Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Επιστημονικά Νέα

Η ατμοσφαιρική ρύπανση προάγει τη φλεγμονή στον εγκέφαλο

Η ατμοσφαιρική ρύπανση προάγει τη φλεγμονή στον εγκέφαλο

Η ατμοσφαιρική ρύπανση, πέρα από τις γνωστές επιπτώσεις στο αναπνευστικό και το καρδιαγγειακό σύστημα, έχει επίσης σημαντικές επιπτώσεις στον εγκέφαλό μας, προάγοντας τη φλεγμονή.

Τα αποτελέσματα μιας νέας μελέτης δείχνουν ότι η μακροχρόνια έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση οδηγεί σε αυξημένο κίνδυνο άνοιας στη Δανία. “Βρίσκουμε επίσης συσχέτιση με τον θόρυβο, αλλά αυτό φαίνεται να εξηγείται κυρίως από την ατμοσφαιρική ρύπανση. Η μελέτη μας είναι σύμφωνη με την αυξανόμενη διεθνή γνώση σχετικά με αυτό το θέμα”, λέει η καθηγήτρια στο Τμήμα Περιβαλλοντικής Υγείας Zorana Jovanovic Andersen.

Αυτό είναι ένα σημαντικό εύρημα που προσθέτει ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση, πέρα από τις γνωστές επιπτώσεις στο αναπνευστικό και το καρδιαγγειακό σύστημα, έχει επίσης σημαντικές επιπτώσεις στον εγκέφαλό μας, προάγοντας τη φλεγμονή στον εγκέφαλο, επιταχύνοντας τη γνωστική έκπτωση και αυξάνοντας τον κίνδυνο άνοιας.

“Αυτή είναι η πρώτη μελέτη στη Δανία που δείχνει σχέση μεταξύ της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και της άνοιας. Παρόλο που τα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης στη Δανία μειώνονται και είναι σχετικά χαμηλά, σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ευρώπη και τον κόσμο, αυτή η μελέτη δείχνει ότι εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικές και ανησυχητικές επιπτώσεις στην υγεία που απαιτούν περισσότερη δράση και πολιτικές για τη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Καθώς πρόκειται να ζήσουμε περισσότερο και όλο και περισσότεροι άνθρωποι θα διαγιγνώσκονται με άνοια, αυτό το εύρημα είναι σημαντικό καθώς προσφέρει την ευκαιρία να αποτραπούν νέες περιπτώσεις άνοιας και να διασφαλιστεί η υγιέστερη γήρανση, καθαρίζοντας τον αέρα που αναπνέουμε”, λέει η Άντερσεν. Η μελέτη παρακολούθησε μια ομάδα νοσηλευτών για 27 χρόνια, από το 1993 έως το 2020.

Αυτό είναι διεθνώς μοναδικό και απαραίτητο όσον αφορά την ανάπτυξη της άνοιας που μπορεί να διαρκέσει πολλά χρόνια. Δεύτερον, η ατμοσφαιρική ρύπανση υπολογίστηκε για κάθε συμμετέχοντα για συνολικά 41 χρόνια (από το 1979 έως το 2020), κάτι που είναι επίσης απίστευτο. Τρίτον, είχαμε εκτενείς λεπτομέρειες σχετικά με τον τρόπο ζωής και τα κοινωνικοοικονομικά στοιχεία των συμμετεχόντων και όλα τα αποτελέσματά μας τα λαμβάνουν υπόψη.”

«Η καινοτομία αυτής της μελέτης είναι τα πολύ λεπτομερή και ακριβή δεδομένα που χρησιμοποιήσαμε», λέει ο Βοηθός Έρευνας από το Τμήμα Περιβαλλοντικής Υγείας Stéphane Tuffier. “Οι νοσοκόμες με υψηλότερη φυσική δραστηριότητα είχαν χαμηλότερο κίνδυνο άνοιας όταν εκτέθηκαν στην ατμοσφαιρική ρύπανση σε σύγκριση με νοσοκόμες με λιγότερη φυσική δραστηριότητα. Αυτό δείχνει ότι η σωματική δραστηριότητα μπορεί να μετριάσει τις αρνητικές επιπτώσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στη γνωστική έκπτωση και τον κίνδυνο άνοιας”, λέει ο Tuffier.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς τα ρεβίθια προάγουν την υγεία της καρδιάς και του εγκεφάλου;

Τα αγχωτικά γεγονότα της ζωής αυξάνουν τον κίνδυνο Αλτσχάιμερ

Πώς ανιχνεύουν οι επιστήμονες το φως βαθιά στον εγκέφαλο;

Η τραπεζική συμπεριφορά θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την ανίχνευση πρώιμου Αλτσχάιμερ

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Αναφυλαξία: Μια σοβαρή και δυνητικά απειλητική για τη ζωή αλλεργική αντίδραση

Αναφυλαξία: Η αναφυλαξία είναι μια σοβαρή και δυνητικά απειλητική για τη ζωή αλλεργική αντίδραση που μπορεί να συμβεί μέσα σε δευτερόλεπτα ή λεπτά από την έκθεση σε ένα αλλεργιογόνο.

Τα υπάρχοντα φάρμακα για την υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να αποτρέψουν την επιληψία, σύμφωνα με μελέτη

Ωστόσο, πρόσθεσε ο Meador, απαιτούνται τυχαιοποιημένες κλινικές δοκιμές για να αποδειχθεί η συσχέτιση μεταξύ των αναστολέων των υποδοχέων της αγγειοτενσίνη με τη μείωση του κινδύνου επιληψίας πριν αλλάξουν οι κατευθυντήριες γραμμές θεραπείας. Στην έρευνα συμμετείχαν και ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Μπράουν.

Μελέτη ψωρίασης δείχνει υψηλό επίπεδο συμπτωμάτων αρθρίτιδας

Ψωρίαση: Το ποσοστό του 25% επιβεβαιώνει τις υπάρχουσες γνώσεις ότι έως και το ένα τρίτο θα αναπτύξει ψωριασική αρθρίτιδα (ΨΑ), η οποία προκαλεί φλεγμονή και επώδυνες αρθρώσεις και τένοντες.

Επίδραση της υπέρτασης σε νεαρούς άνδρες και γυναίκες

Υπέρταση ηλικία: Η υπέρταση, ή η υψηλή αρτηριακή πίεση, επηρεάζει ολοένα και περισσότερο τους νέους άνδρες και τις γυναίκες, θέτοντας σημαντικούς κινδύνους για την υγεία που μπορεί να έχουν άμεσες και μακροπρόθεσμες συνέπειες.

Μικρορομπότ από φύκια παραδίδουν φάρμακα απευθείας σε καρκινικούς όγκους

Μετά από μια σειρά επιτυχημένων δοκιμών, η καινοτόμος αυτή θεραπεία θα δοκιμαστεί στη συνέχεια σε κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους. Εάν αποδειχθεί η αποτελεσματικότητα και η ασφάλειά της, θα μπορούσε να βοηθήσει στην καταπολέμηση του καρκίνου σε πρώιμο στάδιο και στην αποτροπή της εξάπλωσης ασθενειών.

Close Icon