Επιστημονικά Νέα

Μελάνωμα μετάσταση: Αποκωδικοποιήθηκε ο ρόλος του RNA στην ογκογονικότητα

Μελάνωμα μετάσταση: Αποκωδικοποιήθηκε ο ρόλος του RNA στην ογκογονικότητα

Μελάνωμα μετάσταση: Οι αλλαγές στο DNA μπορούν να οδηγήσουν στην ανάπτυξη και εξέλιξη του καρκίνου. Το DNA χρησιμεύει ως πρότυπο για ένα ενδιάμεσο μόριο που ονομάζεται RNA που, με τη σειρά του, κωδικοποιεί πρωτεΐνες που ελέγχουν όλες τις κυτταρικές διεργασίες. Οι περισσότερες έρευνες για τον καρκίνο και τα διαθέσιμα αντικαρκινικά φάρμακα επικεντρώνονται στον αντίκτυπο των αλλοιώσεων του DNA και των πρωτεϊνών που συμβάλλουν στον καρκίνο. Ωστόσο, είναι πλέον κατανοητό ότι τα μόρια RNA μπορούν επίσης να επηρεάσουν θετικά και αρνητικά την ανάπτυξη καρκίνου. Σε ένα νέο άρθρο που δημοσιεύτηκε στο Cancer Research, ένα περιοδικό της Αμερικανικής Ένωσης για την Έρευνα Καρκίνου, οι ερευνητές του Κέντρου Καρκίνου Moffitt περιγράφουν πώς τα μόρια RNA προάγουν την ανάπτυξη μετάστασης μελανώματος επηρεάζοντας το αντικαρκινικό microRNA.

Τα μόρια MicroRNA (miRNA) είναι μικρά τμήματα μη πρωτεϊνικού κωδικοποιητικού RNA που μπορούν να εμποδίσουν άλλα μόρια RNA που κωδικοποιούν πρωτεΐνες και να ρυθμίσουν την παραγωγή πρωτεϊνών. Όταν η δραστηριότητα των μορίων miRNA διαταράσσεται, μπορεί να αναπτυχθούν ασθένειες όπως ο καρκίνος. Πρόσφατα, αποδείχθηκε ότι αυτή η ρύθμιση λειτουργεί και προς την αντίθετη κατεύθυνση, όπου τα RNA που κωδικοποιούν τις πρωτεΐνες λειτουργούν ως «σφουγγάρια» που δεσμεύονται με μόρια miRNA και εμποδίζουν τη λειτουργία τους. Το RNA που επηρεάζει τη λειτουργία των miRNAs ονομάζεται ανταγωνιστικό ενδογενές RNA (ceRNA) και θεωρείται ότι διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη καρκίνου.

Δεδομένου ότι οι αλλαγές στον αριθμό των αντιγράφων του DNA επηρεάζουν τον καρκίνο, οι ερευνητές του Moffitt ήθελαν να προσδιορίσουν εάν μπορούν να οδηγήσουν στην ανάπτυξη καρκίνου μέσω των ceRNAs. Η ομάδα αποκάλυψε ότι τρία βασικά γονίδια που ονομάζονται CEP170, NUCKS1 και ZC3H11A που υπάρχουν στο χρωμόσωμα 1q ενισχύονται σε περιπτώσεις μεταστατικού μελανώματος και σχετίζονται με την εξέλιξη της νόσου. Αφού πραγματοποίησαν μια σειρά εργαστηριακών πειραμάτων, ανακάλυψαν ότι οι αλληλουχίες RNA των CEP170, NUCKS1 και ZC3H11A προάγουν την κυτταρική ανάπτυξη, μετανάστευση και εισβολή σε κυτταρικές σειρές μελανώματος και διεγείρουν την ανάπτυξη μετάστασης σε μοντέλα ποντικών, ανεξάρτητα από την πρωτεϊνική τους δραστηριότητα. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι αλληλουχίες RNA των τριών γονιδίων δρουν ως ceRNA που “καθαρίζουν” τα μόρια miRNA που αναστέλλουν την ανάπτυξη του όγκου.

