Επιστημονικά Νέα

Μελέτη: Η μεταμόσχευση ήπατος είναι απολύτως ασφαλής σύμφωνα με μελέτη

Μελέτη: Η μεταμόσχευση ήπατος είναι απολύτως ασφαλής σύμφωνα με μελέτη

Μελέτη: Η μεταμόσχευση ζωντανού δότη έχει τη δυνατότητα να σώσει πολλές από αυτές τις ζωές, ωστόσο παραμένει ανεπαρκώς χρησιμοποιούμενη στις Ηνωμένες Πολιτείες.

ADMAN

Χιλιάδες άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο περιμένοντας για μεταμόσχευση ήπατος. Η μεταμόσχευση ζωντανού δότη έχει τη δυνατότητα να σώσει πολλές από αυτές τις ζωές, ωστόσο παραμένει ανεπαρκώς χρησιμοποιούμενη στις Ηνωμένες Πολιτείες. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, ένα τμήμα του ήπατος ενός δότη αφαιρείται και μεταμοσχεύεται σε άτομο με ηπατική νόσο. Το εναπομείναν ήπαρ του δότη επιστρέφει στο κανονικό του μέγεθος και χωρητικότητα μέσα σε λίγους μήνες. Αυτές οι μεταμοσχεύσεις δεν έχουν απογειωθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες με τον ίδιο τρόπο που έχουν στην Ασία και σε άλλες ανατολικές χώρες, αλλά ίσως είναι καιρός να αυξηθεί η χρήση τους, υποστηρίζει μια μελέτη που δημοσιεύτηκε διαδικτυακά στις 25 Σεπτεμβρίου στο Journal of Hepatology.

Μεταμόσχευση ύπατος

Έδειξε ότι οι άνθρωποι που υποβάλλονται σε μεταμοσχεύσεις ήπατος από ζωντανούς δότη το κάνουν εξίσου καλά με τους ανθρώπους που λαμβάνουν ιστό από νεκρούς δότες. «Η μεταμόσχευση ήπατος από ζωντανό δότη είναι μια βιώσιμη επιλογή για κάθε είδους ασθενείς, εάν έχουν διαθέσιμο δότη», δήλωσε ο Δρ David Klassen, επικεφαλής ιατρός στο United Network for Organ Sharing (UNOS) στο Richmond, Va. Περισσότερα από 11.000 άτομα βρίσκονται στη λίστα αναμονής για συκώτια τώρα.

Το 2021, πραγματοποιήθηκαν 9.236 μεταμοσχεύσεις ήπατος: 8.667 από νεκρούς δότες και 569 από ζώντες δότες, είπε ο Klassen, ο οποίος δεν συμμετείχε στη νέα μελέτη. «Είναι θέμα προσφοράς και ζήτησης», είπε. Για τη μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν πόσο καλά τα πήγαν οι άνθρωποι μετά από σχεδόν 3.000 μεταμοσχεύσεις ήπατος από ζωντανούς δότη στις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Καναδά και το Ηνωμένο Βασίλειο και η μακροπρόθεσμη επιβίωση ήταν «εξαιρετική». Στις Ηνωμένες Πολιτείες, τα ποσοστά επιβίωσης ενός, πέντε και 10 ετών ήταν σχεδόν 93%, 83% και 70%, αντίστοιχα.

Υπάρχει μια μεγάλη δεξαμενή πιθανών υποψηφίων για μεταμοσχεύσεις ήπατος από ζωντανούς δότη. «Οι περισσότεροι λήπτες που είναι επιλέξιμοι για μεταμόσχευση ήπατος από νεκρό δότη θα είναι υποψήφιοι για μεταμόσχευση ήπατος από ζώντα δότη», δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης Δρ Mark Cattral, χειρουργικός διευθυντής του Προγράμματος Μεταμόσχευσης Ήπατος από Ζωντανούς Δότες στο Γενικό Νοσοκομείο του Τορόντο στον Καναδά. Οι δότες πρέπει να είναι ηλικίας 18 έως 60 ετών, υγιείς και ικανοί να παρέχουν ενημερωμένη συγκατάθεση, είπε. «Όλοι οι δωρητές υποβάλλονται σε εκτενή αξιολόγηση και γενικά, περίπου το ένα τρίτο κρίνεται κατάλληλο για να προχωρήσουν», είπε η Cattral.

