Επιστημονικά Νέα

Κορωνοϊός θνησιμότητα: Τα οιστρογόνα μπορεί να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της σοβαρής νόσου

Κορωνοϊός θνησιμότητα: Τα οιστρογόνα μπορεί να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της σοβαρής νόσου

Κορωνοϊός θνησιμότητα: Η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης μπορεί να προσφέρει στις γυναίκες σημαντική προστασία έναντι του θανάτου από COVID-19, προτείνει νέα έρευνα.

Βρετανοί ερευνητές που παρακολούθησαν περισσότερες από 5.400 γυναίκες με COVID κατά το πρώτο εξάμηνο του 2020 αναφέρουν ότι όσες έλαβαν οιστρογόνα είχαν 78% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν εντός έξι μηνών από τη διάγνωση. Σχεδόν το 5% των γυναικών που συμμετείχαν στη μελέτη λάμβαναν θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης (HRT) πριν από τη διάγνωση COVID. Η HRT χρησιμοποιείται για την ανακούφιση συμπτωμάτων όπως οι εξάψεις και η αϋπνία που προκαλούνται από χαμηλότερα επίπεδα οιστρογόνων και προγεστερόνης κατά την εμμηνόπαυση. «Θα απαιτηθεί περαιτέρω έρευνα προτού μπορέσουμε να προτείνουμε φάρμακα που περιέχουν οιστρογόνα ως θεραπεία για τον COVID», δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης Christopher Wilcox, ακαδημαϊκός κλινικός συνεργάτης στην πρωτοβάθμια περίθαλψη και την υγεία του πληθυσμού στο Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον.

Ωστόσο, ο ίδιος και οι συνεργάτες του επισημαίνουν ότι οι άνδρες με COVID είναι πιο πιθανό από τις γυναίκες να νοσηλευτούν και να εισαχθούν σε μονάδα εντατικής θεραπείας. Πρόσφατα στοιχεία από 38 χώρες δείχνουν επίσης ότι οι άνδρες έχουν 1,7 φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από τον COVID σε σχέση με τις γυναίκες. “Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι τα υψηλότερα επίπεδα οιστρογόνων φαίνεται να σχετίζονται με χαμηλότερη σοβαρότητα μολυσματικών ασθενειών, συμπεριλαμβανομένου του COVID-19”, δήλωσε ο Wilcox. «Πιο πρόσφατα», πρόσθεσε, «υπήρξαν μελέτες που υποδηλώνουν ότι μπορεί να υπάρχει προστατευτική δράση από φάρμακα που περιέχουν οιστρογόνα, συμπεριλαμβανομένης της HRT και του συνδυασμένου από του στόματος αντισυλληπτικού χαπιού». Ωστόσο, πρόσθεσε, τα στοιχεία δεν ήταν συνεπή.

Για να μάθουν περισσότερα, ο Wilcox και οι συνεργάτες του εξέτασαν ιατρικά αρχεία πρωτοβάθμιας περίθαλψης που προέρχονται από μια μεγάλη βάση δεδομένων του Ηνωμένου Βασιλείου. Από περισσότερες από 1,8 εκατομμύρια γυναίκες σε αυτή τη βάση δεδομένων, 5.451 είχαν διαγνωστεί με COVID έως το τέλος Ιουνίου 2020. Σε καμία δεν χορηγήθηκε προληπτικά HRT ως θεραπεία μετά τη διάγνωση COVID. Και οι περισσότερες δεν είχαν κάνει ορμονοθεραπεία προηγουμένως. Όμως 235 ασθενείς είχαν λάβει θεραπευτική αγωγή HRT κατά τους προηγούμενους έξι μήνες. Για όλες τις γυναίκες, ο κίνδυνος θανάτου εντός έξι μηνών από τη διάγνωση του κορωνοϊού ήταν υψηλότερος μεταξύ εκείνων που ήταν μεγαλύτερης ηλικίας, παχύσαρκες και/ή πάλευαν με άλλες ασθένειες. Οι γυναίκες που λάμβαναν ανοσοκατασταλτικά φάρμακα αντιμετώπιζαν επίσης υψηλότερο κίνδυνο θανάτου.

Αλλά η ομάδα διαπίστωσε ότι όσες έπαιρναν HRT αντιμετώπιζαν σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο. Ο Wilcox εξηγεί: «Πιστεύεται ότι τα υψηλότερα επίπεδα οιστρογόνων μπορεί να σχετίζονται με αυξημένες ανοσολογικές αποκρίσεις». «Πρόσφατη έρευνα δείχνει ότι αυτό θα μπορούσε εν μέρει να εξηγήσει γιατί οι γυναίκες έχουν υψηλότερη και ταχύτερη απόκριση αντισωμάτων για τον COVID… σε σύγκριση με τους άνδρες», πρόσθεσε. Ωστόσο, σημείωσε ότι «θα απαιτηθεί περαιτέρω έρευνα προτού μπορέσουμε να προτείνουμε φάρμακα που περιέχουν οιστρογόνα ως θεραπεία για τον COVID».

Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύτηκαν στις 17 Μαΐου στο περιοδικό Family Practice.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Τι να κάνετε για να εξισορροπήσετε τις ορμόνες σας

Σχέση μεταξύ χαμηλής τεστοστερόνης και νοσηλειών για την Covid

Οι ποσότητες οιστρογόνων στις γυναίκες επηρεάζουν την εμφάνιση της νόσου Alzheimer's

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Νέα δεδομένα για τον καρκίνο ήπατος που σχετίζεται με το NASH

Μη αλκοολική στεατοηπατίτιδα: Οι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά αποδυναμώνουν τη λειτουργία του εντερικού φραγμού, με αποτέλεσμα τη μετανάστευση και τη συσσώρευση λιποτεϊχοϊκού οξέος στο ήπαρ. Το συσσωρευμένο λιποτεϊχοϊκό οξύ διεγείρει τη διάσπαση της πρωτεΐνης γαδερμίνης D, σχηματίζοντας πόρους της κυτταρικής μεμβράνης, όπου οι παράγοντες SASP IL-1β και IL-33 απελευθερώνονται από τα ηπατικά αστερικά κύτταρα. Η IL-33 ενεργοποιεί τα ρυθμιστικά Τ κύτταρα που καταστέλλουν την ανοσολογική απόκριση, επιταχύνοντας την ανάπτυξη καρκίνου.

Οι πολιτικοί ζουν περισσότερα χρόνια από τον γενικό πληθυσμό

Νέα μελέτη: Μεγάλο το χάσμα στο προσδόκιμο ζωής μεταξύ ομάδων ελίτ και γενικού πληθυσμού. Νέα μελέτη, διαπιστώνει ότι από τον 20ο αιώνα, οι πολιτικοί έχουν αυξανόμενο πλεονέκτημα επιβίωσης συγκριτικά με τον γενικό πληθυσμό. Για παράδειγμα, στη γειτονική Ιταλία ο μέσος πολίτης είχε 2,2 φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνει μέσα στον επόμενο χρόνο από ό,τι ένας πολιτικός της ίδιας ηλικίας και φύλου.

Η μέτρηση γλυκόζης συμβάλλει στην ανίχνευση των αντισωμάτων του κορωνοϊού

Covid-19: Στην παρούσα μελέτη, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο προσδιορισμός πρωτεΐνης αντισώματος-ινβερτάσης που βασίζεται σε μετρητή γλυκόζης θα μπορούσε να ανιχνεύσει με ακρίβεια τα αντισώματα IgG κατά του SARS-CoV-2 και η απόδοσή του ήταν συγκρίσιμη με τα εμπορικά διαθέσιμα ELISA.

Ουσιαστικός ο ρόλος του λίπους στην ανάπτυξη καρκινικού όγκου

Καρκίνος: Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Κολούμπια και του MIT αποκαλύπτουν γιατί τα καρκινικά κύτταρα συχνά αναγκάζονται να εισαγάγουν λίπος για να αναπτυχθούν. Το εύρημά τους θα μπορούσε να βοηθήσει στην επιβράδυνση της εξέλιξης του όγκου.

Ποιες είναι οι αιτίες της υπομελάγχρωσης;

Υπομελάγχρωση: . Η υπομελάγχρωση μπορεί να εμφανιστεί σε άτομα όλων των φυλών, αλλά μπορεί να είναι πιο αισθητή σε άτομα με πιο σκούρο δέρμα λόγω της αντίθεσης μεταξύ του φυσικού χρώματος του δέρματος και των λευκών κηλίδων.

Εξέταση αίματος θα μπορούσε να διαγνώσει το Πάρκινσον

Νόσος του Πάρκινσον: Μια ερευνητική ομάδα από την Ιατρική Σχολής του Πανεπιστημίου του Κιέλου ανέπτυξε μια μέθοδο που εντοπίζει αξιόπιστα τις πρωτεϊνικές αλλαγές στο αίμα που είναι χαρακτηριστικές της νόσου του Πάρκινσον.

Ένα τεστ αίματος προβλέπει τον κίνδυνο καρκίνου στο ήπαρ

Μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος: Υπολογίζεται ότι το ένα τέταρτο των ενηλίκων στις ΗΠΑ πάσχει από μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος (NAFLD), μια περίσσεια λίπους στα ηπατικά κύτταρα που μπορεί να προκαλέσει χρόνια φλεγμονή και ηπατική βλάβη, αυξάνοντας τον κίνδυνο καρκίνου του ήπατος. Eρευνητές από το UT Southwestern έχουν αναπτύξει μια απλή εξέταση αίματος για να προβλέψουν ποιοι ασθενείς με NAFLD είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν καρκίνο του ήπατος.