Επιστημονικά Νέα

Μη Επεμβατική Μέθοδος Σάρωσης: Τεστ καρδιακού κινδύνου προσυμπτωματικού ελέγχου βαθμολογίας ασβεστίου

Μη Επεμβατική Μέθοδος Σάρωσης: Τεστ καρδιακού κινδύνου προσυμπτωματικού ελέγχου βαθμολογίας ασβεστίου

Η συζήτηση για το τεστ ασβεστίου ώθησε τον Esse να επαναξιολογήσει τη δική του πορεία θεραπείας. Αποφάσισε να ρωτήσει έναν γιατρό σχετικά με το τεστ και αυτό οδήγησε σε περαιτέρω αξιολόγηση, η οποία «ανέστρεψε ολόκληρη τη συζήτηση».

Μη Επεμβατική Μέθοδος Σάρωσης: Το τεστ καρδιακού κινδύνου είναι ένας μη επεμβατικός τρόπος προσδιορισμού πιθανής θεραπείας και θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την πρόληψη μελλοντικών καρδιακών προσβολών Μια οθόνη για καρδιακές παθήσεις είναι διαθέσιμη που μπορεί να καθορίσει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου ακόμη και πριν εμφανίσετε σημεία ή συμπτώματα, είπαν ειδικοί στον τομέα της υγείας στο Fox News. Σύμφωνα με την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία, (AHA), αυτή η εξέταση, γνωστή και ως εξέταση ασβεστίου της στεφανιαίας αρτηρίας (CAC), λαμβάνει εικόνες σάρωσης CAT των αιμοφόρων αγγείων που υποστηρίζουν τον καρδιακό μυ.

Το τεστ αναζητά τη συσσώρευση ασβεστοποιημένης πλάκας που μπορεί να επηρεάσει τη ροή του αίματος στην καρδιά.

Το ασβέστιο αποτελείται από χοληστερόλη, λίπη, ασβέστιο και άλλες ουσίες στο αίμα και είναι διαφορετικό από το ασβέστιο στα οστά, σύμφωνα με την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία AHA.

Η εξέταση περιλαμβάνει μια αξονική τομογραφία του θώρακα που διαρκεί περίπου δέκα λεπτά για να εκτελεστεί και στη συνέχεια μια βαθμολογία που αντιπροσωπεύει την ποσότητα της παρούσας πλάκας που αποδίδεται στον ασθενή.

Μια υψηλότερη βαθμολογία του τεστ CAC υποδηλώνει ότι μπορεί να διατρέχετε υψηλότερο κίνδυνο για μελλοντική καρδιακή προσβολή και να έχετε μεγαλύτερη πιθανότητα σημαντικής στένωσης στις στεφανιαίες αρτηρίες, σύμφωνα με ειδικούς υγείας στην κλινική του Κλίβελαντ.

Ανάλογα με τη βαθμολογία σας, ο γιατρός σας θα καθορίσει την κατάλληλη θεραπεία για εσάς που μπορεί να περιλαμβάνει φαρμακευτική αγωγή ή διαδικασία. Η δοκιμή ασβεστίου της στεφανιαίας αρτηρίας (CAC) λαμβάνει εικόνες σάρωσης CAT των αιμοφόρων αγγείων που υποστηρίζουν τον καρδιακό μυ.

Το τεστ αναζητά τη συσσώρευση ασβεστοποιημένης πλάκας που μπορεί να επηρεάσει τη ροή του αίματος στην καρδιά.

Το ασβέστιο αποτελείται από χοληστερόλη, λίπη, ασβέστιο και άλλες ουσίες στο αίμα και είναι διαφορετικό από το ασβέστιο στα οστά, σύμφωνα με την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία AHA.

Η δοκιμή ασβεστίου της στεφανιαίας αρτηρίας (CAC) λαμβάνει εικόνες σάρωσης CAT των αιμοφόρων αγγείων που υποστηρίζουν τον καρδιακό μυ.

Οι ειδικοί στον τομέα της υγείας είπαν ότι η βαθμολογία της δοκιμής ασβεστίου της στεφανιαίας αρτηρίας CAC μηδέν σημαίνει ότι δεν έχετε πλάκα στις αρτηρίες σας και διατρέχετε χαμηλό κίνδυνο για καρδιακή προσβολή. Η βαθμολογία από το ένα έως το 100 σχετίζεται με χαμηλό έως μεσαίο κίνδυνο καρδιακής προσβολής και ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει αλλαγές στον τρόπο ζωής και κάποια άλλη θεραπεία.