Σε αντίθεση με άλλα όργανα, το ήπαρ έχει τη δυνατότητα να αναγεννηθεί. «Το συκώτι αναπτύσσεται τόσο στον λήπτη όσο και στον δότη», είπε. Ο Cattral είπε ότι υπάρχουν λόγοι για τους οποίους οι μεταμοσχεύσεις ήπατος από ζωντανούς δότη έχουν καθυστερήσει στις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Καναδά και το Ηνωμένο Βασίλειο. «Η μεταμόσχευση ήπατος από ζωντανό δότη απαιτεί μια αφοσιωμένη και αφοσιωμένη διεπιστημονική ομάδα και τεχνογνωσία σε προηγμένες… χειρουργικές τεχνικές», είπε. «Αυτές οι απαιτήσεις δεν ικανοποιούνται εύκολα σε πολλά προγράμματα μεταμόσχευσης ήπατος».

Οι μεταμοσχεύσεις ήπατος από ζωντανό δότη εγκυμονούν κάποιους κινδύνους για τον δότη. Αυτά σχετίζονται σε μεγάλο βαθμό με τη χειρουργική επέμβαση, συμπεριλαμβανομένων λοιμώξεων, θρόμβων αίματος, αιμορραγίας, διαρροής χολής στην κοιλιά που προκαλεί έντονο πόνο και σπάνια θάνατο. Η απόρριψη οργάνου είναι ένας γνωστός κίνδυνος για όλες τις μεταμοσχεύσεις, γι’ αυτό και οι λήπτες λαμβάνουν φάρμακα για το υπόλοιπο της ζωής τους για να βεβαιωθούν ότι το σώμα τους αποδέχεται το νέο όργανο ή τμήμα του οργάνου. «Ο κίνδυνος απόρριψης είναι παρόμοιος στους αποθανόντες και στους λήπτες από ζώντες δότες», είπε η Cattral.

Υπάρχει μια μέτρια αλλά σταθερή αύξηση στις μεταμοσχεύσεις ήπατος από ζώντες δότη στις Ηνωμένες Πολιτείες. Πενήντα έξι μεταμοσχευτικά κέντρα έχουν πραγματοποιήσει τουλάχιστον μία μεταμόσχευση ήπατος από ζώντα δότη, με την πλειοψηφία να γίνεται σε πέντε μεταμοσχευτικά κέντρα. Το Πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ κάνει τα περισσότερα. «Είναι σημαντικό οι ασθενείς να γνωρίζουν τη μεταμόσχευση ήπατος από ζωντανό δότη και, εάν ενδιαφέρονται, θα πρέπει να επικοινωνήσουν με προγράμματα που έχουν ισχυρό ιστορικό επιτυχίας», είπε η Cattral. Ο Δρ Shane Ottman, χειρουργικός διευθυντής μεταμόσχευσης ήπατος στο Johns Hopkins Medicine στη Βαλτιμόρη, εξέτασε τα ευρήματα. «Εφόσον οι άνθρωποι πεθαίνουν στις λίστες αναμονής, υπάρχει ρόλος η μεταμόσχευση ήπατος από ζωντανούς δότη», είπε.

Ωστόσο, δεν μπορούν όλοι να δωρίσουν ή να λάβουν ένα μέρος του ήπατος. «Μερικοί άνθρωποι είναι πολύ άρρωστοι και ένας δωρητής δεν μπορεί να κάνει δωρεά εάν δεν έχει ένα αρκετά μεγάλο κομμάτι συκωτιού για τον παραλήπτη με βάση την ανατομία και το μέγεθος», εξήγησε ο Ottman. «Χρειάζονται περίπου δύο με τρεις εβδομάδες λειτουργικά για να ανακάμψει, αλλά ανατομικά, χρειάζεται λίγο περισσότερος χρόνος για να αναγεννηθεί το ήπαρ», πρόσθεσε. Οι δότες είναι συνήθως αγαπημένα πρόσωπα, αλλά μερικές φορές οι άνθρωποι δωρίζουν ένα όργανο χωρίς να επισυνάπτεται το όνομα του παραλήπτη. Εάν σκέφτεστε να δωρίσετε ένα μέρος του ήπατός σας, μιλήστε με άλλους δότες καθώς μπορούν να σας πουν καλύτερα τι να περιμένετε για τον πόνο, τις ουλές και την ποιότητα ζωής μετά τη διαδικασία, είπε ο Ottman.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Κάθε 22 λεπτά μια γυναίκα στον Καναδά πεθαίνει από καρδιακή προσβολή

