Επιστημονικά Νέα

Μανιτάρια Καρκίνος: Η κατανάλωση λευκών μανιταριών μπορεί να μειώσει την ανάπτυξη του καρκίνου στον προστάτη

Μανιτάρια Καρκίνος: Η κατανάλωση λευκών μανιταριών μπορεί να μειώσει την ανάπτυξη του καρκίνου στον προστάτη

Μανιτάρια Καρκίνος: Νέα μελέτη σε ποντίκια δείχνει ότι τα λευκά μανιτάρια μπορεί να καταστέλλουν τη δραστηριότητα των υποδοχέων ανδρογόνων, επιβραδύνοντας την ανάπτυξη του καρκίνου του προστάτη.

Οι χημικές ουσίες που συναντώνται στα λευκά μανιτάρια μπορεί να επιβραδύνουν την ανάπτυξη του καρκίνου του προστάτη, σύμφωνα με μια μελέτη σε ποντίκια που παρουσιάστηκε στην ENDO 2021, την ετήσια συνάντηση της Endocrine Society.

“Τα ανδρογόνα – ένας τύπος στεροριδούς ορμόνης που εκκρίνεται από τους όρχεις και τον φλοιό των επινεφριδίων – προάγουν την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων του προστάτη, καθώς συνδέουν και ενεργοποιούν τον υποδοχέα ανδρογόνων”, δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Xiaoqiang Wang, MD, Ph.D., M.B. (A.S.C.P.), του Beckman Research Institute of City of Hope, ενός κέντρου καρκίνου στο Duarte της Καλιφόρνια. “Τα λευκά μανιτάρια φαίνεται να καταστέλλουν τη δραστηριότητα του υποδοχέα ανδρογόνων.”

Ο Shiuan Chen, Ph.D. από το Ινστιτούτο City of Hope, ο κύριος ερευνητής αυτού του έργου, διεξήγαγε προηγουμένως μια κλινική δοκιμή χορήγησης σκόνης λευκού μανιταριού σε ασθενείς με υποτροπιάζοντα καρκίνο του προστάτη. Η δοκιμή έδειξε ότι τα μανιτάρια μείωσαν τα επίπεδα του ειδικού για τον προστάτη αντιγόνου PSA στο αίμα, με ελάχιστες παρενέργειες. Τα αυξημένα επίπεδα PSA στο αίμα στους άνδρες μπορεί να υποδηλώνουν την ύπαρξη όγκων στον προστάτη.

Η νέα μελέτη αποσκοπούσε στην κατανόηση του μηχανισμού πίσω από αυτό το εύρημα. Οι ερευνητές μελέτησαν την επίδραση του εκχυλίσματος μανιταριών στα καρκινικά κύτταρα του προστάτη που ήταν ευαίσθητα στα ανδρογόνα. Μελέτησαν επίσης την επίδραση του εκχυλίσματος σε ποντίκια στα οποία εμφυτεύθηκαν όγκοι ανθρώπινου προστάτη, με σκοπό τη δημιουργία ενός ζωικού μοντέλου του οποίου τα αποτελέσματα θα ήταν πιο αξιόπιστα.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι στα καρκινικά κύτταρα του προστάτη, το εκχύλισμα λευκών μανιταριών καταστέλλει τη δραστηριότητα των υποδοχέων ανδρογόνων. Διαπίστωσαν επίσης ότι στα ποντίκια που υποβλήθηκαν σε θεραπεία με εκχύλισμα λευκού μανιταριού για έξι ημέρες, η ανάπτυξη του όγκου του προστάτη μειώθηκε σημαντικά, όπως επίσης και τα επίπεδα PSA στο αίμα.

