Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Επιστημονικά Νέα

Κορωνοϊός Βραζιλία: Ανάπτυξη φαρμάκου από δηλητήριο φιδιού θα καταπολεμά τον SARS-CoV-2.

Κορωνοϊός Βραζιλία: Ανάπτυξη φαρμάκου από δηλητήριο φιδιού θα καταπολεμά τον SARS-CoV-2.

Πρόκειται αναμφίβολα για σημαντική ανακάλυψη, αλλά το πρόβλημα δεν θα λυθεί κυνηγώντας τα φίδια. Το συστατικό που ανακαλύφθηκε είναι ένα μικρό θραύσμα του δηλητηρίου, δεν είναι το ίδιο το δηλητήριο που θα θεραπεύσει σ’ αυτή τη φάση τον κορωνοϊό».

Κορωνοϊός Βραζιλία: Ως εργαλείο στη μάχη κατά του κορωνοϊού θα μπορούσε, σύμφωνα με μια νέα μελέτη, να χρησιμοποιηθεί το δηλητήριο ενός από τα μεγαλύτερα φίδια στη Βραζιλία. Βραζιλιάνοι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ένα μόριο στο δηλητήριο του φιδιού jararacussu – ένα είδος κροταλία – επιβράδυνε την αναπαραγωγή του κορωνοϊού σε κύτταρα μαϊμούδων. Η ανακάλυψη αυτή μπορεί να αποτελέσει ένα πιθανό πρώτο βήμα για την ανάπτυξη φαρμάκου που θα καταπολεμά τον SARS-CoV-2. Η έρευνα έδειξε ότι το μόριο που παράγει το συγκεκριμένο φίδι μειώνει κατά 75% την ικανότητα του ιού να αναπαράγεται. «Το συγκεκριμένο συστατικό του δηλητηρίου του φιδιού κατάφερε να καταστείλει μια πολύ σημαντική πρωτεϊνη του κορωνοϊού. Είναι το πρώτο βήμα μιας πολύ μακράς διαδικασίας», δήλωσε ο Ραφαέλ Γκουϊντο, ένας από τους επιστήμονες που μετείχαν στην έρευνα.

Η μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Molecules διαπίστωσε ότι το εν λόγω μόριο είναι ένα πεπτίδιο, ή αλυσίδα αμινοξέων, που μπορεί να συνδεθεί στο ένζυμο PLPro του κορωνοϊού, που είναι ζωτικής σημασίας για την αναπαραγωγή του χωρίς να βλάπτονται άλλα κύτταρα. Τα συγκεκριμένα φίδια μπορούν να φθάσουν σε μήκος τα δύο μέτρα και συναντώνται στη Βραζιλία, τη Βολιβία, την Παραγουάη και την Αργεντινή.

Ο Γκουίντο υπογράμμισε στις δηλώσεις του την ανησυχία του ιδίου και των συναδέλφων του μήπως αρχίσουν ορισμένοι να κυνηγούν τα φίδια αυτά νομίζοντας ότι θα σώσουν τον κόσμο, τους ίδιους ή τις οικογένειές τους: «Δεν ισχύει αυτό. Πρόκειται αναμφίβολα για σημαντική ανακάλυψη, αλλά το πρόβλημα δεν θα λυθεί κυνηγώντας τα φίδια. Το συστατικό που ανακαλύφθηκε είναι ένα μικρό θραύσμα του δηλητηρίου, δεν είναι το ίδιο το δηλητήριο που θα θεραπεύσει σ’ αυτή τη φάση τον κορωνοϊό».