Επομένως, «εμποτίζοντας» τα μόρια miRNA και περιορίζοντας την ανασταλτική τους δράση κατά του όγκου, τα μόρια ceRNA οδηγούν την ανάπτυξη και τη μετάσταση του όγκου. Αυτά τα ευρήματα πιθανότατα θα αλλάξουν την ευρέως διαδεδομένη άποψη ότι το κλειδί για τον καρκίνο βασίζεται κυρίως στη δομή και τη λειτουργία των πρωτεϊνών και θα ανοίξουν το δρόμο για νέες έρευνες σε μια βιολογική περιοχή που μόλις αρχίζει να μελετάται.

«Η μελέτη μας αμφισβητεί την ιδέα ότι οι σωματικές αλλαγές αριθμού αντιγράφων προάγουν τον καρκίνο κυρίως μέσω των κωδικοποιημένων πρωτεϊνών τους και καθιερώνει τα ceRNA ως ισχυρούς οδηγούς που υποβόσκουν την ογκογονικότητα των αλλαγών του αριθμού των σωματικών αντιγράφων», δήλωσε ο Florian Karreth, Ph.D., συγγραφέας της μελέτης και βοηθός μέλος του Τμήμα Μοριακής Ογκολογίας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Περίπου 7,3 εκατομμύρια Ευρωπαίοι εκτιμάται ότι έχουν κάποιον καρκίνο του δέρματος, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Δερματολογίας

Νέα δεδομένα στη θεραπεία του επιθετικού ραβδομυοσαρκώματος

Καρκίνος ωοθηκών omentum: Ένα μεταβολικό ένζυμο παίζει βασικό ρόλο στη μετάσταση

Πότε αυξάνονται τα καρκινικά κύτταρα στο σώμα;

Καρκίνος παγκρέατος: Ανακαλύφθηκε μοριακός διακόπτης που πυροδοτεί τη μετάσταση

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η έρευνα εμβολίων mRNA κέρδισε το Νόμπελ Ιατρικής τη Δευτέρα

«Νομίζω ότι η κλιματική αλλαγή είναι μια πραγματικά καλή εστίαση για το Βραβείο Ειρήνης φέτος» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Νταν Σμιθ, επικεφαλής του Διεθνούς Ινστιτούτου Ερευνών για την Ειρήνη της Στοκχόλμης, μετά από ένα χρόνο ακραίων καιρικών φαινομένων σε όλο τον κόσμο. Για το Βραβείο Οικονομίας, η έρευνα για την ανισότητα εισοδήματος και πλούτου θα μπορούσε να τιμηθεί.

Πώς η άσκηση μπορεί να επηρεάζει τα άτομα με διαβήτη;

Διαβήτης: Η άσκηση είναι ένα ισχυρό εργαλείο στην εργαλειοθήκη διαχείρισης του διαβήτη και όταν γίνεται με ασφάλεια και συνέπεια, μπορεί να οδηγήσει σε καλύτερη υγεία και βελτιωμένη ποιότητα ζωής.

Κολπικός δακτύλιος πρόκειται σύντομα να κυκλοφορήσει στη Νότια Αφρική για την πρόληψη του HIV

Οι γυναίκες πλήττονται δυσανάλογα από τον ιό HIV στη Νότια Αφρική, αντιπροσωπεύοντας το 64% των 7,4 εκατομμυρίων ενηλίκων που ζουν με τον ιό στη χώρα. «Ελπίζουμε ότι πολλές ακόμη χώρες θα ακολουθήσουν την κίνηση της Νότιας Αφρικής», δήλωσε ο Σάντς. Ο δακτύλιος έχει εγκριθεί και έχει υποβληθεί σε μελέτες εφαρμογής σε διάφορες χώρες της ηπείρου, όπως η Ουγκάντα, η Κένυα και η Ζιμπάμπουε.