Επιστημονικά Νέα

Αλτσχάιμερ γυναίκες: Σημαντικά τα οιστρογόνα στη μείωση κινδύνου για τη νόσο Alzheimer’s

Αλτσχάιμερ γυναίκες: Σημαντικά τα οιστρογόνα στη μείωση κινδύνου για τη νόσο Alzheimer’s

Αλτσχάιμερ γυναίκες: Κλειδί για τη μείωση του κινδύνου για τη νόσο του Alzheimer's στις γυναίκες θα μπορούσε να είναι η ποσότητα των ορμονών οιστρογόνων που μπορούν να αποθηκεύουν με τα χρόνια.

Ένα κλειδί για τη μείωση του κινδύνου για τη νόσο του Αλτσχάιμερ στις γυναίκες θα μπορούσε να είναι η ποσότητα των ορμονών οιστρογόνων που μπορούν να αποθηκεύουν με τα χρόνια, σύμφωνα με νέα έρευνα. Ορισμένες επιλογές στη διάρκεια της ζωής – όπως η απόκτηση περισσότερων παιδιών, η λήψη ορμονικού ελέγχου των γεννήσεων ή η λήψη ορμονικής θεραπείας κατά την εμμηνόπαυση – σημαίνουν ότι μια γυναίκα έχει μεγαλύτερη αθροιστική έκθεση σε οιστρογόνα κατά τη διάρκεια της ζωής της. Ένας μεγαλύτερος αριθμός ετών μεταξύ της έναρξης της εμμήνου ρύσεως και του τέλους της οδηγεί επίσης σε περισσότερα σωρευτικά οιστρογόνα. Αυτό σύμφωνα με ερευνητές της Weill Cornell Medicine και του Πανεπιστημίου της Αριζόνα.

Θα μπορούσε να είναι προστατευτικό έναντι της απώλειας της κυτταρικής φαιάς ουσίας στις περιοχές του εγκεφάλου που επηρεάζονται από το Αλτσχάιμερ. «Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι ενώ η μετάβαση στην εμμηνόπαυση μπορεί να φέρει ευπάθεια στον γυναικείο εγκέφαλο, άλλα γεγονότα αναπαραγωγικού ιστορικού που υποδεικνύουν μεγαλύτερη έκθεση στα οιστρογόνα φέρνουν ανθεκτικότητα». Αυτά δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Δρ. Λίζα Μοσκόνι. Είναι αναπληρώτρια καθηγήτρια νευροεπιστήμης στη νευρολογία στο Weill Cornell Medicine στη Νέα Υόρκη. Επίσης είναι διευθύντρια του Women’s Brain Initiative στο NewYork-Presbyterian/Weill Cornell Medical Center.

Λεπτομέρειες για την μελέτη

Για τη μελέτη, οι ερευνητές ανέλυσαν προσωπικά ιστορικά, μαγνητικές τομογραφίες και γνωστικά τεστ 99 γυναικών μεταξύ 46 και 58 ετών. Οι ερευνητές ανέλυσαν επίσης 29 άνδρες παρόμοιας ηλικίας για σύγκριση. Τα ευρήματα έδειξαν ότι οι γυναίκες που ήταν μετεμμηνοπαυσιακές ή περιεμμηνοπαυσιακές (που σημαίνει ότι είχαν ξεκινήσει την εμμηνόπαυση), είχαν σημαντικά χαμηλότερο όγκο φαιάς ουσίας:

  • στον ιππόκαμπο
  • στον ενδορινικό φλοιό
  • στις περιοχές του κροταφικού λοβού, οι οποίες επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό από τη νόσο του Αλτσχάιμερ

 

Όλα αυτά σε σχέση με τους άνδρες ή τις προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες. Όταν οι γυναίκες είχαν περισσότερη έκθεση σε οιστρογόνα κατά τη διάρκεια της ζωής τους, έτειναν επίσης να έχουν περισσότερο όγκο φαιάς ουσίας σε ένα σύμπλεγμα σημαντικών περιοχών κοντά στην κορυφή του εγκεφάλου. Συγκεκριμένα, η απόκτηση περισσότερων παιδιών και η χρήση θεραπείας ορμονικής υποκατάστασης συσχετίστηκε σημαντικά με περισσότερο όγκο φαιάς ουσίας σε σημαντικές περιοχές του εγκεφάλου. Η μελέτη ήταν παρατηρητική, όχι κλινική δοκιμή. Ωστόσο οι ερευνητές είπαν ότι προστίθεται στα στοιχεία ότι τα οιστρογόνα μπορεί να έχουν προστατευτική επίδραση στον γυναικείο εγκέφαλο.

