Επιστημονικά Νέα

Οξυγόνο μωρό: Σημάδια που δείχνουν ότι το μωρό σας δεν παίρνει αρκετό οξυγόνο

Οξυγόνο μωρό: Σημάδια που δείχνουν ότι το μωρό σας δεν παίρνει αρκετό οξυγόνο

Οξυγόνο μωρό: Το σύνδρομο μπλε μωρού περιγράφει μια οπτική αίσθηση μπλε χρώματος του δέρματος και του βλεννογόνου. 

Το σύνδρομο μπλε μωρού περιγράφει μια οπτική αίσθηση μπλε χρώματος του δέρματος και του βλεννογόνου. Συνήθως προκαλεί ανησυχία. Τα χείλη, τα χέρια, οι λοβοί του αυτιού και τα νύχια του μωρού είναι εκεί που ο αποχρωματισμός είναι πιο αισθητός. Αυτή η διαταραχή προκαλείται από έλλειψη οξυγόνου στο αίμα του μωρούΤο δέρμα τους αποκτά διαφορετικό χρώμα από το συνηθισμένο (όπως μπλε ή μοβ) λόγω του χαμηλού επιπέδου οξυγόνου. Ένας γρήγορος τρόπος ανίχνευσης χαμηλού κορεσμού οξυγόνου είναι η χρήση ενός παλμικού οξύμετρου, το οποίο θα πρέπει να χρησιμοποιείται όποτε είναι δυνατόν και όχι κατά την εγκυμοσύνη.

Οι σημαντικές αιτίες του συνδρόμου του μπλε μωρού είναι η φυσιολογία της μονής κοιλίας και η μεταφορά των μεγάλων αρτηριών. Τα παιδιά έχουν αυτά τα ελαττώματα από τη γέννησή τους και έχουν μπλε χρώμα στα νύχια και τη γλώσσα. Κυρίως αυτά τα παιδιά παρουσιάζουν δύσπνοια και εφίδρωση. Μπορεί επίσης να υποφέρουν από κρίσεις συγκοπής, που σημαίνει ότι έχουν χάσει τις αισθήσεις τους. Είναι μπλε επειδή ο κορεσμός τους σε οξυγόνο είναι χαμηλός και αυτό αναμειγνύεται στην καρδιά των καθαρών και ακάθαρτων προϊόντων, δηλαδή, ο κορεσμός οξυγόνου είναι χαμηλός και αυτά τα παιδιά έχουν συμπτώματα λόγω χαμηλού κορεσμού οξυγόνου. Τα περισσότερα παιδιά που επηρεάζονται από το σύνδρομο του μπλε μωρού συνήθως παρουσιάζουν συμπτώματα όπως δύσπνοια, άφθονη εφίδρωση και επεισόδια συγκοπής, τα οποία είναι συνήθεις δείκτες της Τετραλογίας του Fallot. Επιπλέον, η στάση του καθίσματος αυτών των παιδιών μπορεί να αποκαλύψει διακριτά σημάδια που σχετίζονται με αυτά τα καρδιακά ελαττώματα. Ορισμένα άτομα με Τετραλογία του Fallot μπορεί επίσης να εμφανίσουν επιπλοκές όπως εγκεφαλικά αποστήματα και ανάμειξη οξυγονωμένου και αποξυγονωμένου αίματος μεταξύ της δεξιάς και της αριστερής πλευράς της καρδιάς.

