το ανθρώπινο μητρικό γάλα μπορεί να βοηθήσει στην επούλωση τραυματισμών του κερατοειδούς.

Γιατί κάθε δευτερόλεπτο μετράει στην έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου των οστών στους νέους;

Καρκίνος των οστών: Μια πρόσφατη έρευνα επισημαίνει τη σημαντικότητα της έγκαιρης διάγνωσης για τη βελτίωση των αποτελεσμάτων στους νέους ανθρώπους με καρκίνο των οστών.

Πώς το περιβάλλον του εγκεφάλου επηρεάζει την ενεργοποίηση των νευρικών βλαστοκυττάρων

Νευρικά βλαστοκύτταρα: Μελέτη αποκάλυψε σημαντικές νέες γνώσεις σχετικά με το πώς ενεργοποιούνται τα νευρικά βλαστοκύτταρα στον ενήλικο ανθρώπινο εγκέφαλο, προσφέροντας υποσχόμενες προοπτικές για την κατανόηση της αποκατάστασης και της αναγέννησης του εγκεφάλου.

Πώς να προστατέψετε τα δόντια σας από τον καφέ

Καφές δόντια: Ο καφές είναι ένα από τα πιο δημοφιλή ροφήματα στον κόσμο, αλλά μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις για τα δόντια, όπως το κιτρίνισμα και τη δημιουργία κηλίδων. Ευτυχώς, υπάρχουν αρκετές στρατηγικές για να προστατεύσετε τα δόντια

Close Icon