Οι ερευνητές θα αξιολογήσουν στη συνέχεια την αποτελεσματικότητα διαφορετικών δόσεων του μορίου και αν μπορεί εξ αρχής να εμποδίσει τον κορωνοϊό να εισέλθει στα κύτταρα, σύμφωνα με δήλωση του Κρατικού Πανεπιστημίου του Σάο Πάολο (Unesp), το οποίο συμμετείχε επίσης στην έρευνα. Οι επιστήμονες ελπίζουν να δοκιμάσουν την ουσία σε ανθρώπινα κύτταρα, αλλά δεν έδωσαν χρονοδιάγραμμα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Εγχειρίδιο πρώτων βοηθειών για δάγκωμα από φίδι ή σκορπιό

Οδηγός για να αντιμετωπίσετε το τσίμπημα της σφήκας, μέλισσας, σκορπιού &Φιδιού

Με ταχύτητα φωτός μεταδίδονται οι παραλλαγές του κορωνοϊού στην Ευρώπη κάνοντας τα μέτρα προστασίας αναποτελεσματικά

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Σύνδρομο Lemierre: Συμπτώματα, αιτίες, διάγνωση, θεραπεία 

Σύνδρομο Lemierre: Η πρόγνωση είναι γενικά καλή με έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία. Ωστόσο, η κατάσταση μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία ή εάν εμφανιστούν επιπλοκές όπως σηπτικό σοκ ή αναπνευστική ανεπάρκεια

Θρόμβοι αίματος: Κίνδυνοι, συμπτώματα και πρόληψη

Θρόμβοι αίματος: Η έγκαιρη ανίχνευση και θεραπεία είναι ζωτικής σημασίας για τη διαχείριση των θρόμβων αίματος. Εάν υποψιάζεστε θρόμβο αίματος, αναζητήστε άμεση ιατρική βοήθεια για να αποτρέψετε δυνητικά απειλητικές για τη ζωή επιπλοκές.

Τι ανακουφίζει από τα συμπτώματα της φλεγμονώδους νόσου του εντέρου 

IBS: Πρόσφατες μελέτες έχουν προτείνει ότι οι μεταμοσχεύσεις κοπράνων μπορεί να βοηθήσουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της IBS αποκαθιστώντας την ισορροπία των βακτηρίων του εντέρου.

Άτομα με υψηλό εισόδημα διατρέχουν χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από εγκεφαλικό

Εγκεφαλικό: Η κοινωνικοοικονομική κατάσταση ενός ατόμου μπορεί να είναι θέμα ζωής και θανάτου στο πλαίσιο του εγκεφαλικού επεισοδίου, ειδικά όταν παίζουν αρκετοί δυσμενείς παράγοντες

Εγκεφαλική φλεγμονή και βλάβη στο DNA

Μακροπρόθεσμη μνήμη: Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, Irvine, ανακάλυψαν ότι η φλεγμονή στον εγκέφαλο που προκαλείται από την ανοσολογική απόκριση σε τραυματισμό ή μόλυνση μπορεί να πυροδοτήσει έναν καταρράκτη γεγονότων που οδηγεί στο σχηματισμό μακροπρόθεσμων αναμνήσεων.

Μια σπάνια μορφή βρεφικής επιληψίας

Σύνδρομο Dravet: Οι υπηρεσίες έγκαιρης παρέμβασης και υποστήριξης, όπως η φυσικοθεραπεία, η εργοθεραπεία και η λογοθεραπεία, μπορούν επίσης να είναι ωφέλιμες για παιδιά με σύνδρομο Dravet.

Έχετε αντικαταστήσει μια άρθρωση; Μελέτη δείχνει ότι ο κίνδυνος μόλυνσης μπορεί να αυξηθεί μετά από χημειοθεραπεία

Η Κόνγουεϊ πιστεύει ότι χρειάζεται περισσότερη μελέτη μεταξύ των ατόμων που υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία, για να βοηθηθεί να βρεθεί τρόπος προστασίας των ανθρώπων με αντικαταστάσεις αρθρώσεων από περιττές λοιμώξεις. Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο τεύχος Μαΐου του Αρχείου Ορθοπεδικής και Τραυματικής Χειρουργικής (Archives of Orthopedic and Trauma Surgery).

Close Icon