Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Επιστημονικά Νέα

Μαγνητική τομογραφία: Πώς θα φέρει επανάσταση στη διάγνωση της καρδιακής ανεπάρκειας;

Μαγνητική τομογραφία: Πώς θα φέρει επανάσταση στη διάγνωση της καρδιακής ανεπάρκειας;

Η χρήση μαγνητικής τομογραφίας για την ανίχνευση καρδιακής ανεπάρκειας θα μπορούσε να φέρει επανάσταση στον τρόπο διάγνωσης της πάθησης, χάρη σε νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Αγγλίας και το Πανεπιστήμιο του Σέφιλντ. Μέχρι τώρα, ο καλύτερος τρόπος για τη διάγνωση της καρδιακής ανεπάρκειας ήταν η επεμβατική αξιολόγηση, αλλά εγκυμονεί κινδύνους για τους ασθενείς. Συνήθως χρησιμοποιείται αντ’ αυτού το μη επεμβατικό ηχοκαρδιογράφημα, το οποίο βασίζεται σε υπερήχους, αλλά είναι λάθος σε έως και 50% των περιπτώσεων. Μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε σήμερα δείχνει πώς η μαγνητική τομογραφία (MRI) είναι ανώτερη από την ηχοκαρδιογραφία για τη διάγνωση της καρδιακής ανεπάρκειας, καθώς και ότι είναι ένα ισχυρό εργαλείο για την πρόβλεψη των αποτελεσμάτων των ασθενών, όπως τον θάνατο.

Ο επικεφαλής ερευνητής Dr. Pankaj Garg, από την Ιατρική Σχολή του UEA’s Norwich, δήλωσε: “Η καρδιακή ανεπάρκεια είναι μια τρομερή κατάσταση που προκύπτει από αυξανόμενες πιέσεις στο εσωτερικό της καρδιάς. Η καλύτερη μέθοδος για τη διάγνωση της καρδιακής ανεπάρκειας είναι η επεμβατική αξιολόγηση, η οποία δεν προτιμάται καθώς έχει κινδύνους . Το υπερηχογράφημα της καρδιάς χρησιμοποιείται συνήθως για την πρόβλεψη της πίεσης στην καρδιά, ωστόσο δεν είναι πολύ ακριβές. Θέλαμε να μάθουμε αν οι μαγνητικές τομογραφίες θα μπορούσαν να προσφέρουν μια καλύτερη εναλλακτική λύση”.

Η ερευνητική ομάδα μελέτησε 835 ασθενείς που έλαβαν επεμβατική αξιολόγηση και μαγνητική τομογραφία καρδιάς την ίδια ημέρα από το μητρώο ASPIRE — μια βάση δεδομένων ασθενών που αξιολογήθηκαν στη Μονάδα Πνευμονικών Αγγειακών Νόσων του Σέφιλντ. Ο Δρ Γκαργκ είπε: “Ερευνήσαμε εάν η μαγνητική τομογραφία καρδιάς μπορεί να προβλέψει επεμβατικά μετρούμενη πίεση πλήρωσης της αριστερής κοιλίας. Μόλις προσδιορίσαμε τις βασικές παραμέτρους -τον όγκο του αριστερού κόλπου και τη μάζα της αριστερής κοιλίας- δημιουργήσαμε μια εξίσωση για την μη επεμβατική εξαγωγή της πίεσης στην καρδιά. Αυτή η απλή εξίσωση μπορεί να εφαρμοστεί σε οποιοδήποτε κέντρο σε όλο τον κόσμο που κάνει μαγνητική τομογραφία καρδιάς. Δοκιμάσαμε επίσης την εξίσωση σε ξεχωριστή ομάδα ασθενών και αποδείξαμε την αξιοπιστία της.

