Επιστημονικά Νέα

Κορωνοϊός: Τα εμβόλια δεν επηρεάζουν την γονιμότητα-H νόσηση όμως μπορεί

Κορωνοϊός: Τα εμβόλια δεν επηρεάζουν την γονιμότητα-H νόσηση όμως μπορεί

Κορωνοϊός: Τα ευρήματα υποστηρίζουν προηγούμενες έρευνες που συνδέουν τη μόλυνση από COVID-19 σε άνδρες με κακή ποιότητα σπέρματος και άλλες αναπαραγωγικές δυσλειτουργίες. 

Τα εμβόλια κατά της νόσου Covid δεν επηρεάζουν τη γονιμότητα ούτε στους άνδρες ούτε στις γυναίκες, δείχνει νέα έρευνα, αλλά η μόλυνση από κορωνοϊό θα μπορούσε να προκαλέσει βραχυπρόθεσμα προβλήματα γονιμότητας στους άνδρες. «Πολλά άτομα αναπαραγωγικής ηλικίας αναφέρουν ανησυχίες για τη γονιμότητα ως λόγο για να παραμείνουν ανεμβολίαστα», δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Amelia Wesselink, επίκουρη καθηγήτρια επιδημιολογίας στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Βοστώνης. “Η μελέτη μας δείχνει για πρώτη φορά ότι ο εμβολιασμός για τον COVID-19 δεν σχετίζεται με τη γονιμότητα των ζευγαριών που προσπαθούν να συλλάβουν μέσω της σεξουαλικής επαφής. Ο χρόνος έως την εγκυμοσύνη ήταν πολύ παρόμοιος ανεξάρτητα από την κατάσταση εμβολιασμού”, δήλωσε η Wesselink.

Η μελέτη

Για τη μελέτη, η ομάδα της Wesselink ανέλυσε δεδομένα από περισσότερες από 2.100 Αμερικανίδες και Καναδές γυναίκες και τους άνδρες συντρόφους τους που προσπαθούσαν να συλλάβουν. Οι γυναίκες παρείχαν δημογραφικές πληροφορίες, πληροφορίες για τον τρόπο ζωής και ιατρικές πληροφορίες για τις ίδιες και τους συντρόφους τους από τον Δεκέμβριο του 2020 έως τον Σεπτέμβριο του 2021 και παρακολουθήθηκαν μέχρι τον Νοέμβριο του 2021.

“Τα ευρήματα υποστηρίζουν προηγούμενες έρευνες που συνδέουν τη μόλυνση από COVID-19 σε άνδρες με κακή ποιότητα σπέρματος και άλλες αναπαραγωγικές δυσλειτουργίες”, Amelia Wesselink, επίκουρη καθηγήτρια επιδημιολογίας στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Βοστώνης.

Τα ευρήματα

  • Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα εμβόλια Pfizer-BioNTech, Moderna και Johnson & Johnson δεν είχαν καμία επίδραση στην ανδρική ή γυναικεία γονιμότητα.
  • Ωστόσο, οι άνδρες που έχουν μολυνθεί από τον COVID-19 μπορεί να έχουν προσωρινή μείωση της γονιμότητάς τους, διαπίστωσαν οι ερευνητές.
  • Η έκθεση δημοσιεύθηκε στις 20 Ιανουαρίου στο American Journal of Epidemiology.

 

Σημειώνεται ότι τα ευρήματα της μελέτης υποστηρίζουν προηγούμενες έρευνες που συνδέουν τη μόλυνση από COVID-19 σε άνδρες με κακή ποιότητα σπέρματος και άλλες αναπαραγωγικές δυσλειτουργίες.

«Ο προοπτικός σχεδιασμός της μελέτης, το μεγάλο μέγεθος δείγματος και ο γεωγραφικά ετερογενής πληθυσμός είναι τα δυνατά σημεία της μελέτης, όπως και ο έλεγχός μας για πολλές μεταβλητές όπως η ηλικία, η κοινωνικοοικονομική κατάσταση, οι προϋπάρχουσες συνθήκες υγείας, το επάγγελμα και τα επίπεδα στρες», εξήγησε η Wesselink.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Όταν ο κορωνοϊός επηρεάζει το ανδρικό σπέρμα

Μπορεί το εμβόλιο κατά της Covid να σχετίζεται με αλλαγές στον εμμηνορροϊκό κύκλο;

Σύμφωνα με ιατρικούς ειδικούς, τα εμβόλια δεν θα βλάψουν τη γονιμότητα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τελικά το Mindfulness αλλάζει τον εγκέφαλο;

Mindfulness ενσυνειδητότητα: Ο διαλογισμός και άλλες πρακτικές ενσυνειδητότητας δεν θα οδηγήσουν σε δομικές αλλαγές στον εγκέφαλό σας βραχυπρόθεσμα, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Μελέτη εντοπίζει 40 γονίδια που συνδέονται με τον Διαβήτη

Διαβήτης τύπου 2: Πρόσφατη μελέτη εξέτασε τα γενετικά προφίλ περισσότερων από 180.000 ασθενών και ανακάλυψε 40 γονίδια που δεν είχαν αναφερθεί στο παρελθόν και συμβάλλουν στην ανάπτυξη της νόσου.

Οι εκπαιδευτικοί χρειάζονται περισσότερες μέρες ασθενείας

Covid-19 burnout: Υπάρχει πραγματική ανησυχία ότι οι δάσκαλοι που προσπαθούν να κάνουν ό,τι μπορούν για τους μαθητές τους θα εξοντώσουν τους εαυτούς τους και αυτό θα έχει τεράστιες επιπτώσεις στην πορεία.

Πότε θα σταματήσει το μωρό μου να κλαίει τόσο πολύ;

Καμπύλη κλάματος: Το κλάμα είναι μια από τις πρώτες μορφές επικοινωνίας που χρησιμοποιούν τα βρέφη για να τραβήξουν την προσοχή των γονιών τους. Η γνωστική και συναισθηματική ανάπτυξη του βρέφους διεγείρεται όταν οι γονείς αντιδρούν κατάλληλα στα σήματα του παιδιού. 

Η κλιματική αλλαγή είναι πιθανό να μειώσει την ποσότητα του ύπνου ετησίως

Ποιότητα ύπνου: Στην τρέχουσα μελέτη, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι υπό κανονικές συνήθειες διαβίωσης, οι άνθρωποι φαίνονται πολύ καλύτεροι στο να προσαρμόζονται σε ψυχρότερες εξωτερικές θερμοκρασίες από ό,τι πιο ζεστές συνθήκες.