Η πρώτη συγγραφέας της μελέτης Eva Schelbaum, βοηθός ερευνητής στο εργαστήριο του Mosconi, είπε: «Ελπίζουμε τώρα να μάθουμε περαιτέρω τις λεπτομέρειες αυτών των δεσμών μεταξύ οιστρογόνων και [όγκος φαιάς ουσίας]. Για παράδειγμα συγκρίνοντας τα αποτελέσματα της χειρουργικής εμμηνόπαυσης και της αυθόρμητης εμμηνόπαυσης. Επίσης εστιάζοντας συγκεκριμένα σε ορισμένους τύπους έκθεσης σε οιστρογόνα, όπως η ορμονοθεραπεία της εμμηνόπαυσης. Στόχος όπως πάντα είναι να κατανοήσουμε γιατί το Αλτσχάιμερ επηρεάζει περισσότερες γυναίκες από ό,τι άνδρες και πώς μπορούμε να μειώσουμε αυτόν τον κίνδυνο».

Περίπου τα δύο τρίτα των ατόμων που έχουν διαγνωστεί με Αλτσχάιμερ στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι γυναίκες. Η ιδέα ότι η ασθένεια σχετίζεται με την απώλεια οιστρογόνων είναι μια κορυφαία υπόθεση. Όμως μπορεί επίσης να σχετίζεται με τη μεγαλύτερη μακροζωία των γυναικών. Τα οιστρογόνα είναι από καιρό γνωστό ότι βοηθούν στην καθοδήγηση της ανάπτυξης και της συμπεριφοράς του εγκεφάλου. Έχουν επίσης θρεπτικό και προστατευτικό ρόλο στο κεντρικό νευρικό σύστημα. Τα επίπεδα των οιστρογόνων μειώνονται απότομα κατά την εμμηνόπαυση. Αυτή η μελέτη υποστηρίζει την ιδέα ότι τα οιστρογόνα μπορεί να είναι προστατευτικά.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Σημάδια της νόσου Αλτσχάιμερ μπορούν να ανιχνευθούν πριν τα συμπτώματα

Όταν η απώλεια νευρικών κυττάρων προκαλεί συρρίκνωση του εγκεφάλου, παρεμποδίζοντας τη γνωστική λειτουργία και τη μνήμη

Συνδυασμός αμινοξέων θα μπορούσε να αποτρέψει την άνοια

Η νόσος Αλτσχάιμερ και η κακή ποιότητα ύπνου συνδέονται με μείωση γνωστικών λειτουργιών

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Επιστήμονες ανέπτυξαν σκεύασμα για την απώλεια βάρους που ξεγελά τους μύες ώστε να νομίζουν ότι εργάζονται σκληρά

Η ίδια ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο της Φλόριντα, το Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον στο Σεντ Λούις και το Πανεπιστήμιο του Σεντ Λούις είχε δείξει προηγουμένως σε μια δοκιμή σε ποντίκια ότι το φάρμακό τους αύξησε την αντοχή των ποντικιών, τα οποία μπόρεσαν να τρέξουν για 70 % περισσότερο και 45 % μακρύτερα σε σύγκριση με εκείνα που έλαβαν εικονικό φάρμακο.

Η υπέρταση στην εφηβεία προμηνύει προβλήματα

Αρτηριακή πίεση: Η η μελέτη υπογραμμίζει τη σημασία της έγκαιρης αναγνώρισης και παρέμβασης για την υψηλή αρτηριακή πίεση στους εφήβους, μειώνοντας δυνητικά τους μακροπρόθεσμους καρδιαγγειακούς κινδύνους τους.

Γενετικές σχέσεις μεταξύ της σχιζοφρένειας και της καρδιαγγειακής νόσου

Καρδιά σχιζοφρένεια: Η μελέτη αποκάλυψε γενετική επικάλυψη μεταξύ παραγόντων κινδύνου σχιζοφρένειας και καρδιαγγειακής νόσου (CVD), ιδιαίτερα του δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) και του καπνίσματος.

Επιστήμονες ανακαλύπτουν πιθανό νέο στόχο για τη θεραπεία της εξουθενωτικής δερματικής νόσου Hidradenitis Suppurativa

"Μεγάλο μέρος της έρευνας που διεξάγουμε εδώ στο εργαστήριο Fletcher επικεντρώνεται στη βελτίωση της κατανόησης αυτής της εξουθενωτικής νόσου και στον εντοπισμό πιθανών νέων θεραπευτικών επιλογών. Ελπίζουμε ότι αυτή η μελέτη μπορεί να παρακινήσει περαιτέρω κλινικές έρευνες σχετικά με την καταλληλότητα της στόχευσης του φλεγμονώματος NLRP3 για τη θεραπεία της εξουθενωτικής δερματικής νόσου HS".