Επιστημονικά Νέα

Νόσος Πάρκινσον: Οι συχνοί εφιάλτες μπορεί να υποδηλώνουν έναρξη της νόσου

Νόσος Πάρκινσον: Οι συχνοί εφιάλτες μπορεί να υποδηλώνουν έναρξη της νόσου

Νόσος Πάρκινσον: Νέα έρευνα από τη Βρετανία δείχνει ότι οι εφιάλτες μπορεί να σηματοδοτούν την έναρξη της νόσου του Πάρκινσον σε μερικούς ηλικιωμένους.

«Αν και μπορεί να είναι πραγματικά ωφέλιμο να διαγνωστεί έγκαιρα η νόσος του Πάρκινσον, υπάρχουν πολύ λίγοι δείκτες κινδύνου και πολλοί από αυτούς απαιτούν ακριβές νοσοκομειακές εξετάσεις ή είναι πολύ συνηθισμένοι και μη ειδικοί, όπως ο διαβήτης», εξήγησε ο συγγραφέας της μελέτης Abidemi Otaiku, από το Κέντρο για την Υγεία του Ανθρώπινου Εγκεφάλου του Πανεπιστήμιου του Birmingham. “Ενώ πρέπει να διεξαγάγουμε περαιτέρω έρευνα σε αυτόν τον τομέα, ο εντοπισμός της σημασίας των κακών ονείρων και των εφιαλτών θα μπορούσε να υποδεικνύει ότι τα άτομα που βιώνουν αλλαγές στα όνειρά τους σε μεγαλύτερη ηλικία — χωρίς κανένα προφανές έναυσμα — θα πρέπει να αναζητήσουν ιατρική συμβουλή”, δήλωσε ο Otaiku.

Στη μελέτη, η ομάδα του Otaiku ανέλυσε δεδομένα από περισσότερους από 3.800 ηλικιωμένους άνδρες στις Ηνωμένες Πολιτείες που συμμετείχαν σε μια 12ετή μελέτη. Στην αρχή αυτής της μελέτης, οι άνδρες παρείχαν ένα ευρύ φάσμα πληροφοριών, συμπεριλαμβανομένων λεπτομερειών για τον ύπνο τους. 91 περιπτώσεις νόσου Πάρκινσον διαγνώστηκαν μεταξύ των ανδρών κατά την περίοδο της μελέτης. Όσοι ανέφεραν συχνά άσχημα όνειρα/εφιάλτες στην αρχή της μελέτης είχαν δύο φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν νόσο του Πάρκινσον. Οι περισσότερες από τις διαγνώσεις του Πάρκινσον έγιναν τα πρώτα πέντε χρόνια της μελέτης και οι άνδρες με εφιάλτες κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου είχαν τρεις φορές υψηλότερο κίνδυνο για τη νόσο του Πάρκινσον.

Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι τα άσχημα όνειρα/εφιάλτες μπορεί να εμφανιστούν σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας λίγα χρόνια πριν εμφανίσουν τυπικά συμπτώματα της νόσου του Πάρκινσον, όπως τρόμος, δυσκαμψία και αργή κίνηση, σύμφωνα με τους συγγραφείς. Η μελέτη δημοσιεύτηκε στις 7 Ιουνίου στο περιοδικό eClinicalMedicine.

Ενώ προηγούμενες μελέτες έχουν βρει ότι τα άτομα με Πάρκινσον βλέπουν περισσότερα άσχημα όνειρα/εφιάλτες, η χρήση αυτού ως δείκτη κινδύνου για τη νόσο του Πάρκινσον δεν είχε προηγουμένως εξεταστεί από τους ειδικούς. Οι συγγραφείς είπαν ότι η μελέτη τους δείχνει επίσης ότι τα όνειρα μπορούν να αποκαλύψουν σημαντικές πληροφορίες για τη δομή και τη λειτουργία του εγκεφάλου και θα μπορούσαν να αποδειχθούν σημαντικός τομέας της έρευνας της νευροεπιστήμης

