Επιστημονικά Νέα

Νεκρά Θάλασσα: Η κλιματοθεραπεία ως μία εναλλακτική μορφή θεραπείας της ψωρίασης [vid]

Νεκρά Θάλασσα: Η κλιματοθεραπεία ως μία εναλλακτική μορφή θεραπείας της ψωρίασης [vid]

Νεκρά Θάλασσα: Η κλιματοθεραπεία έχει επίσης αποδειχθεί ότι βελτιώνει την ποιότητα ζωής. Σε ορισμένες χώρες, είναι μια εναλλακτική λύση στο φάρμακο για την ψωρίαση με κέντρα θεραπείας που βρίσκονται σε όλο τον κόσμο. Το ποσοστό των ασθενών με ψωρίαση που έχουν χρησιμοποιήσει κλιματοθεραπεία κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια της θεραπείας τους ποικίλλει σημαντικά σε όλο τον κόσμο. Από 8% στις σκανδιναβικές χώρες έως 46% στη Μέση Ανατολή.

Η ψωρίαση είναι μια χρόνια δερματική νόσος που επηρεάζει περίπου το  1-3% του δυτικού πληθυσμού. Έχει ένα ευρύ φάσμα κλινικών φαινοτυπικών εμφανίσεων, όπως για παράδειγμα κνησμώδεις φολιδωτές κόκκινες πλάκες στο δέρμα. Οι τρόποι θεραπείας κυμαίνονται από τοπική θεραπεία και φωτοθεραπεία έως συστηματική θεραπεία με μικρά μόρια και βιολογικές θεραπείες.

Η θεραπεία δερματικών παθήσεων με υπεριώδη ακτινοβολία χρησιμοποιείται από το 1903 όταν ο Niels Ryberg Finsen κέρδισε το βραβείο Νόμπελ για την αναφορά στην αποτελεσματική θεραπεία της φυματίωσης του δέρματος. Η φωτοθεραπεία, δηλαδή η θεραπεία αποκλειστικά με χρήση φωτός, συνήθως συμπληρώνεται με λουτροθεραπεία, δηλαδή λουτρά σε αλμυρό νερό, που συλλογικά ονομάζεται λουτροθεραπεία.

Επιπλέον, προστίθεται αλλαγή υγρασίας και αέρα και αλλαγή βαρομετρικής πίεσης και στη συνέχεια συλλογικά ονομάζεται κλιματική θεραπεία ή κλιματοθεραπεία. Η κλιματοθεραπεία είναι μια ασφαλής επιλογή θεραπείας και έχουν αναφερθεί ευεργετικές επιδράσεις στην ψωρίαση.

Η κλιματοθεραπεία έχει επίσης αποδειχθεί ότι βελτιώνει την ποιότητα ζωής. Σε ορισμένες χώρες, είναι μια εναλλακτική λύση στο φάρμακο για την ψωρίαση με κέντρα θεραπείας που βρίσκονται σε όλο τον κόσμο. Το ποσοστό των ασθενών με ψωρίαση που έχουν χρησιμοποιήσει κλιματοθεραπεία κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια της θεραπείας τους ποικίλλει σημαντικά σε όλο τον κόσμο. Από 8% στις σκανδιναβικές χώρες έως 46% στη Μέση Ανατολή.

Οι Δανοί ασθενείς με ψωρίαση έχουν λάβει κυρίως κλιματοθεραπεία στο Ein Gedi στη Νεκρά Θάλασσα στο Ισραήλ. Με θέση ~ 400 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, οι ασθενείς εκτίθενται σε αλάτι και μέταλλα και παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο, ενώ η έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία Β (UVB) που προκαλεί καρκίνο από τον ήλιο είναι ελάχιστη (11-13). Αυτός ο συνδυασμός είναι μοναδικός μεταξύ των κέντρων θεραπείας.

Η κλιματοθεραπεία της Νεκράς Θάλασσας έχει μακροχρόνιο ιστορικό και η Δανία ήταν μία από τις πρώτες χώρες που την εξέτασαν σε ασθενείς με ψωρίαση. Η κλιματοθεραπεία είναι ιδιαίτερα σημαντική όταν άλλες θεραπείες αντενδείκνυνται ή έχουν αποτύχει.

