Επιστημονικά Νέα

Μελέτη ΝΙΗ: Αξιολόγηση του εμβολίου COVID-19 σε έγκυες μετά τον τοκετό

Μελέτη ΝΙΗ: Αξιολόγηση του εμβολίου COVID-19 σε έγκυες μετά τον τοκετό

Οι έγκυες διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο σοβαρής ασθένειας από την COVID-19 σε σύγκριση με τις μη έγκυες και σε αυξημένο κίνδυνο πρόωρου τοκετού ή άλλων κακών αποτελεσμάτων εγκυμοσύνης.

 

Μελέτη ΝΙΗ: Η μελέτη MOMI-VAX θα αξιολογήσει επίσης τη μεταφορά αντισωμάτων που προκαλούνται από εμβόλιο μέσω του μητρικού γάλακτος. Τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας ξεκίνησαν μια νέα μελέτη παρατήρησης για την αξιολόγηση των ανοσολογικών αντιδράσεων που δημιουργούνται από εμβόλια COVID-19 σε έγκυες και μετά τον τοκετό γυναίκες. Η μελέτη, που ονομάστηκε MOMI-VAX, θα αξιολογήσει επίσης την ασφάλεια του εμβολίου και τη μεταφορά αντισωμάτων που προκαλούνται από εμβόλιο μέσω του μητρικού γάλακτος. “Δεκάδες χιλιάδες έγκυες και θηλάζουσες γυναίκες στις Ηνωμένες Πολιτείες επέλεξαν να λάβουν τα εμβόλια COVID-19 που διατίθενται κατόπιν άδειας έκτακτης ανάγκης”, δήλωσε ο Δρ Anthony Fauci, διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργίας και Λοιμωδών Νοσημάτων (NIAD), το οποίο χρηματοδοτεί τη μελέτη, είπε σε δελτίο τύπου.

“Ωστόσο, δεν έχουμε ισχυρά, πιθανά κλινικά δεδομένα σχετικά με τον εμβολιασμό σε αυτούς τους πληθυσμούς.

Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης θα καλύψουν τα κενά στις γνώσεις μας και θα βοηθήσουν στην ενημέρωση των συστάσεων της πολιτικής και της προσωπικής λήψης αποφάσεων σχετικά με τον εμβολιασμό COVID-19 κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και κατά τον τοκετό. “Η μελέτη θα εγγράψει έως και 750 εγκύους και 250 άτομα μετά τον τοκετό που βρίσκονται εντός δύο μηνών από τον τοκετό και έχουν λάβει ή θα λάβουν εμβόλιο COVID-19. Τα βρέφη θα εγγραφούν επίσης στη μελέτη.Οι ερευνητές θα παρακολουθήσουν τα ζευγάρια μέχρι τον πρώτο χρόνο μετά τον τοκετό και θα αναλύσουν τα δείγματα αίματος που συλλέγονται τακτικά για να εκτιμήσουν την ανάπτυξη και τη διάρκεια των αντισωμάτων που προκαλούνται από εμβόλιο.Οι μητέρες θα έχουν επίσης την επιλογή να υποβάλλουν δείγματα μητρικού γάλακτος σε δύο εβδομάδες, δύο μήνες, έξι μήνες και 12 μήνες μετά τον τοκετό για να αξιολογήσουν τα αντισώματα του μητρικού γάλακτος.

Προηγούμενες μελέτες έχουν βρει ενδείξεις μεταφοράς αντισωμάτων μέσω του πλακούντα μετά τον εμβολιασμό, καθώς και μέσω του μητρικού γάλακτος, αλλά η εργασία συνεχίζεται.

Τα δεδομένα που κυκλοφόρησαν πρόσφατα από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) διαπίστωσαν ότι οι έγκυες γυναίκες εμβολιάζονται με χαμηλότερα ποσοστά από τις μη έγκυες, ιδιαίτερα τους νεότερους πληθυσμούς.Από 136.000 έγκυες γυναίκες που εντοπίστηκαν στα δεδομένα, μόλις το 11,1% είχε ολοκληρώσει τον εμβολιασμό.Οι έγκυες διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο σοβαρής ασθένειας από την COVID-19 σε σύγκριση με τις μη έγκυες και σε αυξημένο κίνδυνο πρόωρου τοκετού ή άλλων κακών αποτελεσμάτων εγκυμοσύνης.Όταν τα εμβόλια COVID-19 έλαβαν άδεια χρήσης έκτακτης ανάγκης από τη FDA, η ομάδα σημείωσε ότι δεν συμπεριλήφθηκαν αρκετά δεδομένα σε κλινικές δοκιμές σε έγκυες γυναίκες.Επί του παρόντος, τα CDC συμβουλεύουν ότι οι έγκυες μπορούν να λάβουν εμβόλιο COVID-19.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Παραπλανητικές οι φήμες σχετικά με το εμβόλιο COVID-19 και τη γονιμότητα