Οι βαθμολογίες που κυμαίνονται από το 101 έως το 300 υποδηλώνουν ότι μπορεί να έχετε πλάκα που εμποδίζει μια αρτηρία και η πιθανότητα καρδιακής προσβολής είναι μέτρια έως υψηλή, κάτι που συνήθως δικαιολογεί περαιτέρω αξιολόγηση και θεραπεία.

Οι βαθμολογίες πάνω από 300 υποδηλώνουν μεγάλη ποσότητα πλάκας και η πιθανότητα καρδιακής προσβολής είναι υψηλή.

Ο επαγγελματίας της υγειονομικής περίθαλψής σας πιθανότατα θα θέλει άμεσο έλεγχο παρακολούθησης και έναρξη θεραπείας σε αυτό το επίπεδο, σύμφωνα με ειδικούς στον τομέα της υγείας.

“Μια υψηλή βαθμολογία ασβεστίου συσχετίζεται αρκετά καλά με τη στεφανιαία νόσο. Δεν είναι επεμβατική και είναι μια καλή δοκιμασία προσυμπτωματικού ελέγχου και ευαίσθητη”, δήλωσε ο Δρ. Ismail El-Hamamsy, MD, PhD, καθηγητής καρδιαγγειακής χειρουργικής Randall B. Griepp και διευθυντής συστήματος χειρουργική αορτής στο νοσοκομείο Mount Sinai στη Νέα Υόρκη, είπε στο Fox News κατά τη διάρκεια συνέντευξης.

Ο γιατρός προειδοποίησε ότι η εξέταση της δοκιμής ασβεστίου της στεφανιαίας αρτηρίας CAC μπορεί να δημιουργήσει άγχος με πιθανότητα υπερβολικής διάγνωσης και πρόσθεσε:

“Θα υπάρξουν ψευδώς θετικά αποτελέσματα, αλλά πιέζετε περαιτέρω την έρευνα για να το αποκλείσετε”.

Ο Δρ El-Hamamsy είπε ότι τεστ όπως το stress test, το αγγειογράφημα, μεταξύ άλλων, χρησιμοποιούνται συχνά για τον αποκλεισμό της στεφανιαίας νόσου μετά από ορισμένες βαθμολογίες της δοκιμής ασβεστίου της στεφανιαίας αρτηρίας CAC που υποδεικνύουν ότι ένας ασθενής μπορεί να διατρέχει κίνδυνο για ασθένεια.

Ο καρδιαγγειακός χειρουργός είπε επίσης ότι τα άτομα πρέπει να γνωρίζουν τα συμπτώματα της στεφανιαίας νόσου. Αυτά περιλαμβάνουν πόνο στο στήθος, πόνο που ακτινοβολεί στον αυχένα, τη γνάθο και το αριστερό χέρι καθώς και δύσπνοια, αίσθημα παλμών και κόπωση.

Ο Mike Esse είναι 69 ετών και είπε στο Fox News ότι οι συζητήσεις σχετικά με τα διαθέσιμα τεστ προσυμπτωματικού ελέγχου, όπως το τεστ της δοκιμής ασβεστίου της στεφανιαίας αρτηρίας CAC, μπορούν να σώσουν μια ζωή.

Θα έπρεπε να ξέρει – μια συζήτηση που απέδωσε στη διάσωση της ίδιας του της ζωής.

Ο Έσε εξήγησε στο Fox News ότι κατά τη διάρκεια ενός γύρου γκολφ είπε στους φίλους του ότι έπαιρνε φάρμακα για καρδιακές παθήσεις και τελικά θα χρειαζόταν ένα στεντ λόγω «βουλωμένης αρτηρίας».

Τότε ήταν που ο συνεργάτης του Esse στο γκολφ του είπε για το πως μόλις έκανε μια δοκιμή βαθμολογίας ασβεστίου και ότι το τεστ παρουσίασε απόφραξη.

«Αυτό τον οδήγησε να πάρει ένα στεντ στην καρδιά του και ένιωσε καλύτερα μέσα σε λίγες μέρες», είπε ο Έσε στο Fox News.

Η συζήτηση για το τεστ ασβεστίου ώθησε τον Esse να επαναξιολογήσει τη δική του πορεία θεραπείας. Αποφάσισε να ρωτήσει έναν γιατρό σχετικά με το τεστ και αυτό οδήγησε σε περαιτέρω αξιολόγηση, η οποία «ανέστρεψε ολόκληρη τη συζήτηση».

