ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Καρδιακή προσβολή: Η οικονομική επισφάλεια μεταφράζεται σε μεγαλύτερη θνησιμότητα

Καρδιακή προσβολή: Η οικονομική επισφάλεια μεταφράζεται σε μεγαλύτερη θνησιμότητα

Καρδιακή προσβολή: Οι φτωχότεροι ασθενείς που επιβίωσαν της καρδιακής προσβολής είχαν το υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας από όλες τις αιτίες — 11,8%, σε σύγκριση με 10,4% για εκείνους που ανήκουν στην πιο εύπορη ομάδα, αποκαλύπτει νέα μελέτη.

Το εύρημα υπογραμμίζει την ανάγκη να κλείσει ένα χάσμα στην υγειονομική περίθαλψη που πλήττει σκληρά τα άτομα με χαμηλό εισόδημα, δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Δρ. Abdul Mannan Khan Minhas, νοσηλευτής στο Hattiesburg Clinic Hospital Care Service στο Μισισιπή. «Γίνεται πολλή δουλειά σε αυτόν τον τομέα, αλλά προφανώς, όπως έχει αποδειχθεί σε πολλαπλές μελέτες, πρέπει να γίνουν πολύ περισσότερα», είπε. Ο τύπος καρδιακής προσβολής που μελέτησε η ομάδα του είναι το έμφραγμα μυοκαρδίου ST-elevation, γνωστό και ως STEMI.

Το STEMI, το οποίο επηρεάζει κυρίως τους κάτω θαλάμους της καρδιάς, μπορεί να είναι πιο σοβαρό και επικίνδυνο από άλλους τύπους καρδιακών προσβολών. Για τη μελέτη, οι ερευνητές ανέλυσαν μια βάση δεδομένων ενηλίκων των ΗΠΑ που είχαν διαγνωστεί με STEMI μεταξύ 2016 και 2018, ταξινομώντας τους ασθενείς ανάλογα με τον ταχυδρομικό κώδικα για να υπολογίσουν το εισόδημα του νοικοκυριού. Δημιούργησαν επίσης μοντέλα που βοήθησαν στη σύγκριση των αποτελεσμάτων των ασθενών. Συνολικά, υπήρξαν 639.300 νοσηλείες STEMI — περίπου το 35% των ασθενών ανήκε στην κατηγορία με το χαμηλότερο εισόδημα. Περίπου το 19% ήταν στην πρώτη εισοδηματική ομάδα.

Οι φτωχότεροι ασθενείς είχαν το υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας από όλες τις αιτίες — 11,8%, σε σύγκριση με 10,4% για εκείνους που ανήκουν στην πιο εύπορη ομάδα, διαπίστωσε η μελέτη. Είχαν επίσης μεγαλύτερη παραμονή στο νοσοκομείο. Αλλά το ποσό των χρημάτων που δαπανήθηκαν για τη φροντίδα τους ήταν μικρότερο – περίπου 26.503 $ έναντι 30.540 $ που δαπανήθηκαν για την ομάδα με το υψηλότερο εισόδημα, ανέφεραν οι ερευνητές.

Αν και είχαν περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν, οι φτωχοί ασθενείς ήταν, κατά μέσο όρο, σχεδόν δύο χρόνια νεότεροι από τους εύπορους (63,5 έτη έναντι 65,7). Ήταν επίσης πιο πιθανό να είναι γυναίκες, Μαύροι, ισπανόφωνοι ή ιθαγενείς Αμερικανοί και να έχουν περισσότερες από μία ασθένειες ή καταστάσεις. Ταυτόχρονα, οι ασθενείς με χαμηλότερο εισόδημα ήταν λιγότερο πιθανό να έχουν ασφάλιση υγείας.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι οι κοινωνικοί παράγοντες έχουν μεγάλο αντίκτυπο στις εκβάσεις της νόσου. Η χαμηλότερη οικονομική κατάσταση έχει συνδεθεί με δεινότερα κλινικά αποτελέσματα για τις καρδιακές παθήσεις, καθώς και άλλες καταστάσεις υγείας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Προσαρμοσμένα μηνύματα σας υπενθυμίζουν τι να προσέξετε μετά από καρδιακή προσβολή

Η οικονομική πίεση μειώνει τις πιθανότητες επιβίωσης μετά από καρδιακή προσβολή

Ο δρόμος προς την ανάκαμψη ξεκινά από την καρδιακή αποκατάσταση

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πόσο σοβαρή είναι η νόσηση με τον ιό Coxsackie;

Κοξάκι: Ενώ οι λοιμώξεις από τον ιό Coxsackie είναι συχνά ήπιες και αυτοπεριοριζόμενες, μερικές φορές μπορεί να οδηγήσουν σε πιο σοβαρές επιπλοκές, ιδιαίτερα όταν επηρεάζουν την καρδιά.

Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών - Κατανοώντας τις επιπτώσεις στην υγεία των γυναικών

Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών: Η κατανόηση των επιπτώσεών του σε διάφορους τομείς, όπως ο μεταβολισμός, η ψυχική υγεία και ο καρδιαγγειακός κίνδυνος, είναι κρίσιμη για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των γυναικών.