Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Επιστημονικά Νέα

Μακροπρόθεσμη μνήμη: Εγκεφαλική φλεγμονή και βλάβη στο DNA

Μακροπρόθεσμη μνήμη: Εγκεφαλική φλεγμονή και βλάβη στο DNA

Μακροπρόθεσμη μνήμη: Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, Irvine, ανακάλυψαν ότι η φλεγμονή στον εγκέφαλο που προκαλείται από την ανοσολογική απόκριση σε τραυματισμό ή μόλυνση μπορεί να πυροδοτήσει έναν καταρράκτη γεγονότων που οδηγεί στο σχηματισμό μακροπρόθεσμων αναμνήσεων.

Οι επιστήμονες γνώριζαν από καιρό ότι η φλεγμονή στον εγκέφαλο μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στη μνήμη και τη γνωστική λειτουργία. Ωστόσο, μια νέα μελέτη διαπίστωσε ότι η φλεγμονή του εγκεφάλου μπορεί πραγματικά να διαδραματίσει βασικό ρόλο στο σχηματισμό μακροπρόθεσμων αναμνήσεων.

Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, Irvine, ανακάλυψαν ότι η φλεγμονή στον εγκέφαλο που προκαλείται από την ανοσολογική απόκριση σε τραυματισμό ή μόλυνση μπορεί να πυροδοτήσει έναν καταρράκτη γεγονότων που οδηγεί στο σχηματισμό μακροπρόθεσμων αναμνήσεων. Σε μια σειρά πειραμάτων με ποντίκια, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μια πρωτεΐνη που ονομάζεται HMGB1, η οποία απελευθερώνεται κατά τη διάρκεια της φλεγμονής, είναι ζωτικής σημασίας για την ενεργοποίηση των γονιδίων που εμπλέκονται στο σχηματισμό μνήμης.

Επιπλέον, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η βλάβη στο DNA που προκαλείται από την ανοσολογική απόκριση είναι επίσης σημαντική για το σχηματισμό μακροπρόθεσμων αναμνήσεων. Όταν οι ερευνητές μπλόκαραν τη βλάβη του DNA στον εγκέφαλο των ποντικών, διαπίστωσαν ότι τα ποντίκια δεν ήταν σε θέση να σχηματίσουν νέες αναμνήσεις.

Αυτά τα ευρήματα αμφισβητούν τη συμβατική σοφία ότι η φλεγμονή στον εγκέφαλο είναι πάντα επιβλαβής και υποδηλώνουν ότι μπορεί να υπάρχει μια περίπλοκη αλληλεπίδραση μεταξύ της φλεγμονής, της βλάβης του DNA και του σχηματισμού μνήμης. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα ευρήματά τους θα μπορούσαν να έχουν σημαντικές επιπτώσεις στη θεραπεία νευροεκφυλιστικών ασθενειών και άλλων καταστάσεων που επηρεάζουν τη μνήμη και τη γνωστική λειτουργία.

Η μελέτη εγείρει επίσης ενδιαφέροντα ερωτήματα σχετικά με τον ρόλο της φλεγμονής σε άλλες πτυχές της λειτουργίας του εγκεφάλου. Για παράδειγμα, θα μπορούσε η φλεγμονή να παίξει ρόλο στη δημιουργικότητα, στην επίλυση προβλημάτων ή στη συναισθηματική επεξεργασία; Θα μπορούσε ο χειρισμός της ανοσολογικής απόκρισης στον εγκέφαλο να οδηγήσει σε νέες θεραπείες για καταστάσεις όπως η νόσος του Αλτσχάιμερ ή η διαταραχή μετατραυματικού στρες;

Ενώ απαιτείται περισσότερη έρευνα για την πλήρη κατανόηση των μηχανισμών που διέπουν τη σχέση μεταξύ της φλεγμονής, της βλάβης του DNA και του σχηματισμού μνήμης, αυτή η μελέτη ανοίγει νέες συναρπαστικές δυνατότητες για τη μελέτη της μνήμης και της γνωστικής λειτουργίας. Ρίχνοντας φως στους απροσδόκητους τρόπους με τους οποίους ο εγκέφαλος ανταποκρίνεται σε τραυματισμούς και λοιμώξεις, οι ερευνητές μπορεί μια μέρα να μπορέσουν να αναπτύξουν νέες θεραπείες που ενισχύουν τη μνήμη και τη γνωστική λειτουργία σε ένα ευρύ φάσμα καταστάσεων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Νέοι βιοδείκτες για νεφρικές παθήσεις με νεφρωσικό σύνδρομο

Συνδυάζοντας οσφρητικούς υποδοχείς με τεχνητές οργανικές συνάψεις

Μηχανική υποστήριξη: Η απόφαση για τερματισμό θα έπρεπε να διαρκεί περισσότερο

Νέο τεστ αίματος που ανιχνεύει εγκαίρως τον καρκίνο του παχέος εντέρου κερδίζει την προσοχή του FDA

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Νέες, δύσκολες στη θεραπεία μυκητιασικές λοιμώξεις του δέρματος

Δέρμα λοιμώξεις: Οι νέες και αναδυόμενες μυκητιασικές δερματικές λοιμώξεις είναι εξαιρετικά μεταδοτικές και δύσκολο να αντιμετωπιστούν, αν και τα τρέχοντα ποσοστά στις ΗΠΑ παραμένουν χαμηλά.

Προσδόκιμο Υγιούς Επιβίωσης - Χαμηλότερο μετά τα 65 στην Ελλάδα σε σύγκριση με τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ

Η ανθεκτικότητα είναι μία έννοια, την οποία είδαμε πολύ καλά και εμείς από κοντά το προηγούμενο διάστημα με τον covid και έχει να κάνει με την ικανότητα του συστήματος να μπορεί να απορροφά κρίσεις. Δηλαδή, όταν έρχεται μια υγειονομική κρίση από κάθε αιτία, να μπορεί το σύστημα να συνεχίσει να λειτουργεί» εξηγεί ο καθηγητής.

Αισθήσεις: Το 73% παραβλέπουν την ακοή και ευνοούν την όραση

Αισθήσεις: Η ενθάρρυνση σε όλους να δώσουν προτεραιότητα στην ακοή τους είναι το πρώτο βήμα προς τη μείωση του στίγματος και τη βελτίωση της κατανόησης της απώλειας ακοής και του τρόπου αντιμετώπισής της.

Είναι απαραίτητοι οι συνεργάτες των ασθενών στην έρευνα;

Συνολικά, η κοινοπραξία NECESSITY φαίνεται να ήταν επιτυχημένη και θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση για ένα συνεργατικό μοντέλο για την αντιμετώπιση της κλινικής έρευνας στο μέλλον, βοηθώντας στην απάντηση ερωτήσεων από την οπτική γωνία τόσο του ασθενούς όσο και της ιατρικής κοινότητας.

Close Icon