Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Επιστημονικά Νέα

Μια έκπληξη στη μελέτη του αλκοόλ, της καφεΐνης και του ύπνου

Μια έκπληξη στη μελέτη του αλκοόλ, της καφεΐνης και του ύπνου

Το 90% των ενηλίκων πίνουν τουλάχιστον ένα ρόφημα με καφεΐνη την εβδομάδα, ενώ το 74% των ατόμων άνω των 15 ετών καταναλώνουν τακτικά ένα ποτό που περιέχει αλκοόλ. 

Η πρώτη γνωστή μελέτη που εξέτασε τις συνδυασμένες πραγματικές επιπτώσεις του αλκοόλ και της καφεΐνης στην ποιότητα και την ποσότητα του νυχτερινού ύπνου κατέληξε σε ένα απροσδόκητο εύρημα. Ερευνητές στο Κέντρο Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον για τη Μελέτη της Υγείας και των Επικίνδυνων Συμπεριφορών και του University of California, Berkeley’s Center for Human Sleep Science υπέθεσαν ότι η συνδυασμένη κατανάλωση των δύο πιο δημοφιλών ψυχοτρόπων φαρμάκων στον κόσμο θα υποβάθμιζε το πόσο καλά κοιμόμαστε και για πόσο καιρό.

Η υπόθεση βασίστηκε σε δεκαετίες μελέτης ανεξάρτητα από το αλκοόλ και την καφεΐνη. Αλλά μια μικρή ομάδα χρηματοοικονομικών εμπόρων που καταναλώνουν τακτικά αλκοόλ και καφεΐνη ανέφεραν απροσδόκητα αποτελέσματα. «Σε σύγκριση με τις νύχτες που μπορεί να έχετε το ένα ή το άλλο, πιστεύαμε ότι θα παρατηρούσαμε επιπλέον μείωση στην υποκειμενική ποιότητα ύπνου ή στη διάρκεια του ύπνου», δήλωσε ο Frank Song, ερευνητής και υποψήφιος διδάκτορας κλινικής ψυχολογίας τετάρτου έτους στο Τμήμα UW. Ψυχιατρικής και Επιστημών Συμπεριφοράς.

“Αλλά στην πραγματικότητα, αυτό το αποτέλεσμα αλληλεπίδρασης ήταν το αντίθετο από αυτό που περιμέναμε και κατέληξε να έχει ως αποτέλεσμα να αντισταθμίσει ο ένας τον αρνητικό αντίκτυπο του άλλου στην ποιότητα ή την ποσότητα. Και αυτό ήταν πολύ ενδιαφέρον για εμάς.” Τα διαδραστικά αποτελέσματα του αλκοόλ και της καφεΐνης αποκαλύφθηκαν κατά τη διάρκεια της μικρο-διαμήκους μελέτης έξι εβδομάδων. Ο Σονγκ είπε ότι ορισμένοι συμμετέχοντες έδειξαν ακόμη και σημάδια κυκλικής αυτοθεραπείας με τα αποτελέσματα του ενός φαρμάκου να χρησιμοποιείται για να ξεπεραστεί η χρήση του άλλου.

«Είναι μια πολύ, πολύ ωραία σκέψη, νομίζω, στο μυαλό πολλών ανθρώπων ότι θα μπορούσατε απλώς να χρησιμοποιήσετε καφεΐνη για να σκουπίσετε το hangover», είπε ο Song. «Αλλά αυτό που διαπιστώνουμε είναι ότι ενώ μπορεί να υπάρχει μεγαλύτερη εγρήγορση βραχυπρόθεσμα, δημιουργεί μια εσφαλμένη αντίληψη για την κατάσταση ύπνου που συμβάλλει στη συνεχή χρήση παρά τις αρνητικές επιπτώσεις στον ύπνο».

Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό PLOS ONE. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το 90% των ενηλίκων πίνουν τουλάχιστον ένα ρόφημα με καφεΐνη την εβδομάδα, ενώ το 74% των ατόμων άνω των 15 ετών καταναλώνουν τακτικά ένα ποτό που περιέχει αλκοόλ. «Η παγκόσμια εκτίμηση είναι ότι για όλα τα άτομα ηλικίας 16 ετών και άνω, η μέση κατανάλωση αλκοόλ είναι 6,4 λίτρα ετησίως», είπε ο Song.

Ο Song, κύριος συγγραφέας της μελέτης, επέλεξε να επικεντρωθεί στους χρηματοοικονομικούς εμπόρους λόγω της ανάγκης για υψηλή προσοχή και γνωστική ταχύτητα στο επάγγελμά τους και της γνωστής τακτικής χρήσης καφεΐνης και αλκοόλ για τον μετριασμό του στρες από την εργασία. Ο ίδιος ο Song ήταν αναλυτής επενδύσεων, συνεργαζόμενος στενά με χρηματοοικονομικούς εμπόρους, πριν στραφεί στις διδακτορικές του σπουδές στην κλινική ψυχολογία.

