Επιστημονικά Νέα

Μεταμόσχευση: Οι δωρητές που είχαν COVID είναι ασφαλείς για μεταμόσχευση καρδιάς

Μεταμόσχευση: Οι δωρητές που είχαν COVID είναι ασφαλείς για μεταμόσχευση καρδιάς

Μεταμόσχευση: Ένα άτομο με καρδιακή ανεπάρκεια που έχει απόλυτη ανάγκη από μια νέα καρδιά μπορεί να αντιμετώπισε καθυστερήσεις να αποκτήσει κατά τη διάρκεια της πανδημίας, όταν πιθανοί δότες βρέθηκαν θετικοί στον COVID-19.

Ένα άτομο με καρδιακή ανεπάρκεια που έχει απόλυτη ανάγκη από μια νέα καρδιά μπορεί να αντιμετώπισε καθυστερήσεις να αποκτήσει κατά τη διάρκεια της πανδημίας, όταν πιθανοί δότες βρέθηκαν θετικοί στον COVID-19. Καθώς ορισμένα κέντρα άρχισαν να δέχονται αυτές τις καρδιές για μεταμόσχευση ούτως ή άλλως, τα δεδομένα από μια νέα μελέτη δείχνουν ότι οι καρδιές από θετικούς δότες COVID-19 μπορεί να είναι εξίσου ασφαλείς για μεταμόσχευση με αυτές από κάποιον χωρίς τον ιό.

Μεταμόσχευση καρδιάς

«Αυτά τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι μπορεί να είμαστε σε θέση να είμαστε πιο επιθετικοί όσον αφορά την αποδοχή δοτών που είναι θετικοί στον COVID-19 όταν οι ασθενείς έχουν απόλυτη ανάγκη από ένα όργανο για μεταμόσχευση καρδιάς», δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης Samuel Kim, τριτοετής φοιτητής ιατρικής στο την Ιατρική Σχολή David Geffen στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, Λος Άντζελες.

Η μελέτη, που θα παρουσιαστεί στην ετήσια συνάντηση της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας στις 5-7 Νοεμβρίου στο Σικάγο, εξέτασε τις περιπτώσεις ληπτών μοσχευμάτων τις πρώτες 30 ημέρες μετά την επέμβαση χρησιμοποιώντας τη βάση δεδομένων United Network for Organ Sharing.

Η βάση δεδομένων περιελάμβανε πληροφορίες για όλες τις μεταμοσχεύσεις καρδιάς ενηλίκων στις Ηνωμένες Πολιτείες από τον Φεβρουάριο του 2021 έως τον Μάρτιο του 2022. Μεταξύ των συνολικών 3.289 δωρεών καρδιάς, υπήρχαν 84 από δότες θετικούς στον COVID. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι και οι δύο ομάδες λήπτες οργάνων δωρητών είχαν παρόμοια ποσοστά θανάτου στο νοσοκομείο και στις 30 ημέρες μετά τη μεταμόσχευση. Είχαν επίσης παρόμοια ποσοστά επιπλοκών. Αυτό περιελάμβανε επιπλοκές στους πνεύμονες ή απόρριψη οργάνου.

Για ασθενείς με καρδιές από άτομα που δεν είχαν μολυνθεί από τον COVID-19, η μέση παραμονή στο νοσοκομείο ήταν 17 ημέρες. Ήταν 15 ημέρες για όσους έλαβαν καρδιά από δότη θετικό στον COVID. Απόρριψη οργάνου σημειώθηκε στο 2,4% των ληπτών από δότες θετικούς στον COVID-19. Συνέβη στο 1% των άλλων. Περίπου το 97% όσων έλαβαν καρδιές από δότες χωρίς τον ιό επέζησαν, όπως και το 96,1% όσων έλαβαν καρδιές από άτομα με τον ιό. Κανένας από τους τέσσερις ασθενείς που πέθαναν αφού έλαβαν καρδιά από δότη θετικό στον COVID-19 δεν πέθανε από αναπνευστικά αίτια ή λοιμώξεις, διαπίστωσε η μελέτη.

Οι ερευνητές εξέφρασαν έκπληξη για τα αποτελέσματα. «Συγκεκριμένα, πιστεύαμε ότι ο θάνατος από αναπνευστικά ή αίτια που σχετίζονται με τους πνεύμονες θα ήταν πρόβλημα μεταξύ των παραληπτών που λάμβαναν καρδιές δωρητών με COVID-19», δήλωσε η Κιμ σε δελτίο τύπου του καρδιακού συλλόγου. «Ωστόσο, δεν βρήκαμε τέτοιες διαφορές και στην πραγματικότητα, αυτή η μελέτη προσφέρει πρώιμες ενδείξεις ότι οι καρδιές δότη που είναι θετικές στον COVID-19 μπορεί να είναι εξίσου ασφαλείς με τις καρδιές χωρίς COVID-19 για μεταμόσχευση καρδιάς».

Οι κατευθυντήριες οδηγίες της American Heart Association/American College of Cardiology/Heart Failure Society of America του 2022 για τη διαχείριση της καρδιακής ανεπάρκειας συνιστούν μεταμόσχευση καρδιάς για άτομα που προχωρούν σε προχωρημένη (στάδιο Δ) καρδιακή ανεπάρκεια. Μέχρι να φτάσουν στο στάδιο Δ, οι άνθρωποι έχουν δύσπνοια, κόπωση και πρήξιμο που παρεμβαίνουν στην καθημερινή ζωή. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε επαναλαμβανόμενες νοσηλεύσεις. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, 3.658 άτομα έλαβαν καρδιές το 2020, από 1.676 το 1988, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία για τις καρδιακές παθήσεις και το εγκεφαλικό επεισόδιο της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας – 2022.

