Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Μανιτάρια υπερτροφή καρκίνος: Γιατί πρέπει να εντάξετε τα μανιτάρια άμεσα στη διατροφή σας

Μανιτάρια υπερτροφή καρκίνος: Γιατί πρέπει να εντάξετε τα μανιτάρια άμεσα στη διατροφή σας

Τρώγοντας καθημερινά μικρές ποσότητες μανιταριών απομακρύνετε τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου, μειώνοντας τις πιθανότητες έως και κατά 45%


Μανιτάρια υπερτροφή καρκίνος: Την επόμενη φορά που θα φτιάξετε μια σαλάτα, ίσως να πρέπει να σκεφθείτε να προσθέσετε και μανιτάρια. Κι αυτό γιατί η υψηλότερη πρόσληψη μανιταριών σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου, σύμφωνα με μία νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια που δημοσιεύθηκε στο Advances in Nutrition. Η συστηματική επανεξέταση και μετα-ανάλυση εξέτασε 17 μελέτες για τον καρκίνο που δημοσιεύθηκαν μεταξύ 1966-2020. Αναλύοντας δεδομένα περισσότερων από 19.500 καρκινοπαθών, οι ερευνητές διερεύνησαν τη σχέση ανάμεσα στην κατανάλωση μανιταριών και τον κίνδυνο καρκίνου.

Τα μανιτάρια είναι πλούσια σε βιταμίνες, θρεπτικά συστατικά και αντιοξειδωτικά. Τα ευρήματα της μελέτης δείχνουν ότι αυτά τα υπερτρόφιμα ίσως να βοηθούν επίσης και έναντι του καρκίνου. Παρόλο που ορισμένα είδη μανιταριών (π.χ. βασιλομανίταρα) έχουν υψηλότερες ποσότητες του αμινοξέος εργοθειονίνη από τα λευκά μανιτάρια και τα πορτομπέλο, οι ερευνητές βρήκαν ότι οι άνθρωποι που ενσωμάτωναν οποιαδήποτε ποικιλία μανιταριών στην καθημερινή τους διατροφή είχαν χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου. Σύμφωνα με τα ευρήματα, τα άτομα που έτρωγαν 18 γραμμάρια μανιταριών καθημερινά είχαν 45% χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου συγκριτικά με εκείνους που δεν έτρωγαν καθόλου.

«Τα μανιτάρια είναι η υψηλότερη διατροφική πηγή εργοθειονίνης, η οποία είναι ένα μοναδικό και ισχυρό αντιοξειδωτικό, αλλά και ουσία που προστατεύει τα κύτταρα. Η αναπλήρωση των αντιοξειδωτικών στο σώμα μπορεί να βοηθά στην προστασία από το οξειδωτικό στρες και στη μείωση του κινδύνου για καρκίνο», εξηγεί ο Δρ. Djibril M. Ba, απόφοιτος επιδημιολογίας από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια.

Όταν εξετάστηκαν συγκεκριμένοι τύποι καρκίνου, οι ερευνητές σημείωσαν τους ισχυρότερους συσχετισμούς για τον καρκίνο του μαστού, καθώς τα άτομα που κατανάλωναν τακτικά μανιτάρια είχαν σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο αυτού του είδους καρκίνου. Ο Δρ. Ba εξηγεί ότι αυτό μπορεί να συμβαίνει επειδή οι περισσότερες μελέτες δεν περιέλαβαν άλλους τύπους της νόσου. Στην εξέλιξη των ερευνών, αυτή η μελέτη θα μπορούσε να αποδειχθεί βοηθητική στην περαιτέρω διερεύνηση των προστατευτικών επιδράσεων που έχουν τα μανιτάρια και στην εδραίωση πιο υγιεινών διατροφών που αποτρέπουν τον καρκίνο.

«Γενικά, τα ευρήματα αυτά παρέχουν σημαντικά στοιχεία για τις προστατευτικές επιδράσεις των μανιταριών έναντι του καρκίνου. Χρειάζονται, όμως, περαιτέρω μελέτες που θα υποδείξουν καλύτερα τους μηχανισμούς που εμπλέκονται και συγκριμένους τύπους καρκίνου που μπορεί να επηρεάζουν», καταλήγουν οι επιστήμονες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Φυτικές ίνες : Τα οφέλη τους στον οργανισμό

Ποια ποικιλία μανιταριών βοηθά στο αδυνάτισμα

Ξέχνα την κινόα και το λάχανο κέιλ! Αυτά είναι τα πιο hot superfoods

Μια vegan συνταγή με νοστιμιά - casarecce με ρεβίθι

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Εύκολα Σνακ: 3 Ιδέες για σνακ χωρίς προετοιμασία

Εύκολα Σνακ: Όταν η πείνα "χτυπά" ξαφνικά και δεν υπάρχει χρόνος για μαγείρεμα ή προετοιμασία, τα γρήγορα και υγιεινά σνακ είναι η καλύτερη λύση. Εδώ είναι τρεις ιδέες για σνακ που μπορείτε να απολαύσετε αμέσως

Γλυκαιμικός Δείκτης: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Γλυκαιμικός Δείκτης: Ο γλυκαιμικός δείκτης (ΓΔ) είναι ένας δείκτης που μετράει την ταχύτητα με την οποία αυξάνεται το επίπεδο της γλυκόζης (ζάχαρης) στο αίμα μετά την κατανάλωση ενός τροφίμου. Όσο υψηλότερος είναι ο ΓΔ ενός τροφίμου,

Πόσο υγιεινές είναι οι ρυζογκοφρέτες στα αλήθεια;

Ρυζογκοφρέτες: Οι ρυζογκοφρέτες είναι ένα από τα πιο δημοφιλή σνακ για όσους αναζητούν ελαφριές και γρήγορες επιλογές. Είναι ελαφριές, χαμηλές σε θερμίδες και εύκολες στη μεταφορά.

Γιατί τα φρούτα μας κάνουν να πεινάμε περισσότερο;

Φρούτα: Ορισμένα φρούτα μπορεί να μας αφήνουν πιο πεινασμένους μετά την κατανάλωση τους, και αυτό μπορεί να συμβαίνει για διάφορους λόγους. Αν και τα φρούτα είναι υγιεινές τροφές, υπάρχουν παράγοντες

Τι να προσέξεις όταν αγοράζεις φράουλες

Οι καλές φράουλες είναι τρυφερές και ζουμερές, αλλά ταυτόχρονα σφιχτές και γεμάτες. Αποφύγετε φρούτα που είναι μαλακά, λασπωμένα ή έχουν μαραθεί, καθώς αυτά είναι πιθανό να είναι παλιά ή χαλασμένα.

Ένας φυσικός σύμμαχος για τους διαβητικούς

Αγγούρι: Χάρη στον χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, την αντιοξειδωτική δράση και τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά του, μπορεί να συμβάλει θετικά στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα και στη συνολική υγεία.

Αυθεντική ιταλική συνταγή για κανελόνια με κιμά και μπεσαμέλ 

Αυτή η αυθεντική ιταλική συνταγή συνδυάζει την απλότητα με την εκλεπτυσμένη γεύση, και η προετοιμασία της απαιτεί λίγα, αλλά ποιοτικά υλικά, που θα μεταφέρουν την αυθεντική γεύση της Ιταλίας στο τραπέζι σας.

Τι είναι η Atlantic Road Diet;

Atlantic Road Diet: Η δίαιτα Atlantic Road δεν αποτελεί γρήγορη λύση για την απώλεια βάρους, αλλά μάλλον μια ολοκληρωμένη προσέγγιση που προάγει τη συνολική υγεία.

Close Icon