ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Καρδιακή προσβολή: Η οικονομική επισφάλεια μεταφράζεται σε μεγαλύτερη θνησιμότητα

Καρδιακή προσβολή: Η οικονομική επισφάλεια μεταφράζεται σε μεγαλύτερη θνησιμότητα

Καρδιακή προσβολή: Οι φτωχότεροι ασθενείς που επιβίωσαν της καρδιακής προσβολής είχαν το υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας από όλες τις αιτίες — 11,8%, σε σύγκριση με 10,4% για εκείνους που ανήκουν στην πιο εύπορη ομάδα, αποκαλύπτει νέα μελέτη.

Το εύρημα υπογραμμίζει την ανάγκη να κλείσει ένα χάσμα στην υγειονομική περίθαλψη που πλήττει σκληρά τα άτομα με χαμηλό εισόδημα, δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Δρ. Abdul Mannan Khan Minhas, νοσηλευτής στο Hattiesburg Clinic Hospital Care Service στο Μισισιπή. «Γίνεται πολλή δουλειά σε αυτόν τον τομέα, αλλά προφανώς, όπως έχει αποδειχθεί σε πολλαπλές μελέτες, πρέπει να γίνουν πολύ περισσότερα», είπε. Ο τύπος καρδιακής προσβολής που μελέτησε η ομάδα του είναι το έμφραγμα μυοκαρδίου ST-elevation, γνωστό και ως STEMI.

Το STEMI, το οποίο επηρεάζει κυρίως τους κάτω θαλάμους της καρδιάς, μπορεί να είναι πιο σοβαρό και επικίνδυνο από άλλους τύπους καρδιακών προσβολών. Για τη μελέτη, οι ερευνητές ανέλυσαν μια βάση δεδομένων ενηλίκων των ΗΠΑ που είχαν διαγνωστεί με STEMI μεταξύ 2016 και 2018, ταξινομώντας τους ασθενείς ανάλογα με τον ταχυδρομικό κώδικα για να υπολογίσουν το εισόδημα του νοικοκυριού. Δημιούργησαν επίσης μοντέλα που βοήθησαν στη σύγκριση των αποτελεσμάτων των ασθενών. Συνολικά, υπήρξαν 639.300 νοσηλείες STEMI — περίπου το 35% των ασθενών ανήκε στην κατηγορία με το χαμηλότερο εισόδημα. Περίπου το 19% ήταν στην πρώτη εισοδηματική ομάδα.

Οι φτωχότεροι ασθενείς είχαν το υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας από όλες τις αιτίες — 11,8%, σε σύγκριση με 10,4% για εκείνους που ανήκουν στην πιο εύπορη ομάδα, διαπίστωσε η μελέτη. Είχαν επίσης μεγαλύτερη παραμονή στο νοσοκομείο. Αλλά το ποσό των χρημάτων που δαπανήθηκαν για τη φροντίδα τους ήταν μικρότερο – περίπου 26.503 $ έναντι 30.540 $ που δαπανήθηκαν για την ομάδα με το υψηλότερο εισόδημα, ανέφεραν οι ερευνητές.

Αν και είχαν περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν, οι φτωχοί ασθενείς ήταν, κατά μέσο όρο, σχεδόν δύο χρόνια νεότεροι από τους εύπορους (63,5 έτη έναντι 65,7). Ήταν επίσης πιο πιθανό να είναι γυναίκες, Μαύροι, ισπανόφωνοι ή ιθαγενείς Αμερικανοί και να έχουν περισσότερες από μία ασθένειες ή καταστάσεις. Ταυτόχρονα, οι ασθενείς με χαμηλότερο εισόδημα ήταν λιγότερο πιθανό να έχουν ασφάλιση υγείας.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι οι κοινωνικοί παράγοντες έχουν μεγάλο αντίκτυπο στις εκβάσεις της νόσου. Η χαμηλότερη οικονομική κατάσταση έχει συνδεθεί με δεινότερα κλινικά αποτελέσματα για τις καρδιακές παθήσεις, καθώς και άλλες καταστάσεις υγείας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Προσαρμοσμένα μηνύματα σας υπενθυμίζουν τι να προσέξετε μετά από καρδιακή προσβολή

Η οικονομική πίεση μειώνει τις πιθανότητες επιβίωσης μετά από καρδιακή προσβολή

Ο δρόμος προς την ανάκαμψη ξεκινά από την καρδιακή αποκατάσταση

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Το λιώσιμο των πάγων της Αρκτικής θα μπορούσε να έχει γεωπολιτικές επιπτώσεις στη ναυτιλία

Ενώ οι διαδρομές θα μπορούσαν να σημαίνουν εξοικονόμηση χρόνου και χρημάτων για το διεθνές εμπόριο, σημαίνουν επίσης ότι το μεταβαλλόμενο κλίμα στην Αρκτική θα θέσει σε κίνδυνο πολλά είδη που ζουν σε θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν.

Σύνδρομο Marfan: Μια διαταραχή των συνδετικών ιστών του σώματος

Σύνδρομο Marfan: Το σύνδρομο Marfan είναι μια κληρονομική διαταραχή των συνδετικών ιστών του σώματος, μιας ομάδας ιστών που διατηρούν τη δομή του σώματος και υποστηρίζουν εσωτερικά όργανα και άλλους ιστούς.

Καρκίνος νεφρού: Nέες προοπτικές θεραπείας

Καρκίνος νεφρού: Ερευνητές στο Karolinska Institutet στη Σουηδία συνδέουν την αντίσταση στη θεραπεία σε μια θανατηφόρα μορφή καρκίνου του νεφρού με τη χαμηλή περιεκτικότητα σε μιτοχόνδρια στο κύτταρο. Όταν αύξησαν το μιτοχονδριακό περιεχόμενο με έναν αναστολέα, τα καρκινικά κύτταρα ανταποκρίθηκαν στη θεραπεία. Τα ευρήματά τους, τα οποία δημοσιεύονται στο Nature Metabolism, προσφέρουν ελπίδα για πιο στοχευμένα φάρμακα για τον καρκίνο.

Καρκίνος παγκρέατος: Ανακαλύφθηκε μοριακός διακόπτης που πυροδοτεί τη μετάσταση

Καρκίνος παγκρέατος: Ερευνητές στο HICCC στο NewYork-Presbyterian/Columbia University ανακάλυψαν μια πρωτεΐνη της οποίας το επίπεδο έκφρασης λειτουργεί ως μοριακός διακόπτης μεταξύ της πρωτοπαθούς ανάπτυξης καρκίνου και της μεταστατικής διάδοσης στα κύτταρα.