Επιστημονικά Νέα

Νεκρά Θάλασσα: Η κλιματοθεραπεία ως μία εναλλακτική μορφή θεραπείας της ψωρίασης [vid]

Νεκρά Θάλασσα: Η κλιματοθεραπεία ως μία εναλλακτική μορφή θεραπείας της ψωρίασης [vid]

Νεκρά Θάλασσα: Η κλιματοθεραπεία έχει επίσης αποδειχθεί ότι βελτιώνει την ποιότητα ζωής. Σε ορισμένες χώρες, είναι μια εναλλακτική λύση στο φάρμακο για την ψωρίαση με κέντρα θεραπείας που βρίσκονται σε όλο τον κόσμο. Το ποσοστό των ασθενών με ψωρίαση που έχουν χρησιμοποιήσει κλιματοθεραπεία κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια της θεραπείας τους ποικίλλει σημαντικά σε όλο τον κόσμο. Από 8% στις σκανδιναβικές χώρες έως 46% στη Μέση Ανατολή.

Η ψωρίαση είναι μια χρόνια δερματική νόσος που επηρεάζει περίπου το  1-3% του δυτικού πληθυσμού. Έχει ένα ευρύ φάσμα κλινικών φαινοτυπικών εμφανίσεων, όπως για παράδειγμα κνησμώδεις φολιδωτές κόκκινες πλάκες στο δέρμα. Οι τρόποι θεραπείας κυμαίνονται από τοπική θεραπεία και φωτοθεραπεία έως συστηματική θεραπεία με μικρά μόρια και βιολογικές θεραπείες.

Η θεραπεία δερματικών παθήσεων με υπεριώδη ακτινοβολία χρησιμοποιείται από το 1903 όταν ο Niels Ryberg Finsen κέρδισε το βραβείο Νόμπελ για την αναφορά στην αποτελεσματική θεραπεία της φυματίωσης του δέρματος. Η φωτοθεραπεία, δηλαδή η θεραπεία αποκλειστικά με χρήση φωτός, συνήθως συμπληρώνεται με λουτροθεραπεία, δηλαδή λουτρά σε αλμυρό νερό, που συλλογικά ονομάζεται λουτροθεραπεία.

Επιπλέον, προστίθεται αλλαγή υγρασίας και αέρα και αλλαγή βαρομετρικής πίεσης και στη συνέχεια συλλογικά ονομάζεται κλιματική θεραπεία ή κλιματοθεραπεία. Η κλιματοθεραπεία είναι μια ασφαλής επιλογή θεραπείας και έχουν αναφερθεί ευεργετικές επιδράσεις στην ψωρίαση.

Η κλιματοθεραπεία έχει επίσης αποδειχθεί ότι βελτιώνει την ποιότητα ζωής. Σε ορισμένες χώρες, είναι μια εναλλακτική λύση στο φάρμακο για την ψωρίαση με κέντρα θεραπείας που βρίσκονται σε όλο τον κόσμο. Το ποσοστό των ασθενών με ψωρίαση που έχουν χρησιμοποιήσει κλιματοθεραπεία κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια της θεραπείας τους ποικίλλει σημαντικά σε όλο τον κόσμο. Από 8% στις σκανδιναβικές χώρες έως 46% στη Μέση Ανατολή.

Οι Δανοί ασθενείς με ψωρίαση έχουν λάβει κυρίως κλιματοθεραπεία στο Ein Gedi στη Νεκρά Θάλασσα στο Ισραήλ. Με θέση ~ 400 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, οι ασθενείς εκτίθενται σε αλάτι και μέταλλα και παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο, ενώ η έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία Β (UVB) που προκαλεί καρκίνο από τον ήλιο είναι ελάχιστη (11-13). Αυτός ο συνδυασμός είναι μοναδικός μεταξύ των κέντρων θεραπείας.

Η κλιματοθεραπεία της Νεκράς Θάλασσας έχει μακροχρόνιο ιστορικό και η Δανία ήταν μία από τις πρώτες χώρες που την εξέτασαν σε ασθενείς με ψωρίαση. Η κλιματοθεραπεία είναι ιδιαίτερα σημαντική όταν άλλες θεραπείες αντενδείκνυνται ή έχουν αποτύχει.

Ακολουθεί σχετικό βίντεο:

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Τα κέρδη που αποκομίζετε όταν κολυμπάτε στη θάλασσα

Πώς μια βουτιά στη θάλασσα οφελεί το δέρμα

Αλάτι της Νεκράς Θάλασσας για καλύτερη δερματική - και όχι μόνο - υγεία

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Συγκέντρωση: Η επιστημονική μέθοδος για να την ενισχύσετε

Συγκέντρωση: Σύμφωνα με τα ευρήματα έρευνας, μια απλή και εύκολα εφαρμόσιμη αλλαγή στη συμπεριφορά μας μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την ικανότητά μας να διατηρήσουμε την εστίαση στην εργασία με την πάροδο του χρόνου.

Ποιες είναι οι αιτίες της αίσθησης πρηξίματος;

Φούσκωμα: Η επιλογή μιας ισορροπημένης διατροφής, η περιορισμένη κατανάλωση αλατιού, και η διαχείριση του στρες μπορούν να συμβάλουν στην αντιμετώπιση του προβλήματος και στην επίτευξη ενός υγιούς πεπτικού συστήματος.