Επιστημονικά Νέα

Νόσος Πάρκινσον: Οι πρώιμες παραισθήσεις προειδοποιούν για την εξέλιξη της νόσου του Πάρκινσον

Νόσος Πάρκινσον: Οι πρώιμες παραισθήσεις προειδοποιούν για την εξέλιξη της νόσου του Πάρκινσον

Νόσος Πάρκινσον: Οι ψευδαισθήσεις είναι συχνό φαινόμενο στους μισούς περίπου ασθενείς με Πάρκινσον, ενώ περίπου το ένα τρίτο τις βιώνει πριν από την έναρξη των κινητικών συμπτωμάτων.

Νέα έρευνα για τη νόσο του Πάρκινσον αποκαλύπτει ότι οι ασθενείς που εμφανίζουν πρώιμες παραισθήσεις διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο ταχύτερης νοητικής παρακμής. Αυτές οι ψευδαισθήσεις, γνωστές ως “ψευδαισθήσεις παρουσίας”, συχνά περιλαμβάνουν μια έντονη αίσθηση ότι κάποιος είναι παρών και παρακολουθεί, παρά το γεγονός ότι κανείς δεν είναι πραγματικά εκεί. Δυστυχώς, αυτά τα συμπτώματα συχνά παραβλέπονται και υποδηλώνονται από τους ασθενείς με Πάρκινσον.

Νόσος του Πάρκινσον

Ο Dr. Olaf Blanke, επικεφαλής του Εργαστηρίου Γνωστικής Νευροεπιστήμης στο Ελβετικό Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Τεχνολογίας, τονίζει τη σημασία των πρώιμων ψευδαισθήσεων στη νόσο του Πάρκινσον. Τονίζει ότι οι ασθενείς πρέπει να λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τους αυτά τα συμπτώματα και να ενημερώνουν αμέσως τους γιατρούς τους. Αν και η μελέτη επικεντρώνεται στη νόσο του Πάρκινσον, ο Blanke υποστηρίζει ότι η σχέση μεταξύ της γνωστικής παρακμής και των πρώιμων ψευδαισθήσεων θα μπορούσε να επεκταθεί και σε άλλες νευροεκφυλιστικές ασθένειες.

Στη μελέτη συμμετείχαν 75 ασθενείς ηλικίας 60 έως 70 ετών, οι οποίοι είχαν διαγνωστεί με τη νόσο του Πάρκινσον. Μέσω συνεντεύξεων και μετρήσεων ηλεκτροεγκεφαλογραφίας (EEG) της εγκεφαλικής δραστηριότητας σε κατάσταση ηρεμίας, οι ερευνητές αξιολόγησαν τη γνωστική κατάσταση των ασθενών και την παρουσία ψευδαισθήσεων. Τα ευρήματα έδειξαν ότι οι ασθενείς με πρώιμες ψευδαισθήσεις παρουσίαζαν ταχύτερη γνωστική έκπτωση κατά τα επόμενα πέντε χρόνια.

Η ανίχνευση της νόσου του Πάρκινσον και άλλων νευροεκφυλιστικών ασθενειών γίνεται συχνά σε προχωρημένα στάδια, περιορίζοντας την αποτελεσματικότητα των προληπτικών μέτρων και των θεραπειών τροποποίησης της νόσου. Οι ερευνητές στοχεύουν να το αλλάξουν αυτό, εντοπίζοντας τα πρώιμα σημάδια και προωθώντας την έγκαιρη παρέμβαση για την επιβράδυνση της εξέλιξης των γνωστικών και ψυχιατρικών συμπτωμάτων στους ασθενείς.

Οι ψευδαισθήσεις είναι συχνό φαινόμενο στους μισούς περίπου ασθενείς με Πάρκινσον, ενώ περίπου το ένα τρίτο τις βιώνει πριν από την έναρξη των κινητικών συμπτωμάτων. Ενώ το Πάρκινσον συνδέεται κυρίως με κινητικά συμπτώματα όπως το τρέμουλο, η μελέτη υπογραμμίζει την παρουσία διαφόρων μη κινητικών συμπτωμάτων στα αρχικά στάδια της νόσου.

Η ανίχνευση των πρώτων σημείων άνοιας επιτρέπει την έγκαιρη αντιμετώπιση της νόσου, επιτρέποντας την ανάπτυξη βελτιωμένων και εξατομικευμένων θεραπειών για την τροποποίηση της πορείας της και την ενίσχυση της γνωστικής λειτουργίας. Αναγνωρίζοντας τη σημασία των πρώιμων ψευδαισθήσεων και τις δυνατότητές τους ως δείκτες, οι ερευνητές ελπίζουν να ανοίξουν το δρόμο για καλύτερες στρατηγικές θεραπείας για ασθενείς με νόσο του Πάρκινσον και άλλες νευροεκφυλιστικές ασθένειες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Οι επιστήμονες εντοπίζουν συνδέσεις μεταξύ του αυτισμού και του εντέρου

Ορισμένοι Ολλανδοί που αναζητούν ευθανασία επικαλούνται αυτισμό ή διανοητική αναπηρία, λένε οι ερευνητές

Μπορεί το χιούμορ να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης και του άγχους;

Τα σκυλιά μπορούν όντως να ανιχνεύουν τις ασθένειες;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πόσο συχνά πρέπει να κάνουμε εξετάσεις αίματος;

Εξετάσεις αίματος: Είναι σημαντικό να συζητήσετε τις ατομικές σας ανάγκες και ανησυχίες υγείας με τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης για να καθορίσετε την καταλληλότερη συχνότητα αιματολογικών εξετάσεων για εσάς.

SARS-CoV-2: Επίμονα ψευδώς θετικά rapid test μπορεί να σχετίζονται με αυτοάνοσο νόσημα - Μελέτη

η παρουσίαση αυτής της συσχέτισης της αυτοανοσίας ή του γυναικείου φύλου με επαναλαμβανόμενα θετικά αποτελέσματα μπορεί να βοηθήσει τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης να διακρίνουν μεταξύ της διασταυρούμενης ψευδούς θετικότητας και της ανάκαμψης του SARS-CoV-2.

Τι ακριβώς είναι η ουρολοίμωξη και πώς αντιμετωπίζεται;

Ουρολοίμωξη ορισμός: Τα κρούσματα ουρολοίμωξης (ουρολοίμωξη) αυξάνονται. Δυστυχώς, τυχαίνει να είναι ένα από τα πολλά ζητήματα υγείας για τα οποία δεν μιλάμε όλοι – είτε από αμηχανία είτε από ντροπαλότητα.

Κλινικές δοκιμές δοκιμάζουν συνδυαστική θεραπεία με αντισώματα σε ενήλικες με προχωρημένο καρκίνο

"Το CS1002 σε συνδυασμό με το CS1003 είχε διαχειρίσιμο προφίλ ασφάλειας σε ένα ευρύ φάσμα δόσεων και έδειξε πολλά υποσχόμενες αντικαρκινικές δραστηριότητες σε όλα τα επίπεδα δόσης CS1002 όταν συνδυάστηκε με το CS1003", έγραψαν οι ερευνητές. "Αυτό υποστηρίζει περαιτέρω αξιολόγηση του CS1002 σε συνδυασμό με το CS1003 για τη θεραπεία συμπαγών όγκων."