Επιστημονικά Νέα

Κορωνοϊός Βραζιλία: Ανάπτυξη φαρμάκου από δηλητήριο φιδιού θα καταπολεμά τον SARS-CoV-2.

Κορωνοϊός Βραζιλία: Ανάπτυξη φαρμάκου από δηλητήριο φιδιού θα καταπολεμά τον SARS-CoV-2.

Πρόκειται αναμφίβολα για σημαντική ανακάλυψη, αλλά το πρόβλημα δεν θα λυθεί κυνηγώντας τα φίδια. Το συστατικό που ανακαλύφθηκε είναι ένα μικρό θραύσμα του δηλητηρίου, δεν είναι το ίδιο το δηλητήριο που θα θεραπεύσει σ’ αυτή τη φάση τον κορωνοϊό».

Κορωνοϊός Βραζιλία: Ως εργαλείο στη μάχη κατά του κορωνοϊού θα μπορούσε, σύμφωνα με μια νέα μελέτη, να χρησιμοποιηθεί το δηλητήριο ενός από τα μεγαλύτερα φίδια στη Βραζιλία. Βραζιλιάνοι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ένα μόριο στο δηλητήριο του φιδιού jararacussu – ένα είδος κροταλία – επιβράδυνε την αναπαραγωγή του κορωνοϊού σε κύτταρα μαϊμούδων. Η ανακάλυψη αυτή μπορεί να αποτελέσει ένα πιθανό πρώτο βήμα για την ανάπτυξη φαρμάκου που θα καταπολεμά τον SARS-CoV-2. Η έρευνα έδειξε ότι το μόριο που παράγει το συγκεκριμένο φίδι μειώνει κατά 75% την ικανότητα του ιού να αναπαράγεται. «Το συγκεκριμένο συστατικό του δηλητηρίου του φιδιού κατάφερε να καταστείλει μια πολύ σημαντική πρωτεϊνη του κορωνοϊού. Είναι το πρώτο βήμα μιας πολύ μακράς διαδικασίας», δήλωσε ο Ραφαέλ Γκουϊντο, ένας από τους επιστήμονες που μετείχαν στην έρευνα.

Η μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Molecules διαπίστωσε ότι το εν λόγω μόριο είναι ένα πεπτίδιο, ή αλυσίδα αμινοξέων, που μπορεί να συνδεθεί στο ένζυμο PLPro του κορωνοϊού, που είναι ζωτικής σημασίας για την αναπαραγωγή του χωρίς να βλάπτονται άλλα κύτταρα. Τα συγκεκριμένα φίδια μπορούν να φθάσουν σε μήκος τα δύο μέτρα και συναντώνται στη Βραζιλία, τη Βολιβία, την Παραγουάη και την Αργεντινή.

Ο Γκουίντο υπογράμμισε στις δηλώσεις του την ανησυχία του ιδίου και των συναδέλφων του μήπως αρχίσουν ορισμένοι να κυνηγούν τα φίδια αυτά νομίζοντας ότι θα σώσουν τον κόσμο, τους ίδιους ή τις οικογένειές τους: «Δεν ισχύει αυτό. Πρόκειται αναμφίβολα για σημαντική ανακάλυψη, αλλά το πρόβλημα δεν θα λυθεί κυνηγώντας τα φίδια. Το συστατικό που ανακαλύφθηκε είναι ένα μικρό θραύσμα του δηλητηρίου, δεν είναι το ίδιο το δηλητήριο που θα θεραπεύσει σ’ αυτή τη φάση τον κορωνοϊό».

Οι ερευνητές θα αξιολογήσουν στη συνέχεια την αποτελεσματικότητα διαφορετικών δόσεων του μορίου και αν μπορεί εξ αρχής να εμποδίσει τον κορωνοϊό να εισέλθει στα κύτταρα, σύμφωνα με δήλωση του Κρατικού Πανεπιστημίου του Σάο Πάολο (Unesp), το οποίο συμμετείχε επίσης στην έρευνα. Οι επιστήμονες ελπίζουν να δοκιμάσουν την ουσία σε ανθρώπινα κύτταρα, αλλά δεν έδωσαν χρονοδιάγραμμα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Εγχειρίδιο πρώτων βοηθειών για δάγκωμα από φίδι ή σκορπιό

Οδηγός για να αντιμετωπίσετε το τσίμπημα της σφήκας, μέλισσας, σκορπιού &Φιδιού

Με ταχύτητα φωτός μεταδίδονται οι παραλλαγές του κορωνοϊού στην Ευρώπη κάνοντας τα μέτρα προστασίας αναποτελεσματικά

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Το νοσηλευτικό προσωπικό σκέφτεται την αυτοκτονία περισσότερο από άλλες ομάδες εργαζομένων

Mayo Clinic: Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι αυτή η έρευνα διεξήχθη, αρχής γενομένης στα τέλη του 2017, με τη συλλογή δεδομένων να πραγματοποιείται το 2018, προτού οποιοσδήποτε από συμμετέχοντες νοσηλευτές και νοσηλεύτριες έρθει αντιμέτωπος/η με τις επιπτώσεις της πανδημίας COVID-19. 

Ένας ανεμβολίαστος έχει κίνδυνο 50% να μολυνθεί για δεύτερη φορά κατά μέσο όρο 16 έως 17 μήνες μετά την πρώτη λοίμωξη λένε Αμερικανοί επιστήμονες

Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων (CDC) των ΗΠΑ ορίζει ως επαναλοίμωξη μια επιβεβαιωμένη με τεστ λοίμωξη Covid-19 που συμβαίνει στον ίδιο άνθρωπο 90 μέρες ή περισσότερες μετά από μια προηγούμενη μόλυνση επιβεβαιωμένη επίσης με τεστ.

Το πόσες ώρες κοιμάστε σχετίζεται με τη γνωστική παρακμή

Άνοια Ύπνος: "Αυτό που προκαλεί ιδιαίτερο ενδιαφέρον στη μελέτη είναι το γεγονός ότι όχι μόνον ο ανεπαρκής χρόνος ύπνου, αλλά και οι μεγάλες ποσότητες ύπνου σχετίζονται με μεγαλύτερη γνωστική παρακμή", δήλωσε ο συγγραφέας David Holtzman, MD, καθηγητής νευρολογίας.