Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Επιστημονικά Νέα

Ξενομεταμόσχευση: Ερευνητής λέει ότι το μέλλον της μεταμόσχευσης οργάνων είναι σχεδόν εδώ

Ξενομεταμόσχευση: Ερευνητής λέει ότι το μέλλον της μεταμόσχευσης οργάνων είναι σχεδόν εδώ

«Θέλουμε να φτάσουμε στο σημείο ότι η ίδια ανοσοκαταστολή που χρησιμοποιείται στις μεταμοσχεύσεις ανθρώπινης καρδιάς μπορεί επίσης να παρατείνει την καρδιά του χοίρου», είπε. «Το πλεονέκτημα της χρήσης γενετικής τροποποίησης είναι ότι μπορούμε να τροποποιήσουμε τον δότη, κάτι που, φυσικά, δεν μπορεί να γίνει με ανθρώπινη καρδιά δότη».

Ξενομεταμόσχευση: Μιλώντας χθες στο Ετήσιο Συνέδριο και τις Επιστημονικές Συνεδριάσεις της Διεθνούς Εταιρείας Μεταμόσχευσης Καρδιάς και Πνεύμονα (ISHLT) στην Πράγα, ο Muhammad Mohiuddin, MBBS, είπε ότι η ξενομεταμόσχευση, που χαιρετίστηκε ως το μέλλον της μεταμόσχευσης οργάνων, είναι έτοιμη να γίνει κλινική πραγματικότητα σε αρκετά χρόνια στο επόμενο διάστημα..

Τον Ιανουάριο του 2022, η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ  (University of Maryland School of Medicine) (UMSOM) έγινε το πρώτο ίδρυμα στον κόσμο που εμφύτευσε γενετικά τροποποιημένη καρδιά χοίρου σε άνθρωπο ασθενή. Ένας δεύτερος ασθενής υποβλήθηκε σε ξενομεταμόσχευση καρδιάς στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ  UMSOM το 2023. «Κάθε 80 λεπτά, ένα άτομο στη λίστα αναμονής για μια νέα καρδιά πεθαίνει παγκοσμίως», είπε ο Δρ Μοχιουντίν, καθηγητής χειρουργικής και διευθυντής του Προγράμματος Ξενομεταμοσχεύσεων Καρδιάς της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ  UMSOM. «Δεν πρόκειται να κάνουν όλοι μεταμόσχευση καρδιάς». Ο Δρ Mohiuddin έχει εμφυτεύσει αρκετές εκατοντάδες γενετικά τροποποιημένες καρδιές χοίρου σε ζώα σε όλη τη διάρκεια της τριών δεκαετιών καριέρας του, βοηθώντας στην προετοιμασία για την πρώτη γενετικά τροποποιημένη ξενομεταμόσχευση σε ζωντανό ασθενή. Οι πρόοδοι στην κλωνοποίηση, την επεξεργασία γονιδίων και τον έλεγχο των λοιμώξεων άνοιξαν τον δρόμο για την επανάσταση στην ανθρώπινη ξενομεταμόσχευση, η οποία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος διευρυμένης πρόσβασης του FDA των ΗΠΑ. «Χρησιμοποιώντας αυτήν την επιλογή, ελπίζουμε να σώσουμε τελικά εκατομμύρια ζωές», είπε ο Δρ Μοχιουντίν. «Γενετικά τροποποιημένες καρδιές χοίρου θα μπορούσαν να επεκτείνουν τη δεξαμενή οργάνων δωρητών που είναι διαθέσιμα για μεταμόσχευση».