Πρέπει να κάνετε το εμβόλιο για τη γρίπη φέτος; Οι γιατροί αποκαλύπτουν την απόφασή τους

Τεχνολογία και το μέλλον της υγειονομικής περίθαλψης

Αναισθησία Αναισθησιολόγοι - Δέκα ερωτήσεις με απαντήσεις

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Οι άνθρωποι δεν εκτιμούν σωστά τα επίπεδα μέθης τους

Αλκοόλ μελέτη: Ένας στους τέσσερις Αυστραλούς αναφέρει ότι καταναλώνει περισσότερα από τέσσερα ποτά σε μία μόνο περίπτωση, τουλάχιστον κάθε μήνα, ποσοστό κατανάλωσης που συνδέεται άμεσα με οξείες βλάβες που σχετίζονται με το αλκοόλ. 

Μειώστε το άγχος σας καθώς μεγαλώνετε

Προσδόκιμο ζωής: Ο αριθμός των καθημερινών στρεσογόνων παραγόντων και η αντιδραστικότητα των ανθρώπων στους καθημερινούς στρεσογόνους παράγοντες μειώνεται καθώς γερνάμε, αναφέρει μια νέα μελέτη.

Ο εγκέφαλος των ενηλίκων περιέχει εκατομμύρια "σιωπηλές συνάψεις"

MIT: Νευροεπιστήμονες ανακάλυψαν ότι ο εγκέφαλος των ενηλίκων περιέχει εκατομμύρια "σιωπηλές συνάψεις"—ανώριμες συνδέσεις μεταξύ νευρώνων που παραμένουν ανενεργές μέχρι να στρατολογηθούν για να βοηθήσουν στο σχηματισμό νέων αναμνήσεων.

Ο τραυματισμός στη μήτρα αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικής παράλυσης

Έρευνα: Η παρακολούθηση παιδιών που εκτίθενται σε μητρικό τραυματισμό στη μήτρα μπορεί να συμβάλει στην έγκαιρη ανίχνευση δυσμενών νευροαναπτυξιακών εκβάσεων και επομένως στην παροχή της βέλτιστης διαχείρισης και της απαραίτητης υποστήριξης

Σε ορισμένες περιπτώσεις το έμβρυο βοηθά στην αποκατάσταση ενός σπασμένου αμνιακού σάκου

"Καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι το αμνίον έχει υψηλό δυναμικό αναγέννησης μέσω της μεσεγχυματικής μετατροπής (ΕΜΤ) των επιθηλιακών κυττάρων του αμνίου και ότι τα εμβρυϊκά μακροφάγα είναι σημαντικά στη διαμεσολάβηση αυτής της διαδικασίας αποκατάστασης τραυμάτων", υποστήριξε ο Kawamura και η ομάδα του Κιότο. Υποθέτουν ότι τα ευρήματα της μελέτης τους θα μπορούσαν ενδεχομένως να ενημερώσουν την έρευνα για θεραπείες για τις ρήξεις της μεμβράνης για την πρόληψη του πρόωρου τοκετού.

Νέα μέθοδος για τη διενέργεια υγρής βιοψίας για τον καρκίνο του ήπατος

Οι ερευνητές προτείνουν ότι χρειάζονται περισσότερες δοκιμές, αλλά είναι βέβαιοι ότι η νέα τους προσέγγιση θα αποδειχθεί ένα πολύτιμο νέο εργαλείο για χρήση στην ανίχνευση όγκων σε δυσπρόσιτα σημεία του σώματος.