Οι εξετάσεις αποκάλυψαν ότι ο Esse δεν χρειαζόταν ένα στεντ, αλλά μια χειρουργική επέμβαση τριπλής παράκαμψης λόγω τριών φραγμένων αρτηριών.

«Αυτή η συζήτηση για το τεστ βαθμολογίας ασβεστίου μου έσωσε τη ζωή», είπε ο Έσε στο Fox News. Σύμφωνα με την κλινική του Κλίβελαντ, ο γιατρός σας μπορεί να προτείνει μια εξέταση της δοκιμής ασβεστίου της στεφανιαίας αρτηρίας CAC εάν:

Έχετε οικογενειακό ιστορικό καρδιακών παθήσεων

Έχετε υψηλή χοληστερόλη, υψηλή αρτηριακή πίεση ή διαβήτη

Είστε υπέρβαροι και κάνετε καθιστικό τρόπο ζωής

Είστε μεσήλικες

Ιστορία του καπνίσματος

Οι ειδικοί στον τομέα της υγείας είπαν στο Fox News ότι είναι σημαντικό να μιλήσετε με το γιατρό σας για να δείτε εάν μια εξέταση της δοκιμής ασβεστίου της στεφανιαίας αρτηρίας CAC είναι κατάλληλη για εσάς. Οι ειδικοί λένε ότι δεν χρειάζεται να έχετε συμπτώματα για να κάνετε αυτή τη διαδικασία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Τεστ αίματος “δείκτης” πρόβλεψης για καρδιαγγειακά

Ενδιαφέρουσα μελέτη για τους καρδιακούς ασθενείς

Έγκαιρος εντοπισμός καρδιακών παθήσεων με τη διαδικασία σάρωσης ματιών

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Έρευνα διαπιστώνει ότι οι κλινικές δοκιμές για τον καρκίνο έχουν γίνει πιο ποικιλόμορφες τις τελευταίες δύο δεκαετίες

Ενώ η μελέτη δεν εξέτασε τους υποκείμενους παράγοντες που επηρέασαν τις παρατηρούμενες τάσεις, ο Farooq υπέθεσε ότι ο μεγαλύτερος αριθμός διαθέσιμων κλινικών δοκιμών πρώιμης φάσης, οι αλλαγές στα κριτήρια επιλεξιμότητας και η αύξηση του αριθμού των μικρών κέντρων που προσφέρουν κλινικές δοκιμές μπορεί να συνέβαλαν στην αύξηση της ποικιλομορφίας των συμμετεχόντων σε κλινικές δοκιμές τα τελευταία χρόνια.

Μπορεί το εγκεφαλικό επεισόδιο να προκληθεί από την ατμοσφαιρική ρύπανση;

Ρύπανση: Η μείωση της ρύπανσης από βιομηχανικές πηγές, τις μεταφορές και άλλους τομείς μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στη μείωση του κινδύνου εγκεφαλικού και άλλων προβλημάτων υγείας που σχετίζονται με την ατμοσφαιρική ρύπανση.

Tι να κάνετε αν ένα παιδί δαγκωθεί ή γρατσουνιστεί από σκύλο που έχει προσβληθεί από λύσσα;

Σκύλος λύσσα: Τα δαγκώματα και οι γρατσουνιές ζώων αντιπροσωπεύουν μια διαδεδομένη αιτία για επισκέψεις στα επείγοντα σε όλο τον κόσμο, με τα οικιακά κατοικίδια να είναι οι πιο συχνοί ένοχοι.

Ελάχιστα γνωστά συμπτώματα που εμφανίζονται τη νύχτα σε όσους πάσχουν από καρδιακά νοσήματα

Καρδιακή νόσος: Παρόλο που οι περισσότερες καρδιαγγειακές παθήσεις μπορούν να προληφθούν, οι θάνατοι και η αναπηρία λόγω καρδιαγγειακών νοσημάτων αυξάνονται σε όλο τον κόσμο.

Επιστήμονες ανέπτυξαν σκεύασμα για την απώλεια βάρους που ξεγελά τους μύες ώστε να νομίζουν ότι εργάζονται σκληρά

Η ίδια ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο της Φλόριντα, το Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον στο Σεντ Λούις και το Πανεπιστήμιο του Σεντ Λούις είχε δείξει προηγουμένως σε μια δοκιμή σε ποντίκια ότι το φάρμακό τους αύξησε την αντοχή των ποντικιών, τα οποία μπόρεσαν να τρέξουν για 70 % περισσότερο και 45 % μακρύτερα σε σύγκριση με εκείνα που έλαβαν εικονικό φάρμακο.