Περισσότεροι από 3.400 Αμερικανοί περιμένουν αυτή τη στιγμή μια καρδιά. “Παρά την αυξημένη ανάγκη για αυτήν την επέμβαση, υπάρχει συνεχής έλλειψη διαθέσιμων οργάνων δωρητών για άτομα που χρειάζονται μεταμόσχευση. Η πανδημία COVID-19 χειροτέρευσε τα πράγματα με αυξημένο ποσοστό δοτών που βγαίνουν θετικοί στον COVID-19, κάτι που γενικά καθιστά το δότες ακατάλληλοι για μεταμόσχευση», είπε η Κιμ. «Ωστόσο, αρκετά ακαδημαϊκά κέντρα άρχισαν να χρησιμοποιούν καρδιές δότη θετικών για τον COVID-19 για μεταμόσχευση καρδιάς τους τελευταίους μήνες και έχουν αναφέρει καλά αποτελέσματα».

Ωστόσο, το μέγεθος της μελέτης ήταν μικρό. Απαιτούνται μακροπρόθεσμες μελέτες για να αξιολογηθεί ο τρόπος με τον οποίο οι ασθενείς που λαμβάνουν καρδιές από δότες θετικούς στον COVID-19 τα πηγαίνουν πέρα ​​από 30 ημέρες μετά την επέμβαση, δήλωσαν οι ερευνητές.

«Αυτά τα ευρήματα παρέχουν ενδείξεις ότι τα αποτελέσματα ήταν παρόμοια στις 30 ημέρες μετά τη μεταμόσχευση μεταξύ ασθενών που έλαβαν καρδιές δότη θετικές στον COVID-19, επομένως οι πιθανοί κίνδυνοι φαίνεται να είναι χαμηλότεροι από τον αναμενόμενο», δήλωσε ο Δρ Έλντριν Λιούις, μια προχωρημένη καρδιακή ανεπάρκεια. και ειδικός στη μεταμόσχευση καρδιάς, ο Simon H. Stertzer M.D. Καθηγητής Καρδιαγγειακής Ιατρικής και πρόεδρος του τμήματος καρδιαγγειακής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Stanford στην Καλιφόρνια.

«Με τη σειρά του, αυτό μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση των ελλείψεων σε καρδιές δότη για μεταμόσχευση και στη μείωση του χρόνου αναμονής, καθώς οι άνθρωποι συχνά αρρωσταίνουν καθώς εξελίσσεται η καρδιακή ανεπάρκεια περιμένοντας να γίνει διαθέσιμη μια καρδιά δότη», δήλωσε ο Lewis στην ανακοίνωση. Τα ευρήματα που παρουσιάζονται σε ιατρικές συναντήσεις θεωρούνται προκαταρκτικά έως ότου δημοσιευτούν σε περιοδικό με κριτές.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η μεταμόσχευση ήπατος είναι απολύτως ασφαλής σύμφωνα με μελέτη

Οι τροφικές αλλεργίες μπορούν να αποτελέσουν παρελθόν στοχεύοντας το μικροβίωμα

O ΕΟΔΥ επιβεβαίωσε τον πρώτο θάνατο παιδιού με οξεία ηπατίτιδα στη χώρα

ΗΠΑΡΧΩ: Ο θάνατος της μεταμοσχευτικής διαδικασίας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς οι καθημερινές εργασίες επεκτείνουν την ζωή;

Προσδόκιμο ζωής: Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι τέτοιες σύντομες περίοδοι δραστηριότητας μπορούν να μειώσουν σημαντικά τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής, εγκεφαλικού επεισοδίου και πρόωρου θανάτου.

Μπορεί το άσθμα να εμφανιστεί στην 3η ηλικία;

Άσθμα: Το άσθμα σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας είναι μια διαχειρίσιμη κατάσταση και με την κατάλληλη φροντίδα, πολλά ηλικιωμένα άτομα με άσθμα μπορούν να ζήσουν ενεργή και ικανοποιητική ζωή.

Γιατί ο καρκίνος των όρχεων είναι ασθένεια που επηρεάζει περισσότερο νεαρούς άνδρες;

Καρκίνος όρχεις: Όταν ακούτε τις λέξεις "καρκίνος των όρχεων", πρέπει να γνωρίζετε δύο σημαντικές πτυχές: Η πρώτη, ο καρκίνος των όρχεων είναι σε μεγάλο βαθμό η νόσος ενός νεαρού άνδρα, με μέση ηλικία μόλις τα 33 κατά τη διάγνωση.

Πώς η γέννηση ενός παιδιού μπορεί να προκαλέσει ιατρικό χρέος;

Γέννηση παιδιού: Η έρευνα δείχνει ότι τα άτομα που ζουν στις γειτονιές με το χαμηλότερο εισόδημα, επτά έως 12 μήνες μετά τον τοκετό, αντιμετωπίζουν τη μεγαλύτερη πιθανότητα συσσώρευσης ιατρικού χρέους.

Το παιχνίδι στην πρώιμη παιδική ηλικία βοηθά στην οικοδόμηση ενός καλύτερου εγκεφάλου

Το βιβλίο "Ο Εγκέφαλος που Αγαπά να Παίζει" χρησιμεύει ως μια προσβάσιμη επισκόπηση της βαθιάς επιρροής του παιχνιδιού στην ανάπτυξη του εγκεφάλου των παιδιών. Αυτό το επίκαιρο και προβληματικό βιβλίο προσφέρει πληθώρα γνώσεων και πρακτικών γνώσεων που θα ωφελήσουν τους επαγγελματίες, τους ερευνητές, τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς και οποιονδήποτε επενδύει στην ευημερία των παιδιών.