Επιστημονικά Νέα

Νέα Έρευνα: Μειώνει το κοινό κρυολόγημα τα συμπτώματα COVID-19;

Νέα Έρευνα: Μειώνει το κοινό κρυολόγημα τα συμπτώματα COVID-19;

Η μελέτη χρηματοδοτήθηκε από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ. Η εργασία έχει τίτλο "CD8 + Τ κύτταρα ειδικά για διατηρημένους επιτόπιους κορωνοϊούς τα οποία συσχετίζονται με ηπιότερη νόσο σε ασθενείς με COVID-19" και δημοσιεύεται στο περιοδικό Science Immunology.

Νέα Έρευνα: Νέα έρευνα προτείνει μια πιθανή σύνδεση μεταξύ της προσβολής του κοινού κρυολογήματος και μιας μεταγενέστερης λοίμωξης COVID-19. Ο κοινός ιός κρυολογήματος είναι ένας τύπος κορωνοϊού, που ανήκει στην ίδια οικογένεια με τον ιό SARS-CoV-2 ο οποίος προκαλεί τη νόσο COVID-19. Αυτά τα ευρήματα προέρχονται από τη Σχολή Ιατρικής του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ, όπου οι ερευνητές έχουν επανεξετάσει τα πρότυπα δεδομένων που υποδηλώνουν ότι τα άτομα με COVID-19 μπορεί να εμφανίσουν ήπια συμπτώματα όταν συγκεκριμένα ανοσοκύτταρα «θυμούνται» προηγούμενες συναντήσεις με εποχιακούς κορωνοϊούς. Από τους εποχιακούς κορωνοϊούς, αυτό είναι κυρίως το κοινό κρυολόγημα. Τέτοια ανοσοκύτταρα μπορούν να κινητοποιηθούν γρηγορότερα έναντι του ιού SARS-CoV-2.

Οι ερευνητές δηλώνουν ότι πιθανώς υποδηλώνει τον λόγο που τα παιδιά, τα οποία τείνουν να μολύνονται με περισσότερα κρυολογήματα από τους ενήλικες, φαίνεται να είναι πιο ανθεκτικά στη μόλυνση από τον ιό SARS-CoV-2.

Τα ανοσοκύτταρα είναι φονικά Τ κύτταρα, τα οποία υπάρχουν στο αίμα και τη λέμφη.

Αυτό βασίζεται σε μια ανάλυση των φονικών Τ κυττάρων που ελήφθησαν από ασθενείς με COVID-19 με τα χειρότερα συμπτώματα.

Τα κύτταρα σε αυτούς τους ασθενείς εμφανίζουν λιγότερα σημάδια ότι είχαν προηγούμενες υποτροπές με κορωνοϊούς που προκαλούν κοινό κρυολόγημα. Όταν ένας υποδοχέας δολοφονικού κυττάρου ανιχνεύει ένα πεπτίδιο στην επιφάνεια ενός κυττάρου που είναι εκτός τόπου (όπως από ιογενή λοίμωξη), το Τ-κύτταρο αναπαράγει και παράγει κύτταρα με υποδοχείς σχεδιασμένους να στοχεύουν την ίδια αλληλουχία πεπτιδίων.

Μετά τη μόλυνση, μερικά από τα αρχικά κύτταρα Τ γίνονται «κύτταρα μνήμης Τ» και παρουσιάζουν συνεχή ευαισθησία και μπορούν να επανενεργοποιηθούν εάν το ίδιο (ή παρόμοιο) πεπτίδιο ανιχνευθεί στο μέλλον.

Ο λόγος για τον οποίο μπορεί να υπάρξει επίδραση από τον ιό SARS-CoV-2 είναι επειδή η γενετική αλληλουχία είναι σχετικά παρόμοια με τα στελέχη κορωνοϊού που προκαλούν κοινό κρυολόγημα.

Οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμά τους αξιολογώντας δείγματα αίματος που ελήφθησαν από υγιείς δότες πριν ξεκινήσει η πανδημία COVID-19.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές καθόρισαν τους αριθμούς των Τ κυττάρων που στοχεύουν κάθε πεπτίδιο που αντιπροσωπεύεται στον πίνακα.

Αυτό έδειξε ότι τα μη εκτεθειμένα άτομα Τ κύτταρα που στοχεύουν πεπτίδια SARS-CoV-2 τα οποία μοιράστηκαν με άλλους κορωνοϊούς ήταν πιο πιθανό να έχουν πολλαπλασιαστεί από τα φονικά Τ κύτταρα που στοχεύουν πεπτίδια που βρέθηκαν μόνο στον ιό SARS-CoV-2.

Το επίπεδο αποτελεσματικότητας από αυτά τα κύτταρα μνήμης εξαρτάται από την ταχύτητα με την οποία εντοπίζουν έναν ιό και από την οποία αναπαράγονται.

Η επίδραση αυτή αποδείχθηκε μέσω εργαστηριακών μελετών, χρησιμοποιώντας δείγματα αίματος που ελήφθησαν από ασθενείς και μετρώντας τον αριθμό tvn κυττάρων.