“Δείξαμε ότι η μαγνητική τομογραφία καρδιάς είναι ανώτερη από την υπερηχοκαρδιογραφία στην πρόβλεψη της πίεσης μέσα στην καρδιά. Σχεδόν το 71% των ασθενών που είχαν μετρήσει λανθασμένα τις πιέσεις με ηχοκαρδιογραφία είχαν σωστές πιέσεις με μαγνητική τομογραφία καρδιάς. Αυτά τα ευρήματα θα μειώσουν την ανάγκη για επεμβατική αξιολόγηση. Αυτό δεν είναι μόνο οικονομικά αποδοτικό, αλλά μειώνει και τους κινδύνους για τους ασθενείς, καθώς η μαγνητική τομογραφία καρδιάς είναι μια εντελώς μη επεμβατική εξέταση. Δείξαμε επίσης ότι τα αποτελέσματα από τις μαγνητικές τομογραφίες καρδιάς ήταν ισχυρά εργαλεία για να προβλέψουμε εάν ένας ασθενής θα ζούσε ή θα πέθαινε. Αυτή η έρευνα δεν ήταν δυνατή χωρίς την τεχνική εμπειρογνωμοσύνη στο Norwich και το Sheffield και επίσης τα πλούσια αιμοδυναμικά δεδομένα από το μητρώο ASPIRE”, πρόσθεσε ο Δρ Garg.

Η μελέτη χρηματοδοτήθηκε από ερευνητικές επιχορηγήσεις από το Wellcome Trust και το Εθνικό Ινστιτούτο Έρευνας Υγείας και Φροντίδας (NIHR), του ερευνητικού εταίρου του NHS, της δημόσιας υγείας και της κοινωνικής φροντίδας. Ο ανώτερος συγγραφέας Δρ. Andy Swift, από το Πανεπιστήμιο του Σέφιλντ και Σύμβουλος Ακτινολόγος, είπε: “Αυτή η απλή διαγνωστική εξίσωση είναι πολύ κλινικά χρήσιμη και θα βοηθήσει τους γιατρούς να προβλέψουν την πίεση στην καρδιά και να διαγνώσουν καρδιακή ανεπάρκεια. Η δοκιμή της χρήσης της εξίσωσης σε άλλα νοσοκομεία είναι το επόμενο βήμα για την αξιολόγηση του οφέλους για τους ασθενείς και της μειωμένης ανάγκης για επεμβατικές εξετάσεις”.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Οι βιοδείκτες «εγκεφαλικής ηλικίας» προβλέπουν την ανάρρωση του εγκεφαλικού

Κολπική μαρμαρυγή: Oι μαύροι ασθενείς είναι λιγότερο πιθανό να λάβουν αντιπηκτικά

Πέντε ασθένειες επιτίθενται σε γλωσσικές περιοχές στον εγκέφαλο

Μπορεί ένας αλγόριθμος να προβλέψει την καρδιακή ανακοπή καλύτερα από έναν γιατρό

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς πέφτει η γλυκοζυλιωμένη και γιατί είναι επικίνδυνη για το ζάχαρο 

Γλυκοζυλιωμένη: Όταν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα είναι σταθερά υψηλά, όπως συμβαίνει στον μη ελεγχόμενο διαβήτη, περισσότερα μόρια γλυκόζης συνδέονται με την αιμοσφαιρίνη για να σχηματίσουν γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη.

Παγκόσμια Ημέρα Λευκής 25 Ιουνίου - Πρόεδρος της ΕΔΑΕ :Έχουν αναπτυχθεί και εγκριθεί νέες καινοτόμες θεραπείες

Η 25η Ιουνίου είναι μια ημέρα αφιερωμένη στην ενημέρωση για τη λεύκη, στην ευαισθητοποίηση σχετικά με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς, αλλά και στην αποδοχή και αποστιγματοποίησή της. Στην Ευρώπη, ο επιπολασμός της λεύκης εκτιμάται στο 1%1, ενώ στη χώρα μας υπολογίζεται ότι αφορά περίπου 100.000 ασθενείς. H λεύκη είναι μια χρόνια, επίκτητη δερματική […]

Γιατί η διαστολή των ματιών μας μειώνεται με την ηλικία;

Όραση: Ο κακός φωτισμός ή οι έντονες αντιθέσεις μεταξύ φωτός και σκότους μπορεί να περιορίσουν την ικανότητα των ηλικιωμένων να αντιδρούν στην καθημερινή ζωή, με αποτέλεσμα αρνητικό αντίκτυπο στον ρυθμό ύπνου-εγρήγορσης. 

Ανθυγιεινές πρακτικές που πρέπει να σταματήσετε για να διατηρήσετε τα νεφρά σας

Καρκίνος νεφρού: Ο καρκίνος του νεφρού είναι μια σοβαρή κατάσταση υγείας και ορισμένες ανθυγιεινές πρακτικές μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης αυτής της ασθένειας.

Close Icon