Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Επιστημονικά Νέα

Μικρά Ψάρια: Η διατροφική τους αξία – Οφέλη για την υγεία

Μικρά Ψάρια: Η διατροφική τους αξία – Οφέλη για την υγεία

Τα φύκια έχουν λίγες θερμίδες, είναι καλή πηγή φυτικών ινών και επίσης περιέχουν ιώδιο, ένα στοιχείο απαραίτητο για την λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα. Ακριβώς, όπως τα συνηθισμένα λαχανικά που καλλιεργούνται στο έδαφος, παρέχουν στον οργανισμό πολύτιμα μέταλλα και βιταμίνες και μπορεί να αποτελέσουν την ιδανική σαλάτα του μέλλοντος, εκτιμούν οι ειδικοί.

Μικρά Ψάρια: Προσπαθώντας να βελτιώσετε τις διατροφικές σας συνήθειες έχετε ήδη πιθανώς περιορίσει την κατανάλωση κρέατος και επεξεργασμένων προϊόντων, επιλέγοντας συχνότερα ως εναλλακτική πηγή πρωτεΐνης, κάποιο είδος πουλερικού ή θαλασσινού. Είστε στον σωστό δρόμο, λένε οι επιστήμονες, οι οποίοι μας προτρέπουν να κάνουμε ένα βήμα παραπάνω, βάζοντας συχνότερα στο πιάτο μας μικρά ψάρια όπως ρέγγα και σαρδέλες ή οστρακοειδή σαν τα μύδια και τα στρείδια. Η επιλογή θαλασσινών που βρίσκονται χαμηλότερα στην τροφική αλυσίδα μπορεί να ενισχύσει τα οφέλη μιας διατροφής που δεν βασίζεται στο κρέας, λέει ο Christopher Golden, επίκουρος Καθηγητής Διατροφής στο Harvard. «Είναι πολύ καλύτερο για την υγεία σας και το περιβάλλον όταν αντικαθιστάτε τις χερσαίες πηγές τροφίμων -ειδικά το κόκκινο κρέας- με υδρόβιες πηγές τροφής» επισημαίνει, προτείνοντας μάλιστα αντί για δημοφιλείς επιλογές θαλασσινών, όπως ο σολομός εκτροφής ή ο τόνος σε κονσέρβα, να σκεφτούμε ψάρια όπως το σκουμπρί ή τη σαρδέλα.

Η διατροφική τους αξία

Ο γαύρος, η ρέγγα, το σκουμπρί και οι σαρδέλες είναι εξαιρετικές πηγές πρωτεϊνών, μικροθρεπτικών συστατικών όπως ο σίδηρος, ο ψευδάργυρος και η βιταμίνη Β12 ενώ είναι τροφές πλούσιες σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που προάγουν την καρδιακή υγεία καθώς βοηθούν στην αντιμετώπιση της χρόνιας φλεγμονής και στην ισορροπία των λιπιδίων. Μάλιστα, επειδή λόγω του μικρού τους μεγέθους συχνά πολλά από αυτά τα είδη ψαριού καταναλώνονται ολόκληρα, συμπεριλαμβανομένων δηλαδή και των μικροσκοπικών οστών τους, είναι επίσης πλούσια σε ασβέστιο και βιταμίνη D. Τα μικρά ψάρια είναι επίσης λιγότερο πιθανό σε σύγκριση με μεγάλα είδη όπως ο τόνος και ο ξιφίας, να περιέχουν τοξικά επίπεδα ουσιών όπως ο υδράργυρος και τα πολυχλωριωμένα διφαινύλια (PCB).

Πρότυπο η μεσογειακή διατροφή

Η παραδοσιακή μεσογειακή διατροφή, που θεωρείται ως μια από τις καλύτερες επιλογές για την υγεία της καρδιακής λειτουργίας, δίνει έμφαση στην κατανάλωση μικρών ψαριών όπως η φρέσκια σαρδέλα και ο γαύρος, λέει ο Καθηγητής Golden. Ακόμη και οι κονσέρβες αυτών των ειδών, οι οποίες είναι ευρέως διαθέσιμες και λιγότερο ακριβές από το φρέσκο ψάρι, είναι μια καλή επιλογή τονίζει, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι στην περίπτωση της αντζούγιας χρειάζεται προσοχή αφού οι περισσότερες κονσέρβες έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο, το οποίο μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή πίεση. Οι σαρδέλες συσκευασμένες σε νερό ή ελαιόλαδο είναι επίσης μια εξαιρετικά πολύτιμη διατροφική επιλογή και μάλιστα ιδανική για γρήγορα, θρεπτικά γεύματα. Οι υπόλοιποι θησαυροί της θάλασσας. Μύδια, στρείδια και χτένια, αποτελούν επίσης καλές πηγές πρωτεΐνης μολονότι δεν είναι τόσο πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά. Όμως περιέχουν αρκετά μικροθρεπτικά συστατικά, ιδιαίτερα ψευδάργυρο και βιταμίνη Β12. Ο ψευδάργυρος συμβάλλει σε ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα και η βιταμίνη Β12 βοηθά στο σχηματισμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων που μεταφέρουν οξυγόνο και διατηρούν σε καλή κατάσταση το νευρολογικό δίκτυο του οργανισμού.