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πάρκινσον - Η παραλλαγή Covid που αυξάνει τον κίνδυνο

Νόσος Πάρκινσον: Νέα μελέτη προσφέρει ελπίδα για θεραπεία

Τι είναι το Πάρκισον και ποια συμπτώματα έχει;

Είναι αυτοάνοσο το Πάρκινσον;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η επίκτητη ανοσία σε τυχαία τροφικά αλλεργιογόνα μπορεί να προστατεύει ορισμένους τυχερούς ανθρώπους από την COVID-19

Πράγματι, οι ερευνητές προειδοποιούν ότι παρόλο που οι παράγοντες αυτοί θα μπορούσαν ενδεχομένως να παρέχουν κάποια προστασία από τον SARS-CoV-2, δεν τους βλέπουν ως αντικαταστάτες των σημερινών εμβολίων.

Η απώλεια βάρους βοηθάει στην αρθρίτιδα;

Αρθρίτιδα: Η απώλεια του υπερβολικού βάρους μπορεί όχι μόνο να βοηθήσει στην πρόληψη της αρθρίτιδας του γόνατος, αλλά και να επιβραδύνει την εξέλιξή της σε άτομα που έχουν ήδη την πάθηση, προτείνει μια πρόσφατη μελέτη

Τι έγινε με τα προγράμματα θεραπείας ναρκωτικών κατά τη διάρκεια της πανδημίας;

Έρευνα: Οι εισαγωγές σε προγράμματα θεραπείας ναρκωτικών μειώθηκαν απότομα κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους της πανδημίας, πιθανότατα εξηγώντας μια μεταγενέστερη αύξηση των θανατηφόρων υπερβολικών δόσεων.

Η προπόνηση αντίστασης-αναπνοής βρέθηκε να μειώνει την αρτηριακή πίεση

Οι ερευνητές διαπίστωσαν μια διαρκή μέση πτώση της συστολικής αρτηριακής πίεσης κατά 9 mmHg (ο κορυφαίος αριθμός στις μετρήσεις της αρτηριακής πίεσης) - η φυσιολογική πίεση ορίζεται ως 120/80. Περιγράφουν την αλλαγή ως σημαντική, τόσο όσο βλέπουν ορισμένοι ασθενείς με τη φαρμακευτική αγωγή.

Η COVID-19 σχετίζεται με αύξηση των νέων διαγνώσεων διαβήτη τύπου 1 στους νέους κατά 72%.

"Διερευνούμε επίσης πιθανές αλλαγές στην ανάπτυξη διαβήτη τύπου 2 σε παιδιά μετά από λοίμωξη SARS-CoV2", δήλωσε ο Xu. Ο T1D είναι πιο συχνός στα παιδιά, ενώ ο διαβήτης τύπου 2 (T2D) είναι γνωστός ως "διαβήτης ενηλίκων" και αναπτύσσεται με την πάροδο του χρόνου, συχνά καθώς ο ασθενής γίνεται ανθεκτικός στις επιδράσεις της ινσουλίνης και αργότερα, καθώς το πάγκρεας σταματά να παράγει αρκετή ινσουλίνη, σύμφωνα με το CDC.

Πώς λειτουργεί ένας εθισμένος εγκέφαλος;

Εθισμός: Ο εθισμός αναπτύσσεται όταν τα κυκλώματα ευχαρίστησης στον εγκέφαλο κατακλύζονται, με τρόπο που μπορεί να γίνει χρόνιος και μερικές φορές ακόμη και μόνιμος.

Νέα έρευνα αμφισβητεί τις παλιές ιδέες για το πώς λειτουργεί η ακοή

Κοχλιακά εμφυτεύματα: Ο ήχος που φτάνει στο εξωτερικό αυτί μεταφέρεται από το τύμπανο του αυτιού στο σπειροειδές εσωτερικό αυτί, γνωστό και ως κοχλίας, εκεί που βρίσκονται τα αισθητήρια κύτταρα της ακοής.