Επιστημονικά Νέα

Κορωνοϊός: Τα εμβόλια δεν επηρεάζουν την γονιμότητα-H νόσηση όμως μπορεί

Κορωνοϊός: Τα εμβόλια δεν επηρεάζουν την γονιμότητα-H νόσηση όμως μπορεί

Κορωνοϊός: Τα ευρήματα υποστηρίζουν προηγούμενες έρευνες που συνδέουν τη μόλυνση από COVID-19 σε άνδρες με κακή ποιότητα σπέρματος και άλλες αναπαραγωγικές δυσλειτουργίες. 

Τα εμβόλια κατά της νόσου Covid δεν επηρεάζουν τη γονιμότητα ούτε στους άνδρες ούτε στις γυναίκες, δείχνει νέα έρευνα, αλλά η μόλυνση από κορωνοϊό θα μπορούσε να προκαλέσει βραχυπρόθεσμα προβλήματα γονιμότητας στους άνδρες. «Πολλά άτομα αναπαραγωγικής ηλικίας αναφέρουν ανησυχίες για τη γονιμότητα ως λόγο για να παραμείνουν ανεμβολίαστα», δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Amelia Wesselink, επίκουρη καθηγήτρια επιδημιολογίας στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Βοστώνης. “Η μελέτη μας δείχνει για πρώτη φορά ότι ο εμβολιασμός για τον COVID-19 δεν σχετίζεται με τη γονιμότητα των ζευγαριών που προσπαθούν να συλλάβουν μέσω της σεξουαλικής επαφής. Ο χρόνος έως την εγκυμοσύνη ήταν πολύ παρόμοιος ανεξάρτητα από την κατάσταση εμβολιασμού”, δήλωσε η Wesselink.

Η μελέτη

Για τη μελέτη, η ομάδα της Wesselink ανέλυσε δεδομένα από περισσότερες από 2.100 Αμερικανίδες και Καναδές γυναίκες και τους άνδρες συντρόφους τους που προσπαθούσαν να συλλάβουν. Οι γυναίκες παρείχαν δημογραφικές πληροφορίες, πληροφορίες για τον τρόπο ζωής και ιατρικές πληροφορίες για τις ίδιες και τους συντρόφους τους από τον Δεκέμβριο του 2020 έως τον Σεπτέμβριο του 2021 και παρακολουθήθηκαν μέχρι τον Νοέμβριο του 2021.

“Τα ευρήματα υποστηρίζουν προηγούμενες έρευνες που συνδέουν τη μόλυνση από COVID-19 σε άνδρες με κακή ποιότητα σπέρματος και άλλες αναπαραγωγικές δυσλειτουργίες”, Amelia Wesselink, επίκουρη καθηγήτρια επιδημιολογίας στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Βοστώνης.

Τα ευρήματα

  • Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα εμβόλια Pfizer-BioNTech, Moderna και Johnson & Johnson δεν είχαν καμία επίδραση στην ανδρική ή γυναικεία γονιμότητα.
  • Ωστόσο, οι άνδρες που έχουν μολυνθεί από τον COVID-19 μπορεί να έχουν προσωρινή μείωση της γονιμότητάς τους, διαπίστωσαν οι ερευνητές.
  • Η έκθεση δημοσιεύθηκε στις 20 Ιανουαρίου στο American Journal of Epidemiology.

 

Σημειώνεται ότι τα ευρήματα της μελέτης υποστηρίζουν προηγούμενες έρευνες που συνδέουν τη μόλυνση από COVID-19 σε άνδρες με κακή ποιότητα σπέρματος και άλλες αναπαραγωγικές δυσλειτουργίες.

«Ο προοπτικός σχεδιασμός της μελέτης, το μεγάλο μέγεθος δείγματος και ο γεωγραφικά ετερογενής πληθυσμός είναι τα δυνατά σημεία της μελέτης, όπως και ο έλεγχός μας για πολλές μεταβλητές όπως η ηλικία, η κοινωνικοοικονομική κατάσταση, οι προϋπάρχουσες συνθήκες υγείας, το επάγγελμα και τα επίπεδα στρες», εξήγησε η Wesselink.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Όταν ο κορωνοϊός επηρεάζει το ανδρικό σπέρμα

Μπορεί το εμβόλιο κατά της Covid να σχετίζεται με αλλαγές στον εμμηνορροϊκό κύκλο;

Σύμφωνα με ιατρικούς ειδικούς, τα εμβόλια δεν θα βλάψουν τη γονιμότητα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς λειτουργεί ένας εθισμένος εγκέφαλος;

Εθισμός: Ο εθισμός αναπτύσσεται όταν τα κυκλώματα ευχαρίστησης στον εγκέφαλο κατακλύζονται, με τρόπο που μπορεί να γίνει χρόνιος και μερικές φορές ακόμη και μόνιμος.

Νέα έρευνα αμφισβητεί τις παλιές ιδέες για το πώς λειτουργεί η ακοή

Κοχλιακά εμφυτεύματα: Ο ήχος που φτάνει στο εξωτερικό αυτί μεταφέρεται από το τύμπανο του αυτιού στο σπειροειδές εσωτερικό αυτί, γνωστό και ως κοχλίας, εκεί που βρίσκονται τα αισθητήρια κύτταρα της ακοής.

Παιδιά με δρεπανοκυτταρική αναιμία υποβάλλονται σε έλεγχο για κίνδυνο εγκεφαλικού

Αναιμία: Πολύ λίγα παιδιά με δρεπανοκυτταρική αναιμία λαμβάνουν τις συνιστώμενες εξετάσεις προσυμπτωματικού ελέγχου για εγκεφαλικό επεισόδιο, μια κοινή επιπλοκή αυτής της ασθένειας, σύμφωνα με μια νέα κυβερνητική έκθεση.

Η ατμοσφαιρική ρύπανση μπορεί να μεταφέρει παιδιά με αυτισμό στο νοσοκομείο;

Αυτισμός: Μια νέα μελέτη διαπίστωσε ότι η βραχυπρόθεσμη έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο νοσηλείας στα παιδιά με την αναπτυξιακή διαταραχή.

Πώς θα μπορούσαν να αποφευχθούν οι θάνατοι που σχετίζονται με την εγκυμοσύνη;

ΗΠΑ: Περισσότεροι από τέσσερις στους πέντε θανάτους που σχετίζονται με εγκυμοσύνη στις Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί, σύμφωνα με μια νέα έκθεση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

Πώς αλλάζει η λειτουργία του εγκεφάλου μετά το τέλος των πολεμικών τεχνών;

Πυγμαχία: Αφού παύσουν οι επαναλαμβανόμενοι τραυματισμοί στο κεφάλι, η γνωστική λειτουργία και τα μέτρα πάχους του εγκεφάλου σταθεροποιούνται και τα επίπεδα φωτός των νευρονημάτων στο αίμα μειώνονται.

Πρώτη άμεση απόδειξη ότι τα μωρά αντιδρούν στη γεύση και την οσμή στη μήτρα

Οι ερευνητές λένε ότι τα ευρήματά τους θα μπορούσαν επίσης να βοηθήσουν στις πληροφορίες που δίνονται στις μητέρες σχετικά με τη σημασία της γεύσης και της υγιεινής διατροφής κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.