Επιστημονικά Νέα

Νόσος του Lyme: Τουλάχιστον 14% του παγκόσμιου πληθυσμού έχει αντισώματα βορρελίωσης

Νόσος του Lyme: Τουλάχιστον 14% του παγκόσμιου πληθυσμού έχει αντισώματα βορρελίωσης

Νόσος του Lyme: Η ερυθρότητα και το πρήξιμο στο σημείο του τσιμπήματος είναι τυπικά συμπτώματα, αλλά ο μολυσματικός παράγοντας μπορεί να εξαπλωθεί σε άλλους ιστούς και όργανα, επηρεάζοντας δυνητικά το νευρικό σύστημα, τις αρθρώσεις, την καρδιά και το δέρμα.

Περισσότερο από το 14% του παγκόσμιου πληθυσμού έχει πιθανώς, ή είχε, νόσο του Lyme που μεταδίδεται από κρότωνες, όπως υποδεικνύεται από την παρουσία αντισωμάτων στο αίμα, αποκαλύπτει μια συγκεντρωτική ανάλυση δεδομένων των διαθέσιμων στοιχείων, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ανοιχτής πρόσβασης BMJ. Η Κεντρική και Δυτική Ευρώπη και η Ανατολική Ασία είναι οι περιοχές του κόσμου όπου ο αναφερόμενος επιπολασμός της λοίμωξης είναι υψηλότερος, ενώ οι άνδρες ηλικίας 50+ που ζουν σε αγροτικές περιοχές κινδυνεύουν περισσότερο, δείχνει η ανάλυση. Η μόλυνση Borrelia burgdorferi sensu lato (Bb), συνηθέστερα γνωστή ως νόσος του Lyme ή βορρελίωση, είναι ο πιο κοινός τύπος μόλυνσης που μεταδίδεται από τα τσιμπούρια, με τα τσιμπούρια να είναι δεύτερα μετά τα κουνούπια όσον αφορά τη μεταφορά επιβλαβών μικροβίων.

Η ερυθρότητα και το πρήξιμο στο σημείο του τσιμπήματος είναι τυπικά, αλλά ο μολυσματικός παράγοντας μπορεί να εξαπλωθεί σε άλλους ιστούς και όργανα, επηρεάζοντας δυνητικά το νευρικό σύστημα, τις αρθρώσεις, την καρδιά και το δέρμα. Η νόσος του Lyme συνέχισε να εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο, αλλά δεν υπάρχει συμφωνία σχετικά με το πόσο συχνή είναι παγκοσμίως ή ποιοι μπορεί να είναι οι συγκεκριμένοι παράγοντες κινδύνου. Σε μια προσπάθεια να καλύψουν αυτό το κενό γνώσης, οι συγγραφείς της μελέτης αναζήτησαν μεγάλες βάσεις δεδομένων έρευνας και εξέτασαν 137 επιλέξιμες μελέτες από μια αρχική συλλογή 4196, που δημοσιεύθηκαν έως το τέλος του 2021. Στη συνέχεια συγκέντρωσαν τα δεδομένα από 89 μελέτες, στις οποίες συμμετείχαν 158.287 άτομα. Η ομαδοποιημένη ανάλυση δεδομένων αποκάλυψε ότι η αναφερόμενη εκτιμώμενη συνολική παγκόσμια οροεπιπολασμός —παρουσία αντισωμάτων έναντι της λοίμωξης Bb στο αίμα— ήταν 14,5%.

Οι τρεις περιοχές με τον υψηλότερο αναφερόμενο οροθετικό επιπολασμό ήταν η Κεντρική Ευρώπη (21%), η Ανατολική Ασία (16%) και η Δυτική Ευρώπη (13,5%). Στο άλλο άκρο της κλίμακας, οι περιοχές με τον χαμηλότερο αναφερόμενο οροθετικό επιπολασμό ήταν η Καραϊβική (2%), η Νότια Ασία (3%) και η Ωκεανία (σχεδόν 5,5%). Όμως ο αναφερόμενος συγκεντρωτικός οροθετικός επιπολασμός Bb σε μελέτες που χρησιμοποιούν μια ευρέως χρησιμοποιούμενη αναλυτική τεχνική για την επιβεβαίωση της παρουσίας συγκεκριμένων πρωτεϊνών, γνωστή ως Western blotting, ήταν χαμηλότερη από αυτή των μελετών που χρησιμοποιούν άλλες μεθόδους επιβεβαίωσης. Υπό το φως αυτού του ευρήματος, οι συγγραφείς προτείνουν ότι η χρήση ρουτίνας Western blotting θα μπορούσε να βελτιώσει σημαντικά την ακρίβεια της ανίχνευσης αντισωμάτων Bb.

Μια μικρότερη συγκεντρωτική ανάλυση των αποτελεσμάτων 58 μελετών στις οποίες είχε χρησιμοποιηθεί Western blotting, έδειξε ότι η μεγαλύτερη ηλικία (50+), το αρσενικό φύλο, η διαμονή σε αγροτική περιοχή και το τσίμπημα από τσιμπούρι σχετίζονταν όλα με αυξημένο κίνδυνο Bb. αντισώματα. “Τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι ο επιπολασμός της Bb το 2010-2021 ήταν υψηλότερος από εκείνον το 2001-2010”, γράφουν οι συγγραφείς της μελέτης. Πιθανές εξηγήσεις περιλαμβάνουν οικολογικές αλλαγές και παράγοντες όπως μεγαλύτερα καλοκαίρια και θερμότεροι χειμώνες, χαμηλότερες βροχοπτώσεις, μετανάστευση ζώων, κατακερματισμός καλλιεργήσιμης γης και περισσότερος χρόνος σε εξωτερικούς χώρους με κατοικίδια, λένε. Οι συγγραφείς της μελέτης αναγνωρίζουν ορισμένες επιφυλάξεις στα ευρήματά τους, μεταξύ των οποίων η κύρια είναι η σπανιότητα μακροπρόθεσμων μελετών.