Θεραπεία του συνδρόμου του μπλε μωρού

Όσον αφορά τη θεραπεία, τα παιδιά που επηρεάζονται από το σύνδρομο μπλε μωρού έχουν συχνά χαμηλά επίπεδα κορεσμού οξυγόνου και ο στόχος της θεραπείας είναι να ενισχύσει τον κορεσμό τους με οξυγόνο. Οι θεραπευτικές επιλογές μπορούν να κατηγοριοποιηθούν σε ανακουφιστικές και οριστικές διαδικασίες. Στην παρηγορητική χειρουργική, η εστίαση είναι στη δημιουργία παρακαμπτηρίων ή οδών για τη βελτίωση της οξυγόνωσης. Μια κοινή προσέγγιση περιλαμβάνει τη δημιουργία μιας παροχέτευσης για να κατευθύνει περισσότερο αίμα πλούσιο σε οξυγόνο στους πνεύμονες, αυξάνοντας έτσι τον κορεσμό οξυγόνου του παιδιού. Μεταξύ των ανακουφιστικών επεμβάσεων, οι πιο συχνά εκτελούμενες περιλαμβάνουν την παροχέτευση Blalock-Taussig και τη διαδικασία Glenn. Καθώς το παιδί μεγαλώνει και αναπτύσσεται, μπορεί να γίνει υποψήφιο για οριστικές χειρουργικές επεμβάσεις που στοχεύουν στην πλήρη διόρθωση του υποκείμενου καρδιακού ελαττώματος. Στο πλαίσιο της καρδιακής αποκατάστασης, αυτό μπορεί να περιλαμβάνει διαδικασίες όπως η πλήρης αποκατάσταση για την τετραλογία του Fallot ή η χειρουργική επέμβαση αρτηριακού διακόπτη για βρέφη με μετάθεση των μεγάλων αρτηριών. Για ασθενείς με φυσιολογία μονής κοιλίας, μια διαδικασία Fontan θεωρείται συχνά ως μέρος του οριστικού σχεδίου θεραπείας τους.

Είναι δυνατόν να προληφθεί το σύνδρομο του μπλε μωρού;

Το ελάττωμα δεν μπορεί να προληφθεί, αλλά μπορεί να διαγνωστεί στη μήτρα (κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης) μέσω υπερήχων. Τα συμπτώματα του συνδρόμου του μπλε μωρού μπορούν να προληφθούν και για αυτό είναι σημαντικό να ελαχιστοποιηθούν οι καταστάσεις όπου το παιδί μπορεί να αναστατωθεί και να κλαίει, καθώς το κλάμα μπορεί να προκαλέσει κυανωτικά ξόρκια με ξεχωριστά χαρακτηριστικά.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Απαντήσεις σε ερωτήσεις σχετικά με τα εμβόλια γρίπης και COVID-19 της φετινής περιόδου

Τα σχολεία άνοιξαν και οι ιώσεις εμφανίστηκαν δυναμικά

Η σημασία των φυσιολογικών επιπέδων των λευκών αιμοσφαιρίων

Ερευνητές αναπτύσσουν αυτοματοποιημένο μέτρο των μελετών ύπνου για τον προσδιορισμό της σοβαρότητας της αποφρακτικής άπνοιας στον ύπνο

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τι είναι η γάγγραινα και γιατί έχει σχεδόν εξαλειφθεί;

Γάγγραινα ορισμός: Η μειωμένη παροχή αίματος μπορεί να οφείλεται σε τραυματισμό ή μόλυνση. Μπορεί επίσης να οφείλεται σε ορισμένες καταστάσεις όπως ο διαβήτης, η υπέρταση κ.λπ. που επηρεάζουν την κυκλοφορία του αίματος.

Τα εργαστήρια φέρνουν επανάσταση στις εξετάσεις για τον καρκίνο του πνεύμονα

Καρκίνος πνεύμονα: Οι εργαστηριακές εξετάσεις αναλαμβάνουν το κεντρικό στάδιο επειδή στον μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα (NSCLC), η ιστολογία του όγκου, η μοριακή υπογραφή και η κατάσταση της PD-L1 καθοδηγούν την επιλογή θεραπείας.

Νιώθεις πάντα ζεστός; Ποιες είναι οι υποκείμενες ιατρικές παθήσεις που μπορεί να είναι η αιτία;

Θερμοκρασία σώματος: Υπάρχουν και άλλοι παράγοντες, όπως υποκείμενες ασθένειες που θα μπορούσαν επίσης να ρυθμίσουν και να αυξομειώσουν τη θερμοκρασία του σώματος.

Πιο ακριβή παιδιατρικά εγκεφαλικά οργανοειδή

Ανάπτυξη εγκεφάλου: Το νέο οργανοειδές φλοιού που παρήγαγαν αντιπροσωπεύει τον ανθρώπινο εγκέφαλο σε πολλαπλές πτυχές: το σχήμα του, την αρχιτεκτονική του οργάνωση και πολλές ιδιότητες των κυττάρων τους.