Τα όργανα του χοίρου είναι ανατομικά παρόμοια με τους ανθρώπους και οι βαλβίδες καρδιάς χοίρου έχουν χρησιμοποιηθεί εδώ και δεκαετίες για να αντικαταστήσουν τις βαλβίδες της καρδιάς που νοσούν. Ένας γενετικά τροποποιημένος χοίρος ενός έτους μπορεί να υποστηρίξει έναν άνθρωπο που ζυγίζει έως και 200 κιλά. Η διάρκεια ζωής του χοίρου είναι 20 χρόνια. Οι δύο άνθρωποι ασθενείς που έλαβαν τροποποιημένες καρδιές χοίρου στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ  UMSOM έζησαν περίπου 40-60 ημέρες μετά τις επεμβάσεις τους. «Είχαμε την ευκαιρία να μάθουμε πολλά από τους ανθρώπους μας ασθενείς», είπε ο Μοχιουντίν στους παρευρισκόμενους. «Βρήκαμε επιπλέον εμπόδια που ελπίζουμε ότι μπορούμε να ξεπεράσουμε». Κατά την παρουσίασή του, ο Mohiuddin μοιράστηκε έναν οδικό χάρτη για το μέλλον της ξενομεταμόσχευσης και την κάλυψη της αυξανόμενης ανάγκης για όργανα. «Θέλουμε να φτάσουμε στο σημείο ότι η ίδια ανοσοκαταστολή που χρησιμοποιείται στις μεταμοσχεύσεις ανθρώπινης καρδιάς μπορεί επίσης να παρατείνει την καρδιά του χοίρου», είπε. «Το πλεονέκτημα της χρήσης γενετικής τροποποίησης είναι ότι μπορούμε να τροποποιήσουμε τον δότη, κάτι που, φυσικά, δεν μπορεί να γίνει με ανθρώπινη καρδιά δότη».

Παρέχεται από τη Διεθνή Εταιρεία Μεταμόσχευσης Καρδιάς και Πνεύμονα (International Society for Heart and Lung Transplantation).

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η πρώτη επιτυχημένη γονιδιακή μεταμόσχευση ήπατος χοίρου στον κόσμο προσφέρει ελπίδα

Αμερικανοί ειδικοί πραγματοποιούν δεύτερη μεταμόσχευση καρδιάς από χοίρο σε άνθρωπο

Οι επιστήμονες αναπτύσσουν ανθρώπινα νεφρά μέσα σε χοίρους

Νεφρός χοίρου λειτουργεί σε εγκεφαλικά νεκρό άνδρα 6 εβδομάδες μετά τη μεταμόσχευση

Μεταμοσχεύσεις οργάνων χοίρου δοκιμάζονται σε νεκρά ανθρώπινα σώματα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η κλιματική αλλαγή επιδεινώνει καταστάσεις του εγκεφάλου όπως το εγκεφαλικό και το Αλτσχάιμερ

Έρευνα κλιματική αλλαγή: Η ισχυρή σχέση μεταξύ του κλίματος και των εγκεφαλικών ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων των εγκεφαλικών επεισοδίων και των λοιμώξεων του νευρικού συστήματος.

Γιατί η αντίληψη του πόνου στη θερμότητα μειώνεται με την ηλικία;

Πόνος γήρανση: Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η γήρανση σχετίζεται με μείωση της αντίληψης του πόνου στη θερμότητα, όπως αποδεικνύεται από τα αυξημένα όρια και τη μείωση της διακριτικότητας.

Πόσες πληροφορίες μπορούν να χωρέσουν οι συνάψεις μας

Νευροεπιστήμη: Για να κατανοήσουν πώς ο εγκέφαλος μαθαίνει και διατηρεί πληροφορίες, οι επιστήμονες προσπαθούν να ποσοτικοποιήσουν πόσο ισχυρότερη έχει γίνει μια σύναψη μέσω της μάθησης και πόσο ισχυρότερη μπορεί να γίνει.

Αντιμετώπιση διαρροής που προκαλείται από ανωμαλίες της ουροδόχου κύστης ή του κόλπου;

Ουροδόχος κύστη: Η διαρροή που προκαλείται από ανωμαλίες της ουροδόχου κύστης και του κόλπου, όπως τα κυστεοκολπικά συρίγγια (VVFs) και τα ουρηθροκολπικά συρίγγια (UVFs), μπορούν πράγματι να αντιμετωπιστούν, συχνά με σημαντική επιτυχία.

Η επιστήμη πίσω από την ενσυναίσθηση 

Ενσυναίσθηση: Ξετυλίγοντας τις γνωστικές, συναισθηματικές και νευρολογικές διεργασίες που αποτελούν τη βάση της ενσυναίσθησης, οι ερευνητές ρίχνουν φως στον τρόπο με τον οποίο συνδεόμαστε με τους άλλους και πλοηγούμαστε στην πολυπλοκότητα των κοινωνικών αλληλεπιδράσεων.

Close Icon