Ο «κήπος» της θάλασσας

Και αφού η κουβέντα αφορά στην υδρόβια τροφική αλυσίδα και πώς μπορεί να βελτιώσει τις διατροφικές μας συνήθειες, εντάξτε στο τραπέζι σας υδρόβιες φυτικές τροφές όπως τα φύκια, συμβουλεύουν οι ειδικοί διατροφής. Αν είστε θιασώτης του σούσι, πιθανότατα έχετε ήδη δοκιμάσει «nori», αυτό το επίπεδο είδος από φύκια που χρησιμοποιείται στα ρολά του σούσι. Τα θρεπτικά τους συστατικά ποικίλλουν αρκετά ανάλογα με το είδος τους. Τα φύκια έχουν λίγες θερμίδες, είναι καλή πηγή φυτικών ινών και επίσης περιέχουν ιώδιο, ένα στοιχείο απαραίτητο για την λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα. Ακριβώς, όπως τα συνηθισμένα λαχανικά που καλλιεργούνται στο έδαφος, παρέχουν στον οργανισμό πολύτιμα μέταλλα και βιταμίνες και μπορεί να αποτελέσουν την ιδανική σαλάτα του μέλλοντος, εκτιμούν οι ειδικοί.

Πηγή: health.harvard.edu

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Σαρδέλες Ωμέγα 3 - Ο θησαυρός της θάλασσας

Βάλτε το ψάρι πιο συχνά στη διατροφή σας

5 συστατικά που μπορούν να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό σας σύστημα

Επιλέξτε χαμηλά στην αλυσίδα των θαλασσινών. Γιατί;

Τα ψάρια που είναι καλό να τρώτε πιο συχνά μετά τα 40

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ανακαλύφθηκαν κύτταρα που ελέγχουν την πείνα στον εγκέφαλο

Αυτή η ανακάλυψη είναι σημαντική διότι επιτρέπει την ανάπτυξη νέων θεραπειών που στοχεύουν άμεσα σε αυτά τα κύτταρα, αντί να χρησιμοποιούν γενικές μεθόδους απώλειας βάρους όπως η διατροφή και η άσκηση, οι οποίες συχνά αποδεικνύονται ανεπαρκείς ή μη βιώσιμες.

Αυτοάνοσα νοσήματα και βιολογικοί παράγοντες 

Τα τελευταία χρόνια, η ανάπτυξη των βιολογικών παραγόντων έχει φέρει μια επανάσταση στη θεραπεία των αυτοάνοσων νοσημάτων. Οι βιολογικοί παράγοντες είναι μονοκλωνικά αντισώματα ή άλλοι πρωτεϊνικοί παράγοντες που στοχεύουν συγκεκριμένα μόρια και κυτταρικούς υποδοχείς που εμπλέκονται στη φλεγμονώδη διαδικασία.

Φυτοστερόλες: ρυθμίζουν την ινσουλίνη και μειώνουν τις φλεγμονές σύμφωνα με μελέτη

Οι μελέτες δείχνουν ότι οι φυτοστερόλες μπορούν να ρυθμίσουν τα επίπεδα ινσουλίνης και να βελτιώσουν την ευαισθησία στην ινσουλίνη, γεγονός σημαντικό για την πρόληψη και διαχείριση του διαβήτη τύπου 2.

Υποσχόμενη έρευνα για τον καρκίνο του μαστού για τη βιταμίνη D

Στη μελέτη, ασθενείς με καρκίνο του μαστού που λάμβαναν συμπληρώματα βιταμίνης D σε συνδυασμό με την τυπική χημειοθεραπεία εμφάνισαν διπλάσια ποσοστά ύφεσης σε σύγκριση με αυτούς που έλαβαν μόνο χημειοθεραπεία

Βακτήρια λειτουργούν ως εντομοκτόνα

Σε αντίθεση με τα χημικά εντομοκτόνα, που μπορεί να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στη βιοποικιλότητα και την ανθρώπινη υγεία, τα βακτήρια αυτά είναι βιολογικά προϊόντα που διασπώνται εύκολα και δεν συσσωρεύονται στο περιβάλλον.

Τι είναι το ανθεκτικό άμυλο;

Ανθεκτικό άμυλο: Το ανθεκτικό άμυλο είναι ένας πολύτιμος σύμμαχος για όσους επιδιώκουν να ελέγχουν τις θερμίδες και να βελτιώνουν την υγεία του εντέρου τους. Μειώνει την απορρόφηση θερμίδων και ενισχύει τον μεταβολισμό.

Πώς το σκόρδο ενισχύει την υγεία των οστών;

Σκόρδο: Προσθέστε το σκόρδο στη διατροφή σας και ενισχύστε τα οστά σας με φυσικό και νόστιμο τρόπο. Οι αντιοξειδωτικές του ιδιότητες, η θετική του επίδραση στα οιστρογόνα και οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του το καθιστούν ιδανική προσθήκη σε μια ισορροπημένη διατροφή.

Close Icon