Η μελέτη χρηματοδοτήθηκε από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ. Η εργασία έχει τίτλο “CD8 + Τ κύτταρα ειδικά για διατηρημένους επιτόπιους κορωνοϊούς τα οποία συσχετίζονται με ηπιότερη νόσο σε ασθενείς με COVID-19” και δημοσιεύεται στο περιοδικό Science Immunology.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πολλά τα συμπτώματα της COVID-19 και μια κοινή επικάλυψη κρυολογήματος, αλλά μερικά ξεχωρίζουν

Ερευνητές θεωρούν τον Δεκέμβριο του 2019 ως τον πιθανό χρόνο ύπαρξης του κορωνοϊού στις ΗΠΑ

Ο κορωνοϊός πιθανότατα κυκλοφορούσε στις ΗΠΑ από τον Δεκέμβριο του 2019

Οι επιστήμονες έχουν βρει ενδείξεις ότι τα κορυφαία εμβόλια COVID-19 στον κόσμο προσφέρουν διαρκή προστασία

Πανδημία : Πως επηρέασε το αναπνευστικό σύστημα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η άσκηση προστατεύει την καρδιά μέσω μίας διαδικασίας γνωστής ως ισχαιμικής προετοιμασίας

Αθλητισμός: Μελέτες σε ζώα υποδεικνύουν ότι η ισχαιμική προετοιμασία φαίνεται να προστατεύει την καρδιά εάν συμβεί έμφραγμα αργότερα, μειώνοντας τη βλάβη έως και 50%.

Νέα έρευνα εντοπίζει την πιθανή αιτία της νόσου Αλτσχάιμερ, παρέχοντας δυνατότητες για νέα θεραπεία

Αλτσχάιμερ: "Ενώ τώρα χρειάζεται περαιτέρω έρευνα, το αποτέλεσμα της μελέτης δείχνει ότι η αφθονία των τοξικών πρωτεϊνικών εναποθέσεων στο αίμα θα μπορούσε δυνητικά να αντιμετωπιστεί μέσω της διατροφής ενός ατόμου και ορισμένων φαρμάκων που θα μπορούσαν να στοχεύσουν συγκεκριμένατα τα επίπεδα λιποπρωτεΐνης-αμυλοειδούς, μειώνοντας τον κίνδυνο ή επιβραδύνοντας την εξέλιξη της νόσου Αλτσχάιμερ", είπε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της μελέτης, καθηγητής John Mamo από το Πανεπιστημίο Curtin.

Τι είναι η ειδική μάσκα που φοράει η Ιωάννα Παλιοσπύρου

Ιωάννα Παλιοσπύρου: Τι προσφέρει η χρήση της μάσκας στους ασθενείς με εγκαύματα στο πρόσωπο. Επί πόσες ώρες την ημέρα και πόσο καιρό συνήθως χρησιμοποιείται. Τι λένε οι ειδικοί στην αποκατάσταση εγκαυμάτων. Με το πρόσωπό της καλυμμένο με μια ειδική, λευκή, πλαστική μάσκα εμφανίστηκε σήμερα το πρωί στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Αθηνών η 35χρονη Ιωάννα Παλιοσπύρου, […]

H μεγαλύτερη στον κόσμο δοκιμή εξέτασης αίματος για την ανίνευση 50 τύπων καρκίνου ξεκίνησε στο Ηνωμένο Βασίλειο

Προηγούμενη έρευνα σε όγκους σε στάδιο 1 έως 3 διαπίστωσε ότι η εξέταση Galleri εντόπισε το 67% μιας δωδεκάδας προκαθορισμένων καρκίνων που ευθύνονται για περίπου τα δύο τρίτα των θανάτων από καρκίνο στο Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ και περίπου το 41% όλων των καρκίνων.

H απεικόνιση αμφιβληστροειδούς ως βιοδείκτης για την ανίχνευση πρώιμου σταδίου κινδύνου Αλτσχάιμερ

Αλτσχάιμερ: Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι η παρουσία κηλίδων αμφιβληστροειδούς στα μάτια συσχετίζεται με σαρώσεις εγκεφάλου που δείχνουν υψηλότερα επίπεδα εγκεφαλικού αμυλοειδούς. Το εύρημα υποδηλώνει ότι η μη επεμβατική απεικόνιση αμφιβληστροειδούς μπορεί να είναι χρήσιμη ως βιοδείκτης για την ανίχνευση πρώιμου σταδίου κινδύνου Αλτσχάιμερ.

Μηδενικός ο κίνδυνος αυτόματων αποβολών από τα mRNA εμβόλια λένε ερευνητές

Τα δεδομένα αυτά συνηγορούν υπέρ του ότι ο εμβολιασμός των εγκύων πριν την σύλληψη ή κατά την κύηση δεν αυξάνει τον κίνδυνο των αυτόματων αποβολών πέρα από το αναμενόμενο και υποστηρίζουν την ασφάλεια των mRNA εμβολίων.

Οι συνήθειες άσκησης της μητέρας επηρεάζουν την πνευμονική λειτουργία του βρέφους

Εγκυμοσύνη: "Στη μελέτη μας, διαπιστώσαμε ότι τα μωρά που γεννήθηκαν από αδρανείς μητέρες ήταν πιο πιθανό να ανήκουν στην ομάδα με τη χαμηλότερη πνευμονική λειτουργία σε σύγκριση με τα μωρά που γεννήθηκαν από ενεργές σωματικά μητέρες", σημειώνει η παιδίατρος, Δρ Hrefna Katrin Gudmundsdottir.