Επιστημονικά Νέα

Νέο τεστ ανιχνεύει τη νόσο Lyme μέσα σε 15 λεπτά

Νέο τεστ ανιχνεύει τη νόσο Lyme μέσα σε 15 λεπτά

Περίπου 300.000 άτομα στις Η.Π.Α. διαγιγνώσκονται κάθε χρόνο με νόσο του Lyme. Προκαλείται από το Borrelia burgdorferi και μεταδίδεται από το δάγκωμα των μολυσμένων κροσσών Ixodes, η ασθένεια αν αφεθεί χωρίς θεραπεία μπορεί να προκαλέσει σοβαρές νευρολογικές, καρδιακές και / ή ρευματολογικές επιπλοκές. Η τρέχουσα δοκιμασία για τη νόσο Lyme, που ονομάζεται πρότυπη προσέγγιση 2 επιπέδων ή STT, περιλαμβάνει τη διεξαγωγή δύο πολύπλοκων δοκιμασιών (ELISA και Western blot) για την ανίχνευση αντισωμάτων κατά του βακτηρίου και απαιτεί έμπειρο προσωπικό σε εργαστήριο και λίγες ώρες για να πραγματοποιήσει και ερμηνεύουν. Μια ομάδα με επικεφαλής τον Sam Sia, καθηγητή βιοϊατρικής μηχανικής στην Columbia Engineering, έχει αναπτύξει μια ταχεία δοκιμασία μικρορευστοποίησης που μπορεί να ανιχνεύσει τη νόσο Lyme με παρόμοιες επιδόσεις με το STT σε πολύ μικρότερο χρονικό διάστημα – 15 λεπτά.

“Τα ευρήματά μας είναι τα πρώτα που καταδεικνύουν ότι η διάγνωση της νόσου του Lyme μπορεί να πραγματοποιηθεί σε μορφή μικρορευστού που μπορεί να προσφέρει ταχέως ποσοτικά αποτελέσματα”, λέει ο Sia, του οποίου το εργαστήριο επικεντρώνεται στη χρήση μικρορευστών για τη δημιουργία χαμηλού κόστους ολοκληρωμένων συσκευών για την εκτέλεση εξελιγμένων ιατρικών δοκιμές, μαζί με την ανάπτυξη νέων μεθόδων θεραπείας με βάση την κυτταροθεραπεία και τις εμφυτεύσιμες συσκευές. “Αυτό σημαίνει ότι η δοκιμή μας θα μπορούσε εύκολα να χρησιμοποιηθεί απευθείας στο γραφείο ενός γιατρού, αποφεύγοντας να στείλει τα δείγματα σε ένα εργαστήριο που χρειάζεται τουλάχιστον δύο ώρες, αν όχι ημέρες, για να πάρει τα αποτελέσματα των δοκιμών”.

Η ομάδα της Sia συνεργάστηκε με την Μαρία Γκόμες-Σολέκι από την Immuno Technologies, η οποία βρήκε έναν συνδυασμό τριών πρωτεϊνών που προσδιόρισαν αντισώματα ειδικά για το βακτήριο B. burgdorferi στον ορό και OPKO Health, τα οποία παρείχαν μικρορευστικές κασέτες. Τα ευρήματά τους δημοσιεύθηκαν στην Εφημερίδα της Κλινικής Μικροβιολογίας. Οι ερευνητές αξιολόγησαν 142 δείγματα, συμπεριλαμβανομένων των ασθενών με πρώιμη νόσο Lyme, υγιή άτομα από περιοχές όπου η νόσος του Lyme είναι ενδημική και εκείνες με αρθρίτιδα Lyme. Πρώτα εξέτασαν ένα σύνολο γνωστών διαγνωστικών βιοδεικτών της νόσου του Lyme για την ικανότητά τους να ανιχνεύουν μόλυνση από τη νόσο Lyme. Έπειτα, έλεγξαν τους τρεις πρώτους βιοδείκτες χρησιμοποιώντας μια τυπική ανοσολογική δοκιμασία ενζύμων και έπειτα mChip-LD, μια προηγμένη πλατφόρμα μικρορευστών που αναπτύχθηκε από τον Sam Sia, για να ελέγξει τα δείγματα.

Κατά τη δοκιμή έναντι επιπρόσθετων δειγμάτων ορού από άτομα με νόσο Lyme, το πολυπλεγμένο σύνολο βιοδεικτών ήταν πιο ευαίσθητο από τα τυπικά τεστ της νόσου του Lyme, ενώ παρουσίαζε επίσης υψηλή εξειδίκευση. Η ομάδα διαπίστωσε ότι ήταν καλύτερα να πάρει σημάδια μόλυνσης από τη νόσο Lyme σε δείγματα πρώιμου σταδίου – πιθανώς επειδή ήταν σε θέση να ανιχνεύσει αντισώματα που κορυφώνονται κατά τις πρώτες εβδομάδες μετά την προσβολή από κάποιον με νόσο Lyme.