Και ήταν αδύνατο να αξιολογηθεί συστηματικά εάν η θετικότητα των αντισωμάτων Bb θα μπορούσε να έχει κάποια μακροπρόθεσμη επίδραση στον κίνδυνο ανάπτυξης της νόσου του Lyme ή στον κίνδυνο υποτροπής. Ο σχεδιασμός των μελετών που συμπεριλήφθηκαν διέφερε επίσης σημαντικά και οι περισσότερες από τις εκθέσεις δεν διέθεταν σημαντικές πληροφορίες, όπως ακριβείς ορισμούς των ομάδων υψηλού κινδύνου. Αλλά οι συγγραφείς της μελέτης καταλήγουν στο συμπέρασμα: “Η αναφερόμενη εκτιμώμενη παγκόσμια οροθετικότητα Bb είναι σχετικά υψηλή….[Η νόσος του Lyme] είναι μια ευρέως διαδεδομένη μολυσματική ασθένεια, αλλά δεν έχει λάβει μεγάλη προσοχή παγκοσμίως”.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Υψηλός κίνδυνος ασθένειας που μεταδίδεται από κρότωνες για τους αγρότες

Νέα βακτήρια βρέθηκαν στο νερό του Ηνωμένου Βασιλείου

Ποιος παράγοντας απειλεί παγκοσμίως την υγεία των παιδιών;

ΗΠΑ: Ραγδαία η αύξηση των ασθενειών από τσιμπήματα κουνουπιών

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Έρευνα αποδεικνύει την αναγνώριση των εκφράσεων των συναισθημάτων του προσώπου και τη συμβολή στην κατανόηση του αυτισμού

Αυτισμός: Οι κοινωνικές δυσκολίες που σχετίζονται με τον αυτισμό μπορεί να αντικατοπτρίζουν διαφορές που γίνονται εμφανείς μόνο σε σενάρια υψηλής πίεσης και ορισμένες κοινωνικές αλληλεπιδράσεις. Τα ευρήματα αμφισβητούν την πεποίθηση ότι τα άτομα με αυτισμό δεν μπορούν να διαβάσουν επαρκώς τις συναισθηματικές εκφράσεις του προσώπου.

Νέος ρόλος για τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό στη λειτουργία και τη βλάβη των νευρώνων

Νευροεπιστήμη: Η κατάρρευση του αιματοεγκεφαλικού φραγμού συνοδεύει πολλές νευρολογικές καταστάσεις, συμπεριλαμβανομένης της επιληψίας και της σκλήρυνσης κατά πλάκας, και νευροεκφυλιστικών ασθενειών της γήρανσης, όπως η νόσος του Αλτσχάιμερ και η νόσος του Πάρκινσον.

Το να κάθεσαι δίπλα σε έναν υπολογιστή βελτιώνει σωστά την ισορροπία και αποτρέπει τις επισκέψεις στα επείγοντα

Αυτή η βάση για αυτό είναι ότι στοχεύοντας την ταχύτητα και την ακρίβεια οπτικής επεξεργασίας, οι ασκήσεις βελτιώνουν την πιθανότητα ο εγκέφαλος να προσαρμόσει γρήγορα την κίνηση του σώματος για να αποτρέψει τις πτώσεις.

Περισσότεροι άνθρωποι θα πρέπει να ελέγχονται για πιθανή έκθεση σε παντοτινά χημικά

Παντοτινά χημικά: Η έκθεση σε αυτές τις χημικές ουσίες αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου των νεφρών σε ενήλικες, μειωμένη ανταπόκριση αντισωμάτων σε λοίμωξη ή εμβολιασμό σε παιδιά και ενήλικες, μειωμένη εμβρυϊκή ανάπτυξη και δυσλιπιδαιμία σε παιδιά και ενήλικες.

Τι είναι η ομοιοπαθητική και πόσο βοηθάει στην καλή λειτουργία της υγείας;

Εναλλακτική ιατρική: Έχουν γίνει αρκετές ανασκοπήσεις των επιστημονικών στοιχείων σχετικά με την αποτελεσματικότητα της ομοιοπαθητικής. Η ομοιοπαθητική χρησιμοποιείται για ένα εξαιρετικά ευρύ φάσμα παθήσεων υγείας.

Πώς βοηθούν οι νευροφυσιολογικές τεχνικές στη θεραπεία της νόσου Alzheimer;

Alzheimer: Μια νέα συλλογή άρθρων διερευνά τη χαρτογράφηση της υπερδιέγερσης του εγκεφάλου που στηρίζει τη δυσρύθμιση της επαγρύπνησης, τους κύκλους ύπνου-αφύπνισης και την επικύρωση αποτελεσματικών βιοδεικτών για τη νόσο του Αλτσχάιμερ.