“Βρήκαμε ότι τα λευκά μανιτάρια περιέχουν χημικές ουσίες που μπορούν να εμποδίσουν τη δραστηριότητα του υποδοχέα ανδρογόνων στα ποντίκια. Αυτό υποδεικνύει ότι αυτός ο μύκητας μπορεί να μειώσει τα επίπεδα PSA”, δήλωσε ο Wang. Ενώ απαιτείται περισσότερη έρευνα, είναι πιθανό τα λευκά μανιτάρια στο μέλλον να συμβάλλουν στην πρόληψη και τη θεραπεία του καρκίνου του προστάτη”, κατέληξε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

B. Κικίλιας: Ξεκινούν στις 6 Ιουλίου από την Κρήτη οι εμβολιασμοί των κινητών μονάδων του Υπ. Υγείας

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς την Πέμπτη σε 6 περιφέρειες της χώρας

Μύκητας νυχιών: Πώς να τον προλάβετε

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η επίκτητη ανοσία σε τυχαία τροφικά αλλεργιογόνα μπορεί να προστατεύει ορισμένους τυχερούς ανθρώπους από την COVID-19

Πράγματι, οι ερευνητές προειδοποιούν ότι παρόλο που οι παράγοντες αυτοί θα μπορούσαν ενδεχομένως να παρέχουν κάποια προστασία από τον SARS-CoV-2, δεν τους βλέπουν ως αντικαταστάτες των σημερινών εμβολίων.

Η απώλεια βάρους βοηθάει στην αρθρίτιδα;

Αρθρίτιδα: Η απώλεια του υπερβολικού βάρους μπορεί όχι μόνο να βοηθήσει στην πρόληψη της αρθρίτιδας του γόνατος, αλλά και να επιβραδύνει την εξέλιξή της σε άτομα που έχουν ήδη την πάθηση, προτείνει μια πρόσφατη μελέτη

Τι έγινε με τα προγράμματα θεραπείας ναρκωτικών κατά τη διάρκεια της πανδημίας;

Έρευνα: Οι εισαγωγές σε προγράμματα θεραπείας ναρκωτικών μειώθηκαν απότομα κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους της πανδημίας, πιθανότατα εξηγώντας μια μεταγενέστερη αύξηση των θανατηφόρων υπερβολικών δόσεων.

Η προπόνηση αντίστασης-αναπνοής βρέθηκε να μειώνει την αρτηριακή πίεση

Οι ερευνητές διαπίστωσαν μια διαρκή μέση πτώση της συστολικής αρτηριακής πίεσης κατά 9 mmHg (ο κορυφαίος αριθμός στις μετρήσεις της αρτηριακής πίεσης) - η φυσιολογική πίεση ορίζεται ως 120/80. Περιγράφουν την αλλαγή ως σημαντική, τόσο όσο βλέπουν ορισμένοι ασθενείς με τη φαρμακευτική αγωγή.

Η COVID-19 σχετίζεται με αύξηση των νέων διαγνώσεων διαβήτη τύπου 1 στους νέους κατά 72%.

"Διερευνούμε επίσης πιθανές αλλαγές στην ανάπτυξη διαβήτη τύπου 2 σε παιδιά μετά από λοίμωξη SARS-CoV2", δήλωσε ο Xu. Ο T1D είναι πιο συχνός στα παιδιά, ενώ ο διαβήτης τύπου 2 (T2D) είναι γνωστός ως "διαβήτης ενηλίκων" και αναπτύσσεται με την πάροδο του χρόνου, συχνά καθώς ο ασθενής γίνεται ανθεκτικός στις επιδράσεις της ινσουλίνης και αργότερα, καθώς το πάγκρεας σταματά να παράγει αρκετή ινσουλίνη, σύμφωνα με το CDC.

Πώς λειτουργεί ένας εθισμένος εγκέφαλος;

Εθισμός: Ο εθισμός αναπτύσσεται όταν τα κυκλώματα ευχαρίστησης στον εγκέφαλο κατακλύζονται, με τρόπο που μπορεί να γίνει χρόνιος και μερικές φορές ακόμη και μόνιμος.

Νέα έρευνα αμφισβητεί τις παλιές ιδέες για το πώς λειτουργεί η ακοή

Κοχλιακά εμφυτεύματα: Ο ήχος που φτάνει στο εξωτερικό αυτί μεταφέρεται από το τύμπανο του αυτιού στο σπειροειδές εσωτερικό αυτί, γνωστό και ως κοχλίας, εκεί που βρίσκονται τα αισθητήρια κύτταρα της ακοής.