Όταν η δοκιμή εκτελέστηκε στην πλατφόρμα mChip-LD της Sia, λειτούργησε πολύ καλά, παρουσιάζοντας ισχυρές δυνατότητες για την ανάπτυξη ενός τεστ προσοχής για τη νόσο Lyme. “Ενώ η δοκιμασία θα απαιτήσει περισσότερη βελτίωση και δοκιμασία πριν να εγκριθεί για ευρεία χρήση ως δοκιμή για τη νόσο Lyme, τα αποτελέσματά μας είναι πολύ συναρπαστικά”, λέει ένας από τους κύριους συγγραφείς της μελέτης, Siddarth Arumugam, ο οποίος είναι Ph.D. φοιτητής στο εργαστήριο της Sia. “Θα βοηθήσει πολλούς ανθρώπους αν μπορέσουμε να αναπτύξουμε ένα ενιαίο, γρήγορο, πολυπλεγμένο διαγνωστικό τεστ για τον εντοπισμό του σταδίου της νόσου του Lyme που μπορεί να χρησιμοποιηθεί στα ιατρεία”.

Η Sia είναι ο συνιδρυτής της Claros Diagnostics, της οποίας η υποκείμενη τεχνολογία μικρορευστοποίησης κυκλοφορεί τώρα στο εμπόριο από την OPKO Health και εγκρίθηκε πρόσφατα από την FDA για δοκιμές για καρκίνο του προστάτη. Αυτός και ο Gomes-Solecki σχεδιάζουν τώρα μια πιο εμπεριστατωμένη μελέτη κλινικής επικύρωσης για να διαπιστώσουν αν η απόδοση της πλατφόρμας Lyflow microfluidic ανέρχεται.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Αγγειίτιδα του Ashton Kutcher, μια σπάνια αυτοάνοση διαταραχή: Τι είναι;

Οι 2 μεγαλύτεροι παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη καρκίνου

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η υπερθέρμανση του πλανήτη οδηγεί σε περισσότερα παιδιά με κακή υγεία παγκοσμίως

Υπερθέρμανση του πλανήτη: Είναι επιτακτική ανάγκη τα παιδιά να ενθαρρύνονται να κάνουν καθημερινή σωματική δραστηριότητα για να χτίσουν και να διατηρήσουν τη φυσική τους κατάσταση.

Αλλαγές στην περίοδο μετά τη χορήγηση εμβολίου κατά του κορωνοϊού

Covid19: Το Νορβηγικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας διεξάγει μια μεγάλη μελέτη σε περισσότερες από 60.000 γυναίκες ηλικίας 12-80 ετών στη Νορβηγία για να διερευνήσει οποιαδήποτε συσχέτιση μεταξύ του εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού και των διαφορετικών τύπων αλλαγών της περιόδου.

Πώς οι αλλαγές στον τρόπο ζωής επηρεάζουν την αντίσταση στην ινσουλίνη;

Αντίσταση στην ινσουλίνη: Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής, ιδιαίτερα η διατροφή, μπορεί να είναι εξαιρετικά αποτελεσματικές στην πρόληψη, τη θεραπεία και ακόμη και την αναστροφή του διαβήτη τύπου 2.

Μελέτη νευροαπεικόνισης αποκαλύπτει διαφορές που σχετίζονται με την κόπωση ανά ηλικία και φύλο

Μελέτη νευροαπεικόνισης: Για να μελετήσουν τη σχέση μεταξύ ηλικίας και κόπωσης, οι ερευνητές του Ιδρύματος Kessler πραγματοποίησαν μια νέα μελέτη χρησιμοποιώντας δεδομένα νευροαπεικόνισης και αυτοαναφοράς.

Παίζει ρόλο ο δείκτης μάζας σώματος για την ενέργειά μας;

ΔΜΣ: Παρόλο που οι πολύ αδύνατοι άνθρωποι είχαν χαμηλά επίπεδα δραστηριότητας, οι δείκτες υγείας της καρδιάς τους, συμπεριλαμβανομένης της χοληστερόλης και της αρτηριακής πίεσης, ήταν πολύ καλοί.

Πώς συνδέεται το σύνδρομο Prader-Willi με τις διαταραχές του ύπνου;

Σύνδρομο Prader-Willi: Προκαλείται από την απώλεια ή την εξασθένηση των πατρικών γονιδίων στο χρωμόσωμα 15 και χαρακτηρίζεται από πολλαπλές αναπτυξιακές, ενδοκρινικές (ορμονικές) και μεταβολικές βλάβες.

Νέος εβδομαδιαίος ενέσιμος παράγοντας μειώνει το σωματικό βάρος κατά 20% σε ασθενείς με παχυσαρκία

Συμπερασματικά, σε αυτή τη μελέτη 72 εβδομάδων με συμμετέχοντες με παχυσαρκία, 5 mg, 10 mg ή 15 mg ενέσιμης Τιρζεπατίδης μία φορά την εβδομάδα παρείχαν σημαντικές και παρατεταμένες μειώσεις στο σωματικό βάρος με ασφάλεια.