Επιστημονικά Νέα

Νευρολογική υγεία: Η άσκηση των ποδιών είναι κρίσιμη για τον εγκέφαλο

Νευρολογική υγεία: Η άσκηση των ποδιών είναι κρίσιμη για τον εγκέφαλο

Νευρολογική υγεία: Εξαρτάται τόσο από τα σήματα που στέλνουν οι μεγάλοι μύες των ποδιών του σώματος στον εγκέφαλο όσο και από τις οδηγίες από τον εγκέφαλο στους μύες.

Η πρωτοποριακή έρευνα δείχνει ότι η νευρολογική υγεία εξαρτάται τόσο από τα σήματα που στέλνουν οι μεγάλοι μύες των ποδιών του σώματος στον εγκέφαλο όσο και από τις οδηγίες από τον εγκέφαλο στους μύες. Δημοσιεύτηκε σήμερα στο Frontiers in Neuroscience, η μελέτη αλλάζει θεμελιωδώς την ιατρική του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος, δίνοντας στους γιατρούς νέες ενδείξεις για το γιατί οι ασθενείς με νόσο των κινητικών νευρώνων, σκλήρυνση κατά πλάκας, νωτιαία μυϊκή ατροφία και άλλες νευρολογικές παθήσεις συχνά μειώνονται γρήγορα όταν η κίνησή τους περιορίζεται.

«Η μελέτη μας υποστηρίζει την ιδέα ότι οι άνθρωποι που δεν μπορούν να κάνουν ασκήσεις που φέρουν φορτίο -όπως οι ασθενείς που κοιμούνται στο κρεβάτι ή ακόμα και οι αστροναύτες σε παρατεταμένα ταξίδια- όχι μόνο χάνουν μυϊκή μάζα, αλλά η χημεία του σώματός τους αλλάζει σε κυτταρικό επίπεδο. και ακόμη και το νευρικό τους σύστημα επηρεάζεται αρνητικά», λέει η Δρ Raffaella Adami από το Università degli Studi di Milano. Η μελέτη περιελάμβανε τον περιορισμό των ποντικών από το να χρησιμοποιούν τα πίσω τους πόδια, αλλά όχι τα μπροστινά τους πόδια, για μια περίοδο 28 ημερών.

Τα ποντίκια συνέχισαν να τρώνε και να περιποιούνται κανονικά και δεν παρουσίασαν άγχος. Στο τέλος της δοκιμής, οι ερευνητές εξέτασαν μια περιοχή του εγκεφάλου που ονομάζεται υποκοιλιακή ζώνη, η οποία σε πολλά θηλαστικά έχει το ρόλο της διατήρησης της υγείας των νευρικών κυττάρων. Είναι επίσης η περιοχή όπου τα νευρικά βλαστοκύτταρα παράγουν νέους νευρώνες. Ο περιορισμός της φυσικής δραστηριότητας μείωσε τον αριθμό των νευρικών βλαστοκυττάρων κατά 70% σε σύγκριση με μια ομάδα ελέγχου ποντικών, στα οποία αφέθηκαν να περιπλανηθούν.

Η έρευνα δείχνει ότι η χρήση των ποδιών, ιδιαίτερα στην άσκηση με βάρη, στέλνει σήματα στον εγκέφαλο που είναι ζωτικής σημασίας για την παραγωγή υγιών νευρικών κυττάρων, απαραίτητων για τον εγκέφαλο και το νευρικό σύστημα. Η περικοπή της άσκησης καθιστά δύσκολο για το σώμα να παράγει νέα νευρικά κύτταρα—μερικά από τα ίδια τα δομικά στοιχεία που μας επιτρέπουν να χειριστούμε το άγχος και να προσαρμοστούμε στις προκλήσεις της ζωής μας. «Δεν είναι τυχαίο που προορίζεται να είμαστε δραστήριοι: να περπατάμε, να τρέχουμε, να σκύβουμε για να καθόμαστε και να χρησιμοποιούμε τους μύες των ποδιών μας για να σηκώνουμε πράγματα», λέει ο Adami.

Οι ερευνητές απέκτησαν περισσότερες γνώσεις αναλύοντας μεμονωμένα κύτταρα. Διαπίστωσαν ότι ο περιορισμός της άσκησης μειώνει την ποσότητα οξυγόνου στο σώμα, το οποίο δημιουργεί ένα αναερόβιο περιβάλλον και μεταβάλλει το μεταβολισμό. Η μείωση της άσκησης φαίνεται επίσης να επηρεάζει δύο γονίδια, ένα από τα οποία, το CDK5Rap1, είναι πολύ σημαντικό για την υγεία των μιτοχονδρίων – της κυτταρικής δύναμης που απελευθερώνει ενέργεια που μπορεί στη συνέχεια να χρησιμοποιήσει το σώμα. Αυτό αντιπροσωπεύει έναν άλλο βρόχο ανατροφοδότησης.

Αυτά τα αποτελέσματα ρίχνουν φως σε πολλά σημαντικά ζητήματα υγείας, που κυμαίνονται από ανησυχίες για καρδιαγγειακές επιπτώσεις ως αποτέλεσμα του καθιστικού τρόπου ζωής έως τη γνώση για καταστροφικές ασθένειες, όπως η νωτιαία μυϊκή ατροφία (SMA), η σκλήρυνση κατά πλάκας και η νόσος των κινητικών νευρώνων, μεταξύ άλλων.

 

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

5 σημάδια νευροπάθειας που προκαλούν έκπληξη

Πώς να εκπαιδεύσετε ξανά τον εγκέφαλό σας όταν ευαισθητοποιηθείτε;

Πόσο ωφέλιμα είναι τα πεπτίδια για την υγεία μας;

Πώς μπορεί να βελτιωθεί η σεξουαλική ζωή με Σκλήρυνση κατά πλάκας;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πόσο συχνά πρέπει να κάνουμε εξετάσεις αίματος;

Εξετάσεις αίματος: Είναι σημαντικό να συζητήσετε τις ατομικές σας ανάγκες και ανησυχίες υγείας με τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης για να καθορίσετε την καταλληλότερη συχνότητα αιματολογικών εξετάσεων για εσάς.

SARS-CoV-2: Επίμονα ψευδώς θετικά rapid test μπορεί να σχετίζονται με αυτοάνοσο νόσημα - Μελέτη

η παρουσίαση αυτής της συσχέτισης της αυτοανοσίας ή του γυναικείου φύλου με επαναλαμβανόμενα θετικά αποτελέσματα μπορεί να βοηθήσει τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης να διακρίνουν μεταξύ της διασταυρούμενης ψευδούς θετικότητας και της ανάκαμψης του SARS-CoV-2.

Τι ακριβώς είναι η ουρολοίμωξη και πώς αντιμετωπίζεται;

Ουρολοίμωξη ορισμός: Τα κρούσματα ουρολοίμωξης (ουρολοίμωξη) αυξάνονται. Δυστυχώς, τυχαίνει να είναι ένα από τα πολλά ζητήματα υγείας για τα οποία δεν μιλάμε όλοι – είτε από αμηχανία είτε από ντροπαλότητα.