Έγκυες και θηλάζουσες : Όσες έχουν κάνει το εμβόλιο είναι ασφαλείς απέναντι στον κορωνοϊό

Δεν βλάπτεται ο πλακούς από τον εμβολιασμό covid-19 της εγκύου σύμφωνα με μελέτη

Εμβολιασμός COVID-19 σε εγκύους και θηλάζουσες γυναίκες

Αλλαγή στάσης του ΠΟΥ για την προστασία των εγκύων από τη νόσο covid-19

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Κορωνοϊός ΗΠΑ: Η πλειονότητα των ηλικιωμένων που πέθαναν από Covid-19 δε ζούσαν σε γηροκομεία

Κορωνοϊός ΗΠΑ: Αν και οι θάνατοι σε οίκους ευγηρίας έλαβαν πέρυσι τεράστια προσοχή, από μελέτες προκύπτει ότι η πλειονότητα των ηλικιωμένων που πέθαναν από την covid δεν ζούσαν σε ιδρύματα.

ΕΚΠΑ: Ο χρόνος αποβολής του SARS-CoV-2 σε ασθενείς με COVID-19

ΕΚΠΑ: Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Γιάννης Ντάνασης, Πάνος Μαλανδράκης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα νεότερα δεδομένα από τη σχετική μετα-ανάλυση των D. Yan και συνεργατών (Front Public Health. 2021 Mar 19;9:652842.).

Οι έφηβες αναφέρουν μεγαλύτερη ψυχική δυσφορία εξαιτίας της πανδημίας από τους εφήβους

Κορωνοϊός: Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα αποτελέσματα της μελέτης που δεικνύουν ότι οι έφηβες βιώνουν μεγαλύτερο αντίκτυπο στην ψυχική τους υγεία εξαιτίας των αλλαγών που έχει επιφέρει η Covid πανδημία παγκόσμια, θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη από τους γονείς, φροντιστές, αλλά και τους επαγγελματίες υγείας.

ΕΚΠΑ: Χυμική και κυτταρική ανοσία έναντι SARS-CoV-2 μετά από εμβολιασμό σε ασθενείς με μεταμόσχευση νεφρού και αιμοκαθαιρόμενους ασθενείς

ΕΚΠΑ: Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Γιάννης Ντάνασης, Πάνος Μαλανδράκης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα αποτελέσματα πρόσφατης μελέτης που δημοσιεύτηκε στο έγκριτο περιοδικό "The Lancet Regional Health".

Σπάνια τα μακροχρόνια συμπτώματα Covid-19 στα παιδιά σύμφωνα με νέα μελέτη

Κορωνοϊος Παιδιά: Κατά μέσο όρο, τα μεγαλύτερα παιδιά ήταν συνήθως άρρωστα για λίγο περισσότερο από τα παιδιά του δημοτικού, με τα παιδιά ηλικίας μεταξύ 12 και 17 να χρειάζονται μια εβδομάδα για να αναρρώσουν, ενώ για τα μικρότερα παιδιά η ασθένεια κράτησε πέντε ημέρες.

Η υψηλή κατανάλωση καφέ σχετίζεται με κίνδυνο εγκεφαλικών παθήσεων όπως η άνοια και το εγκεφαλικό

Καφές: Η κατανάλωση περισσότερων από έξι φλιτζανιών καφέ την ημέρα μπορεί να σας θέσει σε κίνδυνο εγκεφαλικών παθήσεων όπως η άνοια και το εγκεφαλικό.

Συνδυασμός αεορόβιας άσκησης & θερμιδικής μείωσης για απώλεια βάρους & καρδιαγγειακή υγεία

Αθλητισμός: Η μείωση της πρόσληψης θερμίδων κατά περίπου 250 θερμίδες την ημέρα μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική απώλεια βάρους και να βελτιώσει την αγγειακή υγεία σε ηλικιωμένους με παχυσαρκία.

Πλανήτες : H αστεροσεισμολογία καθορίζει την ηλικία τους

Πλανήτες : Ένα αστέρι που μοιάζει με τον ήλιο και χρονολογείται από την αυγή του Γαλαξία, ανακαλύφθηκε από μια διεθνή ομάδα αστρονόμων. Με ηλικία 11,2 δισεκατομμυρίων ετών, είναι το παλαιότερο αστέρι με πλανήτες μεγέθους Γης που βρέθηκαν ποτέ και αποδεικνύει ότι τέτοιοι πλανήτες σχηματίστηκαν σε όλη την ιστορία του Σύμπαντος.