Ακολουθεί σχετικό βίντεο:

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Τα κέρδη που αποκομίζετε όταν κολυμπάτε στη θάλασσα

Πώς μια βουτιά στη θάλασσα οφελεί το δέρμα

Αλάτι της Νεκράς Θάλασσας για καλύτερη δερματική - και όχι μόνο - υγεία

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

1 στους 2 ασθενείς με Covid εμφανίζει συμπτώματα που επιμένουν ως και 6 μήνες μετά τη λοίμωξη

Κορωνοϊός: Σύμφωνα με τα ευρήματα μίας νέας ανασκόπησης από το Penn State College of Medicine, όσοι νόσησαν από τον ιό αντιμετώπισαν μια σειρά προβλημάτων υγείας. Οι επιπλοκές επηρέασαν τη γενική ευημερία των ασθενών, την κινητικότητά τους ή την οργανική τους λειτουργικότητα. Συνολικά, ένας στους δύο επιζώντες από COVID αντιμετώπισε μακροχρόνιες επιπτώσεις της νόσου. Τα ποσοστά παρέμειναν σε μεγάλο βαθμό σταθερά από ένα μήνα έως έξι ή περισσότερους μήνες μετά την ασθένεια.

Η κατανάλωση υπερ-επεξεργασμένων τροφών έχει αυξηθεί επικίνδυνα στις ΗΠΑ, σύμφωνα με 18χρονη μελέτη

Υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα: Δεδομένης της αυξανόμενης πρόσληψης υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων στις ΗΠΑ και των αυξανόμενων στοιχείων που συνδέουν αυτά τα τρόφιμα με χρόνιες ασθένειες, οι ερευνητές συνιστούν την εφαρμογή πολιτικών για τη μείωση της κατανάλωσής τους, όπως αναθεωρημένες οδηγίες διατροφής, περιορισμούς στο μάρκετινγκ, αλλαγές στις επισημάνσεις των συσκευασιών και φόρους στα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα. Υποστηρίζουν επίσης προγράμματα και πολιτικές για την αύξηση της διαθεσιμότητας, της προσβασιμότητας και της προσιτής τιμής των ανεπεξεργαστων τροφίμων, ιδιαίτερα μεταξύ των μειονοτήτων.

Η πανδημία στέρησε έναν γονέα ή φροντιστή σε περισσότερα από 140.000 παιδιά στις ΗΠΑ

Κορωνοϊός ορφάνια: Σε 15 μήνες, 120.630 παιδιά στις ΗΠΑ βίωσαν τον θάνατο ενός κύριου φροντιστή, συμπεριλαμβανομένων των γονέων, των παππούδων και των γιαγιάδων που τους παρείχαν βασικές ανάγκες, λόγω θανάτου που σχετίζεται με την Covid.

Γιατί τα καιρικά φαινόμενα γίνονται ολοένα και πιο έντονα

Σε παγκόσμιο επίπεδο, σχεδόν 1,5 δισεκατομμύριο άνθρωποι ή το 20% του παγκόσμιου πληθυσμού διατρέχουν τουλάχιστον μέτριο κίνδυνο έκθεσης σε πλημμύρες. Μετά την ξηρασία, οι καταιγίδες και οι πλημμύρες στοιχίζουν παγκοσμίως περισσότερες ζωές από οποιαδήποτε άλλη καιρική καταστροφή.

Εμβόλιο κατά της covid-19 ετοιμάζει η Νότιος Αφρική - Θα ταιριάζει σε ζεστά κλίματα

Αλλού στην ήπειρο, βρίσκονται σε εξέλιξη αρκετές εγκαταστάσεις παραγωγής εμβολίων Covid, όπως στην Αλγερία, την Αίγυπτο, το Μαρόκο, τη Νιγηρία, τη Ρουάντα προς τη Σενεγάλη. «Η Αφρική πρέπει να γίνει αυτόνομη κατά τα επόμενα 20 χρόνια στην παραγωγή εμβολίων», δήλωσε ο Friede. «Αυτό πρέπει να γίνει, τελικά».

Ερευνητές συνδέουν την ποιότητα του ύπνου με την ψυχική ασθένεια μέσα από ιχνηλάτες δραστηριότητας καρπού

Ύπνος Ψυχική υγεία: O τρόπος του ύπνου, η διάρκεια, η ποιότητα, η μεταβλητότητα και άλλα, σχετίζονται με διαγνώσεις ψυχικής ασθένειας, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που χρησιμοποίησε δεδομένα ιχνηλάτη καρπού για την παρακολούθηση του ύπνου των συμμετεχόντων.