Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Κοινό κρυολόγημα και νόσος covid-19 ‘μοιράζονται’ τα ίδια συμπτώματα

Κοινό κρυολόγημα και νόσος covid-19 ‘μοιράζονται’ τα ίδια συμπτώματα

Νέα έρευνα Ευρωπαίων εμπειρογνωμόνων ανέδειξε σημαντικές διαφορές ανάμεσα στις οσφρητικές δυσλειτουργίες, όπως η ανοσμία που προκαλεί η COVID-19, η νόσος που οφείλεται στον νέο κοροναϊό, και εκείνες που συνοδεύουν το κοινό κρυολόγημα. Σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Rhinology, η βασική διαφορά ανάμεσα στις δύο περιπτώσεις είναι πως, μολονότι οι ασθενείς με Covid-19 χάνουν την αίσθηση της όσφρησης, εξακολουθούν να αναπνεύσουν με ευκολία, ενώ συμπτώματα όπως καταρροή ή βουλωμένη μύτη απουσιάζουν, ενώ παράλληλα αδυνατούν να διακρίνουν τις πικρές ή γλυκές γεύσεις. Τα ευρήματα υπερθεματίζουν στα επιστημονικά στοιχεία που συνδέουν τον νέο κοροναϊό με βλάβες στον εγκέφαλο και το κεντρικό νευρικό σύστημα.


Όπως εξήγησε ο επικεφαλής ερευνητής Carl Philpott, καθηγητή στην Ιατρική Σχολή Norwich του Πανεπιστημίου της Ανατολικής Αγγλίας, η ανοσμία, σημαντικό σύμπτωμα της νόσου COVID-19 και κοινό σύμπτωμα του έντονου κρυολογήματος όταν φράζει η ρινική κοιλότητα, έχει άλλη διάσταση στην περίπτωση της COVID-19, δεδομένου πως ο νέος κοροναϊός συμπεριφέρεται διαφορετικά από άλλους ιούς που προσβάλλουν το αναπνευστικό σύστημα. Συγκεκριμένα, προκαλεί ιδιαιτέρως αυξημένη φλεγμονώδη απόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος, γνωστή ως «καταιγίδα κυτοκίνης», και επηρεάζει το νευρικό σύστημα.

Έχοντας στη διάθεσή τους τα παραπάνω δεδομένα, ο Δρ. Philpott με την ερευνητική του ομάδα διενήργησαν γευστικούς και οσφρητικούς ελέγχους σε 10 ασθενείς με COVID-19, 10 άτομα με κρυολόγημα και μια ομάδα ελέγχου 10 υγιών ατόμων, σε πλήρη αντιστοιχία ηλικίας και το φύλου. Όπως διαπιστώθηκε, η ανοσμία ήταν εντονότερη στους ασθενείς με COVID-19, οι οποίοι δε μπόρεσαν να αντιληφθούν, επιπροσθέτως, τις πικρές ή γλυκές γεύσεις. Η απώλεια της γεύσης στους ασθενείς με COVID-19 ήταν η σημαντικότερη διαφορά σε σχέση με την ομάδα του κρυολογήματος. Σύμφωνα με τους ερευνητές, καίτοι τέτοιες δοκιμές δεν θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν τα επίσημα διαγνωστικά εργαλεία, όπως ο έλεγχος φαρυγγικού επιχρίσματος, ενώ τα τεστ οσμής και γεύσης θα μπορούσαν να φανούν χρήσιμα σε περιπτώσεις όπου τα άμεσα αποτελέσματα κρίνονται αναγκαία, ιδιαίτερα σε επίπεδο πρωτοβάθμιας περίθαλψης, στα τμήματα επειγόντων περιστατικών ή στα αεροδρόμια.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Κλασική συνταγή για υγιεινές μπάμιες με ντομάτα 

Γιατί το άγχος επηρεάζει κυρίως γυναίκες;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Apps για την έμμηνο ρύση θέτουν σε κίνδυνο τις χρήστριες 

Η συλλογή και αποθήκευση ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων, όπως η ημερομηνία έναρξης και λήξης της περιόδου, τα συμπτώματα, η διάθεση και άλλα σχετικά στοιχεία, μπορεί να αποτελέσει στόχο για hackers ή κακόβουλες εταιρείες. Αν τα δεδομένα αυτά διαρρεύσουν ή καταχραστούν, μπορεί να χρησιμοποιηθούν για καταστάσεις παρενόχλησης, διακρίσεων ή ακόμα και οικονομικής εκμετάλλευσης της χρήστριας.

Τι κάνει την ζάχαρη τόσο εθιστική;

Ζάχαρη: Η ζάχαρη είναι μια από τις πιο εθιστικές ουσίες στη σύγχρονη διατροφή, και αυτό δεν είναι τυχαίο. Ο τρόπος με τον οποίο επηρεάζει τον εγκέφαλό μας μπορεί να συγκριθεί με τον εθισμό που προκαλούν ουσίες όπως η νικοτίνη και η κοκαΐνη.

Οι απίστευτες ιδιότητες της βρώμης για τα παιδιά

Βρώμη: Η βρώμη είναι ένα από τα πιο υγιεινά και θρεπτικά δημητριακά, και μπορεί να προσφέρει πολλά οφέλη στην υγεία των παιδιών. Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, πρωτεΐνες, βιταμίνες και μέταλλα, γεγονός που την καθιστά ιδανική

Η παγκόσμια αντασφάλιση θεωρείται σταθερή

S&P: Ο συμβουλευτικός ρόλος ενός μεσίτη γίνεται ακόμη πιο κρίσιμος σε περιόδους αβεβαιότητας, βοηθώντας τους πελάτες να πλοηγηθούν σε ασφαλιστικές αποφάσεις σε ένα εξελισσόμενο τοπίο.

Οι τροφές που πρέπει να αποφύγετε αν έχετε υπέρταση

Υπέρταση: Η υπέρταση, ή αλλιώς υψηλή αρτηριακή πίεση, αποτελεί έναν από τους κύριους παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακές παθήσεις και άλλες σοβαρές ασθένειες. Η διατροφή παίζει καθοριστικό ρόλο στη διαχείριση της υπέρτασης και στην πρόληψή της.

Close Icon