Η ομάδα των 17 κατέγραψε την καθημερινή κατανάλωση ποτού και τις παρατηρήσεις ποιότητας και ποσότητας ύπνου. Οι δύο πρώτες υποθέσεις που εξέτασαν – πώς η καφεΐνη και το αλκοόλ λειτουργούσαν ανεξάρτητα – επέστρεψαν με αποτελέσματα που δεν εκπλήσσουν. Η καφεΐνη μείωσε την ποσότητα του ύπνου κατά 10 λεπτά ανά φλιτζάνι που καταναλώθηκε την προηγούμενη ημέρα κατά μέσο όρο. Ομοίως, όσοι ήπιαν αλκοόλ την προηγούμενη ημέρα ανέφεραν μείωση κατά 4% στην υποκειμενική ποιότητα του ύπνου τους ανά ποτό κατά μέσο όρο. Το τραγούδι θεωρεί και τις δύο επιπτώσεις σημαντικές.

Η ερευνητική ομάδα περίμενε ότι αυτές οι αρνητικές επιπτώσεις θα συνεχίζονταν όταν τα δύο συνδυάζονταν σε ένα μοτίβο κατανάλωσης καφεΐνης κατά τη διάρκεια της ημέρας και αλκοόλ τη νύχτα. Πήραν τα αποτελέσματα που περίμεναν – τελικά. «Με την πάροδο του χρόνου, μετατρέπεται σε έναν κύκλο αυτοθεραπείας, όπως μπορεί να το αποκαλούν ορισμένοι, στον πραγματικό κόσμο όπου οι άνθρωποι θα βιώσουν κακό ύπνο ως αποτέλεσμα της καταστολής του ύπνου REM που προκαλείται από το αλκοόλ», είπε ο Song.

«Και θα προσπαθήσουν να το μετριάσουν με τη χρήση καφεΐνης κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αυτό που διαπιστώνουμε είναι ότι παρά την αντικειμενική μείωση της ποσότητας του ύπνου, τα άτομα δεν αντιλήφθηκαν μείωση της ποιότητας του ύπνου, υποδηλώνοντας μια αναντιστοιχία στην αντίληψη που μπορεί να συμβάλει στην συνεχιζόμενη χρήση αλκοόλ και καφεΐνης παρά τις αρνητικές επιπτώσεις στον ύπνο. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μια επιβλαβή αλληλεπίδραση και τελικά να καταλήξει να είναι ένας αρνητικός κύκλος για τον ύπνο τους».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Οι βλαβερές επιπτώσεις του ύπνου αμέσως μετά το φαγητό

Ο κακός ύπνος προκαλεί κολπική μαρμαρυγή την επόμενη μέρα

Οι βλαβερές επιπτώσεις του υπερβολικού καφέ μέσα στην ημέρα

Είναι o καφές με μανιτάρια μια νέα τάση;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Αναφυλαξία: Μια σοβαρή και δυνητικά απειλητική για τη ζωή αλλεργική αντίδραση

Αναφυλαξία: Η αναφυλαξία είναι μια σοβαρή και δυνητικά απειλητική για τη ζωή αλλεργική αντίδραση που μπορεί να συμβεί μέσα σε δευτερόλεπτα ή λεπτά από την έκθεση σε ένα αλλεργιογόνο.

Τα υπάρχοντα φάρμακα για την υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να αποτρέψουν την επιληψία, σύμφωνα με μελέτη

Ωστόσο, πρόσθεσε ο Meador, απαιτούνται τυχαιοποιημένες κλινικές δοκιμές για να αποδειχθεί η συσχέτιση μεταξύ των αναστολέων των υποδοχέων της αγγειοτενσίνη με τη μείωση του κινδύνου επιληψίας πριν αλλάξουν οι κατευθυντήριες γραμμές θεραπείας. Στην έρευνα συμμετείχαν και ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Μπράουν.

Μελέτη ψωρίασης δείχνει υψηλό επίπεδο συμπτωμάτων αρθρίτιδας

Ψωρίαση: Το ποσοστό του 25% επιβεβαιώνει τις υπάρχουσες γνώσεις ότι έως και το ένα τρίτο θα αναπτύξει ψωριασική αρθρίτιδα (ΨΑ), η οποία προκαλεί φλεγμονή και επώδυνες αρθρώσεις και τένοντες.

Επίδραση της υπέρτασης σε νεαρούς άνδρες και γυναίκες

Υπέρταση ηλικία: Η υπέρταση, ή η υψηλή αρτηριακή πίεση, επηρεάζει ολοένα και περισσότερο τους νέους άνδρες και τις γυναίκες, θέτοντας σημαντικούς κινδύνους για την υγεία που μπορεί να έχουν άμεσες και μακροπρόθεσμες συνέπειες.

Μικρορομπότ από φύκια παραδίδουν φάρμακα απευθείας σε καρκινικούς όγκους

Μετά από μια σειρά επιτυχημένων δοκιμών, η καινοτόμος αυτή θεραπεία θα δοκιμαστεί στη συνέχεια σε κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους. Εάν αποδειχθεί η αποτελεσματικότητα και η ασφάλειά της, θα μπορούσε να βοηθήσει στην καταπολέμηση του καρκίνου σε πρώιμο στάδιο και στην αποτροπή της εξάπλωσης ασθενειών.

Close Icon