Επιστημονικά Νέα

Μπορεί το επιπλέον αλάτι να βλάψει τα νεφρά σας;

Μπορεί το επιπλέον αλάτι να βλάψει τα νεφρά σας;

Το να προσθέτεις πολύ αλάτι στη διατροφή σου δεν είναι καλό. Μια πρόσφατη μελέτη στο JAMA Network Open διαπίστωσε ότι η προσθήκη αλατιού στο φαγητό σας μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο χρόνιας νεφρικής νόσου.

Το νάτριο είναι ένα μέταλλο που χρειάζεται το σώμα σας για να λειτουργεί καλά. Όταν συνδυάζετε το νάτριο με το ορυκτό χλωρίδιο, τα δύο παράγουν επιτραπέζιο αλάτι. Το νάτριο προστίθεται σε πολλά επεξεργασμένα τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένων συσκευασμένων και κατεψυγμένων γευμάτων. Πολλές συνταγές απαιτούν αλάτι στα συστατικά, και πολλοί άνθρωποι προσθέτουν επιτραπέζιο αλάτι στο φαγητό τους για γεύση. Αλλά σύμφωνα με τον Δρ. Ivan Porter II, νεφρολόγο της Mayo Clinic, το να προσθέτεις πολύ αλάτι στη διατροφή σου δεν είναι καλό. Μια πρόσφατη μελέτη στο JAMA Network Open διαπίστωσε ότι η προσθήκη αλατιού στο φαγητό σας μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο χρόνιας νεφρικής νόσου.

Τα νεφρά σας εξισορροπούν την ποσότητα νατρίου στο σώμα σας. Εάν παίρνετε πάρα πολύ, συσσωρεύεται στο αίμα σας. Η καρδιά σας δουλεύει πιο σκληρά για να αντλεί και αυξάνει την αρτηριακή πίεση, αυξάνοντας τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, εγκεφαλικού και νεφρικής νόσου. «Χρόνια νεφρική νόσος—αυτός είναι ο τρόπος που περιγράφουμε τι συμβαίνει όταν ο νεφρός έχει προβλήματα με το φιλτράρισμα των αποβλήτων και των τοξινών από το αίμα», λέει ο Δρ Πόρτερ.

Το νάτριο προστίθεται στα περισσότερα επεξεργασμένα τρόφιμα. Είναι επίσης σε πολλά καρυκεύματα. “Έτσι είναι πολύ εύκολο για εμάς να πάρουμε πολύ περισσότερο νάτριο από αυτό που χρειαζόμαστε. Και είναι πολύ εύκολο για εμάς να πάρουμε μια επικίνδυνη ποσότητα νατρίου που έχει κάποιο αντίκτυπο στην αρτηριακή μας πίεση ή τη γενική υγεία μας”, λέει. Το συνιστώμενο ημερήσιο όριο νατρίου είναι 2.300 χιλιοστόγραμμα, ή περίπου 1 κουταλάκι του γλυκού. Ο Δρ Πόρτερ συνιστά να διαβάζετε τις ετικέτες των τροφίμων. Και μειώστε την κατανάλωση νατρίου χρησιμοποιώντας καρυκεύματα χωρίς αλάτι.

“Μερικές φορές μπορείτε είτε να σταματήσετε είτε να αναστρέψετε κάποια από την αρχική βλάβη που συμβαίνει με τη χρόνια νεφρική νόσο. Όσο περισσότερο συνεχίζεται η διαδικασία, τόσο πιο σοβαρή είναι, τόσο λιγότερο πιθανό είναι να μπορέσετε να επιστρέψετε σε υγιείς νεφρούς. Και τότε είναι που πρέπει να σκεφτούμε πράγματα που θα αντικαταστήσουν τη λειτουργία των νεφρών, όπως η αιμοκάθαρση ή η μεταμόσχευση», λέει.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Γιατί ορισμένα τραυματισμένα νεφρά δεν επουλώνονται;

Eμπορικό εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης έχει μέτρια επιτυχία στην πρόβλεψη νεφρικής βλάβης που σχετίζεται με νοσηλεία

Συμβουλές για νεφρική νόσο που έχουν να κάνουν με άσκηση, διατροφή και άλλα

Πώς θα διατηρήσετε την υγεία των νεφρών σας;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα: Αιτίες, συμπτώματα και αντιμετώπιση

Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα: Η κατανόηση και η αντιμετώπιση των πρώιμων σημείων του Συνδρόμου Καρπιαίου Σωλήνα μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την ποιότητα ζωής αποτρέποντας μακροχρόνιες βλάβες.

Έκζεμα: Αιτίες, συμπτώματα και διαχείριση

Έκζεμα: Η ζωή με έκζεμα μπορεί να είναι δύσκολη, αλλά με την κατάλληλη κατανόηση και διαχείριση, τα άτομα μπορούν να ελέγξουν τα συμπτώματά τους και να ζήσουν μια άνετη ζωή.

Η τεχνολογία παπουτσιών μειώνει τον κίνδυνο διαβητικού έλκους στο πόδι

Ο στόχος της τεχνολογίας εσωτερικής σόλας είναι να μετριάσει τον κίνδυνο διαβητικού έλκους στο πόδι αντιμετωπίζοντας μια από τις πιο σημαντικές αιτίες: τη διάσπαση του δέρματος και των μαλακών ιστών λόγω επαναλαμβανόμενου στρες στο πόδι κατά το περπάτημα.

ΣΚΠ: Σημάδια εμφανίζονται στο αίμα χρόνια πριν από τα συμπτώματα

ΣΚΠ: Σε περίπου 1 στις 10 περιπτώσεις σκλήρυνσης κατά πλάκας, το σώμα αρχίζει να παράγει ένα διακριτικό σύνολο αντισωμάτων ενάντια στις δικές του πρωτεΐνες χρόνια πριν εμφανιστούν τα συμπτώματα.